BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: VAM65 op 02 January 2019, 10:30:41
-
Treinen stonden afgelopen jaar minder vaak stil dan het jaar ervoor. Het aantal grote storingen nam met 10 procent af van 627 naar 558, meldt ProRail. Hierbij gaat het grofweg om storingen die meer dan 25 treinen raken.
Ook reden meer treinen op tijd: 91,4 procent vergeleken met 90,5 procent in 2017. Met de verbetering is de voorwaardelijke boete van 1,3 miljoen euro, die de spoorbeheerder vorig jaar van de minister kreeg opgelegd, van de baan.
ProRail zegt dat de treinen in Nederland nog nooit eerder zo punctueel reden. "Er zijn weinig landen in de wereld die ons dit nadoen", zegt topman Pier Eringa. Volgens ProRail blijft Nederland in de top 3 van meest punctuele landen, naast Japan en Zwitserland.
Volgens ProRail is het aantal technische storingen de laatste vijf jaar met 20 procent afgenomen. De spoorbeheerder heeft het afgelopen jaar maatregelen genomen om het aantal verstoringen terug te brengen. Zo zijn op drukke trajecten speciale teams aangesteld die problemen ter plekke sneller verhelpen.
Op de regionale lijnen reed vorig jaar 94,6 procent op tijd. Bij de hogesnelheidslijn (hsl) was dat 82,7 procent. Van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet 82,5 procent van hogesnelheidstreinen op tijd rijden.
De spoorbeheerder probeert het aantal storingen en de impact die deze hebben op reizigers heeft, verder terug te brengen. Externe factoren die invloed hebben op het spoor, zoals vandalisme, spoorlopers en suïcide, bleven ongeveer gelijk.
Bron www.nos.nl
-
Nuancering: opgeheven treinen en treinen met een snel gewijzigde dienstregeling (ook een bekende truc) tellen niet mee bij het bepalen van de punctualiteit.
-
Goederentreinen die door toedoen van prorail vertraagd zijn , zijn vast ook niet meegenomen in het onderzoek. Spontane verandering van een dienstregeling tijdens de rit poetst ook vertragingen weg.
-
Lees ik nou serieus dat er hier mensen zijn die suggereren dat ProRail treinen opheft en dienstregelingen aanpast, om de punctualiteitscijfers op te poetsen?
-
Nee, dat wordt niet gesuggereeerd. Treinen worden opgeheven om technische redenen. Vervolgens worden ze niet meegenomen in de punctualiteitscijfers. Een opgeheven trein bestaat niet, dus kan ook niet vertraagd zijn.
-
Treinen worden ook opgeheven om dienstregeling technische redenen. Een sprinter tussen Den Haag en Dordrecht met 10 min vertraging kan zomaar in Rotterdam worden opgeheven. Komt dan blijkbaar ook niet terug in de statistieken.
-
Dienstregelingtechnisch vat ik ook onder technische oorzaken. Dat zie ik wel eens op de relatie Amsterdam-Vlissingen. Dat is een halfuurdienst. Maar soms is een trein zoveel vertraagd dat hij bijna door de volgende wordt ingehaald. Dan wordt hij halverwege uit de rit gehaald en mogen de reizigers overstappen op de opvolger.
Het is dan wel te hopen dat de trein voor het vertraagde deel wel in de statistieken wordt meegenomen.
-
Ik lees het woord truc en dat impliceert bij mij dat het moedwillig gebeurt. Maar anyway, NS wordt afgerekend op reizigerspunctualiteit (en niet op treinpunctualiteit zoals ProRail) en daarin tellen opgeheven treinen wèl mee.
-
Wat je er ook van vindt, de cijfers zijn ten opzichte van dezelfde berekeningen vorig jaar en de jaren daarvoor. Dus wat nu niet wordt meegerekend werd toen ook niet meegerekend. Ook NS wordt niet op alle uitgevallen treinen afgerekend. Uitval door toedoen van derden wordt niet meegerekend.
