BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: ex44 op 21 July 2019, 16:45:10
-
Lectori salutem,
eigenlijk is mijn vraag al vervat in de titel: hoe stel ik de diverse mogelijkheden die CV29 biedt in met behulp van de Multimaus? Ter beschikking staat, behalve de MM, de gewone versterker 10764 of de z21 start.
Omdat ik er aan de hand van de diverse intructieboekjes niet uit kom, vraag ik me af of het überhaupt wel mogelijk is.
Alvast bedankt!
Jan
-
Hallo naamloze (slordig voor een moderator :-X )
CV29 is een combi van instellingen. Elk bitje heeft een bepaalde functie.
De waarde van CV29 bepaal je door de waardes van de afzonderlijke voorwaarde op te tellen en die waarde naar CV29 weg te schrijven.
Zo simpel is het :angel:
En dat kan ook gewoon met een Multimaus ;D
-
Hallo Jan,
Kijk even in de handleiding van de decoder welke decimale waarde je moet schrijven in CV29. Wat Erik al aangeeft is het optellen van de verschillende opties die je wil instellen en dan die decimale waarde wegschrijven.
Groet Ronald.
-
Kan heel goed.
Je sluit de Maus aan op de 10764 of de z21. Die sluit je weer aan op een apart programmeerspoor.
Dan heeft de Maus een programmeermenu. Wat begrijp je daar niet?
Je gaat naar menu door pijltje en menu tegelijk in te drukken.
Dan kies je ‘programmeren’.
Dan kies je ‘veranderen’. Daar kan je ieder gewenst cv aanpassen.
-
En sterker nog, zelfs in de encyclopedie wordt dit uitgelegd ;D
Vindt je onder "inleiding decoders"
-
Sorry Eric, heb alsnog even m'n naam eronder gezet.
Dank voor je antwoord. Ik meen inderdaad ergens zoiets gezien te hebben, dat zal ik nog maar eens uitgebreid bestuderen! (https://www.cosgan.de/images/smilie/haushalt/k030.gif)
@Ronald: ook bedankt! De handleiding van de decoder is ook van belang dus. Dank! (https://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/d010.gif)
@Henk: hoe je moet "programmeren" begrijp ik wel. De meeste basis-cv's leveren geen problemen op, wil je bijvoorbeeld de maximale snelheid instellen kies je CV 5 en je geeft de gewenste waarde in. Maar bij CV29 kun je verschillende bits aan of uit zetten. Dat is voor mij met een intellibox of een Twin Center niet zo'n probleem, maar ik heb nog niet door hoe je dat met de MM doet. Dank voor je bijdrage!
@Eric: oja, de encyclopedie. Daar kijk ik eigenlijk nooit in... :'(
-
Sorry Eric, heb alsnog even m'n naam eronder gezet.
@Eric: oja, de encyclopedie. Daar kijk ik eigenlijk nooit in... :'(
Ik zag het (y)
En de encyclopedie: foei :D
Trouwens Google ook maar eens op cv29 calculator
-
https://www.modeltreinen.org/digitale-decoders-cv29-programmeren/
-
@Eric: ja foei, ik weet 't. Zal toch eens wat vaker grasduinen daar.
@Jacob: duidelijker kan 't haast niet! Heb 'm meteen bij de favorieten gezet. Dank je! (y)
-
Graag gedaan!
-
Het is lastig dat de booster en de multimaus niet in staat zijn te lezen en te bevestigen.
Kijk anders eens naar de combinatie DecoderPro (JMRI) en een programmeerunit als de Sprog.
Scheelt je weer de boekjes en maakt het programmeren kinderspel.
Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
-
Met de z21 en de MM kun je wel min of meer lezen en over het algemeen red ik me daar wel aardig mee. Sprog en zo heb ik ook ter beschikking, maar het is niet altijd handig om, als ik in m'n hobbyruimte bezig ben naar de kamer te lopen en de pc op te starten.
Ik weet 't, het klinkt nogal gemakzuchtig en dat is het ook ;)
-
44,
Heb je niet "oude" pc, die je met bijv. Ubuntu inricht en daarop de JMRI omgeving plaatst en koppelt aan je SPROG?
Zo heb ik dat opgelost. Een oude VISTA-bak ingericht en gemak (zucht) dient de mens ;D
Gr,
Dirk
-
Hoi Dirk,
ja, er staat hier nog wel een afgedankte pc, met wat software die nog wel onder Windows 98, of Vista of weet ik waar dat ding op draait, wilde spelen, maar niet meer op W8.1...
