BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Dirk op 20 October 2017, 17:02:21
-
Heren,
ik ben vandaag bezig geweest om mijn kopstation te bouwen. Tot voordat ik aan de wissels na de splitsing kwam was alles OK, maar nu heb ik de é wissels erbij, en ik krijg een kortsluiting. Omdat ik geen mechanische fouten gevonden heb veronderstel ik dat ik een keerlus heb gemaakt.Indien dat zo is, hoe krijg ik dat opgelost? Ik heb wel keerlus modules, maar het spoor tussen de wisselstraten is maar 150cm, wat kjort voor een module ertussen te zetten. Indien het niet is, waar zou ik dan kunnen zoeken om het probleem op te lossen?
nog vermelden dat de kruising geen kruiswissel is.
mvg
Dirk
(http://i1320.photobucket.com/albums/u528/profbd/keerlus/f60dcf87-85c5-4f6b-a163-9b0475dccbd9_zpstdtjrvhc.jpg) (http://s1320.photobucket.com/user/profbd/media/keerlus/f60dcf87-85c5-4f6b-a163-9b0475dccbd9_zpstdtjrvhc.jpg.html)
(http://i1320.photobucket.com/albums/u528/profbd/keerlus/kopstation_zps1kpvttgx.jpg) (http://s1320.photobucket.com/user/profbd/media/keerlus/kopstation_zps1kpvttgx.jpg.html)
-
Ja
-
Hoi Dirk,
Ja je hebt er waarschijnlijk wel 2! ;D
De onderste lus kun je dus gebruiken, zo te zien is die lang genoeg. Aan de rechterkant gaat ook een keerlus ontstaan vermoed ik ???. Maar ook daar is ruimte genoeg om genoeg ruimte te maken.
Marius.
-
Aan de onderkant ga ik de helix binnen/buiten, maar de sporen stoppen daar, maar waarom heb ik dan geen problemen voordat ik die rechtse wissel boven de 3-weg wissel erbij heb gestoken? Ik kon het volledige spoor berijden tot dan. Ik ga wel met die rechtse wissel van het ene spoor naar het andere is dat het probleem? En moet ik de keerlus dan niet in die 150cm tussen de wisselstraten steken?
Dirk
-
De keerlus is het stuk binnen het rode kader:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/krlus.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/krlus.jpg)
Ergens in dat stuk spoor moet je het keerlusprobleem oplossen. Daar heb je meer dan genoeg ruimte voor, lijkt me.
-
... waarom heb ik dan geen problemen voordat ik die rechtse wissel boven de 3-weg wissel erbij heb gestoken?
Omdat die wissel de keerlus sluit.
Samengevat heb je dit gemaakt:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstationkeerlus.jpg)
-
OK, dus als k het goed begrijp dan kan ik de keerlus schakeling in de grote lus zetten, prima daar heb ik plaats genoeg. Maar ik dacht dat er een lok o, de lus moest zijn om de module te activeren en dat is toch niet het geval als ik van de hoofdbaan afsla naar het kopstation. Met het gevaar van weer geflamed te worden, maar ik begrijp het niet, hoe wordt de polariteit dan juist gezet als ik naar het kopstation rij en er ook nog een lok in de lus rijdt.
Dirk
-
Is inderdaad twee keer een keerlus. De lange is niet zo'n probleem. De aftakking daarintegen is een lengte probleem vrees ik.
Mijn tip. Voedt de Wisselstraat waar de drieweg en de nieuwe wissel aan elkaar zitten met een relais tussen of het aankomende paradespoor of het vertrekkende paradespoor. Je maakt dan wel een scheiding natuurlijk waar de twee sporen aansluiten op het paradespoor.
Andere optie is Dinamo gebruiken
dan bestaan keerlussen gewoon niet meer.
Ik zal vanavond even wat tekenen.
Verstuurd vanaf mijn VTR-L09 met Tapatalk
-
Is inderdaad twee keer een keerlus.
Hoe kom je daarbij ???
Alleen de lange lus links is een keerlus, de rest kan allemaal aan elkaar blijven zitten.
-
Volgens mij creëer je met de twee sporen richting het paradespoor ook een sluiting.
Maar ik kan me vergissen natuurlijk.
Als dit al gereden heeft zoals geschreven dan neem ik aan dat de polariteit niet gelijk is op de twee paradesporen.
Bijvoorbeeld A-B-B-A (ooit populair)
Als je dit nu nieuw zou doen dan heb je gelijk. En kan je A-B-A-B aansluiten. Dan is enkel de lus een echte lus.
