BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Joran op 07 June 2019, 09:39:53
-
Ik heb hier best fijne aarde in de tuin. Soort mengelijk van tuinaarde en zand. En wil dit eens testen op een proef stukje. Ik lees dat veel mensen die na zeven in de oven doen, maar hoe lang en hoe heet?
Kwartiertje op 180 graden ofzo?
-
in dit draadje op het 3-rail forum spreken ze over een paar seconden,
https://forum.3rail.nl/index.php?topic=75305.0 (https://forum.3rail.nl/index.php?topic=75305.0)
mvg,
Michel
-
Die link doet het een paar seconden in de magnetron om bacteriën te doden, dat is dus wat anders.
Drogen in de oven zou ik op ongeveer 100 graden doen, dan maakt de tijd niet veel uit. Gewoon voelen of het echt droog is. Dat hangt dus helemaal af van het vochtgehalte.
Een half uurtje zal wel voldoen maar drie uur kan ook geen kwaad.
Carel.
-
Ah ok, nou denk dat je beide wel wil. Bacteriën doden en drogen. Op zich heb ik een bult aarde wat al een jaar onder een zeil ligt. Dus heel vochtig zal het niet zijn. Maar beter te veel gedroogd dan te weinig :)
Op 100 graden zullen die bacteriën ook wel dood gaan denk?
-
https://www.avds.nl/food/hygiene-monitoring/welke-temperaturen-gaan-bacterien-dood/
Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en 180 graden aanhouden.
Steyn
-
Hallo,
Ook ik gebruik veel zand ,gravel,emplacementsgruis uit de natuur.
Je hebt dan de echte kleur en die is moelijk na te bootsen.
Daarbij kost het niets
Ik laat het lekker drogen in de oven.
Meestal een half uurtje of tot het droog is op 150 graden
Komt niet zo nauw.
Over die bacterien maak ik mij niet zo druk.
succes jandcargo
-
Gewoon even met de pizza mee de oven in.
Warm genoeg en lang zat. Bonappedingesenzo
-
Dank voor de antwoorden. Ik ga zo eens een proefje doen (y)
-
Als mijn voorgangers. Kwartiertje in een goed hete oven. Ik zou het niet direct naast mijn pizza willen hebben maar zoals mijn moeder vroeger al zei; "zand schuurt de maag" ;D
Succes, gaat je zeker lukken.
-
Laatst ook een keer gedaan. Op 150 degC. Bleek echter geen gewone aarde maar bemestte tuinaarde te zijn. Was de rest van de familie niet zo blij mee. Eea stonk een uur in de wind ;D ;D
Paul
-
Het kan ook in een oude pan, gewoon buiten op de bbq of een vuurtje. Voorkomt stank binnenshuis.
Groet, Gert-Jan
-
En als je de aarde wat donkerder van kleur wilt hebben, schroef je de temperatuur gewoon een standje hoger. ;)
-
Gisteren meteen even gedaan. Aarde in mijn tuin is dus een beetje een mengeling van aarde (zwart) en zand. Na de oven lijkt het qua structuur wel op basterd suiker, maar dan droog:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tuinaarde.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tuinaarde.jpeg)
Morgen eens testen. Heb een cacaostrooier gekocht net. Denk dat ik daar wel goed mee kan strooien. Kwasten jullie de basis gewoon in met lijm en dan strooien? Of ook nog druppelen naderhand zoals met ballast?
-
Ja, ja, ja en ja! ;D Gewoon doen, net als een kunstenaar ;)
-
Jajaja dat ziet er heel goed uit. (y) En inderdaad op de bekende wijze goed indruppelen. Je wilt niet dat dat zand in de tandwielen van een lok terechtkomt. 8)
-
Je wilt niet dat dat zand in de tandwielen van een lok terechtkomt. 8)
Wees niet bang. Een modeltrein levert niet genoeg luchtwerveling om dat zand op te laten dwarrelen. Dat blijft gewoon liggen en komt dus ook niet tussen de tandwielen.