BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Willie van Koolwijk op 03 December 2018, 20:29:12
-
Hoi mensen, even een vraag.
Een locomotief die digitaal voorbereid is, wat betekend dat precies. Komt daar nog veel bij kijken om die digitaal te make, of is dat simpel op te lossen.
Mvg,
Willie van Koolwijk
-
Digitaal voorbereid betekent dat de loc een stekkerverbinding heeft. Je maakt de loc open en prikt de decoder op zijn plek. Meer is het niet.
Wel zijn er verschillende stekkers. Dus in de handleiding even kijken welk type stekker de decoder moet hebben.
Hier trouwens een mooi overzicht.
http://www.floodland.nl/aim/info_nem_connectoren_1.htm (http://www.floodland.nl/aim/info_nem_connectoren_1.htm)
-
Zoals Henk al zegt, als een loc digitaal voorbereid is hoef je hem alleen open te maken, de "brugstekker" (*) eruit te halen, en de stekker van de decoder erin te steken. Net als bij een stopcontact thuis, maar dan iets kleiner ;D Op de verpakking van de lok staat vaak al aangegeven wat voor decoder erin moet. Zo'n logootje als een dominosteentje met 8 stippeltjes erin betekent dat het een 8-polige stekker is. Soms staat er 21MTC op de doos of Plux22, of iets anders. Dat zijn weer net even andere decoders. De meesten zijn gewoon gangbaar en dus gewoon te krijgen in de modelspoorwinkel.
Hier zie je overigens hoe de brugstekker eruit ziet: https://youtu.be/LPNMZnvbuVA?t=425 (dat is dat singetje met 8 bolletjes erop. De lok is hier al open gemaakt)
Hier gaat de brugstekker eruit: https://youtu.be/LPNMZnvbuVA?t=475
En hier gaat de stekker van de decoder erin: https://youtu.be/LPNMZnvbuVA?t=517
Met vr. groet, Martijn.
(*) Een brugstekker is een tijdelijke stekker die er vanaf de fabriek in zit, zodat de lok op een analoge baan kan rijden. Dan is de lok dus "analoog".
-
En je moet dan zelf nog de motorinstellingen en eventuele functiemapping doen. Want de kans dat een loc direct goed loopt is net zo groot als een goed lopende auto na een carburateur revisie* ;D
Timo
* Ook al kan een moderne loc met een moderne decoder al best okay lopen direct uit de doos maar het kan waarschijnlijk wel beter.
-
Timo, ik denk niet dat iemand die net met digitaal begint over motorinstellingen en functiemapping wil horen. Schrik je ze gelijk af. De meeste standaardproducten van de standaardproducenten lopen echt wel meteen prima. Ik vind je autovergelijking niet op gaan. Wij merken het verschil wel door de ervaring, maar de massagebruiker echt niet. Laat 'm eerst eens een decoder erin prikken, de rest komt later wellicht wel. ;)
-
@Sven, eerste ben ik het met je eens, willen ze vast niet horen. Maar ben het er niet mee eens dat je het niet moet vertellen. Vind ik toch echt een essentieel onderdeel van een decoder inbouwenen vind het niet eerlijk dat een nieuwkomer niet te vermelden. En ja, ook met een brak afgestelde carburateur kan je rijden maar fijn is anders. ::) Maar zoals ik ook aan gaf zal een moderne decoder in een moderne loc waarschijnlijk best okay lopen. Maar dan nog wil je waarschijnlijk op zijn minst de minimale en maximale snelheid aanpassen en ook dat zin motorinstellingen.
Timo
-
Ik ben het met Sven eens dat bij heel veel modellen de rijeigenschappen al behoorlijk tot goed bij de standaardinstellingen van de decoders. Voor de echt afwijkendr aandrijvingen staat in de handleidingen meestal wel wat instellingen.i
-
... ook met een brak afgestelde carburateur kan je rijden
Een moderne auto heeft al lang geen carburateur meer...
-
@henk, klopt, zeg ik ook. En als je daar genoegen mee neemt (y) Maar goed, top snelheid aanpassen is ook een motor instelling. En ook waardes uit het boekje overnemen voor het type motor is motorinstellingen aanpassen. Dus zeg ook niet dat je de lastigste route moet bevaren. Maar wel zo eerlijk om te vermelden dat het gedag waarschijnlijk beter kan dan direct uit de doos. Immers wordt rijgedrag van digitaal nu juist geprezen. ::) Dus wat mij betreft zijn motorinstellingen vermelden net zo zinnig om te vermelden als dat een loc eerst analoog goed moet lopen voor je een poging tot digitaliseren doet.
