BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Ed K. op 22 March 2018, 13:21:46
-
Voor onze clubbaan, 2 rail digitaal, zoek ik een schema voor een bezetmelder waarmee ik een led kan laten branden in het bedieningspaneel.
Wie heeft zo iets?
Gr. Ed
-
Kijk eens op mijn website: http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html)
Schakelingen 3 of 5 zou je kunnen gebruiken.
Er is nog wel iets eenvoudigers mogelijk, maar dat moet ik dan eerst tekenen.
-
Dank je Klaas,
Als ik schema 5 gebruik, heb ik dan de optocoupler nodig of kan ik de led in plaats van de optocoupler aansluiten en de rest van het schema vergeten?
Gr. Ed
-
Nee, dat kan helaas niet. Een gewone led heeft een spanningsval van ca.2V, en met de twee diodes in serie krijg je maar 1,4V.
In een optocoupler zit een infrarood led en die heeft aan die 1,4V genoeg.
Zoals ik al zei, er is een eenvoudiger oplossing, maar die moet ik eerst tekenen.
-
... schema voor een bezetmelder waarmee ik een led kan laten branden in het bedieningspaneel.
Set/reset situatie... Het idee van een relaisgestuurd bloksysteem (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Relaisgestuurd_bloksysteem#Seinen_aansluiten): magneetje onder loc, aan begin en eind van een blok reedschakelaars die een bistabiel relais schakelen (kan ook met een flipflop), relais schakelt leds (en andere dingen).
Twee richtingen op hetzelfde spoor kan, maar éénrichtingsverkeer is makkelijker.
-
@ Klaas: ik wacht graag op je eenvoudiger oplossing.
@ 72sonett: wij willen geen magneetjes en reedswitches.
Gr. Ed
-
Dit is de oplossing die ik heb bedacht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectormetled_1.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectormetled_1.gif)
Het middelste deel is de detector. Het is een uitgeklede versie van de schakeling 3 die ik eerder noemde.
Links en rechts heb ik aangegeven dat de aangrenzende secties ook via diodes moeten worden aangesloten, anders werkt de detector niet goed.
Met R4 kan je nog wat variëren om de lichtsterkte van de led aan te passen.
Verder sta ik open voor nog eenvoudiger oplossingen.
-
@ Klaas,
via dit draadje kom ik op je site terecht. Kan jij mij aangeven wat het verschil is tussen de schema's 2 en 5 in het gebruik. Ik heb nu veel zelf gesoldeerde stroomdectectie in gebruik, dit bevalt wel, maar schema 5 zijn minder componeten en is denk ik makkelijker en sneller te maken.
-
Op de site van Wim Ros staan ook nog enkele simpele schakelingen.
http://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html
Ik heb zelf de bezetmelders op basis van de PC844 (een na laatste schema) gebouwd, en deze werken prima.
Groeten Arjen
-
Het grootste voordeel van schema 2 is dat je hier maar één keer een spanningsval (en dus vermogensverlies) over een diode hebt. Bij schema 5 heb je twee diodes in serie en dus twee keer spanningsval.
Timo
-
Kan jij mij aangeven wat het verschil is tussen de schema's 2 en 5 in het gebruik.
Het verschil is inderdaad dat in schema 2 er maar 1 diode per stroomrichting is in het pad van de digitale stroom. Maar de spanningsval over 1 diode is te weinig om een opto aan te laten spreken. Daarom zit er een transistor in voor de versterking. Het is een origineel schema van Lenz, maar ik vond dat het onbetrouwbaar werkte. Daarom heb ik wat wijzigingen geprobeerd die in schema's 2a en 2b te zien zijn. Schema 2b lijkt erg op het schema wat ik hierboven liet zien, waarbij de opto is vervangen door de led.
-
Klaas bedankt, ik ga eens kijken of ik hiermee uit de voeten kan.
Ik heb nog 2 vragen, welk type diode moet ik gebruiken?
De te detecteren sporen worden maar in 1 richting bereden, moet je dan nog steeds beide aangrenzende secties voeden met diodes?
Gr. Ed
-
Het beste is om diodes te gebruiken die het maximale vermogen van je booster aan kunnen zodat je de diodes niet opblaast bij kortsluiting / veel belasting. Meestal voldoen 3A diodes en dan is de 1N5401 (https://www.eoo-bv.nl/silicium-tot-8a/18960-1n5401.html) een veel gebruikte.
