BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: Hans Reints op 17 January 2008, 16:04:08
-
16 januari 2008
Hamburg steekt half miljard in havenspoor
De stad Hamburg investeert tot 2015 een half miljard euro in uitbreiding van de havenspoorlijn. Het is het grootste uitbreidingsproject in de geschiedenis van het Hamburgse havenspoor. Dit jaar is alvast 62 miljoen euro beschikbaar. Hamburg wil dat het spoorvervoer in de aan- en afvoer een nog groter aandeel krijgt.
Het aandeel spoor in de 'modal split'van de Hamburgse haven is nu al 70 procent. Hamburg wil dat de federale overheid ook investeert in verbetering van spoorverbindingen van en naar de haven, voorzover die niet op Hamburgs grondgebied liggen.
bron:dagblad transport
-
Misschien omdat "men"van plan is containertreinen te laten rijden van Duitsland, via het "oostblok"en R usland naar China zodat de produkten die normaal per schip ongeveer een 6 tot 8 weken eroverdoen, nu in max 2 weken daar zijn. Ik heb gelezen dat "men"van plan is om de eerste containertrein in 2009 te laten rijden...( "Men"= oa Duitsland , China en Rusland+ de andere landen die daar een graantje van meepikken...)
Jos
-
Als dat zo is, dan is dat slecht nieuws voor Rotterdam!
mvg,
Gert
-
Of goed nieuws voor Rotterdam en de betuweroute!
Rotterdam heeft namelijk een betere diepgang als Hamburg.
En is aanzienlijk beter te berijken voor de grotere zeeschepen.
m.v.g.
Mark
-
Of goed nieuws voor Rotterdam en de betuweroute!
Ja,...dat dacht ik ook! :)
Jos
-
Misschien omdat "men"van plan is containertreinen te laten rijden van Duitsland, via het "oostblok"en R usland naar China zodat de produkten die normaal per schip ongeveer een 6 tot 8 weken eroverdoen, nu in max 2 weken daar zijn. Ik heb gelezen dat "men"van plan is om de eerste containertrein in 2009 te laten rijden...( "Men"= oa Duitsland , China en Rusland+ de andere landen die daar een graantje van meepikken...)
Jos
Sterker nog: die eerste containertrein uit China komt volgende week dinsdag al in Duitsland aan.
-
Rotterdam heeft namelijk een betere diepgang als Hamburg.
En is aanzienlijk beter te berijken voor de grotere zeeschepen.
Alleen een beetje jammer dat de diepgang van de Emma Maersk (grootste containerschip ter wereld op dit moment) 15½ meter is en dus ook in Hamburg kan aanleggen. Het diepgangprobleem betreft vooral het bulktransport, en dat is hier niet aan de orde. En ach, de bereikbaarheid...die doet er eigenlijk niet zoveel toe, zo groot is het verschil niet op internationaal-zeevervoer-niveau, daar wordt tussen Hamburg en Rotterdam toch vooral geconcurreerd op prijs en dienstverlening, en nauwelijks op geografische locatie.
Rotterdam zal niet op voorhand ervan verzekerd zijn een graantje mee te pikken, maar er liggen wel mogelijkheden (dat geldt trouwens ook voor de havens van Amsterdam, Antwerpen, Bremerhaven, enzovoort).
-
Ja ik denk ook wel dat er extra containertreinen vanuit nederland gaan rijden. Dat kan nu ook al wij hoeven daar geen hele haven voor aan te passen.
-
De diepgang van Rotterdam doet m.i. niet meer ter zake als de treinen gaan rijden vanuit China naar Europa. Rotterdam is een doorvoerhaven. Dus het gros van de containers wat daar nu binnenkomt is bestemd voor het Europese achterland.
Als er nu treinen gaan rijden tussen China en Europa, dan ligt Rotterdam ineens niet meer vooraan, maar meer achteraan. Hooguit interessant voor het laatste stukkie naar Engeland of Ierland, maar niet meer als eerste punt na een lange zeereis.