@72sonett, klopt, net als een LoPi 4 automatisch afregelen heeft. Maarja, er zijn er genoeg die "oldtimers" als Tams of Uhlenbrock inbouwen. Absoluut niets mis mee, die kunnen ook prima lopen. (y) Maar even de carburateur motorinstellingen nalopen" (hoe simpel ook) kan betere resultaten opleveren.
Timo
-
En niet te vergeten, het adres aanpassen (cv1), anders gaat het bij de eerste wel goed maar daarna niet meer, dan reageren ze allemaal op adres 3.
Mark
-
Ook even in reactie op Timo, ik gebruik ook altijd gewoon de standaard instellingen (dus waar je niks voor hoeft te doen). Het zal best dat als je ze naast elkaar zet, of als je automatisch gaat rijden (met de pc en zo) je het verschil kunt zien. Maar bij mij rijden ze ook prima hun rondjes dus als je gewoon een normale decoder erbij koopt in de winkel is inprikken echt voldoende.
@Timo: zeker niet lullig bedoeld hoor! Het is een beetje als de audio installaties van meester Vink. Die kun je ook helemaal regelen en installeren zodat je het summum aan geluid hebt, maar ik ben prima tevreden met mijn boxjes die ik in de pc plug :) Zolang Wim maar niet hier komt luisteren ;D
Edit: en wat Mark zegt, standaard staan alle lokadressen van nieuwe decoders op "3". Een lokadres is het nummer wat je eerst in moet tikken in je besturingscentrale, zodat die weet voor welke lok jouw commando is bedoeld. Daarom moet je elke lok zijn eigen adres geven (dus een ander nummer geven). Maar dat heeft niks met inbouwen te maken, dat staat in de beginnershandleiding van je centrale.
-
@Rondje_HO, jij past ook de maximale snelheid niet aan? Of neemt de waardes over uit het boekje? Dan zou je dat eens moeten doen, kan je nog veel uit halen, juist als je met de hand rijdt ::)
Jullie moeten er niet zo zwaar aan tillen ;D Tuurlijk kan je er een heel weekend mee pielen om het uiterste uit de kan te halen. Dan heb je het over de audio-installatie van meester Vink. Maar simpelweg je volume en bas knop op de juiste plek zetten is ook al een vorm van aftellen ;) En op een basis decoder zal dat ook beperkter zijn dan op een duurdere. Maar je hoeft het niet allemaal te gebruiken. Maar uit de doos zit ik toch op zijn minst aan het volume en zet ik de speakers neer waar ik ze wil. En net als dure versterkers met Audyssey/AccuEQ/etc zijn er nu ook decoders die een poging kunnen doen het automatisch af te stellen zoals LoPi 4's. Maar ook dat is een vorm van afstellen... En net als bij audio zal er waarschijnlijk een positieve correlatie zitten tussen de prijs van de decoder/audio, het te verwachten rijgedrag/geluid en de tijd die je bereid bent te steken in het afstellen naar wens. ;D
En als jij het prima vind rijden met een niet afgestelde carburateur/motorinstellingen, prima (y) Lekker zo laten!
Timo
-
@Rondje_HO, jij past ook de maximale snelheid niet aan? Of neemt de waardes over uit het boekje?
....
Nope, helemaal noppes :) Maximum snelheid is toch als je het balkje helemaal naar boven schuift op de z21-app? :D Het enige wat ik wel eens instel is het volume van een soundlok (want die staan altijd op standje "echte trein" of bij een enkele lok een aantal cv's als hij niet wil rijden. Maar dan moet ik wel een lijstje gevonden hebben met welke cv's ik aan moet passen en welke waarde die dan moeten hebben. Dan pas ik die een voor een aan in de app. En dan schrijf ik de oude waarde ook nog even op want als ik dan niks merk dan zet ik ze weer op die oude waarden :P
-
@Rondje_HO, jij past ook de maximale snelheid niet aan? Of neemt de waardes over uit het boekje? Dan zou je dat eens moeten doen, kan je nog veel uit halen, juist als je met de hand rijdt ::)
Ik rij al een aantal jaar met digitale treinen en heb pas afgelopen weekend voor het eerst de verlichting aangepast met function mapping, daarvoor was het niet meer dan het adres instellen en eventueel de verlichting wat zachter zetten. Als je gewoon wilt rijden is meer niet nodig, later kan je er dan alsnog dieper op ingaan.
-
Bedankt voor alle uitleg, ik ben al blij als ik de decoder in kan bouwen hahahah, laat staan de rest. Ik ben handig maar met electro ben ik niet zo in thuis. Ik weet een startset te koop waar de loc dus digitaal is voorbereid. Wist even niet of ik die wel moest kopen, als ik het zo hoor is het dus makkelijk digitaal te maken. Heb geen idee wat een decoder kost of wat dan ook. Dus dan kan kan de set gerust kopen.
