BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: hoolsema op 15 January 2008, 19:54:06
-
Goedendag
ik ben een beetje de weg kwijt met mijn modelspoorbaan.
Heb nu marklin k spoor harstikke mooi todat ik ondekte dat de radius 5 en 4 niet goed uitkomen als je met het slanke wissel pakket werkt en sta nu voor een muur. moet ik het wat ik lelijk vind de binnenbocht later laten beginen zodat het aan de andere redelijk uit komt. of toch marklin c rail nemen. Maar als ik dat doe kom ik voor het probleem dat marklin in het slanke wisselpakket geen engelse wissels heeft waardoor ik niet geneog ruimte heb om mijn wisselstraat neer te leggen. en ik wil apsoluut geen standaart wissel want dat zijn te krape radiussen. Of over stappen op roco of fleischman waardoor ik al mijn marklin loks moet weg doen
wie kan mij helpen of advies geven
of heeft iemand het zelfde probleem gehad met marklin k en hoe hebt u dat dan opgelost
Reinder
-
Ik gebruik zelf ook K-rails van Märklin en heb de meeste bogen die in het zicht liggen van de flexrail 2205 gemaakt.
Het is wat meer werk, maar je kan het dan helemaal naar je zin maken.
groeten,
Martin Vink
-
Ja precies,
En anders kan je bv gewoon de R4 of R5 gebruiken als binnenbocht en met Flexrails de buitenbocht bouwen. Je moet dan wel de flexrails op maat maken maar levert denk ik wel een mooi resultaat op.
mvg,
Matthijs
-
dat is zeker een idee ben alleen een beetje hufferig met het zagen in mijn flex rails of valt dat wel mee het verzagen en verbouwen van het eindstuk aan een kant en het vervelende is dat je 2 flex railsen nodig hebt en je dus een overgang moet maken in de bocht
Reinder
-
je kan C & K ook mengen, dmv hier en daar er een overgangsrailtje tussen te plaatsen. Dat kan veel ellende besparen, maar zorgt ook voor enkele nieuwe problemen, zoals het verschil in hoogte tussen C en K-rails.
maar daar is vast wel wat op te vinden ;)
-
Een goed hulpje bij het zagen zijn van die speciale klemmen die je op de rails vastzet voor het zagen.
Ik heb ze destijds bij Conrad besteld.
Door de railklemmen van het afgezaagd deel weer te gebruiken. (voorzichtig van de railstaaf aftrekken) krijg je een mooie verbinding.
groeten,
Martin
-
Peco levert een systeem van losse middenstrips voor de 3-rail rijder.
Bij gewone rechte en gebogen rails werkt dat uit de kunst. Bij wissels is het wat meer knutselen. Of het wat voor je is zou je moeten uitproberen.
Als het lukt heb je wel "best of both worlds". Behoud van je investering in 3-rail loks en een van de mooiste (en betaalbare) railsystemen.
Peco wordt in Nederland o.a. verkocht door GM&S. Helaas is de Peco website niet erg informatief. Ze leven nog van drukwerk (papieren catalogi). De prijslijst kun je wel vinden op de website van GM&S www.gmens.nl (http://www.gmens.nl).
Hans
-
Gewoon flexrail gebruiken kun je je eigen radius maken, probleem opgelost.
Mvg
Wim.
-
En wat is het verschil tussen code100 en code75 rails???En welke van de 2 zou het mooist beste zijn icm met zowel 3rail modellen als omgebouwde 2rail modellen.
mvg
Matthijs
-
nou mijn spoor klem zetten zal moeilijk gaan omdat het spoor circa 25cm van de kant ligt en aan het ander uit einde ongeveer 35 cm
-
Van dit antwoord snap ik helemaal niets. Denk dat je je gewoon aan de geometrie moet houden. Dan past het. Anders flexrail gebruiken en je eigen passende verbinding maken.
Mvg
Wim.
-
En wat is het verschil tussen code100 en code75 rails???En welke van de 2 zou het mooist beste zijn icm met zowel 3rail modellen als omgebouwde 2rail modellen.
mvg
Matthijs
Het verschil tussen code 100 en code 75 is de railhoogte. Code 100 is standaard modelbouw hoogte. Daar loopt dus alles op. Code 75 is qua hoogte 1:87. Oud 3-rail materiaal gaat daar niet op rijden. Omgebouwd 2-rail en modern 3-rail materiaal wel.