Of zie ik het nu helemaal verkeerd?
mvg,
Gert
-
Nee, maar het maakt volgens mij niet uit. Komt de trein al helemaal uit China dan zal het stukje Polen - Hamburg of Polen - Rotterdam toch niet meer uit maken. Alleen de containers die ergens in het oosten van Europa moeten zijn zal je missen, maar of dat er (relatief) veel zijn?
-
Diepgang speeld in deze klasse van transport inderdaad geen rol, maar wel afstand=tijd over zee, afhandeling, opslag en doorvoer. Op al deze punten wint Rotterdam het van Amsterdam, Hamburg, Bremen, Vlissingen Zeebrugge Gent en Antwerpen.
SK
-
Komt de trein al helemaal uit China dan zal het stukje Polen - Hamburg of Polen - Rotterdam toch niet meer uit maken.
Misschien wel als er een shuttledienst China - Hamburg bestaat en de container (al dan niet met draagwagen) in Rotterdam terecht moet komen. Dan moet je de container overslaan of de draagwagen in een andere trein manoeuvreren, en dat kán meer kosten.
Als er nu treinen gaan rijden tussen China en Europa, dan ligt Rotterdam ineens niet meer vooraan, maar meer achteraan. Hooguit interessant voor het laatste stukkie naar Engeland of Ierland, maar niet meer als eerste punt na een lange zeereis.
Daar ben ik het grotendeels wel mee eens, al zou dat ook voor Hamburg moeten gelden. Misschien (maar misschien ook niet) dat de oostkust van de USA in sommige gevallen sneller / beter / goedkoper bereikbaar wordt via Rotterdam dan via het Panamakanaal, maar ik betwijfel het ten zeerste.
-
@Wesley: Dat is inderdaad waar, maar als er een dienst Hamburg - China komt zal de dienst Rotterdam - China waarschijnlijk wel snel volgen. :)
-
Ik kan me eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen dat er treinen vanuit China naar Rotterdam gaan rijden als de containers in die treinen voor laten we zeggen 95% bestemd zijn voor Duitsland en andere Europese landen.
Zie je het voor je dat die containers eerst door Duitsland zouden komen, dan in Rotterdam zouden worden overgezet op andere treinen en dan weer naar Duitsland zouden gaan?
Op die manier krijgen we de Betuwe route wel vol ja... ;)
mvg,
Gert
-
Naja, het gaat dan niet om de containers die naar Duitsland moeten. ;)
-
Nou het kan aan mij liggen hoor, maar als de grote containerstroom in Europa niet meer West-Oost (vanuit zeeschepen startend in Le Havre, Antwerpen, Rotterdam en Hamburg) maar Oost-West (vanuit Rusland-Oekraine-Polen) gaat, dan ligt het voor de hand dat Rotterdam als belangrijk distributiepunt aan kracht inboet.
Hamburg als draaipunt in Duitsland, daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen, maar Rotterdam ligt dan echt in de Europese periferie, hooguit nog van regionaal belang voor de Benelux en wellicht voor Engeland/Ierland.
De Oost-West containerstroom zou trouwens interessante economische gevolgen kunnen hebben voor Polen. Ik heb geen idee van de spoor-infrastructuur daar, maar het lijkt me dat er kansen liggen voor een belangrijk spoor-draaipunt ergens in Polen.
mvg,
Gert
-
Heeft er iemand wel eens uitgezocht wat de finacieele voor of nadelen kunnen zijn?
Denk er om het gaat om centen!! Containerrederijen hebben Rotterdam verlaten om dat Antwerpen een kwartje goedkoper was per afgehandelde container! Het lijk niet veel maar een paar miljoen kwartjes is een hoop geld. Nu denk ik zelf dat die wekenlijkse treinen op de verre orient met 40 continers aan boord niet connen concureren met een 7000 teu schip. (hoeveel treinen zijn dat wel niet?)