Omdat met die 2,2m x 3,0m mijn hobbyhok vol staat met baan, en er onder de baan ook geen plek meer is vanwege opslag van allerlei nutte en onnutte zaken, kan ik het ding daar in elk geval niet kwijt. In de woonkamer zou misschien nog wel een plekje te improviseren zijn, maar daar staat ook al een pc, dus waarom zou ik er nog eentje bij zetten?
Bovendien hoef ik niet in de toekomst te kunnen kijken om te weten dat mijn vrouw een heleboel kabaal gaat maken als ik toch... nou ja, je begrijpt me wel ;)
Groeten,
Jan
-
Weet niet of iemand het al echt getest heeft, maar in theorie zou het ook prima moeten kunnen met een raspberry pi. Grootste is dan een beeldscherm :)
Niet dat ik je aan een PC wil hebben, maar voor het idee :)
Timo
-
Ach, voor een paar CVs programmeren is geen PC nodig; kan prima met de MultiMaus.
Wat wil je instellen met CV29, Jan? We rekenen de waarde zo voor je uit!
-
@Timo: ik geloof onmiddellijk dat dat zou kunnen, zeker als jij het zegt. Maar ik ben van vóór het digitale tijdperk, en mijn aanpassingsvermogen is wat dat betreft niet om over naar huis te schrijven.
Termen als raspberry pie en Arduino heb ik wel opgemerkt, maar het gaat me een beetje net zoals de Indianen die voor het eerste een groot Europees zeilschip zagen: omdat ze geen flauw benul hadden van wat dat nou precies was, besteedden ze er maar geen aandacht aan.
En toch zegt een klein stemmetje in mij: eigenlijk is dat misschien toch wel interessant!
-
@Jacob: dankzij jullie kan ik dat zelf ook wel uitrekenen, uit m'n hoofd zelfs, omdat de waarden zijn gebaseerd op dat oude "graankorrels-op-een-schaakbord-idee". Als ik maar weet welke bit waar voor staat. En dat is makkelijk op te zoeken.
-
En als je weet hoe te programmeren met de MultiMaus®, dan staat niets je nog in de weg!
edit;
Zoveel is er ook niet in te stellen met CV29. Misschien volstaat reeds de "Vorslachswert".
-
Nee, dat is waar. Een enkele keer kan het makkelijk zijn om bit 0 anders in te stellen, bijvoorbeeld omdat je bij het inbouwen van de decoder de grijze en de oranje draad verwisseld hebt*. Met bit 4 kun je misschien nog eens wat experimenteren en bit 5 gaat wel een rol spelen als je nogal wat loks te adresseren hebt (hoewel ik nog lang niet zo ver ben) of, en zover ben ik ook nog niet helemaal, als je je lok tijdens een Fremotreffen in wil zetten.
*Veel maakt dat ook niet uit, na een keer draaien op de draaischijf (of in een keerlus bijvoorbeeld) correspondeert de rijrichting al niet meer met de draairichting van je MM-knop. Het is voor mij altijd een verrassing naar welke kant de lok gaat rijden als ik de knop bedien.
-
Huh, wat bedoel je daar nou mee ??? ??? ???
Met een MM is vooruit gewoon altijd vooruit. Bij een volledig symmetrisch treinstel weliswaar haast niet te zien en bij diesel en e-loks soms ook wat lastiger als je de cijfertjes 1 en 2 o.i.d niet goed kan zien, maar de voorkant blijft altijd de voorkant. Alleen als je de waarde in CV 29 aanpast worden voor- en achterkant verwisseld.
Groeten,
Bert
-
Dat komt omdat de oude Fleischmann-slogan "Dreh nach rechts, fahr nach rechts" bij mij nogal ingebakken is. Als je de (analoge) trafo goed aansloot, dan reed je trein naar rechts als je de knop naar rechts draaide, en naar links als je de knop de andere kant op draaide. Ook na een keer draaien op de draaischijf, of na het nemen van een keerlus, en ook als je de lok van de rails nam en omgedraaid weer op de rails zette.
Dat is niet zo met een digitale lok in combinatie met een MM. Als de lok naar rechts rijdt (vooruit, dus zeg even met de schoorsteen of cabine 1 vooruit) wanneer ik de knop van de MM naar rechts draai, en ik draai de lok om (draaischijf, keerlus of met de hand), dan rijdt de lok weliswaar nog steeds met de schoorsteen (of cabine 1) vooruit, maar wel naar links terwijl ik de knop naar rechts draai.
Daarom is het voor mij altijd een verrassing naar welke kant de lok rijdt als ik aan de MM-knop draai.