-
Je kunt cijfers alles laten zeggen als je dat wilt.
Maar: zoals Wilco al zegt, als je elk jaar dezelfde formules toepast mag je de resultaten vergelijken en zijn ze betrouwbaar, maar moet je wel oppassen te definiëren WAT je precies hebt gemeten.
Dirk
-
@ VAM 65 ;) en Prorail;
Ik heb niet de indruk dat Japan Prorail aan het nadoen is ??? ;D
Carel
-
Nee als het nu omgekeerd was... die punctualiteitscijfers zijn een vorm van window dressing waar je niet veel waarde aan moet hechten, die zijn eerder bedoeld om de dames en heren in Den Haag tevreden te houden. In mijn post over de Maaslijn Nijmegen - Roermond meldde ik al dat daar de cijfers momenteel redelijk rampzalig zijn, maar particuliere vervoerders worden niet meegerekend. Als ik in Boxmeer op het station sta en Arriva komt niet opdagen, dan heb ik er ook niks aan dat NS in Venlo of Nijmegen wel op tijd rijdt.
-
Lees ik nou serieus dat er hier mensen zijn die suggereren dat ProRail treinen opheft en dienstregelingen aanpast, om de punctualiteitscijfers op te poetsen?
Ja. Zie het regelmatig gebeuren dat een trein met een grote vertraging "opgeheven" wordt. Maar vervolgens vrolijk verder gaat naar de eindbestemming onder een andere treinnummer en de vermelding "extra trein". Ook een mooie truc om de trein niet mee te laten tellen in de statistiek.
Dus nogmaals JA dat gebeurd ;D
Verbaas me dan ook ieder jaar over de hoge punctualiteitscijfers.
Zo reist mijn collega dagelijks 2x over de HSL. En hoevaak daar geen problemen zijn en/of opgeheven treinen.
Om dan toch een 82.7 procent te halen is echt knap.
Creatief boekhouden ten top.
-
Dit volgens het bekende credo "je hebt leugens en je hebt statistieken". :)
-
Ik neem aan dat ze bij IenW ook niet op hun achterhoofd zijn gevallen en uitgevallen treinen ook als vertraging (afhangend van de frequentie) in de statistieken willen zien.
Het lijkt me logisch dat een trein wordt opgeheven om eerder te keren als een trein bijna door de volgende trein wordt ingehaald. Erg vervelend voor de reizigers die in die vertraagde trein zitten en over moeten stappen, maar zo is de vertraagde trein wel weer waar hij zijn moet en blijft de vertraging niet de rest van de dag door/oplopen.
Laatst zat ik in de trein van Den Haag naar Enschede (3 stellen). Door een storing tussen Hilversum en Amersfoort keerden 2 van de 3 stellen in Deventer om een uitgevallen/vertraagde trein uit Schiphol/Amsterdam te vervangen. Het is alleen maar toe te juichen dat de NS probeert vertragingen zo snel mogelijk op te vangen.
-
Nee dat doen ze niet, uitgevallen treinen worden niet meegeteld: https://www.prorail.nl/over-punctualiteit? Of het moet in aparte statistieken verschijnen (HSL), evenals vertragingen kleiner dan 3 minuten. Dan kun je dus nog wel je overstap missen. Andere vervoerders zijn ook niet meegerekend, al maak je daar naast NS gebruik van. Dit is de papieren werkelijkheid van I en W, waarbij NS annex ProRail uit de wind wordt gehouden omdat de overheid nog steeds de enige aandeelhouder is.
Deze oppoets-truc komt elk jaar terug, net als nu het klagen van Van Boxtel over de btw-verhoging. Daar komt dan standaard 2 procent inflatiecorrectie bij. Ik heb nog nooit van NS gehoord dat je die inflatie dus mede zelf creëert wanneer je als grote speler op de markt de prijzen steeds verhoogt. Kwestie van macro-economie, schijnen journalisten tegenwoordig ook niet meer in hun opleiding te krijgen.