En ja, ik zou nog steeds zowel voor als achter de detectie sectie diodes toepassen. Als je namelijk over de scheiding rijdt (hele trein, niet alleen de loc) dan valt anders de melding al weg / gaat knipperen.
Timo
-
Eens met Timo. Hoewel ik zelf ook wel 1A diodes durf te gebruiken uit de reeks 1N4001 ....4007
-
Blijkbaar is deze vraag al eens eerder gesteld want ik vond op mijn computer een schema van 8 jaar geleden.
Het is een variant op het eerdere schema. Eén van de diodes waar de digitale stroom doorheen loopt is hier vervangen door de basis-emitter overgang van een powertransistor. Daardoor zijn er minder componenten, maar het wordt er niet goedkoper door want de TIP 3055 kost in zijn eentje meer dan alle andere componenten samen. Zie maar wat je er mee doet.
https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectormetled2rail.gif
-
Klaas,
Je laatste schema is niet geschikt voor digitaal. Je Tip blokkeert de helft van je digitale signaal. Ik ken de Tip3055 niet zo goed maar een reverse spanning op de basis - emitter van 20V, zou ik toch van schrikken. Reverse diode (1N400X) gemist.
Verder een perfect schema.
Groet,
Gerard van der Sel.
-
Voor onze clubbaan, 2 rail digitaal, zoek ik een schema voor een bezetmelder waarmee ik een led kan laten branden in het bedieningspaneel.
Wie heeft zo iets?
Gr. Ed
Hoi Ed,
wellicht is de oplossing van Möllehem Gårdsproduktion (http://www.mollehem.se/index.php/en/) bruikbaar.
ze hebben bezetmelder, decoder en een paneel decoder.
Alles werkt via LocoNet (zonder computer). Op de paneel decoder laten zich schakelaars maar ook LED's aansluiten.
Van de belangrijkste componenten is een Nederlandse handleiding beschikbaar (via email op te vragen)
grt Diederik
-
Ik zou voor loconet bezetmelders gaan, en deze met een loconet output module koppelen. Scheelt ook veel bedrading.
-
Kijk eens naar een SLX852. Hier kun je melders en stuurapparaten op aansluiten naar behoefte. Zit wel een aansluiting voor de computer op, maar die heb je alleen nodig als je ook wat met de signalen op de bus wilt doen (met de computer).
Groet,
Gerard van der Sel.
-
Hallo,
Dit schema gebruik ik.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/treinbezetmelder-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/treinbezetmelder-1.jpg)
Groetjes Henk
-
Vraag aan de experts op dit onderwerp. Ik zoek een simpele bezetmelding om een Arduino-ingang te schakelen op een analoge baan met pwm-besturing.
Is het ondertaande schema van Klaas hiervoor te gebruiken?
Het gaat om een heen-en-weer baantje dat wordt bestuurd door een arduino. Tot nu toe hebben we IR-lezers aan beide einden die de Arduino van informatie voorzien. De Arduino regelt dan afremmen, omkeren en weer optrekken. De IR-lezers zijn echter in de praktijk nogal storingsgevoelig, dus die zou ik willen vervangen door bezetmelding door bv. stroomafname-detectie. Ik vermoed dat dit met een simpele schakeling per bezetmelder moet kunnen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectormetled_1.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectormetled_1.gif)
-
Ja.
-
Gerard dank voor dit bondige en snelle antwoord. Nu heb ik nog wel de vraag hoe het zit met het 5-volt circuit waar de Arduino op functioneert. Moet het signaal naar het uitleescontact op de arduino niet uit dat circuit gevoed worden in plaats van uit de rijspanning? Of zo niet, waar zou ik de verbinding naar de Arduino moeten leggen in dit schema?
-
Ik heb hiervoor een printje op voorraad wat makkelijk is voor de deze toepassing. Ik maak gebruik van het circuit met de optocoupler en de gelijkrichter.
In het linker kroonsteentje kan je het terug te melden spoor en de ringleiding aansluiten. En rechts (kan je kiezen voor kroonsteen of een header voor jumper kabels) kan je direct op je arduino aansluiten.