Volgens de Peco catalogus mag de flens op code 75 niet hoger zijn dan 1,143 mm.
Ik zou in ieder geval mijn materieel testen op een code 75 wissel.
Hans
-
wim marklin geeft daar geen geomatrie
Reinder
-
Reinder, dat is nieuw voor me. Denk dat je maar eens een boekje moet gaan kopen, en dan nog eens over het geheel moet gaan nadenken, verder wens ik je veel succes, heb andere dingen te doen dan dit te moeten aanschouwen.
suc6
Mvg
Wim.
Noge even terlering en vermaeck een plaatje uit het boek.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1Krail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1Krail.jpg)
-
wim mik heb de boeken van marklin al en heb ook genoeg andere boeken over modelbouw maar marklin geeft voor slanke wissels alleen een geomatrie voor de rechte stukken en niet voor in de bocht heb de nieuwste catalogus en daar staat het niet in. en mijn baan is in feite heel simpel gewoon een dubbelspoorig rondje rond de kamer
-
het staat toch echt allemaal in dat boek hoor, hoe je van 57 mm op 64,6 mm komt enz enz.
Mvg
Wim.
-
durf het bijna niet te vragen wim maar waar staat het in de catalogus
mischien een blz nummer want dan kijk ik er echt over heen
Reinder
-
Hallo Reinder,
Ik weet niet of Wim dit bedoeld, maar in de catalogus van 2002/2003 heeft voor het laatst gestaan hoe je met een slank wissel, railstuk 2203 en de tegenboog 2274 (of een ander slank wissel) van 57 or 64,6 mm komt.
groeten,
Martin
-
en die he ik helaas niet wel het jaarboek 2005 en jaarboek 2007/2008
Reinder
-
Hai,
Je bedoelt dat de hart-op-hart afstand tussen R4 en R5 anders is dan bij een overloopwissel gemaakt van 22715/22716?
Dat kun je op twee manieren oplossen.
1: Kijken in de catalogus helpt inderdaad niet want hoe je de parallelafstand van 57 naar 64,6mm kunt vergroten staat er, in tegenstelling tot vroeger en wat Wim Ros beweert, niet meer in. Om die afstand kloppend te maken moet je in een overloopwissel een recht stukje van 30mm (2203) tussen de twee wissels doen. Om dan de twee parallelsporen even lang te maken moet je het 'korte' stuk ook met 2203 verlengen.
In een beetje wisselstraat gaat je dit gigaveel opvulstukjes kosten.
2: Middels een overgangsboog van felxrail (2205) tussen je bogen R4 en R5 enerzijds en je wisselstraat anderzijds de boel op maat maken. Dit is de methode die ik altijd gebruik op zichtbare gedeeltes van m'n baan. Hoe? Zie in het hoofdmenu onder 'NEM-normen'.
Voordeel hiervan is dat je maar één flexrail hoeft te verzagen. Is dus goedkoperder dan 1x2241, 1x2251, 1x2200, 1x2202, 1x2203.
(€11,50 <> €15,75.)
Tweede vordeel is dat je treinen veel vloeiender de bocht in en uit gaan.
Nadeel is dat je +/- 10 cm extra lengte nodig hebt.
Ik hoop dat je het een beetje snapt.
Anders kan ik misschien wel even een fotootje maken.
Kortom: gewoon K-rails blijven gebruiken.
Rob
-
durf het bijna niet te vragen maar kan je een fototje maken dan moet ik mischien toch maar met flex werken in de bochten
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2krail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2krail.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/3krail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3krail.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4krail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4krail.jpg)
-
Ik heb toevallig enkele dagen terug een pdf bestand van de Märklin-site gedownload cgleis_20050512.pdf waarin je alle gegevens van C-rails kunt vinden. Ikzelf gebruik Roco-line, maar ik was benieuwd hoe de geometrie van deze rails inelkaar zit.
In deze publikatie staat de contrarail voor gebruik met de slankewissels;
Nr. 24912 met een straal 114,6 mm en een hoek van 12.1 graden.
