BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Heuficus op 17 January 2018, 22:28:11
-
L.S.
Via deze weg hoop ik een mogelijk oplossing te vinden voor een probleem war ik tegenaan loop ij de opbouw van de treinbaar van en voor mijn vader. Hieronder een korte toelichting.
Na zijn persionering is mijn vader begonnen met de opbouw van zijn modelspoorbaan. Mijn vader rijdt H0 en wil zijn baan digitaal schakelen. Als interface gebruikt hij de Intellibox II voor de treinen, seinen en wissels. Terugmeldingen geberen via de HSI van Littfinsky. Voor het automatisch rijden gebruiken we het rogramma I-train
Inmiddels ligt het schaduwstation en een helix om van het schaduwstation onder de tafel tot boven te geraken. De terugmelders die in dt deel van de baan zijn opgenomen zijn qua lengte afgestemd op de langste locomotief die mijn vader had. De minimale lengte van elke terugmelder is 32 centimeter. De maximale Lengte ongeveer 40 centimeter. Alle locomotieven worden netjes herkend, totdat ik mijn vader onlangs een treinstel kado deed. Het treinstel is de TRIX 22377 (Lint) van de Bayerische Regiobahn. Het treinstel wordt niet gedetecteerd door de bezetmeldersdie ik heb ingebouwd. Ik denk dat dit komt door de constructie van het treinstel. Het draaistel tussen beide delen van het treinstel is aangedreven en daardoor voorzien van anti-slip bandjes. De stroomafname vindt plaats op het draaistel aan de voor en achterzijde van het trenstel. De afstand tussen beide draaistellen is echter groter dan de lengte van de terugmelders. Ik denk dat de melders in mijn baan het trenstel hierdoor niet detecteren.
Zijn er naast het vergroten van de lengte van elke terugmelder in het schaduwstation en de helix nog andere mogelijkheden om het treinstel gedetecteerd te krijgen, zonder dat ik moet gaan 'breken'.
Zijn er andere modeltrein hobbyisten die wellicht ooit tegen vergelijkbare problemen zijn aangelopen en een oplossing hebben voor het probleem waar in nu tegenaan loop? Ik hoop een oplossing te kunnen ontvnagen waarbij ik net te veel hof te breken aan de baan, maar ook niet het volledige treinstel hoef om te bouwen.
Met vriendelijke groet
Pascal van en Heuvel
-
Ik denk dat je niks hoeft te slopen, alleen iets moet toevoegen. :)
Zijn er ook stukken spoor zonder bezetmelder? En nemen beide kopdraaistellen stroom af? Dan krijg je dit verschijnsel als het ene draaistel in een sectie met melder is maar het tweede draaistel niet.
Een loc wordt nu pas gedetecteed als alle stroomafnemende wielen in de bezetmeldsectie staan en dat gebeurt nooit bij dit stel. Het is op te lossen door de stukken spoorstaaf zonder bezetmelding via een diodeschakeling aan te sluiten. Dan hoeft een loc niet in zijn geheel in de bezetmeldsectie te staan en is één stroomafnemend wiel genoeg voor detectie.
Zie ook hier voor verdere toelichting.
https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling)
De weerstand die daar in het schema is getekend, is niet strikt noodzakelijk. Op mijn baan heb ik een ringleiding met drie draden. Zwart en rood heb ik direct met de centrale verbonden. Via een 5A brugcel (diodeschakeling) is de gele draad met rood verbonden. De spoorstaaf die niet is onderbroken, is op meerdere plaatsen met de zwarte draad verbonden. De andere spoorstaaf heeft stukken met terugmelding en stukken zonder terugmelding. Alle railsecties zonder terugmelding zijn op de gele draad ofwel via de diodeschakeling op rood aangesloten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/image_2927.jpg)