(https://trainsciencecom.files.wordpress.com/2023/09/afbeelding-1.png)
Link naar website (https://train-science.com/elektronische-schakelingen/#stroomdetectie)
(https://github.com/bask185/Train-Science-DIY/tree/master/PCB/CURRENT_SENSOR)
Handleiding printen bestellen uit China (https://train-science.com/printplaten-bestellen-bij-jlcpcb/)
Om het circuit van Klaas te gebruiken, dan kan je de led vervangen door een optocoupler en de collector/emitter met 2 draden aansluiten op een arduino.
Mvg,
Bas
-
Dat schema van mij werkt maar voor 1 rijrichting. Voor een analoog pendelbaantje dus niet geschikt.
-
Ha Bas,
Dank voor deze zeer nuttige reactie. Hiermee kan ik direct aan de slag. Dat printplaatje is supergelikt, dank voor deze voorbereiding. Ik ga wel eerst even proefexemplaar zelf solderen met de onderdelen om er wat mee te testen. Via die site bestel je alleen de printplaat zelf toch, niet de componenten (?).
Ik zie 4 belangrijke componenten, optocoupler, 2 weerstanden en de gelijkrichter. 2 daarvan zijn me nog niet helemaal duidelijk uit het plaatje en het schema op jouw site -- R betekent Resistance voor zover ik weet, maar wat is de waarde dan?
Optocoupler = EL 814
weerstand 1 = 10K
weerstand 2= ?
gelijkrichter -> welk nummer is geschikt?
En welke nummers gebruikt je voor de contactschroefdingetjes?
@Klaas -- inderdaad, die vraag had ik ook nog. Dank!
-
Ik zie 4 belangrijke componenten, optocoupler, 2 weerstanden en de gelijkrichter. 2 daarvan zijn me nog niet helemaal duidelijk uit het plaatje en het schema op jouw site -- R betekent Resistance voor zover ik weet, maar wat is de waarde dan?
weerstand 2= ?
Ik ben Bas dan wel niet maar de waarde staat voor de R ;D
100. 100 Ohm dus.
Wordt ook vaak de letter E voor gebruikt, als in 100E.
-
Ik ga wel eerst even proefexemplaar zelf solderen met de onderdelen om er wat mee te testen.
(y)
Via die site bestel je alleen de printplaat zelf toch, niet de componenten (?).
Ze hebben het wel, maar ik maak er geen gebruik van tenzij ik SMT service gebruik. Zelf koop ik dit soort through spul meestal op alie. Heb ik niet echt een reden daarvoor.
gelijkrichter -> welk nummer is geschikt?
DB207 (https://nl.aliexpress.com/item/4000515126277.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.f454IjLSIjLSho&algo_pvid=6508b30f-06ea-4877-9f7d-485a59219b49&algo_exp_id=6508b30f-06ea-4877-9f7d-485a59219b49-2&pdp_npi=4%40dis%21EUR%210.61%210.61%21%21%210.64%21%21%40211b617a16938279659607355e490c%2112000020931088932%21sea%21NL%21175003200%21&curPageLogUid=iRUH3e7aT4r2)(let er op dat het geen SMD versie, die kan je herkennen aan de letter S achter de naam)
En welke nummers gebruikt je voor de contactschroefdingetjes?
Ze hebben een pitch van 5.08mm. Als je googled op "scewterminal 5.08mm", moet je ze vinden. Alie link (https://nl.aliexpress.com/item/32929637185.html?spm=a2g0o.productlist.main.55.3ce52c0ewZ543g&algo_pvid=2c7e274e-11d0-4668-879b-f666736206a0&algo_exp_id=2c7e274e-11d0-4668-879b-f666736206a0-27&pdp_npi=4%40dis%21EUR%211.80%211.71%21%21%211.90%21%21%40211b617a16938281171581879e490c%2166125574370%21sea%21NL%21175003200%21&curPageLogUid=oLMZRqPCEIE4)
Voor de verbinding naar Arduino kan je ook 2.54mm male headers (https://nl.aliexpress.com/item/1005002269499242.html?spm=a2g0o.productlist.main.77.40991d35ss3ru6&algo_pvid=ae72dbbc-1715-4160-8915-4bccf8a7ad35&algo_exp_id=ae72dbbc-1715-4160-8915-4bccf8a7ad35-38&pdp_npi=4%40dis%21EUR%211.05%210.97%21%21%211.11%21%21%40211b617a16938283402805889e490c%2112000019841573613%21sea%21NL%21175003200%21&curPageLogUid=gO6NAjnw95RR) gebruiken.