Daarom krijg je bij de wissel voor de drieweg een punt waar vanuit de paradesporen de twee sporen kruisen.
Verstuurd vanaf mijn VTR-L09 met Tapatalk
-
idd het heeft gereden en de wissel boven de drieweg is het probleem.
Dirk
-
idd het heeft gereden en de wissel boven de drieweg is het probleem.
Dirk
Precies, daarom
Maar de lus links zal toch echt een keerlus module behoeven los van een oplossing voor de Wisselstraat bij de driewegwissel.
-
Als je dit er van maakt is de keerlus ook weg:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kopstation_keerlus.jpg)
-
OK, dus als k het goed begrijp dan kan ik de keerlus schakeling in de grote lus zetten, prima daar heb ik plaats genoeg. Maar ik dacht dat er een lok o, de lus moest zijn om de module te activeren en dat is toch niet het geval als ik van de hoofdbaan afsla naar het kopstation. Met het gevaar van weer geflamed te worden, maar ik begrijp het niet, hoe wordt de polariteit dan juist gezet als ik naar het kopstation rij en er ook nog een lok in de lus rijdt.
Dirk
Goed je kopstation is een deel van je baan welke een vaste polariteit heeft en dus niet om hoeft te polen.
In je keerlus deel kom je na een rondje in de lus met de andere spoorstaaf terug op de spoorstaaf van vertrek. en heb je dus kortsluiting. Om die te verhelpen , moet je voor je terugkomt de polariteit omschakelen, en dat doet de keerlus schakeling.
Mvg
Wim.
-
Als je de man een keerlus module wilt slijten jah, dan kan dat. Maar volgens mij heb je dan het probleem dat je sluitin krijgt met verlichte rijtuigen of treinstellen. Lijkt mij niet dat die twee aftakkende sporen naar de driewegwissel langer zijn dan 50 centimeter.
Maar ik kan me vergissen, zo zie ik bijvoorbeeld toch dat een keerlusmodule niet nodig is hier. Maar goed, share my thought:
Vanuitgaande dat het kruis geen Engelsman is en de twee kruisende sporen gescheiden zijn van elkaar, ga ik ervan uit dat de beste man ergens zijn baanspanning eraan zet en dus bovenaan met A begint en ook onderaan weer met A terug komt door de lus. Zolang de wissel tegen de drieweg wissel aan dan ontbreekt is er niks aan de hand omdat de kruis geen verbinding heeft met het kruisende spoor.
Dan krijg je dus deze situatie:
(https://farm5.staticflickr.com/4468/37784137442_9511d96414_c.jpg)
Nu hoeft links dus geen keerlusmodule, dat voorop en als je de aftakking een keerlusmodule geeft krijg je dus dat het kan gebeuren dat een geleidende stam alsnog sluiting geeft met alle eventuele schades van dien. Heb er toevallig hier net een rijtuig liggen met gesmolten assen door zo'n te korte keerlus en het niet ingrijpen van de centrale (EcoS). Overigens niet van mijzelf, van een ander met een dergelijke situatie en een keerlusmodule van Rosoft. het ging fout op een engelsman die met een wissel een keerlus toegang verleende.
Maar nu mijn idee hoe je het simpeler kan oplossen: De Dinamo manier:
(https://farm5.staticflickr.com/4507/23963072218_58b3e1f083_c.jpg)
Een enkele relais gebruiken met 2x een wisselcontact geschakeld via een schakeldecoder.
Enige minpunt als je met de hand rijdt moet je er zelf aan denken het relais te schakelen, of je moet dit met een vorm van logica oplossen. Dat kan door het relais te laten schakelen door de stand van de wissel die de sporen samenbrengt bij de driewegwissel. Wissel op links relais uit, wissel naar rechts relais aan. Dat heb ik laatst met mijn eigen ASB module weten te realiseren omdat daarvan de servo wordt geassisteerd door zo'n relais.
Rijdt je met iTrain dan is het simpel, je laat iTrain dat lekker doen aan de hand van de wisselstand.
Maar je maakt 3 scheidingen. De scheiding links van de kruising is een twijfelgeval, je kan proberen zonder te doen maar dan kan de wissel die hij dan tegenkomt in afbuigende stand een sluiting geven.
Als het relais uit staat krijgt het hele aftakkende deel, dus de wisselstraat met de twee aanvoersporen en de drie opstelsporen, de polariteit en de spanning vanuit het bovenste blok.
