BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: zuylen op 03 November 2019, 15:17:28
-
Beste mensen,
Eigenlijk is dit topic al een keer voorbij gekomen. Maar echte antwoorden hieruit krijg ik nu niet. Wat is het probleem:
Ik heb een Fleischmann 01 ca nr 4170. Deze heeft een rookgenerator nr 10. Deze vreet stroom. En ik zou hier liever een ander in zetten. Ik zat te denken aan de digitaal geschikte nr 11. Deze trekt minder stroom, zegt de product omschrijving van Seuthe. dus er minder kans dat hij de decoderuitgang opblaast door een te hoge stroom.
Bij een andere Fleischmannloc heb ik de Seuthe nr 10 gewoon laten zitten en schakel ik de rookgenerator via een relais en functiedecoder die verstopt zit in de vuurkist van de loc. Werkt prima! Maar als het rechtstreeks via die ene decoder kan die ik er in heb zitten is dat gemakkelijker! De decoder die erin zit is een Lopi 4.0 van ESU.
Helaas staat er op de verpakking van de rookgenerator niet bij hoeveel stroom het ding verbruikt. Dat zou wel handig zijn als je hem via een decoder wil schakelen. Vandaar de vraag aan jullie. Hoeveel stroom trekt deze voor digitaal geschikte rookgenerator? Want dan kan ik ongeveer de stroom berekenen. Ook al is het een digitale blokspanning. Ik hoop dat iemand hier het antwoord op weet?
-
Even bij Conrad gespiekt: gegevens Seuthe 11. (https://www.conrad.nl/p/seuthe-11-h0-stoomgenerator-insteekmodel-1-stuks-211181?WT.mc_id=google&gclid=EAIaIQobChMItsGgy7PO5QIVSed3Ch0AWQCDEAAYASAAEgLhN_D_BwE&tid=74478837_3678557997_kwd-22928807342&WT.srch=1&vat=true&insert_kz=8J)
Maximaal 70 mA.
-
Ik heb het ding (Rookgenerator 11) inmiddels aangeschaft. De stroom heb ik nu kunnen meten. Deze ligt inderdaad rond die waarde, ja zelfs iets minder. En dat is erg gunstig. Dus ik kan hem rechtstreeks schakelen. Bedankt voor de informatie Klaas! Toch moet ik wel wat aan de loc veranderen. Ik heb toch maar besloten de rookgenerator te schakelen via een ESU relais. De rookgenerator en het lampje zitten aan elkaar. (Ik had gehoopt dat dit niet zo was.) Dus dat betekent het uitboren en isoleren van de rookgenerator ten opzichte van het metalen frame.
Ik heb iemand anders ooit de opdracht gegeven om de rookgenerator van een andere Fleischmannloc onafhankelijk schakelbaar te maken. Hierdoor moest de schoorsteen (het metalen gedeelte waar de rookgenerator komt), ook uitgeboord worden, vond hij. Ik snapte dat toen niet zo. Maar nu weet ik beter!
Dus dat wordt rookkanaal uitboren en deze isoleren met krimpkous. Voor de zekerheid zet ik er toch een relais tussen. Het zit allemaal zo kort bij elkaar, dat de kans op kortsluiting hierdoor groter wordt. Had ik ook al een keer met de loc die door iemand anders is omgebouwd. (Inmiddels weer opgelost!) Dat kan een decoderuitgang kosten. Als een relaiscontact inbrandt, is dat minder ernstig. Die kosten 3 euro per stuk. Een nieuwe decoder kost veel meer! Vandaar mijn keuze voor een relais inbouw.
En zoveel extra soldeerwerk is dat niet.
vr gr André
-
Zit het frame aan de stroomafname vast bij die loc? In het verleden het wel eens makkelijker gevonden om de stroomafname van het frame af te halen dan de lampjes te isoleren. Toen het frame maar gewoon aan de blauwe draad gehangen ;D
Timo
-
Zie hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=39793.msg679829#msg679829) de ombouw die ik erop uitvoerde enkele jaren geleden.