-
't Komt dus gewoon wel terug in de statistieken, maar dat wordt niet bericht door de NOS. Ze zeggen wel dat het aantal 'grote storingen' is afgenomen. Ik neem aan dat uitgevallen treinen vaak het gevolg zijn van grote storingen, dus dat hier wel ergens een link ligt.
Dat 'uit de wind houden' zie ik ook niet echt terug in de werkelijkheid. De staat geeft gewoon boetes aan de NS (wel een gevalletje vestzak-broekzak natuurlijk), en kijk naar het hele HSL zuid en Fyra gebeuren. Ook stimuleren zowel de rijksoverheid als provinciebesturen het om concessies aan andere spelers te geven (vaak ook weer semi-overheid, maar dan van onze grote buren, maar dat terzijde).
-
50 stations
weet iemand welke dat zijn ?en op welke trajecten ?
groet kees
-
Nee als het nu omgekeerd was... die punctualiteitscijfers zijn een vorm van window dressing waar je niet veel waarde aan moet hechten, die zijn eerder bedoeld om de dames en heren in Den Haag tevreden te houden. In mijn post over de Maaslijn Nijmegen - Roermond meldde ik al dat daar de cijfers momenteel redelijk rampzalig zijn, maar particuliere vervoerders worden niet meegerekend. Als ik in Boxmeer op het station sta en Arriva komt niet opdagen, dan heb ik er ook niks aan dat NS in Venlo of Nijmegen wel op tijd rijdt.
Als ik op het perron in Venlo sta heb ik er ook niks aan dat Arriva wel op tijd is in Boxmeer...
Maar goed, als je het artikel had gelezen dan had je gezien dat de particuliere vervoerders apart genoemd worden (regionale vervoerders), naast de HSL. En aangezien nergens in het artikel de NS genoemd word ga ik ervan uit dat het eerste cijfer geldt voor heel Nederland.
-
Nee dat doen ze niet, uitgevallen treinen worden niet meegeteld: https://www.prorail.nl/over-punctualiteit? Of het moet in aparte statistieken verschijnen (HSL), evenals vertragingen kleiner dan 3 minuten. Dan kun je dus nog wel je overstap missen. Andere vervoerders zijn ook niet meegerekend, al maak je daar naast NS gebruik van.
Er staat daar nergens dat andere vervoerders dan NS hier niet in mee gerekend worden en dat zal ook wel moeten want Prorail word op hun percentage afgerekend door de overheid. Dat kun je niet op één vervoerder baseren dan uiteraard.
Daarnaast komt dat gewoon uit het systeem rollen, dus waarom zou je andere vervoerders daar uit gaan filteren?
-
Maar goed, als je het artikel had gelezen dan had je gezien dat de particuliere vervoerders apart genoemd worden (regionale vervoerders), naast de HSL.
Ja, ik heb het gezien. We praten een beetje langs elkaar heen. Ik bedoel te zeggen dat zo'n cijfer niet veel waarde heeft, zeker niet als je in een regio woont waar de punctualiteit laag is (Maaslijn Arriva). Door verschillende storingen (voornamelijk vanwege het vervangen van de seinen door ProRail) ligt de lijn er de laatste maanden regelmatig urenlang uit... en dat blijft dus lekker uit de statistieken. In mijn geval betekent het meermaals helemaal afzien van de reis of met de auto gaan.
-
Overigens vind ik de uitspraak "ProRail zegt dat de treinen in Nederland nog nooit eerder zo punctueel reden" ook wel een beetje lachwekkend en ik geloof daar ook vrij weinig van. Of je moet niet verder terug willen kijken dan begin deze eeuw...