Mvg,
Willie van Koolwijk
-
Goedkope decoder? Richting 20-25 Euro. Tenminste, als je een reguliere "ESU standard" ofzo neemt met minimale functies. Zal prima kloppen met de startset. Andere merken decoders zullen ook zoiets zijn. Orde van grootte.
Reinout
Als moderator: ik heb het dubbele draadje zonet opgeschoond :)
-
Komt vanzelf wel, Willie. Ik ben ook eenvoudig begonnen en langzaam steeds een stapje verder gegaan. De volledige handleiding van een decoder schrikt me nog steeds af en 80% snap ik niks van. Maar het is al leuk als je de optrek- en remvertraging kan instellen. Volgens mij komen de meeste gebruikers niet verder dan CV 1 t/m 8 en da's ook wel best zo.
Ik begin zelf steeds enthousiaster te worden over Zimo decoders. Er zijn er een paar bij de je al voor onder de €25 hebt. En ESU is eigenlijk ook altijd wel goed. Vind het zelf mooi dat deze twee een instelling hebben waardoor je een van de functietoetsen als remknop kan gebruiken (Dynamic brake). Wat betekent als de de rijknop naar nul draait, de trein realistisch gaat uitrijden. Pas als je op de remknop drukt gaat ie stoppen. Die functie heeft niet elk merk, zoals Lenz bijvoorbeeld niet.
-
@Rondje_HO en Rick, als het je niet stoort, lekker zo laten. Een moderne loc en moderne decoder zullen inderdaad uit de dos best acceptabel rijden. Stuk beter dan 15 jaar geleden toen ik mijn eerste decoder kocht ;D Maar zelf vind ik min/mid/max snelheid en de motorregeling instellen volgens het boekje wel het minimale. Fabrikanten hebben afgelopen jaren niet voor niets alleen maar meer motorparameters geïntroduceerd. En zeker bij sneltrein locs etc ben ik dan vaak al erg tevreden. Op rangeerlocjes etc wil ik dan nog wel eens wat meer tijd besteden.
Dus ik kan het je echt eens aanraden om eens met één loc te proberen. Het is echt geen kwantumfysica en je hoeft er echt geen uren mee te pielen. ;D En dan natuurlijk niet met je best lopende model ;D Bevalt het niet, zet je het terug. Zie je geen verschil of duurt het te lang, lekker zo laten ;D
Ik meld het dus vooral voor de volledigheid. Rijgedrag kan tegenvallen na het inprikken van een decoder en kan ik veel gevallen verbeterd worden. Hoeveel (en of) je er tijd aan besteed is aan een ieder zelf. Maar het vooraf weten is wel zo netjes voor het totale plaatje.
@Willie van Koolwijk, wat betreft decoders, zoveel mensen, zoveel voorkeuren, zoveel keuzes ;D Iedereen vind andere dingen belangrijk (kosten, rijgedrag, programmers, documentatie, extra mogelijkheden etc) en krijgt vanzelf een voorkeur. Zie als voorbeeld dit (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=86374.0).
Timo
-
@Timo: ik ga me er ook nog wel eens in verdiepen hoor, die optrek- en remvertraging waar Sven het over heeft lijkt me wel interessant :) Nog even moed verzamelen ;)
-
CV 3 en 4. Waarde 1 is vertraging uit, waarde 10 is al voldoende voor een leuke vertraging. Hoe hoger de waarde, des te langer de lok blijft rijden totdat ie sneller (CV3) of langzamer (CV4) gaat rijden. Maar ik zet CV4 op 110, dan blijft ie maar rijden en heb daarvoor dus een remknop. Instellingen voor activering van de remknop bij Zimo hier (https://tramfabriek.nl/digital.html) onderaan pagina.
-
en niet vergeten dat dat bij esu standaard op F3 en F4 zit :)
PS : als het een loc is die digitaal voorbereid is dan is het meestal plug en play insteken.
-
Hi All,
Om het nog even complexer te maken moet je als je met een treinbesturingsprogramma gaat werken dat ook de optrek- en afremversnelling regelt CV3 en CV4 op een lage waarde zetten, bijvoorbeeld 1 of 2. Het programma bepaalt dan het optrekken en afremmen en de lok volgt dan die commando's. Als CV3 en 4 te hoog staan reageert de lok zo langzaam op de programmacommando's dat het een rommeltje wordt
Door de CV3 en CV4 niet op 0 te zetten remt de trein ook nog redelijk netjes bij een noodstop.
-
en niet vergeten dat dat bij esu standaard op F3 en F4 zit :)
Wat bedoel je met "dat"? Remknop? Dan alleen bij de nieuwste of firmware update, want ik heb nog geen ESU decoder gehad die dat standaard heeft. Is ook een update in de firmware die niet zo oud is.