SK
-
Daar heb je een goed punt Sobat.
Verder weet ik niet of ik als transporteur wel zo blij zou zijn met de reis van mijn containers door 'disputabele gebieden'.
Misschien toch maar liever een wat langere, maar zekerder zeereis dan de kans dat je containers 'verdwijnen' of worden leeggehaald?
mvg,
Gert
-
Een zeereis zekerder dan een reis door Rusland? Dat lijkt me sterk ;D. De zee is een van de gevaarlijkste media om goederen door te transporteren (reden ook waarom zeevervoerders maar zéér beperkt aansprakelijk zijn: je kunt niet meer aan de zee verliezen dan je aan haar toevertrouwt). Er vergaat nogal eens wat op zee, politieke instabiliteit in Rusland lijkt me op dit moment niet heel realistisch, en om Wit-Rusland kun je heen ;D.
Trouwens, de vervoerder zal niet aansprakelijk zijn voor de schade in 'discutabele gebieden' ontstaan door juist dat discutabel-zijn. De expediteur ligt er misschien van wakker, maar nogmaals: ik denk dat het op dit momentwel meevalt.
Sobat heeft zeker een goed punt, het zal vooral gaan om containers die in de 'middenrange' zitten van spoed: bederfelijke waar blijft per vliegtuig, als de reisduur niks uitmaakt blijft het schip de meest efficiënte optie, daartussenin is het misschien aantrekkelijk om de trein te pakken. De vraag is hoe groot dat segment zal zijn.
-
Hallo,
Even wat weetjes.
Bedenk dat Hambug en Rotterdam niet te vergelijken zijn. In Hamburg gaat het meeste het binnenland in per trein omdat de waterwegen niet zo zijn zoals vanuit Rotterdam.
Uitbreiden van de spoorcapaciteit is veel duurderder dan waterwegcapaciteit.
Je moet namelijk heel veel nieuw spoor aanleggen terwijl je voor capaciteitsuitbreiding over het water alleen maar wat schepen hoeft bij te bouwen.
Als je weet dat er vanuit Rotterdam binnenschepen varen met meer dan 500 TEU laadvermogen terwijl de treinen maximaal op 100 TEU zitten dan kun je je wel wat voorstellen wat de consequenties zijn als je de capaciteit wilt uitbreiden. Zodoende is het uitbreiden van het spoornetwerk t.b.v. Hamburg maar tot zekere hoogte concurrerend t.o.v. andere havens.
Had ergens gelezen dat de treinen naar het verre oosten 200 TEU zouden worden.
Zeescheepvaart is zo'n beetje de meest efficiënte en veiligste modaliteit!
ALs er eens een MSC Napoli strandt is dat groot nieuws, maar het aantal verloren gegane containers is niet zo gek veel in verhouding tot het aantal wat er dagelijks langs die plek vaart.
Dat een schip er van China naar Europa maar enkele dagen langer over doet als de trein wil niet zeggen dat de lading van deur-deur er ongeveer net zo lang over doet. Dan denk ik dat de trein misschien wel een week sneller is. Daar is dus blijkbaar wel markt voor maar de aantallen zullen t.o.v. het zeevervoer maar zeer marginaal zijn.
Rob
-
Maar dit verklaart ook waarom de Duitsers weinig haast hebben met investeren in fatsoenlijke aansluitingen op de Betuwe route en de Ijzeren Rijn. Ook wordt er veel geld gestopt in scheepvaart van Hamburg naar Berlijn en verder.
Maar hoe zit het met de verschillende spoorbreedtes en koppelingen tussen China, Rusland en Europa ?
Groeten, Alexander
-
Ja het wsa dus gewoon puur eigen belang van de duitsers. Om niet mee te betalen aan de betuweroute. Maar ja volgens europa hebben dit soort goederenlijnen wel de toekomst, we zullen zien.