-
ik krijg de indruk dat er hier alleen wordt gesproken over NS treinen en de 3 minuten grens,,andere vervoerder hebben andere etc ,,m.i.kunnen en worden deze vervoerders niet meegerekend.
de gegevens van prorail worden door de NS gebruikt voor hun reizigers punctualiteit cijfer
Ook dit is een argument dat cijfers van andere vervoerders niet worden meegenomen .
daarnaast wordt er alleen gemeten bij specifieke stations en worden uitgevallen treinen niet meegerekend
samengevat de beleving van de gemiddelde treinreiziger zal anders zijn dan dat de cijfers lijken te suggereren .
groet kees
-
De andere personen vervoerders rijden wat je zou kunnen beschouwen als pendel diensten. Daardoor is de vertraging gevoeligheid veel minder. Ook bij slecht weer.
NS rijdt lange (soms gekoppelde) trajecten.
Bij de ICD speelt nadrukkelijk mee dat er veel handelingen moeten worden gedaan bij het omschakelen van beveiliging en stroomsoort. Bij bijvoorbeeld de Thalys is dat niet het geval.
Spoorfan
-
Ja, ik heb het gezien. We praten een beetje langs elkaar heen. Ik bedoel te zeggen dat zo'n cijfer niet veel waarde heeft, zeker niet als je in een regio woont waar de punctualiteit laag is (Maaslijn Arriva). Door verschillende storingen (voornamelijk vanwege het vervangen van de seinen door ProRail) ligt de lijn er de laatste maanden regelmatig urenlang uit... en dat blijft dus lekker uit de statistieken. In mijn geval betekent het meermaals helemaal afzien van de reis of met de auto gaan.
Dat heb je altijd, heel leuk dat 90% op tijd rijdt maar als je eigen trein uitvalt heb je er niks aan. De hoeveelheid uitgevallen treinen (per vervoerder/traject) zou wel interessant zijn maar dat is inderdaad niet gepubliceerd.
Overigens vind ik de uitspraak "ProRail zegt dat de treinen in Nederland nog nooit eerder zo punctueel reden" ook wel een beetje lachwekkend en ik geloof daar ook vrij weinig van. Of je moet niet verder terug willen kijken dan begin deze eeuw...
Dat geloof ik wel, ik heb het idee dat vroeger meer treinen vertraging hadden door een klein defect waar ze nu voor worden opgeheven. Voor deze eeuw klopt het in ieder geval wel (https://www.treinreiziger.nl/punctualiteiscijfers-ns-door-de-jaren-heen/).
de gegevens van prorail worden door de NS gebruikt voor hun reizigers punctualiteit cijfer
Ook dit is een argument dat cijfers van andere vervoerders niet worden meegenomen
Daarentegen beheert Prorail het spoorwegnet in Nederland en niet alleen dat van de NS.
-
ik krijg de indruk dat er hier alleen wordt gesproken over NS treinen en de 3 minuten grens,,andere vervoerder hebben andere etc ,,m.i.kunnen en worden deze vervoerders niet meegerekend.
de gegevens van prorail worden door de NS gebruikt voor hun reizigers punctualiteit cijfer
Ook dit is een argument dat cijfers van andere vervoerders niet worden meegenomen .
daarnaast wordt er alleen gemeten bij specifieke stations en worden uitgevallen treinen niet meegerekend
samengevat de beleving van de gemiddelde treinreiziger zal anders zijn dan dat de cijfers lijken te suggereren .
groet kees
Je zou misschien even de eerder gelinkte link kunnen lezen waar de gegevens vandaan komen, en dan lees je gewoon dat het het landelijke percentage is en geen uitzondering van de andere vervoerders kent...
-
Overigens vind ik de uitspraak "ProRail zegt dat de treinen in Nederland nog nooit eerder zo punctueel reden" ook wel een beetje lachwekkend en ik geloof daar ook vrij weinig van. Of je moet niet verder terug willen kijken dan begin deze eeuw...
Veel verder moet je ook niet terugkijken wegens andere wereld.
