BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Timmo op 02 November 2017, 15:47:46
-
ik heb met aansluiten een fout gemaakt met de intellibox, vraag me niet hoe. Maar ik heb een deel baan direct op de trafo aangesloten. 16V. nu reed ik een proef rondje en kwam daar achter, de loc stopte kwam gelijk rook uit, draad doorgesmolten. decoder durf ik nog niks over te zeggen, maar de intellibox knipperde het scherm een momentje terwijl hij op kortsluiting baan ging.
ik heb de baan inmiddels goed aangesloten, maar als ik de intellibox nu aan zet gaat hij direct in modus "kortsluiting baan"
Ook als ik de aansluiting van de baan van de IB haal.
is de IB nu doorgebrand?
-
Je, die is nu kaduuk, opsturen naar Uhlenbrock lost dat probleem op.
En elektronica werkt op rook, en als de rook eruit is dan werkt het niet meer.
Mvg
Wim.
-
thanks Wim,
klopt het dat hij nu ook gewoon spanning op de baan laat staan? Terwijl de IB kortsluitingbaan aangeeft en het stop led je rood brand?
-
Timmo,
Dat zou best kunnen, maar hij is gewoon stuk, kun jij niets meer aan veranderen, stoppen met proberen, gewoon opsturen en uithuilen.
Mvg
Wim.
-
Zit er geen kortsluit beveiliging in de IB?
-
Er zit wel een kortsluitbeveiliging in, maar tegen een vreemde spanning op de uitgang valt niet te beveiligen.
-
Ik heb zelfs een mistlamp in serie geschakelt op de uitgang naar de baan. Maar dat mocht niet baten. De decoder van de loc is ook kapot.
-
Ooh, je hebt dus stroom in de richting van de track out van de IB gestuurd?
-
Ja, ik heb mijn baan in secties verdeeld en die via DR4088 modules geregeld. Maar de midden sectie wilde ik gewoon baan signaal geven. Maar die sloot ik even aan op de 16v van de travo..... foutje. Dus toen reed mijn locje keurig het blok binnen en bij de middem sectie maakte hij keihard sluiting.
-
16Vac vanaf je trafo heeft een spanning op je decoder van hoger als 19Vdc.
Heel veel decoders zijn daar niet tegen ingeƫnt. De Uhlenbrock op papier wel, in de praktijk niet helaas. Althans de oude generatie. De ID2 is sterk verbeterd.
Decoder is klaar, maar waarom voedt je de IB niet met 12Vac? Heel veel beter voor de decoder en het rijgedrag.
Wat betreft je centrale, die zou een kortsluiting op de trackuitgang moeten overleven. Daar zijn ze tegen beveiligd, aan de ingaande kant echter is een ander verhaal.
Groetjes
-
De IB is gewoon overleden, opsturen is de enigste optie. En de IB is niet bestand tegen deze mishandelingen, en de IB moet je gewoon voeden met de trafo en de spanning die de fabrikant adviseert.
Mvg
Wim.
-
De IB is opgestuurt voor reparatie, decoder heb ik nog wel paar van liggen. Normaal werkte mijn manier van aansluiten prima. Alleen ik lette nu even niet goed op. Ik had al maanden niks aan mijn baan gedaan. En dan vergis je je wel is.
-
.......maar waarom voedt je de IB niet met 12Vac? Heel veel beter voor de decoder en het rijgedrag.
Je bent leverancier / winkelier en zo profileer je je ook op dit forum. Dat mag natuurlijk maar je zou vanuit die rol dit soort adviezen naar mijn mening niet moeten geven. Ik las ook je blog over dit onderwerp en er valt wel het een en ander op af te dingen over CV5, de hoogte van de motorspanning, etc..
Gr, Ben.
-
Ben,
Uhlenbrock adviseert zelf ook 12vac voor de IB in geval van N schaal. Dus waarom niet voor H0.... Daarom hebben de huidige trafos van hun ook een 12v aansluiting voor de IB en een 15v voor de accesoires.
Over mijn blog
Als je andere inzichten hebt op mijn theorie, daar sta ik altijd voor open. Als je die wilt delen doe me even een PB.
Ik baseer mijn adviezen op mijn kennis en ervaring met de producten. Dit vul ik aan met de blikken en adviezen van anderen. Dus heb je een andere kijk dan is dat geen kwaad iets, maar een positieve bron van kennis.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171107/30c911d6ded6583bfb65089ce5432f4d.jpg)
-
Martin, wat je daar laat zien is een beschrijving van de trafo's. Maar in de handleiding van de IB zie ik dat de maximale voedingsspanning 18V wisselspanning is. Dus wat is er mis met een trafo van 15 of 16V? Bovendien moet je bij digitaal wat spanningsoverschot hebben om speelruimte te krijgen voor de lastregeling van de decoders.
