BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: kawaaad op 24 November 2018, 11:18:18
-
hallo allemaal, ik heb de volgende vraag : ik bouw met profi rail op HO grote. ik ga beginnen aan mijn station opbouw met kibri perron. Bedoeling is 3 x perron van +/- 1 meter lengte. mijn vraag is , is er een standaard afstand tussen de rail staaf (aan perron zijde ) en het perron zodat ik geen problemen heb met mijn rollend materiaal? Ik rijd fleischmann, roco in periode 3. Dus stomers en diesels. Ik hoor graag van u.
mvg aad
-
Hoi,
Er is vast wel een standaard maat t.o.v. de hartmaat van het spoor maar zelf kijk ik altijd naar mijn treinen. Ik neem het breedste rijtuig dat ik heb (bij mij is dat een Roco Blokkendoos met van die brede trappen aan de hoeken) en dan neem ik die maat plus 2 mm of zo. Ik heb ook een loc met van die brede cilinders, die meet ik ook altijd even na. Je moet ook opletten dat het perron niet in een bocht ligt, of dat er direct na het perron een bocht begint. In dat geval moet je het eind van het perron ook iets laten afbuigen omdat anders het midden van een lang rijtuig over je perron schuurt. Zelf heb ik overigens mijn perrons voor een groot deel in de bochten gepland. Daarom maak ik mijn perrons heel laag zodat de rijtuigen als het ware over de perrons schuiven. Als ik hoge perrons zou maken dan zou de afstand tot het spoor totaal onrealistisch ogen :-X
Vr. groet, Martijn.
-
Hoi,
Kijk eens in dit artikel: Encyclopedie Het Perron (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Het_Perron). Daar staan ook wat linkjes in naar PDF's van de MOBA.
Groet Ronald.
-
Het antwoord staat bij de MOROP: NEM 102 (https://morop.org/downloads/nem/de/nem102_d.pdf)
In bogen moet je daar een toeslag op geven, en dat staat in NEM 103 (https://morop.org/downloads/nem/de/nem103_d.pdf)
-
Vanwege het feit dat ik ook nogal wat oud rollend flmn materiaal heb staan ben ik maar is gaan roeren in mijn opslag dozen. Er zitten toch wel enkele nijdig brede loc,s (65014) en umbau wagens met de beruchte treeplanken tussen. Op dit moment zit ik op 12mm tussen buitenkant spoorstaaf en perronwand. Voor het nieuwe materiaal eigenlijk wijd zat maarja het breedste spul moet er ook doorheen kunnen. Nu nog kijken hoe het uitpakt met de hoogte van het perrondak t.o.v het materiaal.
Mvg aad
-
En met oud Fleischmann materieel moet je ook nog letten op de wielen. Oude wagonnetjes hebben soms wat hogere wielflenzen. Als je dan net een bepaald soort rails gebruikt kunnen die flenzen de railstoelen raken. Je trein ratelt dan over je rails, alsof je over een soort van ribbelkarton rijdt.
-
Dat oude Fleischmann materieel is in de breedte en hoogte vaak wat forser dan je op grond van de schaal zou verwachten. In plaats van 1:87 werkten ze met 1:82 als ik het goed heb. Dan is het zaak om niet blind de normen te volgen maar zelf even testen of het past.