Als intensief treinreiziger herken ik de positieve ontwikkeling goed.
-
Afgelopen kalenderjaar was een verademing voor treinreizigers die station Kerkrade veel aandoen. Het station blijkt één van de meest punctuele van het land te zijn.
Uit onderzoek van De Volkskrant, dat overigens alleen in de papieren editie is meegenomen, blijkt dat liefst 97,4 procent van de treinen in Kerkrade op tijd kwam en ging.
Drie minuten
Overigens is een trein in dit onderzoek 'op tijd' als er sprake is van hooguit drie minuten vertraging. Ondanks het hoge percentage, is Kerkrade geen koploper in dit klassement. Sneek was het meest stipt, met 98,5 procent, en Kampen (98,4) en Bad Nieuweschans (98,2) completeren het podium. Kerkrade sluit 2018 af met een zevende plek. Maastricht scoort het slechtst van het land, met een percentage van 74,5 procent. Dat komt, zo schrijft de krant, doordat Maastricht het eindpunt is van verschillende lange trajecten en de kans op vertraging zo groter is.
Grote storingen
Ook aan de andere kant van het onderzoek vinden we een Limburgs traject. Op 5 juni 2018 was er een flinke storing tussen Susteren en Sittard, die reizigers geruime tijd hinderde. Deze storing haalt net de top tien van grootste storingen van het jaar. De grootste klapper was op 18 januari, toen landelijk het treinverkeer werd stilgelegd vanwege een storm
bron l1
https://www.1limburg.nl/treinen-kerkrade-punctueel-maastricht-blijft-achter?context=section-1
-
Utrecht - Arnhem vandaag (traject 2 uur gestremd):
https://www.gelderlander.nl/veenendaal/beperkingen-treinverkeer-tussen-arnhem-en-utrecht-voorbij~a6aa2412/
En Utrecht - Arnhem gisteren (traject 2 uur gestremd):
https://www.gelderlander.nl/utrecht/trein-ramt-auto-bij-overgang-renswoude-vrouw-met-kind-springt-er-net-op-tijd-uit~a1606bba/
Het baanvak Utrecht - Arnhem is verouderd doordat er maar twee sporen liggen plus vele overwegen waar het nogal eens mis gaat. Er wordt wel aan gewerkt, maar dit zal nog jaren duren. Ik ga ervan uit dat ik van de 5 dagen dat ik de rit maak er 3 "ongeschonden" doorsta en op 2 dagen een lange vertraging heb. Dit is dus de onzin van punctualiteitscijfers, de treinen vallen uit en tellen niet mee. Rover maakt nog altijd bezwaar tegen deze optimistische rekenmethode, maar tevergeefs. Bijna iedereen vergeet dat onze samenleving anno 2019 is doordrongen van marketing op elk terrein. Opgepoetste cijfers en goed-nieuws-politiek horen daar ook bij.
-
Je hebt inmiddels 5 berichten in dit draadje geplaatst (van de 29), vervelend dat je vaak op jouw traject vertraging hebt, maar dat wil niet gelijk zeggen dat het ‘windowdressing’ is, ‘oppoets-trucen” zijn, of soortgelijks.
Ook is het aantal grote verstoringen afgenomen, landelijk gezien(!).
Dus het lijkt met dat het allemaal wel mee valt, beter in ieder geval dan vorig jaar!
Misschien iets minder negatief?
Gr, Bert
-
En dan ook nog omdat de afgelopen twee dagen toevallig misgingen, de gedachte gemaakt hebben dat het dus 2/5 keer niet goed gaat... ::)
-
Hoe doet prorail dat eigenlijk met stations die in eerste instantie wel opgenomen waren in de dienstregeling, maar waaraan de trein nu zonder stoppen voorbij kachelt.
Zwolle Stadshagen bij voorbeeld.
is dat fiasco ook opgenomen in de statistieken?
zomaar even een vraag.