Ik vind ook dat je niet de maximale grens moet opzoeken, maar beginnen met 12V uit de trafo lijkt me te zuinig.
-
je kan het ook anders zien, zoals ik het persoonlijk zie en ervaar:
Jarenlang werd verondersteld dat de centrales rond de 19V gelijkspanning moesten hebben om te functioneren. Ook de toenmalige decoders konden die hoge spanningen beter hebben. Bovendien werken anders de magneetwissels immers niet. Pas sinds een aantal jaren is de decoder technologie verbeterd en zijn ze steeds kleiner en verfijnder. Keerzijde daarvan is dat de decoders vaak een spanning hoger dan 16Vdc niet meer fijn vinden. Denk aan de nano technologie, buffers en nog meer ontwikkelingen op smd techniek.
Maar dat hoeft ook niet meer, de motoren zijn tegenwoordig zo goed en verbeterd dat ze veilloos werken op een spanning lager nog dan 12V. Sterker nog een beetje klasse motor werkt al op 3V. Een decoder hoeft dus niet meer zoveel spanning te verwerken. Dat verwerken is een dissipatie wat zich omzet in warmte, dus hoe meer voltage des te meer warmte.
Een spanningsoverschot heb je eigenlijk wel als je op 15V gelijkspanning gaat zitten. Ik ken niemand die CV5 op 255 heeft gezet en hem dan geijkt krijgt op 160 km/h. Dus dat argeument is in theorie waar maar in de praktijk verwaarloosbaar. Alle locs en decoders in de schaal N/TT/H0 werken nagenoeg het mooist op 15Vdc. Je hebt dan overschot zat om ook nano decoders te gebruiken en je CV5 kan omhoog in plaats van naar beneden. Je hebt dus meer marge om te regelen, dat geld ook voor de lastregeling.
Conclusie: Je kan dus wel zeggen dat alle voltage boven de 15V voor een locdecoder zinloos is. Enige reden dat men dat gebruikt is vanwege de magneetspoelen of in de grotere schalen boven H0.
Ik vind ook dat je niet de maximale grens moet opzoeken, maar beginnen met 12V uit de trafo lijkt me te zuinig.
Op alle modelspoorbanen die ik inregel en installeer hanteer ik een baanspanning van 15Vdc of 12Vac
Vuistregel:(ac x 1,4)-1,4=dc
Dit kan varieren door gebruikte materialen en spanningsval over de diodes.
Dus 12V uit een trafo (AC) is gewoon 15V gelijkspanning op een decoder.
Sinds een jaar of 6 worden alle goede centrales geleverd met een regelbare voeding. Alle merken adviseren een voltage van 15Vdc en geven hoofdzakelijk 19Vdc op omdat hun eigen decoders daarmee overweg kunnen en de magneetspoelen dan ook hun ding doen. Anders moeten ze twee voedingen verkopen in een startset..... commercieel niet aantrekkelijk.
Ander punt wat achterhaalt is: N decoders zijn niet geschikt voor H0
Dat is allang niet meer, een decoder selecteer je op zijn formaat en het karakter. Een goede N decoder zoals de DH10c levert gewoon 1 Ampere motorstroom, een N45 0,8A en een Zimo kan zelfs 1,2A op klein formaat leveren. Het verschil zit meer in de functie-uitgangen en de uitgangsstroom. Die is bij een N decoder meestal 150 mA.
Zou ik dan een N-decoder niet moeten adviseren omdat er een H0 decoder bestaat. Andersom is geen optie, vandaar de selctie op formaat en karakter
Voorbeeld: Mijn sik rijd op een ESU Nano, mijn V100 op een ESU LoPI v4 en ik heb laatst een BR 151 omgebouwd met een Doehler & Haass vanwege het gewenste kruipgedrag.
Kleine tip:
Als je wilt weten wat de gelijkgerichte baanspanning is op een decoder? pak een goedkope decoder zoals de LaisDCC en sluit rood en zwart aan op het spoor. Meet vervolgens op de blauwe en de GND van de decoder wat je effectieve baanspanning is. Niks geen fancy oscilloscopen of meetapparatuur nodig :)
-
Ik ken niemand die CV5 op 255 heeft gezet en hem dan geijkt krijgt op 160 km/h.
Mijn CV5 staat altijd op 255 en ik regel mijn max. snelheid met de referentiespanning van der motorregeling, CV53 bij Esu of CV57 bij Zimo. Zie ook de gebruiksaanwijzing van Zimo. Daarmee heb ik maximale spreiding van de interne decoderstappen.
-
je kan het ook anders zien, zoals ik het persoonlijk zie en ervaar:
Juist en dat zeg je nu eens helemaal juist.