5 printjes kost incl verzending ongeveer ~€6,50.
Mvg,
Bas
-
Bas, ik zag jouw handleiding printen bestellen bij JLCPCB.
Zelf heb ik daar diverse printen laten maken, prima club.
Wel constateerde ik dat ik beter een paar keer 5 stuks kan bestellen dan bijvoorbeeld 1 keer 20 stuks, zelfs met elke keer verzendkosten ( ik kies altijd de goedkoopste, dan is het er binnen ~ 2 weken)
-
Dank Bas en anderen voor de aanwijzingen. Ik kan aan de slag!
-
Ha Bas,
Ik ga nu met het pendelbaantje aan de slag waarvoor ik eerder naar de bezetmelding vroeg, en ik bij jouw stroomdetectie print uitkwam. Ik zit er nu weer naar te kijken, en ik vraag me af, kun je dit aansluiten op een spoor dat analoog in beide richtingen wordt bereden? als de rijrichting wisselt, wisselen ook de +12v en de 0 van de rijstroom , en is er geen gemeenschappelijke 0 meer met de 5V stroomkring van de bezetmelder. Of interpreteer ik je schema verkeerd?
-
kun je dit aansluiten op een spoor dat analoog in beide richtingen wordt bereden?
Ja
als de rijrichting wisselt, wisselen ook de +12v en de 0 van de rijstroom
Ja
en is er geen gemeenschappelijke 0 meer met de 5V stroomkring van de bezetmelder.
Ja, 5V kant is volledig geisoleerd door de optocoupler.
Of interpreteer ik je schema verkeerd?
Ik denk het niet ;) Bouwen die hap.
Mvg,
Bas
-
Bas, ik ga het proberen. Maar in dit plaatje:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/stroomdetector-66a96b17b4fda.webp) (https://images.beneluxspoor.net/bnls_2024/stroomdetector-66a96b17b4fda.webp)
waar 'ringleiding' staat, klopt het dat ik daarop een van de polen van 12V rijspanning aansluit?
-
En nog een vraag: ik begrijp dat ik een tweede gelijkrichter moet bijplaatsen voor het niet-gedetecteerde stuk. Het schema dat dit beschrijft ziet er op een paar punten anders uit dan het bovenstaande schema (behalve de 2e gelijkrichter ook 4k7 weerstanden toegevoegd, extra weerstand bij de octocoupler, andere weerstandwaardes).
Hoe zou het bovenstaande schema (voor toepassing met een arduino) er uit zien met de tweede gelijkrichter erbij?
-
En nog een derde vraag over bovenstaand schema: ik heb, op basis van het onderdelenlijstje, voor de weestand die als 33r aangeduid is in bovenstaand schema, een van 100R. Ik neem aan dat dan ook werkt. Maar stel nu dat er kortsluiting op het spoor onstaat (bv een slingerende schroevendraaier): dan is de octocoupler op de volle 12V aangesloten (want zonder treinmotor in serie) met alleen die 100R weerstand als bescherming. Gaat dat goed? Kan die kant van de octocoupler dat aan?
-
ik begrijp dat ik een tweede gelijkrichter moet bijplaatsen voor het niet-gedetecteerde stu
Dat moet moet eigenlijjk mag zijn. Maar het is wel raadzaam en met name omdat je analoog rijdt.
Het primaire doel is dat je detecties al reageren op de eerste stroomafnemende as. Als de ongedetecteerde stukken geen diode brug hebben, komen je detecties later op. Als een tram geleidende doorverbonden assen hebben van kop tot staart dan komen ze pas op nadat de tram in zijn geheel op het gededecteerde stuk staat. Toepassingsafhankelijk kan dit wel of niet onhandig zijn voor je ::)
Dun het analoog rijden deel.
Digitale treinen hebben niet veel last van spanningsdrops. Als die opeens 1.4V minder zien, zie je dat niet terug in hun rijgedrag. Lang leve cruisecontrol
Bij analoog zie je dat wel terug komen en dat kan best vervelend zijn. Daarom doe je er zeker goed aan om die extra gelijkrichter te plaatsen.
