BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Vinser op 05 November 2017, 18:07:34
-
Goedenavond,
Ik ben bezig met een digitale G1206 om te spuiten naar een andere vervoerder en hierbij moet ik 2 led zwaailampjes aanbrengen.
Ik heb genoeg (normale) ledjes (geen knipperende) en weerstandjes alleen heb ik geen idee hoe ik deze op de decoder moet aansluiten en moet laten knipperen.
Hoe moet ik deze monteren? Ik gebruik een Uhlenbrock decoder.
Dankjewel.
-
Hallo V,
Je moet bij het aansluiten van een LED altijd een voorschakelweerstand gebruiken. Zelf gebruik ik een weerstand van 1k5. De blauwe draad van een decoder is de gemeenschappelijke plus. Die komt dus aan de anode van de LED. De groene en paarse draad zijn de schakeldraad van de decoder op AUX1 en AUX2. Die komen dus via de schakelweerstand aan de kathode van de LED.
In de decoder zelf kun je instellen dat de LED knippert. Ik heb zelf geen Uhlenbrock decoder, dus ik weet niet precies wat daar de juiste instellingen zijn.
-
Dat staat in de gebruiksaanwijzing van jouw decoder.
Ik weet niet welk type je hebt maar hieronder een voorbeeld uit een Uhlenbrock handleiding:
Blinkgenerator für alle Funktionsausgänge
Die Ein- und Ausschaltzeit des Blinkgenerators kann eingestellt werden. Die Lichtausgänge
und die Ausgänge A1-A7 können mit dem Blinkgenerator verbunden werden.
CV109: Blinkzuordnung Bit 0-7 = Licht, A1-A7
CV110: Ausschaltzeit Blinkgenerator in 100ms Schritten
CV111: Einschaltzeit Blinkgenerator in 100ms Schritten
Succes Frits
-
Hallo Frits en Dirk.
Ik ga er dit weekend aan werken en dan laat ik weten hoe het is gegaan.
Op de decoder heb ik 2 extra aansluitingen gevonden. Heb ook het decoder boekje erbij gepakt. Alleen de in te stellen cv’s snap ik nog niet helemaal maar dat is even puzzelen.
Bedankt voor de reacties
-
Dat staat in de gebruiksaanwijzing van jouw decoder.
Ik weet niet welk type je hebt maar hieronder een voorbeeld uit een Uhlenbrock handleiding:
Blinkgenerator für alle Funktionsausgänge
Die Ein- und Ausschaltzeit des Blinkgenerators kann eingestellt werden. Die Lichtausgänge
und die Ausgänge A1-A7 können mit dem Blinkgenerator verbunden werden.
CV109: Blinkzuordnung Bit 0-7 = Licht, A1-A7
CV110: Ausschaltzeit Blinkgenerator in 100ms Schritten
CV111: Einschaltzeit Blinkgenerator in 100ms Schritten
Succes Frits
Hoi Frits,
De decoder die op dit moment in de loc zit is een Uhlenbrock IntelliDrive Comfort 76320. Ik zie in de beschrijving geen CV 109/110/111 staan.
-
Volgens de handleiding zit er geen aux1 draad op deze decoder. Er staat in dat er maar 7 draden aan de NEM652 stekker zijn aangesloten!
-
Blijkbaar heeft deze decoder geen extra functieuitgangen zoals VAM65 terecht opmerkt dus naast de gewone front- en sluitlichten (wit en geel) heb je geen Aux 1 (groen) en Aux 2 (paars). Je kan hier dus niet een extra ledje op aansluiten.
Ik zou deze decoder in een ander locje plaatsen met alleen front- en sluitlichten en een decoder kopen met twee extra Aux uitgangen voor deze loc. Overigens heb ik even voor je gekeken op de site van Uhlenbrock en ik zie één decoder met "Zeitgesteuerte Sonderfunktionsausgänge", type 76425. Nu weet ik alleen niet zeker of dit betekent dat ze knipperen maar er is vast wel iemand op het forum die deze vraag kan beantwoorden. Als je niet aan Uhlenbrock vast zit kan je ook kiezen voor een ESU of Zimo. Die hebben zeker modellen waarbij Aux1 en 2 kunnen knipperen.
Succes Frits
-
Ik weet even niet welke Uhlenbrock decoder je gebruikt.
Doorgaans is de groene draad op de Nem 652 stekker van een Uhlenbrock 76425 aangesloten. Er zit bij Uhlenbrock vaak een tweede aansluiting (Aux 2) 'achterop' de decoder die je er zelf op moet solderen.
Zie daarvoor de handleiding.
Aansluiting verder als hierboven beschreven.
(Overigens: Uhlenbrocks doen het net zo goed als de (veel duurdere) Esu's en Zimo's.)
Groet
Jan
-
Jan, Hij heeft de 76320. Die heeft géén Aux1 en 2. Ook niet op de print, volgens de handleiding............... :(
-
Overigens heb ik even voor je gekeken op de site van Uhlenbrock en ik zie één decoder met "Zeitgesteuerte Sonderfunktionsausgänge", type 76425. Nu weet ik alleen niet zeker of dit betekent dat ze knipperen maar er is vast wel iemand op het forum die deze vraag kan beantwoorden.
Dat is denk ik een speciale functie-instelling voor elektronische koppelingen, waarbij de spanning in het begin vol ingeschakeld wordt, (om de koppeling te bekrachtigen) maar na een bepaalde tijd verlaagd wordt om de spoel heel te houden. De koppeling blijft wel aangetrokken, maar op een lagere spanning om de hitte-ontwikkeling te beperken.
Ik zelf overigens niet hoe je 'vast' kan zitten aan Uhlenbrock, maar zoveel weet ik ook niet van andere merken en hun bijzonderheden af. Zelf ben ik een verstokt ESU-gebruiker (ok, ik heb enkele Zimo decoders).
-
Hoi Menno, Daar kon je weleens gelijk in hebben. Ik ken de Uhlenbrock decoders onvoldoende. Heb zelf ook overwegend ESU.
Dat vast zitten aan Uhlenbrock moet je lezen als verstokt gebruiker van ......... ;)
Omdat ik twijfel aan de speciale functies van de Uhlenbrock had ik als gezegd beter een ESU of Zimo te nemen.
Gr. Frits
-
Ik heb nu een nieuwe decoder gekocht (ESU Lokpilot 4).
Hier zit een losse paarse draad aan die ik kan gebruiken voor 1 zwaailamp.
Moet ik de groene draad doorknippen om daarna het andere zwaailampje op te solderen? Want de groene draad zit gewoon van de decoder aan de stekker vast.
Groetjes,
Vincent
-
Dat kan. Je kunt ook een draadje aansluiten op de printplaat bij het punt dat correspondeert met waar de stekker met de groene draad contact maakt. Dat scheelt weer solderen als je ooit nog eens een andere decoder in de lok zet.
-
Enige merk dat IK tot noch toe een mooie imitatie van een zwaailicht heb zien doen is ESU.
Met de functie Rotory Beacon komt dit het mooiste over van alle.