Iemand anders heeft daar hele andere persoonlijke ervaringen en gedachtes over. Jouw persoonlijke ervaring geldt niet voor iedereen en die moet je ook niet opdringen, want het is en blijft jouw persoonlijke ervaring.
Mvg
Wim.
-
Kijk dat is leuk te horen, zo kan het dus ook. Maar dan heb je nog steeds het feit dat je decoder teveel spanning krijgt, warmte produceert en je dus ergens moet knijpen om dit te corrigeren. Normaal doe je dat met CV5 maar in jouw geval met de regelspanning.
Linksom of rechtsom, je knijpt meer dan echt nodig is. Als die regelspanning hoger kan dan heeft ook dat een positiever effect op de regeling zelf.
Maar even besides: Nu ontstaat er een discussie over iets anders dan waar het draadje over gaat. Hoewel dit juist leuke discussies zijn (daar is een forum toch voor), kunnen we dat niet beter afsplitsen?
groetjes
p.s.: Wim, dat jij mijn reacties opdringerig vindt is ook jouw mening gebaseerd op jouw schijnbare haat jegens mij (verborgen commercieel belang) Het zou je sieren, wat je ook op het N forum is gemeld, om je van dit soort zinloze commentaren te weerhouden. Dat kan gewoon via een PB
Ik dring niemand wat op, ik weerleg mijn visie en open een dialoog omdat het juist interessant is hoe een ander erover denkt. Als je het er niet mee eens bent kan je gewoon de dialoog aangaan, daar wordt een ieder beter van. Of gewoon niet reageren. Niemand zegt dat mijn visie de waarheid is, maar als men een vijandige houding neemt zal een visie nooit zijn licht laten schijnen.
-
Kleine tip:
Als je wilt weten wat de gelijkgerichte baanspanning is op een decoder? pak een goedkope decoder zoals de LaisDCC en sluit rood en zwart aan op het spoor. Meet vervolgens op de blauwe en de GND van de decoder wat je effectieve baanspanning is. Niks geen fancy oscilloscopen of meetapparatuur nodig :)
Ik ben goed genoeg ingevoerd in de elektrotechniek. Zo goed dat iets dergelijks al jaren op mijn website staat, maar dan met 4 diodes in plaats van een decoder. KLIK (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/digispan.html#meet)
-
Gaaf ben jij dat!!! Ik gebruikte die methode in het begin telkens, tot het lampje van de decoder ging branden en laat ik die nu altijd wel bij me hebben (y)
Well done! goede website
-
Maar dan heb je nog steeds het feit dat je decoder teveel spanning krijgt, warmte produceert en je dus ergens moet knijpen om dit te corrigeren. groetjes
Ik zie nog steeds het probleem niet. Volgens de DCC normen mag de digitale spanning op de baan maximaal 22V zijn. Decoders voor schaal N moeten een spanning van 24V kunnen verdragen, voor decoders voor H0 en grotere schalen is dat 27V. Er zit dus genoeg marge in.
Als er door een hoge spanning meer warmte wordt geproduceerd zal dat eerder in de motor zijn dan in de decoder.
-
Ik zie nog steeds het probleem niet. Volgens de DCC normen mag de digitale spanning op de baan maximaal 22V zijn. Decoders voor schaal N moeten een spanning van 24V kunnen verdragen, voor decoders voor H0 en grotere schalen is dat 27V. Er zit dus genoeg marge in.
Die is er ook niet, zolang alles goed gaat. Misschien ben ik daar onduidelijk in geweest. Maar of het zinvol is betwijfel ik. Niet alle merken houden zich aan die regels, kijk naar CT Electronics, LaisDCC en natuurlijk de nano decoders (18V) het probleem kan je dan weerleggen dat je jezelf onnodig beperkt in je decoder keuze.
Als er door een hoge spanning meer warmte wordt geproduceerd zal dat eerder in de motor zijn dan in de decoder.
Sowieso moet een decoder de baanspanning gelijkrichten, en dat wordt dan gedimd of verlaagt naar de ingestelde waarde. Zij het met PWM of via een spanningsregelaar.
Ik ben der eens mee gaan testen een tijd geleden, met een decoder en enkel de zwart en rode draad aangesloten op een labvoeding van Velleman. Dus geen ohmse belastingen, gewoon directe voltage. Dit had ik nodig omat we problemen ondervonden met de bufferschakelingen die ik wel eens inbouw.
Het resulteerde in wat defecte decoders en nieuwe inzichten. Een Kuehn N45 werd bij 21V al zodanig warm dat ik hem niet meer kon vasthouden. Bij 22,6V begon hij te roken. Volgens de fabrikant mag dat 24V zijn.
Een nano decoder begint al te broeien bij 17,4V (ESU) en de Tran wordt niet eens warm, die ploft gewoon bij 15,8V.
De ESU lokPilot mag 24V hebben maar de krimpkous begon bij 22,4V al te verkeuren.