-
Zouden ze geschrokken zijn van deze discussie ;D
Duitse spoor en Rotterdam gaan meer samenwerken
18 januari 2008
Het Duitse spoor en de Rotterdamse haven willen meer gaan samenwerken. Daartoe hebben de beide partijen vrijdag in Berlijn een principeverklaring ondertekend.
Nu wordt slechts 11 procent van alle goederen die naar Duitsland gaan per spoor vervoerd.
Dit aantal moet in maximaal twintig jaar naar 20 procent worden opgevoerd. De Duitse snelwegen zijn op dit moment flink overbelast.
Voor de toename moet het Duitse spoor wel logistieke aanpassingen doen.
Rotterdam is de belangrijkste zeehaven voor de Duitse handel. In 2007 werd er via Rotterdam voor 406 miljoen ton aan goederen ingevoerd.
EU geld voor uitbreiding spoor
De Betuweroute wordt mogelijk doorgetrokken naar Polen en er komt een goederenspoor van Rotterdam naar Milaan. Beide projecten zijn geselecteerd voor een subsidie van de Europese Unie.
De Europese Commissie heeft in totaal 30 projecten uitgekozen en trekt daar de komende jaren 5 miljard euro voor uit. Daar bovenop is nog 2,5 miljard euro nodig. Dat blijkt uit documenten die EU-commissaris Jacques Barrot (Verkeer) woensdag in Brussel bekendmaakt.
De commissie denkt het geld te vinden door andere projecten minder prioriteit te geven. Dat heeft nauwelijks gevolgen voor Nederland. Het Rotterdamse containeroverslagbedrijf ECT is blij met plannen van de Europese Commissie om de Betuwelijn door te trekken naar Polen.
Bron RTV Rijnmond
-
2.5 miljard en 1/30 ste van 5 miljard is niet eens genoeg voor het prikkeldraad langs het spoor van Duiven naar Frankfort aan de Oder. Hoewel, als men ipv een hooligan voor straf naar siberie sturen, hem/haar aan de spoorlijn laat werken, men misschien toch goedkoop een eindje op weg komt. :P
En verder is Polen natuurlijk een enorm land, en de grootste stad Warsaw nog heel wat kilometerjes van de grens met Duitsland.
Maar door de extra investeringen kan Hamburg de positie van Rotterdam natuurlijk overnemen, de duiters investeren natuurlijk niet voor niets in hun eigen haven.
Groeten, Alexander
-
Heb vergeten te vermelden waar ik het "vandaan " heb: :-[ sorry
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7180906.stm (http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7180906.stm)
Jos
-
het vervolg...:erv1> uitgaande dat men de engelse taal wel een klein beetju0beheer34...
This very morning, shortly before 10am, Central European Time, another0sontain%r test train from Beiji~w, Chin1, arrived in Hamburg. T21vel ti}5 was 15 days, for a distance of 10,000km, going through China, Mongolia, the Russian Federation, Bjelorussia, Poland and finally Germany, with two track gauge changes. This is twice as fast as ship, and much cheaper than air transport. By the end of this decade, the participating rail companies would like to have a regular service established.
en de plaatjes:
http://www.lok-report.de/images/galerien/Peking_HH.gif (http://www.lok-report.de/images/galerien/Peking_HH.gif)
http://www.lok-report.de/images/galerien/hh3.jpg (http://www.lok-report.de/images/galerien/hh3.jpg)
de eerste feestelijke aankomst(?):
http://www.lok-report.de/images/galerien/hh1.jpg (http://www.lok-report.de/images/galerien/hh1.jpg)
Jos
-
Mag de plaatjes NIET zien. Alles is in Error!
SK
-
De plaatjes geven de volgende tekst;
Not Found
The requested document was not found on this server.
--------------------------------------------------------------------------------
Web Server at lokreport.de
Groet Gerrit
-
Kan best zijn dat ze na 10 maanden niet meer op die site staan ;) 8).