Staat het relais aan dan word het hele aftakkende deel de onderste polariteit.
Volgens mij is dit ten eerste simpeler, effectiever en goedkoper dan een keerlusmodule.
Groetjes
-
Martin ,hoe kom je aan ABBA? Dirk geeft aan dat ie 2 rail dcc rijdt, met eenIB. Dan heb je in mijn ogen alleen maar AB. Sluiting krijg je dan links onder in de genoemde keerlus. Wat voor keerlusschakeling je daarvoor moet gebruiken is wat anders.
Gr Hans
-
Als je dit er van maakt is de keerlus ook weg:
jamaar, ik wil van mijn kopstation terug rijden op het bovenste spoor, op jou manier kan ik maar 2 kopsporen bereiken en liggen er 2 die niet bereikbaar zijn.
@martindomburg maar kan ik dan niet een booster gebruiken om dat stuk te voeden?
Eigenlijk is mijn baan een hondenbot (nu nog niet te zien, maar op het hogere niveau is het andere deel van het hondenbot, maar zonder kruising van de rails) die alleen maar op die plaats een probleem heeft. Ik heb al keerlus modules, maar geen plaats om ze te zetten. Zou een engelse wissel een oplossing kunnen zijn?
-
Martin ,hoe kom je aan ABBA? Dirk geeft aan dat ie 2 rail dcc rijdt, met eenIB. Dan heb je in mijn ogen alleen maar AB. Sluiting krijg je dan links onder in de genoemde keerlus. Wat voor keerlusschakeling je daarvoor moet gebruiken is wat anders.
Gr Hans
Ik denk toch dat het ABBA is omdat het een hondenbot is,
Dirk
-
Dirk, je schreef zelf dat het goed werkte. Nadat je de lus links onder had gemaakt ging het mis. Analoog zou het best ABBA kunnen zijn. Maar dit is digitaal. Als je een rondlopende baan had gemaakt had je hier geen last van gehad. Het zelfde probleem krijg je als je de 2e lus gaat maken.
Gr Hans
-
Eigenlijk is mijn baan een hondenbot (nu nog niet te zien, maar op het hogere niveau is het andere deel van het hondenbot,...
Dirk, laat alsjeblieft het complete sporenplan zien. Het komt hier vaker voor dat iemand maar een deel laat zien, en dat levert alleen maar halve oplossingen en speculaties op.
-
Tip ,
Dirk heeft een keerlus module wil het plan behouden en het is een honden bot ,
dan is de oplossing toch op 3 plekken [beide spoorstaven] isoleren en keerlus module gebruiken de eenvoudigste oplossing .
en de isolatie zit dan volgens mijn simpele verstand tussen de vaste kruising en het daarboven gelegen wissel ,naar rechts [het bovenste spoor] de langst trein die het kopstation in gaat en vanaf dat punt de langst treinlengte [die over de baan rijdt]naar links de bocht in /door waar het 3e punt is waar het spoor geisoleerd moet worden en dan moet het naar mijn idee werken.
Bert.
-
Dirk,
Spoorstaaf A en Spoorstaaf B. Als je links een lus hebt ga je AB weg en kom je BA terug. Dan krijg je AB-BA
Ik snap alleen niet waarom men een keerlus wil toepassen in die lus, er is geen overloop in de hondenbot.
Kan iemand dat aan de hand van een illustratie hier delen, wellicht zie ik een onderdeel over het hoofd maar dan nog begrijpt een ander het dan ook waarom een keerlus module toegepast moet worden.
My 2 cents
-
jamaar, ik wil van mijn kopstation terug rijden op het bovenste spoor, op jou manier kan ik maar 2 kopsporen bereiken en liggen er 2 die niet bereikbaar zijn.
@martindomburg maar kan ik dan niet een booster gebruiken om dat stuk te voeden?
Eigenlijk is mijn baan een hondenbot (nu nog niet te zien, maar op het hogere niveau is het andere deel van het hondenbot, maar zonder kruising van de rails) die alleen maar op die plaats een probleem heeft. Ik heb al keerlus modules, maar geen plaats om ze te zetten. Zou een engelse wissel een oplossing kunnen zijn?
Nee hoor, die drie sporen voedt het relais via de driewegwissel gewoon alle drie tegelijk. Die zijn electrisch verbonden met de twee wissels. Je kan dan gewoon nog steeds beide toegang sporen gebruiken in beide richtingen. Dat maakt bij DCC niet uit.
