BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Henk Kooiman op 17 December 2007, 23:12:50
-
Hallo allen,
De testdraaischijf heeft ondertussen meer dan 500 uur gedraaid. Dit komt neer op ongeveer 75.000 positioneringen zonder haperen.
Omdat de testschijf wordt gestuurd met de IB kan mijn baan dus niet "draaien". Ik heb wel een paar keer gewisseld (IB naar testschijf --> IB onder de baan) maar nu komt bij mij de vraag boven : Hoe lang is "normaal" om zo'n product te testen?
Eerlijk gezegd: Af en toe de computer bijwerken, de loks nakijken en verder maar weer. Dat wordt nogal saai.
mvg
Henk
-
En waarom kun je dan niet tegelijk de baan bedienen, dat snap ik even niet.
Volgens mij moet dat gewoon geen enkel probleem zijn.
Mvg
Wim.
-
Hallo Wim,
Er is een enkel probleem en dat is tijd. Om die reden is mijn baan vaak niet rijklaar vanwege bijv. stof. Dan ga ik niet voor een half uur alle loks, rails en wagons schoon maken. Dan is die tijd al lang om.
Ik heb gewoon een kleine module (zie site) waar de testschijf opstaat en die ik overal naar toe kan meenemen. IB er onder, labtopje erbij en draaien maar. Al is het voor een kwartiertje.
Blijft de vraag nog open.
mvg
Henk
-
Henk, ik heb geen idee wat normaal is, maar als hij al 500 uur zonder haperen zijn werk doet, dan denk ik dat de test geslaagd is, en dat het ruim voldoende is.
Mvg
Wim.
-
Bedankt voor je mening Wim.
Soms hoor je tests met een aantal schakelingen met 6 nullen. Dat zie ik "even" niet zitten.
mvg
Henk
-
geen ideeen verder?
-
Hallo allen,
De testdraaischijf heeft ondertussen meer dan 500 uur gedraaid. Dit komt neer op ongeveer 75.000 positioneringen zonder haperen.
Henk, als dat zo is dan blijf ik een tevreden klant.
Petje af.
Van mij mag je weer lekker met je baan gaan spelen hoor. ;)
mvg, Peter
-
Hardware testen kan een enorm tijdrovend karwei zijn. 500 probleemloze uren draaien met de bijbehorende 75.000 positioneren zijn op het eerste gezicht een goed resultaat te noemen.
Simulaties (en test-hardware) kunnen enorm handig zijn om niet constant je IB en b.v. Koploper nodig te hebben om grondig te testen. Voor mijn zelfbouw decoders heb ik in de begin-fase veelvuldig gebruikt gemaakt van simulaties in de software van de AVR zelf. Hierbij kwam o.a. aan het licht dat op ruim een miljoen ontvangen pakketjes (gesimuleerd) er af en toe toch een fout kwam waardoor er toch weer een probleem optradt. Met deze simulatie en wat toevoegingen aan de software kon ik in een test-opstelling ook het fout-percentage berekenen (bij 100% goed ontvangen DCC pakketjes in 't echie zeg maar).
Naderhand heb ik de simulatie verwijderd uit de code en een op basis van de code van mijn centrale heb ik een stukje hardware gemaakt welke zich als een centrale gedraagt en constant allerhande DCC opdrachten (reset packets, lok commando's, wissel-commando's) stuurt en daar nogmaals mee getest.
Aan het einde van dit verhaal hield ik een decoder over die op ruim 20.000.000 ontvangen wissel-commando's geen enkel probleem heeft gegeven (en ondertussen nog meer reset packets en loc commando's voor zijn kiezen heeft gekregen).
Echter is het wel goed opletten wat je doet e.d. met simulaties en testen in software. Je eigen gemaakte fouten in de simulatie-code e.d. kunnen in dat geval voor veel hoofdpijn zorgen.
Kort maar krachtig:
Misschien een ideetje voor je om ook een dergelijke test-opstelling of simulatie hiervoor te maken voor test-doeleinden.
Groetjes,
Dave
-
Wat ik mij afvroeg is of je de schijf in 'bedrijf' getest hebt, dus met
een (flinke) loc erop en erop en afrijdend, belasting dus.