Hendrik Jan
-
Dat station komt nu niet voor in de dienstregelingen van de treinen daar, dus dat zal niet meegeteld worden.
-
Het baanvak Utrecht - Arnhem is verouderd doordat er maar twee sporen liggen plus vele overwegen waar het nogal eens mis gaat.
Ook op baanvakken waar geen overwegen zijn, Hanzelijn, Flevolijn (in December 2 in 14 dagen tijd), Utrechtse lijn (Utrecht - Amsterdam) komen aanrijdingen met personen of dieren voor. Om dan maar meteen te stellen dat de lijn Arnhem - Utrecht verouderd is omdat er overwegen zijn waar het wel eens mis gaat, gaat dus niet op. En al was het 4 sporig, dan nog ligt het hele traject eruit. Hulpverleners die de onsmakelijke taak hebben stoffelijke resten te bergen, moeten dat wel veilig kunnen doen. Verder stel je dat je er gemakshalve maar alvast vanuit gaat dat je 3 van de 5 dagen ongeschonden op dat traject de reis kan maken, terwijl je tevens steen en been klaagt over de Maaslijn. Die lijn is nog gevoeliger dan Utrecht - Arnhem v.v. Niet alleen door verstoringen aan de infra, maar ook aan materieel. Overvolle treinen, uitval door diverse oorzaken die niet met infra te maken hebben. Ik heb met je te doen, echt waar. Maar als ik toch zo moest reizen, pakte ik op zeker de auto en liet het ov voor wat het was. Veel beter voor je gemoedstoestand. ;)
-
Nou Joop, als je, zoals ik, iedere avond met 140 in de trein dwars over de A4 dendert en in beide richtingen (op per richting minimaal vier rijstroken) alleen maar filerijden ziet, denk je daar wel anders over. Bovendien veel beter voor het milieu, al geef ik toe dat soms een auto heel handig kan zijn. En meestal rijdt de trein gewoon op tijd.
-
Arme René. Dat je 2 op de 5 dagen uitgerekend die treinen met urenlange vertraging moet hebben tussen Ah en Ut, terwijl ik het gros van de werkdagen grotendeels probleemloos heen en weer kachel op dit traject.
Anyway, wanneer haal je de oost-europese truckers, Brussel en managers er weer eens bij?!
-
Nou Frank, als ik werk, doe ik dat ook. 😉 Rij zelf de treinen en geniet keer op keer van die stilstaande auto’s, en bedenk me dan. De trein is zo gek nog niet 😁
-
Wat ik wel mis in deze statistieken, is dat bepaalde reizen langer zijn geworden. Voor dienstregeling 2018 is op mijn traject bijvoorbeeld het gedeelte tussen Amsterdam CS en Utrecht ligt naar een 10/20 ligging gegaan. Echter, de aankomst op het andere station (zonder overstappen) is nog steeds een 15/15 ligging. In theorie zit er 's ochtends 9 minuten tussen de aankomst van 2 treinen. Echter, meestal is dat minder, omdat de trein die die de langere reistijd heeft, onderweg wordt ingehaald en je nog wel eens staat te wachten op de vertraagde IC, terwijl de snelle trein iets ruimer in zijn rijtijden lijkt te zitten, zeker op Amsterdam CS, dus nog wel eens een minuut te vroeg is. Als ik met werken eens 10 minuten langer blijf zitten, bijvoorbeeld door een telefoontje, blijf ik meestal nog wel 20 minuten zitten. Immers, die volgende trein haal ik dan toch al niet meer. Van huis is het precies omgekeerd. Een kwartier later van huis is in de regel 8-9 minuten later op kantoor.
En over vertraging gesproken, de trein die ik normaliter op de terugreis neem, is steevast vertraagd bij aankomst.
-
Anyway, wanneer haal je de oost-europese truckers, Brussel en managers er weer eens bij?!
Nou als ik je daar een plezier mee kan doen... ;D