Overigens, bij Fleischmann's FMZ-systeem kon je instellen hoe je het wilde hebben: rijrichting lok-gerelateerd of rail-gerelateerd.
-
En toch zegt een klein stemmetje in mij: eigenlijk is dat misschien toch wel interessant!
Haha, nouwja, een Raspberry Pi installeren (en gebruiken) is niet veel anders dan een "normale" PC voorzien van Windows. Waar een Aduino iets meer gericht iets om er "iets" (zowel hardware als software) mee te maken waar je een Pi gewoon kunt gebruiken als een normale computer (alleen met Linux) zoals we al gewend zijn.
Ging er dus vooral om om aan te geven dat het niet veel ruimte hoeft te kosten (y) Maar als je alleen basis instellingen van de decoder wil aanpassen is dat ook nog prima met de MM te doen.
Daarom is het voor mij altijd een verrassing naar welke kant de lok rijdt als ik aan de MM-knop draai.
Afgezien van dat bij een e-loc het vaak op afstand niet te zien is wat cabine 1 is vind ik het juist duidelijker. Goed, voor mijn eigen analoge banen wist ik het natuurlijk ook wel. Maar analoog (2-rail) liet het altijd twee mogelijkheden. Of de knop linksom liet de trein ook linksom de cirkel doen. Of de knop linksom liet de trein op de voorgrond naar links rijden, de cirkel dan juist rechtsom ;D Lag dus altijd aan de smaak van de bouwer.
Timo
-
44,
Zo'n digibeet ben je ook weer niet ;) Je kent het verhaal van de graankorrels en het schaakbord. Da's de basis van digitale techniek. Je kent cv's en FMZ.
Okay Arduino en Rasp Pi is misschien even achter de oren krabben, maar z21(Z21) is toch ook even nieuw, niet?
Je begrijpt cv29. Als je uit stilstand weg wil rijden, schakel even met de verlichtingsschakelaar en je weet wat voor is. Dan gaat de MM vanzelf de goede kant op. (y)
Veel plezier :D
Dirk
-
Ging er dus vooral om om aan te geven dat het niet veel ruimte hoeft te kosten
Ik snap 't. Maar die pc ergens onder de tafel stoppen zal nog wel gaan, maar er moet ook een plekje zijn voor toetsenbord, muis en beeldscherm.
Afgezien van dat bij een e-loc het vaak op afstand niet te zien is wat cabine 1 is vind ik het juist duidelijker.
Dat zou het voor mij ook moeten kunnen zijn. Als ik dat malle "Dreh nach rechts, fahr nach rechts" maar uit m'n systeem zou kunnen krijgen. ::)
Zo'n digibeet ben je ook weer niet
Nou ja, ik loop al wat jaartjes mee in die modeltreintjeswereld, dus af en toe vang je wel eens wat op hier en daar. Maar dat dat schaakbordverhaal de basis is van digitale techniek wist ik niet, maar het viel me op doen ik dit (https://modeltreinen.org/wp-content/uploads/2013/11/cv29_bits.jpg) plaatje bestudeerde.
Welke (opgetelde) waarde je ook invult, je kunt (en je z21 ook) altijd deduceren welke bits ingeschakeld zijn of niet. Best wel slim bedacht.
Eén van de redenen waarom ik uiteindelijk, na jaren geweigerd te hebben, overgestapt ben op "digitaal" was dat je je lokomotieven kunt programmeren, dus bijvoorbeeld Vmax instellen, optrek- en afremsnelheid instellen etc. Daar ben ik me dus in gaan verdiepen, maar dat ik cv5 de waarde van 64 (of welke waarde dan ook) kan geven wil nog niet zeggen dat ik me "digitaal mondig" voel. Tja, en FMZ, das war einmal... een vriendje van me had dat systeem, twee centrales, van die handregelaars en de hele mikmak. Ik moest altijd de decoders voor 'm inbouwen, want als hij het zelf deed gingen ze in rook op of ze ontploften.
Als je uit stilstand weg wil rijden, schakel even met de verlichtingsschakelaar en je weet wat voor is.
Ja, dat trucje wil wel helpen (y)
Maar ik heb ook loks die geen verlichte frontseinen (meer) hebben. :(
Ook daarvan ligt de reden in het (analoge) verleden. Ik sloopt de boel er liever uit dan genoegen te nemen met meer of minder felle lampjes, al naar gelang de snelheid (en de spanning die je met de trafo op de rails zette). En omdat die frontlantaarns het toch niet deden, verving ik ze wel door lantaarns van Weinert. Van massief messing, en daar komt ook bar weinig licht uit.