Daarbij kan ik me voorstellen dat je tenminste nog een tweede schijf
test, simultaan.
Wat mij ook nog te binnen schiet is de factor temperatuur, beetje zolder
in de zomer kan flink warm worden. Hoe bedrijfszeker is de schijf als het
30+ graden is ?
groet,
marco-
-
* Peter,
Van mij mag je weer lekker met je baan gaan spelen hoor
Tja, zo af en toe gaat dat weer (heel hard) kriebelen.
Daarnaast ben ik zelf ook wel benieuwd naar het aantal probleemloze bedrijfs uren van de schijf. Natuurlijk heb ik er zelf vertrouwen in, anders was ik er niet aan begonnen, maar de (keiharde) praktijk vind ik altijd nog "het meest betrouwbare".
*Dave'
Ook bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat ik hoofdzakelijk test is de hardware (draaischijf HK) De draai 15 van Kees heeft zich al bewezen zoals ook het programma Koploper. Het mechanische deel ervan is , zoals je ook al aangaf, alleen mogelijk in de praktijk. Inderdaad tijdrovend.
mvg
Henk
-
Met een oude pc'tje en MRDirect kun je nog een IB knutselen, dan kun je beide banen in gebruik hebben. Dit even terzijde van je test-vraag.
-
* Marco,
Ook bedankt voor je reactie. Je bericht kwam "ondertussen" binnen.
De test schijf is een computergestuurde N schaal uitvoering. (zie site) Hierop rijden continu 2 á 3 loks af en aan in Koploper. Gemiddeld 2,5 cycli per minuut.
Tests uitgevoerd onder diverse omstandigheden. Ook onder hoge temperaturen. (Aangezien mijn zolder niet geisoleerd is en er alleen maar een plank met een lei aanwezig is waardoor (veel te ) snel de 30 graden ge haald wordt.)
Daarnaastdraait er een HO schaal analoge schijf. Eerlijk gezegd, heb ik niet de tijd (zin) om die voortdurend te testen.
Wat de mechanische belasting betreft: M.i. is de as met kogellagers voldoende voor een zware lok. Een "geinteresseerde" heeft een keer zijn "loodzware massief messing HOe (zeg ik dat goed?) model mee genomen. Hiervoor een proefopstelling gemaakt. Alles voldeed naar wens.
mvg
Henk
mvg
Henk
-
Met een oude pc'tje en MRDirect kun je nog een IB knutselen, dan kun je beide banen in gebruik hebben.
Klopt masterer. Echter mijn beschikbare vrije tijd dan wel mijn "vrije hersenen" laten ( nog) niet toe om de werking van MRdirect uit te gaan vinden cq opbouwen. Maar bedankt voor de tip.
mvg
Henk
-
Even ter aanvulling, naast dat oude pc'tje heb je nog wel een booster nodig. Dat hoeft geen 10amp exemplaar te zijn, maar zonder booster gaat het echt niet werken.
Plus dat je hiervoor ook nog een buffer schakeling nodig hebt om je s88 aan de pc te koppelen.
Tja, en als je hobby tijd bestaat uit losse halve uurtjes, dan wordt het wat lastig.
Mrdirect zelf heb je binnen een half uurtje door. Zo niet, stuur je maar een mailtje.
groeten
Albert (ook zelfbouw-draaischijf)
-
Een opstelling met MRDirect is misschien wel leuk, maar dan moet er nog een derde PC bij, om Koploper en de Draai15 op aan te sluiten.
Ik denk dat het handiger is om in Koploper de normale modelbaan erbij te tekenen, en de kabeltjes aan te sluiten. Dan kan Koploper samen met de Intellibox alles in een keer bedienen.
Mvg
Wim.
-
Albert en Wim,
MRDirect wordt voor mijn testschijf inderdaad wat omslachtig.
Als de draaischijf zich, met de 500 uren probleemloos draaien, bewezen heeft(volgens bovenstaande), worden de testtijden alleen voortgezet als deze langere tijd achter één kunnen plaats vinden.
Hierdoor wordt het probleem(pje) grotendeels opgelost.
mvg
Henk