BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Marc Stevens op 20 January 2008, 14:09:32

Titel: Common-ground vragen
Bericht door: Marc Stevens op 20 January 2008, 14:09:32
Ik ben druk bezig met het installeren van een nieuw gekochte booster (LTD B2) bij een Twin-Center. Maar er doen zich wat eigenaardigheden voor.

1.
Als ik de bruine polen van de transformatoren van Twin-center en booster met elkaar verbind (Common Ground),  dan moet ik mijn rails dubbel (de twee polen) onderbreken of ik krijg een kortsluiting. Is dit logisch?

2.
Als ik de bruine polen van de transfo's niet verbind, dan kan ik de bruine pool van de rails laten doorlopen en dan krijg ik geen kortsluiting. Ook logisch?

3.
Als een lok de scheiding van twinbooster naar andere booster overschrijdt, dan hoor ik hem een trilgeluid fabriceren, tegelijk zie ik als ik het amperage op de transfo's uitmeet (dus niet het digitale signaal), dat de boosters heel wat extra stroom trekken, maar tot kortsluitng komt het niet. Is dat ook normaal?

Dank voor jullie antwoorden aan een experimenterend beginner die voorzichtig wenst te blijven.
Titel: Re: Common-ground vragen
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 January 2008, 14:15:33
Een en ander doet vermoeden dat je de bruine uitgangen van Twincenter en booster aan verschillende rails hebt liggen.
Kun je uitleggen (liefst met een plaatje) hoe je e.e.a. aan elkaar hebt geknoopt?
Titel: Re: Common-ground vragen
Bericht door: Marc Stevens op 20 January 2008, 14:33:30
Nee hoor, goed op gelet. De "bruine" zitten aan dezelfde rail(kant), want als ik de bruine pool van de tansfo's niet met elkaar verbind, dan kan ik de bruine polen wel met elkaar verbinden. Enkel bij de andere polen (de twee rode kanalen) is de rail geïsoleerd. En daar lukt het rijden op de twee stroomkringen prima, tot een trein de isolatie oevrschrijdt, dan hoor ik hem bij het overschrijden even brommen, maar hij blijft rijden.
Titel: Re: Common-ground vragen
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 January 2008, 14:50:41
.....want als ik de bruine pool van de tansfo's niet met elkaar verbind, dan kan ik de bruine polen wel met elkaar verbinden.
Dat zegt niks. Zolang je maar 1 bruine verbinding hebt zul je niks merken. Zodra je er 2 maakt (1 keer op de trafo's en 1 keer op de railzijde) dan krijg je kortsluiting als de aansluitingen aan de railzijde verwisseld zijn.

Citaat
En daar lukt het rijden op de twee stroomkringen prima, tot een trein de isolatie oevrschrijdt, dan hoor ik hem bij het overschrijden even brommen, maar hij blijft rijden.
Dat brommen wijst toch op kortsluiting. En dat de trein toch doorrijdt komt misschien omdat de trafo's te weinig power hebben om de boosters te laten afschakelen.

Het lijkt me toch zinnig als je aangeeft hoe het aan elkaar zit. En als je geen kans ziet om een plaatje te maken, beschrijf dan in woorden draad voor draad hoe de verbindingen zitten.
Titel: Re: Common-ground vragen
Bericht door: Marc Stevens op 20 January 2008, 22:51:48
Even proberen te beschrijven:

Ik heb een Twin-Center, gevoed door een Trafo van 45VA
Ik heb een Littfinski B2-booster, gevoed door een Trafo van 52 VA

De trafo's leveren hun stroom naar de ingang van Twin-Center en B2-booster, zonder dat ik een commonground verbinding leg.

Vanuit TC en booster vertrekken er aparte leidingen naar de rails voor twee stroomkringen, waarbij ik twee opstellingen heb uitgeprobeerd, nl. met twee geïsoleerde rails of met één geïsoleerde rail en een verbonden (doorlopende) rail, maar telkens hoor ik de lok wat extra geluidjes maken bij het overschrijden van de isoleringen. Het wisselen van de polen aan 1 stroomkring heeft een echte kortsluiting tot gevolg bij het door een lok overschrijden van een isoleringspunt.
Titel: Re: Common-ground vragen
Bericht door: Wim Ros op 20 January 2008, 23:15:23
Dubbel of enkel isoleren maakt geen verschil tijdens het oversteken van de lok, de lok maakt via zijn stroomafnemers altijd contact met beide kringen.

De commongound verbinding maak je niet met de rails, maar die plaats je zo dicht als mogelik bij de bron. Dus gewoon bij de trafo, en wel bij de draad die op de massa of ground connector zit.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Common-ground vragen
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 January 2008, 00:09:08
Ja Wim, maar aan de railzijde loopt de massarail gewoonlijk door, en daar zitten beide bruine uitgangen van de boosters ook weer aan elkaar. Dus krijg je vanzelf een dubbele common ground verbinding. Op zich niks mis mee, zoalng er geen bedradingsfouten zijn gemaakt.

Marc, jouw beschrijving van hoe het in elkaar zit is nog veel te globaal. Ik had gevraagd om een draad voor draad beschrijving. Dus zoiets als: de bruine klem van trafo 1 is verbonden met klem x van het TC. De rode klem van trafo 1 is verbonden met klem y van het TC, ... enz.... Dus gewoon van elke draad aangeven van waar naar waar hij loopt. Zolang je niet met gedetailleerde gegevens over de brug komt kunnen we op afstand niet zien wat er mis is.