BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Bartje81 op 15 January 2008, 19:38:24
-
Hoi allemaal,
Ik vraag me wel eens af wat voor materieel er nou het meeste heeft gereden tussen Alkmaar en Hoorn gedurende het dieseltijdperk (1954 - 1974) aldaar?
De tekst in 'Dieselend door Nederland' kan als dusdanig geïnterpreteerd worden dat er bijna de gehele periode DE-I/II'tjes hebben gereden, afgewisseld met wat DE-V en Plan U. Maar al lees ik het boek 'Blauwe Engelen en Rode Duivels', dan staat er dat de DE-I/II'tjes alleen in 1964/1965 gereden hebben.
Misschien weet er iemand hier meer?
Alvast bedankt.
Groetjes,
Bart
-
DE-3 (tot 1963) DE-5 en plan U hebben daar het meest gereden.
-
Vergeet niet dat er, na het stoomtijdperk, ook 2200'en (zonder rookdemper) hebben gereden met diverse rijtuigcombinaties, zoals Blokkendozen, houten rijtuigen en de toen net nieuwe rijtuigen Plan E.
-
2200+C12c 6400+CKD plan E (met gesloten keuken), was 1 van deze combinaties
grt,
Marcel
-
Ja maar dat heeft maar een jaartje geduurd toch?
-
Volgens N.J. van Wijck Jurriaanse kwamen met de jaarwisseling 1954/55 de eerste 2200 voor o.a. instructie een aantal slagen Alkmaar - Hoorn. De samenstelling was 2200+verwarmingswagen van de DB+Bolkop AB7400 en een C12c 6400.
Vanaf de zomerdienst van 1955 was de samensteling 2200+C12c 6400+CDk plan E. In de winterdienst van 1955/56 werd weer met eerste samensteling gereden en met ingang van de zomerdienst van 1956 verdwenen de door een 2200 getrokken treinen.
grt,
Marcel
-
Foto met DE2+DE1 (101 + 22) naar Amr en 2 x DE5 (182 / 187) naar Ekz (links) en Asd (rechts) te Hn op 1 juli 1964. Foto LJPA. (alleen eigen gebruik).
www.spoorinfo.nl/images/hnde.jpg
Dit is ruim voordat de TS of SHM bestond, de loods is nog in gebruik bij W&W.
Modelspotter
-
Link werkt bij mij niet. Nummers komen mij bekend voor, heeft die foto ook in de RailHobby (april 1985) gestaan Otto?
Nu wel, foto is dezelfde! ;D
-
Gut wat ben jij snel... :D
-
Mijn hoofd zit vol irrelevante info en verder ben ik nogal ongeduldig.....
Prachtfoto overigens (altijd al gevonden).
-
De foto van Hoorn bevestigt mijn herinnering. Ik ben heel vaak in de dieseltijd over Amsterdam-Enkhuizen gereisd.
Amsterdam-Enkhuizen werd gereden met DE3 en DE5.
Hoorn- Alkmaar met DE2.
Later zijn de DE2 en DE5 verdwenen en zijn er meer DE3 ingestroomd.
Op Hoorn-Alkmaar reden altijd korte treinen, significant korter dan Amsterdam-Enkhuizen. DE5 op Hoorn-Alkmaar kan ik mij niet herinneren. Incidenteel zal het vast wel eens voorgekomen zijn maar structureel geloof ik niet.
-
Wel grappig, ben d'r nu nog steeds niet uit door de verschillende beweringen. :P :)
Feit is wel dat er volgens mij van DE-I/II'tjes en oude DE-III'tjes op Hn - Amr weinig fotomateriaal te vinden is....? :-|
Van Plan U en DE-V heb ik wel redelijk wat foto's gezien.
Bart
-
Zo te zien begon het met DE-3 en wat Blauwe Engelen, en kwamen daarna DE-5 en Plan U, dit alles afgewisseld met getrokken meuk.
Alles past dus eigenlijk wel door elkaar...
-
Ik heb wel vaker foto's gezien van Blauwe Engelen op het traject Hoorn-Alkmaar. Vraag mij af vanuit welk depot deze treinstellen dienst deden. Zwolle is een beetje ver en er lagen toen nog geen rails langs de Afsluitdijk.
Met DE-5 en plan U zit je wel goed hoor. Ik heb vaak genoeg foto's van DE-5 op dat traject voorbij zien komen.
-
De vraag naar het depot is wel de gemakkelijkste. Net als de Betuwelijn, de TEE en de kop van Noord-Holland waren alle stellen in de dieselloods van Utrecht in depot.
-
Laten we vaststellen dat mijn herinnering vanaf 1965 loopt. Ik heb nimmer een getrokken dieseltrein in de kop van Noord-Holland gezien. Getrokken elektrisch reed zo nu en dan op Den Helder en verder was alles stroomlijn.
Ik merk dat er verwarring is. Met DE3 naast DE5 bedoel ik plan U.
-
Van de DE-3, DE-5, TEE en plan U weet ik dat ze in Ut in oh waren, van plan X (DE-1/2) niet. Dat is nieuw voor mij.
-
In Geldermalsen kwam ik ook vaak. Geldermalsen - Dordrecht reed met plan U maar Geldermalsen - Arnhem/Nijmegen met DE2. De DE2-en bleven zelfs na de verlenging Utrecht-Geldermalsen-Arnhem/Nijmegen rijden. Ook deze exploitatie vond vanuit de dieselloods Utrecht plaats. Ik ben talloze malen met een DE2 van Geldermalsen naar Utrecht gereden. Hoe de overgang naar elektrisch ging, weet ik niet meer. Misschien zijn de DE2-en nog even door plan U vervangen, maar het kan ook dat de DE2-en direct door elektrisch vervangen werden.
-
- off topic: volgens mij hebben op Utrecht-geldermalsen-tiel-nijmegen in de jaren 80 DE2 gereden...
Nu weer on-topic: terug naar Hoorn-Alkmaar: geen idee behalve bovenstaande verhalen
Nico
-
Beste Nico
De exploitatie van de Betuwelijn was naar alle waarschijnlijkheid gekoppeld aan de kop van Noord-Holland. Voor DE2 op Hoorn-Alkmaar waren DE2-en nodig in de dieselloods van Utrecht. Er is na de bevestiging van jouw zijde over DE2 op Utrecht -Arnhem/Nijmegen geen twijfel meer over de aanwezigheid van DE2 in Utrecht. Het zou mij niets verbazen als Noord-Holland en de Betuwelijn in één omloop zaten.
Trouwens de eerste ritten Utrecht-Amsterdam en de laatste ritten Amsterdam-Utrecht werden diesel gereden met diesels uit de kop van Noord-Holland. Zo kwamen ze via de omloop en normale dienst in Utrecht. Een soort gelijk spelletje werd gespeeld met de eerste en laatste ritten op Hoorn-Amsterdam om de diesels van Alkmaar-Hoorn in Amsterdam te krijgen.