Er wordt dus wel degelijk warmte opgewekt op de decoder.
De motor zal daar natuurlijk nog een schepje bovenop gooien omdat het een verbruiker is en dat resulteert zich ook in warmte op de decoder.
Groetjes
-
Ik zal binnenkort eens iets anders plaatsen en laten zien, maar dan het verschil tussen 2 centrales, en dezelfde baan en locdecoder.
Moet daar nog even wat bewegende beelden van maken, dus binnenkort in dit theater.
Mvg
Wim.
PS.: @Martin, er is geen sprake van haat. Het enigste waar ik en nog een paar met mij moeite mee hebben is de manier waarop jij hoog van de toren blaast, en daarbij jouw mening als zaligmakend opdringt, meer niet, als persoon heb ik persoonlijk geen moeite met je.
-
Ik zal binnenkort eens iets anders plaatsen en laten zien, maar dan het verschil tussen 2 centrales, en dezelfde baan en locdecoder.
Moet daar nog even wat bewegende beelden van maken, dus binnenkort in dit theater.
Mvg
Wim.
Ik ben erg benieuwd naar die uitkomst, klinkt interessant.
In wat voor opzichten verwacht je verandering aan te tonen?
PS.: @Martin, er is geen sprake van haat. Het enigste waar ik en nog een paar met mij moeite mee hebben is de manier waarop jij hoog van de toren blaast, en daarbij jouw mening als zaligmakend opdringt, meer niet, als persoon heb ik persoonlijk geen moeite met je.
Daar hebben ze PB voor uitgevonden, dan kunnen wij daar gezond over discussiƫren.
Het is geenzins mijn bedoeling geweest om hoog van de toren te blazen, zaligmakend te zijn of op te dringen. Mensen die mijn kennen weten dat ik heel anders in elkaar steek en juist open sta voor discussies en inzichten. En je weet zelf ook dat wanneer je mij van ongelijk weet te overtuigen ik dat ook als eerst zal toegeven.
-
Niet alle merken houden zich aan die regels, kijk naar CT Electronics, LaisDCC en natuurlijk de nano decoders (18V) het probleem kan je dan weerleggen dat je jezelf onnodig beperkt in je decoder keuze.
Kijk, daar komt de aap uit de perenboom. Het is te hopen dat die fabrikanten dan niet zo brutaal zijn om toch het DCC logo op de verpakking te zetten.
Sowieso moet een decoder de baanspanning gelijkrichten, en dat wordt dan gedimd of verlaagt naar de ingestelde waarde. Zij het met PWM of via een spanningsregelaar.
In een decoder worden vrijwel alle uitgangen met PWM geregeld, dat geeft het minste warmteverlies. Lineaire spanningsregelaars zal je in een decoder zelden tegenkomen.
-
Een beste aap ook man, je ze voeren gewoon dat logo hoor. Het is afgekaart in hun voorwaarden waar wordt verwezen naar de handleiding waar de max voltage staat.
Als het zo is dat er geen spanningsregelaar gehanteerd wordt op de decoder die de aangevoerde spanning omzet naar een werkspanning voor de chip bijv. dan ben ik wel benieuwd waar dan die warmte wordt geproduceerd.
Wat zou daar volgens jou de verklaring voor kunnen zijn?
-
Een lagere baanspanning heeft ook effect op de decoderfuncties en sound. Zo zal verlichting flauwer branden, zullen rookgeneratoren minder roken etc.. Esu M4 decoders krijgen last van niet meer automatisch aanmelden in b.v. een Esu Ecos of Marklin MFX centrale.
Ik vind vooralsnog dat het advies van de centrale fabrikanten opgevolgd dient te worden. Sinds 2001 of zoiets reed ik Intellibox op 15V wisselspanning en nu DR5000 op 19V gelijkspanning en ik heb nooit defecte decoders terwijl ik in Sikjes N decoders heb en ook wat Digikeijs nano decoders in stuurstanden.
Gr, Ben.
-
Ik heb mijn demobaan waarmee ik zaterdag in Houten sta ingeregeld met de DR5000 op 15Vdc en er rijden zonder problemen een ESU V200 met sound en rook en nog twee locs in H0. Sound en rook heb ook zelfs moeten dimmen. De ijking en positionering binnen iTrain was zelfs mooie dan met 19v.
Geen last van uitvallende functies. Dus zo slecht is dat advies die niet hoor.
Er is een verschil tussen 16v AC en DC..... Als je geen wisselspoelen gebruikt zie ik geen toegevoegde waarde aan het hanteren van een hogere spanning dan 15vdc of 12vac.
Groetjes
-
@ moderatie
Is het verstandig deze discussie te scheiden van het topic gezien deze niet meer relevant is voor het probleem van de poster?
Is zeker wel een zinvolle discussie zo :)
Groetjes