De werking van de 4k7 weerstand ontgaat me nog steeds. Sommigen zeggen dat je detecties betrouwbaarder worden anderen zeggen dat (in het geval van digitaal) de flanken van je DCC signaal netjes blijven. Ik weet het niet, wat ik wel weet, is dat het zonder gewoon werkt.
Die weerstand voor de opto kan iets zijn tussen 33R en 100R. De stroom van de trein loopt nooit door de opto. De hoofdstroom loopt door de gelijkrichtbrug. Als gevolg daarvan ontstaat er een spanningsval van ~1.4V over de optocoupler en zijn weerstand. En als gevolg daarvan gaat er een klein stroompje lopen door de optocoupler.
Overigens. Die 10K weerstand is ook overbodig, maar alleen omdat de arduino ingebouwde pull-up weerstanden heeft. Hij kan geen kwaad en je kan hem net zo goed mee solderen. Dat maakt eigenlijk niet echt uit.
Mvg,
Bas
-
Ik ben nu aan het solderen en de eerste bezetmelder aan het testen, nog gewoon op alleen een 12v trafo. Een een 5V voeding aan de bezetmelder uiteraard. Ik heb een led tussen pootje 3 en 4 van de optocoupler gezet om te kunnen zien of er een signaal naar de arduino gaat. Wat ik zie is dat de led zwak brandt als de loc buiten het gedetecteerde gebied is, en nog zwakker en bibberig als de loc in dat gebied rijdt.
Er wordt dus iets gedecteerd, maar ik zou verwachten dat de led feller gaat branden als de optocoupler een signaal afgeeft in plaats van zwakker. Of klopt dit wel?
- Dat de led 'in rust' zwak brandt, snap ik, want deze is ook op de 5V aangesloten maar via de weerstand.
- klopt het dat *zowel* de + van de 5V voeding (via de weerstand), als het signaal naar de Arduino beide op poot 4 van de optocoupler zijn aangesloten ?
- het bibberen van de led komt ongetwijfeld door slechte stroomafname van de loc; het baanvak was niet schoon.
-
- klopt het dat *zowel* de + van de 5V voeding (via de weerstand), als het signaal naar de Arduino beide op poot 4 van de optocoupler zijn aangesloten ?
Ja, dat klopt. De transistor in de opto die tussen 3 en 4 zit kun je zien als een schakelaar. Als er geen detectie is, staat de schakelaar open. Via de 10k weerstand komt dan de volle 5V op de ingang van de Arduino. Als er wel detectie is gaat de transistor geleiden (schakelaar sluit) en wordt de ingang van de Arduino naar GND getrokken.
Door een led tussen 3 en 4 te zetten ga je dit proces verstoren. De led gaat branden waardoor de ingang van de Arduino ergens halverwege de voedingsspanning komt. De Arduino weet dan niet waar hij aan toe is.
Je kunt beter de led in serie met de 10k weerstand zetten. Die zal dan niks doen bij geen detectie en voluit gaan branden als er wel detectie is. Maar ook dat zal het proces kunnen verstoren. Het beste kun je met een digitale voltmeter tussen 3 en 4 de spanning meten. Die zal 5V zijn bij geen detectie en nul bij detectie.
-
of nog beter, een led met eigen weerstand, parallel aan de 10k weerstand. Dan weet je zeker dat de 10k weerstand een pullup functie heeft.
mvg spock
-
IK heb Klaas' idee geprobeerd, de led gaat nu inderdaad branden als de trein in de bezetmeldsectie is. Nu de Arduino aan de praat krijgen en ben ik benieuwd....
Dank voor het meedenken.
-
Je kan met deze code beginnen. Dat leest de stand van de pin en en gebruikt het om de ingebouwde led aan te sturen.
const int optoPin = VUL_HIER_PIN_NUMMER_IN ;
const int LED = 13 ;
void setup()
{
pinMode( optoPin, INPUT_PULLUP ) ;
pinMode( LED, OUTPUT ) ;
}
void loop()
{
bool state = digitalRead( optoPin ) ;
digitalWrite( LED, state ) ;
delay( 20 ) ;
}
Bas
-
En als de Arduino niet correct reageert kun je alsnog het idee van spock toepassen.
-
Het werkt! Was nog even rommelen met de code in de Arduino, met wat hulp, maar nu rijdt-ie heen en weer. De bezetmelders werken feilloos. Dank voor jullie assistentie!