Overigens zou een engelsman het alleen maar complexer maken.
-
Martin Domburg ,
waarom ik een keerlus module zou gebruiken is dat het een op zich zelf staand onder deel is wat werkt ,en er geen extra schakeling voor gemaakt hoeft te worden of schakelaar bediend[zoals je al zelf aangeeft vergeten kan worden]
En verder klopt jouw redenering van het ab-ba toch en het probleem komt samen in het kopstation maar zoals ik boven staande schreef is het ,daar de keerlus module er is , en 6 isolatie lasjes ook denk ik de goedkoopste en makkelijkste oplossing.
Werkt dan zelfs ook met Engelsman [mits de treinlengte wel blijft passen in het keerlusmodule gedeelte].
Bert.
-
Martin, dat die keerlusschakeling noodzakelijk is zit hem in de wissels die links zitten, die 3 kopspoortjes. Daar zit de clou. Hadden die er niet gezeten had je een platgevouwen ovaal gehad,mits die andere lus er ook bij was getekend.
Gr Hans
-
Aan de onderkant ga ik de helix binnen/buiten, maar de sporen stoppen daar, maar waarom heb ik dan geen problemen voordat ik die rechtse wissel boven de 3-weg wissel erbij heb gestoken?
Dat komt omdat je baan eerst een ovaal was, en met het plaatsen van dat wissel maak je een oversteek van de ene kant naar de andere kant van het ovaal.
En daarbij kom je tegen gepoold terug.
Mvg
Wim.
-
hmm, ik vrees dat ik het kopstation maar weer eruit haal. Jammer maar ik zal terug naar Wintrack moeten en iets anders bedenken. Eerst eens zoeken of ik niet op een andere manier weer op de hoofdbaan geraak.
Voorlopig bedankt allen.
mvg
Dirk
-
Hoi Dirk,
Ik zou het oplossen door de sporen in het blauw te isoleren en er een keerlusmodule toe te passen.
Lengte zat. En die kruising is geïsoleerd toch? Van FLM zijn die zeker geïsoleerd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6771.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6771.jpg)
-
@Hans Grasmaijer
dit begrijp ik niet, zou je kunnen aangeven waar ik dan de keerlusmodule moet aansluiten? en wat bedoel je met de kruising is geïsoleerd? het hartstuk? Ja ook bij Peco is dat zo, anders zou ik toch telkens sluiting hebben als er een lok over de kruising rijd. Maar ik ben echt nieuwsgierig naar wat jij bedacht hebt. Ik wacht nog even vooralleer ik begin te slopen :)
Dirk
-
Uitgaande van een xTreme keerlus.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DirkP.jpg)
-
Dirk
Het is nog beter als je de horizontale sporen dezelfde polariteit geeft. En daarmee aan de beide uiteinden van het ex hondebot een keerlus maakt. Is het in wisselstraten en dus in deze situaties beter op te lossen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DirkP1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DirkP1.jpg)
-
Aha, toch nog licht aan de einder. Ga dat eens bestuderen met de manual van jou modules. Ik begrijp het wel niet, maar als het werkt prima... Er zijn zoveel dingen die ik niet snap en toch werken. Zijn er dingen waar ik op moet letten?
Dirk
-
Dirk
Het is nog beter als je de horizontale sporen dezelfde polariteit geeft. En daarmee aan de beide uiteinden van het ex hondebot een keerlus maakt. Is het in wisselstraten en dus in deze situaties beter op te lossen.
Wim
keerlus 2 bestaat nog niet, daar ben ik nog niet aan toe
Dirk
-
Dirk,
Dat maakt toch niet uit, het gaat erom hoe je de basis aansluit. Als de tweede lus er nog niet is dan is het nu nog een kopspoor.
Maar bij de aanleg gaat het erom dat je goed begint, zodat je later niet voor verrassingen komt, en later was al eerder dan je verwacht had, want de verrassing heb je al gehad, door het plaatsen van dat wissel en het maken van deze oversteek naar het andere spoor. ;)
Het is aan de bouwer, hoe makkelijk of hoe moeilijk hij het zichzelf maakt in het ontwerp en aanleg proces.
Mvg
Wim.
-
Ik ga nog 1 keer reageren ,daar er misschien overheen gelezen is ,maar wat Wim in blauw tekent had ik al een aantal post terug aangegeven maar dan in het bovenste spoor ,bleek dus nutteloze reactie ,maakt niet uit .