-
Als ik dat malle "Dreh nach rechts, fahr nach rechts" maar uit m'n systeem zou kunnen krijgen
dan wordt het tijd voor een nieuw mantra: "Dreh nach rechts, fahr vorwärts" ;D ;D ;D ;D
Groeten,
Bert
-
;D ;D
-
Ik heb datzelfde met de rijrichting als Jan.
Ik heb de "voorkant" van de loc meestal naar links op een testspoortje en moet er dan om denken dat rechtsom draaien naar links rijden oplevert :)
Geen groot probleem maar wel grappig dat anderen dat ook hebben.
je kunt altijd deduceren welke bits ingeschakeld zijn of niet
Yup; het getal binair uitgeschreven levert de bits.
-
Ah! Ik ben dus niet de enige :)
-
Toen ik als jongetje voor het eerst bewust kennis maakte met deze hobby en er actief aan mocht deelnemen had mijn vader een analoge baan met werkende bovenleiding zodat we met twee trafo's onafhankelijk van elkaar en dus ook tegen elkaar in konden rijden. Ik heb dus nooit een andere associatie gehad dan naar rechts met de regelaar is vooruit en als je dan wagons of rijtuigen achter je lok hebt hangen is het meteen duidelijk wat vooruit is. Zo heeft ieder zijn eigen associaties.
Groeten,
Bert
-
Ja, met bovenleiding zal het wel weer anders zijn. Ik moet zeggen dat ik daar eigenlijk geen ervaring mee heb.
Gisteravond nog even bezig geweest het nieuwe axioma "Dreh nach rechts um vorwärts zu fahren". Is wel wennen. Schoorsteen (stoomloks), lange neus (V100, V60), sowieso neus (Kleinlok) = vooruit is duidelijk genoeg, lastiger wordt het met V200, V160 en de meeste Elloks (die ik sowieso niet op de baan heb). Moet nog even wennen, zeg maar.
Maar goed, we dwalen af. Vooruit en achteruit heeft weinig met CV29 te maken. Of het moet al bit 0 zijn: al naar gelang 0 of 1.
-
"Of het moet al bit 0 zijn"
Die is het ook.
En idd; met stoomlocs weet je gelukkig wat de voorkant is: :D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/fairlie.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/fairlie.jpeg)
De rijrichting verander je bijvoorbeeld als je 2 endcab diesels, neus aan neus, als span wilt gebruiken. Bij 1 van de 2 moet dan de bit op 1.
-
Dat begrijp ik. Maar volgens mij kun je op de een of andere manier ook twee loks als voorspan of dubbeltractie koppelen onder 1 tijdelijk adres of zo, zodat ze onder hun "eigen" adres individueel bediend kunnen worden, maar onder een "schaduwadres" als koppel kunnen funktioneren. Mar hoe dato ook alweer zat weet ik zo niet meer. Zal 't wel eens opzoeken...
Bij zo'n stoomlok als die van jou, en ook loks als V160, V200 en zo, kun je ook nog als "voorkant" de kant aanhouden waar de (model)koppeling NIET zit. Alleen, Basilicum heeft daar een klein probleempje... Die heeft aan beide kanten van z'n loks een koppeling.
-
Ondanks jouw oude credo blijft het subjectief wat de juiste richting is.
Neem een analoog ovaaltje en zet de loc voor je op de baan zo dat de loc naar rechts rijdt als je de knop naar rechts draait. Aan de overzijde rijdt de loc dan toch echt naar links :angel:
Ook toen gold dus ook, knop naar rechts en de loc rijdt vooruit ;D
-
hoi,
Dat begrijp ik. Maar volgens mij kun je op de een of andere manier ook twee loks als voorspan of dubbeltractie koppelen onder 1 tijdelijk adres of zo, zodat ze onder hun "eigen" adres individueel bediend kunnen worden, maar onder een "schaduwadres" als koppel kunnen funktioneren. Mar hoe dato ook alweer zat weet ik zo niet meer. Zal 't wel eens opzoeken...
Ja ::) Dat kan inderdaad op die manier. Even een kijkje in de encyclopedie en de mogelijkheden wordt uitgelegd: Multitractie rijden (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Multi-tractie_rijden)
Groet Ronald.
-
Helder, dank! Ik was al bezig een handleiding van een decoder LoPi 4) uit te spitten, maar had het nog niet gevonden. Hoeft ook niet meer dus :D
-
44, bij lok's met een gelijke "smoel" voor en achter geeft de "1" de voorkant aan. Dus de "2" niet. 8)
Ga je in meervoudige tractie rijden, dan heb je een uitdaging.
Gr,
Dirk