Je mag dan aannemen dat dit overeenkomt met het gebogendeel van de slankewissel
PS. heb te laat in de gaten dat je het van k-gleis zoekt
-
Reinder,
Zo zien de bogen, in mij station er uit.
Gelegd met flexrail 2205.
Heerlijke ruime bogen.
Het is wat meer werk dan de standaard railstukken, maar het ziet er stukken beter uit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Modelbaan_093__Vinkendrecht_31_10_2005.jpg)
groeten,
Martin
(en vragen mag altijd)
-
Alleen gaat het hier om K-rails Gerrit.
Mvg
Wim
-
mischien snapen jullie mij niet helemaal mijn excuus daarvoor de situatie is wisselstraat ligt er met ee ruimte van 57 dan komt de bocht en na de bocht is het in een 64,6 en dat wil ik niet en ik krijg het niet voor mekaar om dat ook 57 te krijgen
hoop dat dit duidelijk genoeg is
Reinder
-
Ja Wim, heb al een ps-je geplaatst, moet me ook gewoon bezighouden met roco-line.
Groet Gerrit
-
hoe groot is die bocht wel niet en welke railstukken hen je in een bocht van 90% gestopt
Reinder
-
Bij mij zijn het stationssporen en die liggen in een ruime boog.
Als je voor de boog een afstand van 57 mm hebt en na de boog 64,6 dan is dat mijns inziens het mooiste op te lossen met flex-rail.
De standaard bogen van Märklin hebben nu eenmaal een hart op hart afstand van 64,6 mm, daar kan je niets aan veranderen en als je in je station met de slanke wissels werkt krijg je een hoh afstand van 57 mm tenzij je met railstukje 2203 gaat werken, maar dan wordt de afstand weer 64,6 en dat wil je niet.
De enige en mooiste oplossing is flexrail.
Groeten,
Martin
-
dus dan moet een bocht volledig uit flex bestaan of begin je aan een kant van de bocht met een vast stuk want dan leg ik flex om mijn R5 bocht heen mooi ruim maar daar zal ik waarschijnlijk wel 2 flexen voor nodig hebben
Reiner
-
mischien snapen jullie mij niet helemaal mijn excuus daarvoor de situatie is wisselstraat ligt er met ee ruimte van 57 dan komt de bocht en na de bocht is het in een 64,6 en dat wil ik niet en ik krijg het niet voor mekaar om dat ook 57 te krijgen
hoop dat dit duidelijk genoeg is
Reinder
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/5krail.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/5krail.jpg)
Dat is toch zo opgelost.
Mvg
Wim.
-
Die keus is aan jou zelf.
Ik zou met de flex rail beginnen daar waar ook de andere boog begint, als je die tenminste gebruikt in dat zelfde deel. Dan kan je nl de beide sporen zo mooi mogelijk parallel leggen.
Hou wel de hoh afstand in de gaten en zorg dat je niet te dicht bij het andere spoor komt.
Martin
-
wat wim laat zien klopt wat ik wil want bij de streep komen alleen maar rechte sporen to aan de bocht ga nog effe gauw proberen en dan nog wat drinken en dan gauw naar bed bedankt jongens voor jullie hulp stel ik zeer op prijs en nu ik nadenk had ik dat van die flex wel geweten die bij mijn n baan niet anders maar dat was een peuleschilte om te doen
Reinder
-
klopt als een bus wim morgen even gauw 2 maal 2004 kopen en dan weer met frisse moed weer aan de gang
Reinder
-
....2 maal 2004 ....
Even goed op het nummer letten, want in Wim z'n tekening staat iets anders. ::)
-
heb het gezien laat morgen de 2 stukjes even halen want moet overdags gewoon werken
-
Peco levert een systeem van losse middenstrips voor de 3-rail rijder.
wat is de artikelcode/artikelnaam van dit produkt?
-
Er zijn twee soorten:
SL-17 Stud contact strip for track, lengte 1828 mm
SL-18 Stud contact strip for turnouts and crossing, lengte 1219 mm.
-
@ klaas Zondervan
wat is het verschil tussen de 2?
-
Lijkt me dat klaas het toch duidelijk opgeschreven heeft.
SL-17 voor rails
SL-18 voor wissels en kruisingen
Of zoek een sbij Peco