BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: picklewars op 14 December 2018, 18:32:54
-
Na alle H0 de deur uit gedaan te hebben ben ik onlangs met de aanleg van een N-spoor baan begonnen.
Heb inmiddels een aantal loks. Als eerste ga ik een Kato SD70 voorzien van een ESU LokPilot Micro.
(https://i.imgur.com/NMd41DN.jpg)
Hoewel ik er wel een-en-ander over heb kunnen vinden, is er uiteraard nergens iets te vinden over exact dezelfde lok en decoder, dus er zijn wel wat vraagtekens.
De lok is "dcc voorbereid", maar alleen als je er een model-specifieke Digitrax of TCS decoder in stopt. Deze vervangt dan het gehele analoge lightboard.
Omdat ik een ESU Ecos heb hou ik het ook bij ESU decoders (mijn keuze). In eerste instantie wil ik weten of het beter is om alles aan het lightboard te solderen, of dat dat juist niet kan/moet en het geisoleerd dient te worden van het frame ? Sowieso zal een deel ervan wel gebruikt worden ivm de aan te sluiten LED's (voor en achter) en de daarbij behorende weerstand.
Mijn electrotechnische kennis rijkt helaas niet ver genoeg om de verbindingen (zoals zichtbaar op de onderkant) van de printplaat (lightboard) goed te begrijpen. Hebben beide weerstanden (als die kleine die net achter de voorste LED zit er ook een is ?) betrekking op de verlichting ?
(https://i.imgur.com/Q5jlQJx.jpg)
(https://i.imgur.com/YCwQlXT.jpg)
In principe is de aansluiting als volgt :
-zwart + rood voor stroomopname (direkt op het metalen frame of aan de printplaat ?)
-grijs + oranje aan de motor (direkt aan de motor tabs ?)
-wit aan de weerstand (neg. kant van LED)
-blauw naar +
Aangezien de verlichting wisselt met rijrichting, en er geen continu brandend achterlicht is, zal de gele draad dus niet aangesloten worden neem ik aan.
(https://i.imgur.com/YJGdq95.png)
Bij voorbaat dank voor jullie input
-
Hallo
Gele draad is voor de witte led aan de andere kant van de loc , voor als de loc achteruitrijdt .Waarschijnlijk is een van de weerstanden voor de tweede led zou je moeten nameten.
vr groet Arie
-
Hallo
Gele draad is voor de witte led aan de andere kant van de loc , voor als de loc achteruitrijdt .Waarschijnlijk is een van de weerstanden voor de tweede led zou je moeten nameten.
vr groet Arie
Het aansluiten van het achterlicht met correcte werking (lichtwissel voor- en achteruit) lukte om één of andere reden niet via de bestaande printplaat met SMD LEDs.
Heb inmiddels andere LEDs aangesloten, waarbij er nu bij vooruit rijden wit licht aan de voorkant is en rood achter. Bij achteruit rijden wit licht achter.
De witte en rode LED bij vooruit rijden zijn in serie geschakeld met een 0.25W 1K weerstand. Rode led (+/- 2v) geeft dan wel wat minder licht dan de witte led (3.5 V), maar is niet erg als achterlicht.
(https://i.imgur.com/0lvSGf0.jpg)
(https://i.imgur.com/OYIaAD6.jpg)
-
Hallo
Rode en witte led in serie zetten heb ik ook een keer gedaan in een lok , maar kreeg toen het probleem dat alleen de witte led's branden bij licht wissel.
Nu maak ik naar alle leds een blauwe draad met een weerstand voor elke kleur led apart op de plus , en de witte naar voor ,voor het frontlicht en naar achter voor het sluitlicht. De geledraad naar achteren op de witte led's en naar voren voor de rode led's , zo kun je de weerstand aanpassen voor de twee verschillende kleuren Led's. Ook kun je de rode led's aan een functie uitgang koppelen zodat je deze uit kunt zetten als je wagon's erachter hebt . De helderheid van de led's kun je daarna ook dimmen met de decoder.
vr groet Arie
-
Hoi
https://www.n-spoorstore.nl/en/n-spoor/digitaal/digitale-decoders/noch-dn163k4a-decoder-voor-glacier-express
Deze decoder is van Noch, de decoder is eindelijk bedoeld voor loc van Glacier Express, maar misschien pas deze decoder wel jou loc in? Maar ik zie al dat jij al bezig inbouwen.
-
Rode en witte led in serie zetten heb ik ook een keer gedaan in een lok , maar kreeg toen het probleem dat alleen de witte led's branden bij licht wissel.
Dan heb je ze niet in serie gehad maar parallel ;) In serie zullen ze allemaal oplichten* ongeacht de verschillende spanningen. Maar inderdaad met als nadeel dat je niet de intensiteit van de front en sluitseinen afzonderlijk kunt instellen. En zelf ook fan van iedere zijden van twee functies voorzien zodat je de gekoppelde kant kunt uitschakelen. En dan de ledjes in serie omdat het anders zonde is van het vermogen.
Timo
* Of allemaal niet indien de som van alle led spanningen (forward voltage) groter is dan de voedingsspanning. :angel:
-
hallo Timo
je zal zeker gelijk hebben , is een paar jaar terug kan het me niet meer precies herinneren , daarna heb ik het niet meer zo gedaan
gr Arie