BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: ruud vetter op 29 November 2018, 14:44:29
-
Beste,
Wat is de startpositie van een servo bestuurde wissel als er een stroomstoring is geweest ?
a. Na herstel komt deze terug in de " rechtdoor" positie.
b. Na herstel komt deze terug in de "krom" positie.
c. Na herstel komt de wissel in de laatst geplaatste positie van voor de stroomstoring.
d. Na herstel komt de wissel in een vrije middenpostitie.
Welk alternatief heeft de voorkeur en waarom ?
-
Ligt aan de gebruikte wisseldecoder, en je voorkeur denk ik... zelf stuur ik de wissels aan met aan arduino a la mardec (maar dan een eigen variant) en zodra ik de wissel omzet, bewaar ik de positie in geheugen, als de spanning er af gaat, en daarna weer aan, zet ik de software weer zo als de wissels in geheugen stonden. Andere kiezen er voor om na stroomuitval naar 1 bepaalde status toe te gaan, of om de wissels allemaal even een zwieper te geven. Zelf wil ik dat niet. Bij mij dus geen circus aan allerlei bewegende wissels als de stroom er op gaat; alles blijft gewoon staan in de positie waar alles stond toen de spanning er af ging, en gaat vrolijk verder.
-
dank je wel JOWI voor je reactie
-
Mijn eigen decoder zet na een stroomstoring het wissel in de "0" positie (rechtdoor in de meeste gevallen, afhankelijk van servo montage).
Zodra de baan weer actief wordt, zal deze dan automatisch naar de laatst ingestelde positie gaan (mits centrale niet uit is geweest).
Als mijn computersoftware weer online komt zal deze het wissel even heen en weer bewegen, waarna de software deze weer naar de laatst gewenste positie stuurt.
Ik hoop dat het antwoord wat je zoekt erbij zit.
Groet,
Gerard van der Sel.
-
Dank je wel voor je reactie
-
Bij mij worden de servo's aangestuurd via een Switchpilot servo decoder van ESU, 4 servo's zijn te sturen per decoder.
Ze gaan altijd terug naar de laatste positie, als de stroom uitvalt door een noodstop op de centrale of een kortsluiting, bij mij dus een Ecos, en wanneer de stroom terug opgezet wordt, dan hoor je de servo's even bewegen, en dan staan ze terug op de laatste stand.
Een tijdje geleden heb ik een aparte transfo geplaatst op de decoders en servo's, nu hebben ze geen last meer van de noodstop of kortsluiting, alleen als de hoofdschakelaar van de treintafel afstaat en opgezet wordt, dan bewegen de servo's even.
Maar dan is de Ecos nog aan't opstarten en rijden er nog geen treinen rond, en is er geen probleem.
-
dank voor je reactie. :)