Wil nog wel een tip mee geven ,[misschien wordt deze wel gelezen ] doe niet beide sporen als keerlus module aansluiten ,er kan het gevaar ontstaan bij druk trein verkeer dat er twee treinen op de keerlus module inrijden en dan ontstaat er een probleem ,sluiting keerlus module van slag enz ,dus doe 1 spoor dan werkt het ,en hou rekening met de treinlengte en de keerlus module als de trein langer is dan het geisoleerde stuk ontstaat tevens een probleem begin van de trein wil omschakelen en de achterzijde terug schakelen of wel sluiting hetzelfde als met de 2 treinen [op 2 sporen die allebei de keerlus sectie inrijden ],dus maak een ontwerp dat er max 1 trein de keerlus module in of uitrijdt.
En waarom dan 2 modules gebruiken als het met 1 kan [alleen het blauwe gedeelte in 1 spoor] ,ipv 2 modules in 2 keerlus zijde scheelt weer een keerlus module.
Succes er mee ,Bert.
-
Hoi Dirk,
Mooi dat je verder kunt zo.
Ik zou geen 2e keerlus module toepassen, eerst maar eens ervaren hoe het gaat met 1 keerlusmodule. Je vroeg om de aansluitingen: zie hieronder. A en B zijn de aansluitingen van het spoor waarop je centrale is aangesloten. Maak die aansluitingen dicht bij de isolatielassen.
Bundel 3xA en 3xB en sluit die aan op de input van de keerlusmodule.
Dan de aansluitingen C en D: ook hier geldt dat je de aansluitingen dicht bij de isolatielassen moet maken. Bundel 3xC en 3xD en sluit die aan op de output van de keerlusmodule.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6772_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6772_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6773_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6773_1.jpg)
Als voorbeeld hier de keerlusmodule die ik zelf gebruik in een dubbele whisbone en draaischijf:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6774_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_6774_4.jpg)
En die kruising: beide sporen zijn geïsoleerd van elkaar. Bij FLM is dat standaard. Als dat bij peko niet zo is dan weet je nu wat je moet gaan kopen ;D
-
I
En waarom dan 2 modules gebruiken als het met 1 kan [alleen het blauwe gedeelte in 1 spoor] ,ipv 2 modules in 2 keerlus zijde scheelt weer een keerlus module.
Omdat je met het toepassen van de 2 keerlussen, andere zaken mogelijk maakt die je dan ongestraft kunt doen, zoals het oversteken van het onderste spoor naar het bovenste spoor of visa versa.
Je verlegd dus je probleem gebied naar een deel waar het eenvoudig(er) is op te lossen. Gewoon toekomst gericht denken.
Mvg
Wim.
-
Goedenavond allen
Ik heb besloten om dat probleemstuk eruit te halen en geen overgang te maken tussen het onderste en bovenste spoor. Ik heb de oplossing van Wim met 2 keerlussen bekeken, maar als ik alles op een rijtje zet, dan denk ik dat mijn baan daar niet zo geschikt voor is. tussen de 2 keerpunten (de lussen) zit 70 meter spoor. de totale lengte van de baan is 140 meter als ik met mijn boerenverstand redeneer kan er tussen de 2 lussen toch maar 1 lok rijden over dat probleempunt. Maar mijn schaduwstation ligt daar ook tussen evenals nog minstens 2 stations. Ik heb nu een oplossing bedacht voor het kopstation en kan nu gewoon met een hondenbot bouwen. Voor mij toch gemakkelijker. Dit ook indachtig de quote van Wim, dat de bouwer het zelf moeilijk maakt, en omdat ik niet zo technisch onderlegd ben lijkt het me de beste oplossing. In ieder geval iedereen bedankt voor het mee denken en het aanreiken van mogelijke oplossingen.
Nu weer verder met sporen leggen.
Dirk
-
Beste Dirk,
Toch jammer dat je boerenverstand je niet verder helpt en laat zien dat toch echt iets meer mogelijk is dan het laten rijden van slechts 1 trein.
Hoeveel treinen jij kan laten rijden is mede afhankelijk van het aantal blokken wat jij in de 70mtr aan spoor maakt.
Maar goed misschien is het wel beter dat jij je zelf deze beperking oplegt, scheelt ons veel werk.
Suc6 verder met de aanleg van je simpele baan in hondebot vorm. (y) (y)
Mvg
Wim.
-
Omdat je met het toepassen van de 2 keerlussen, andere zaken mogelijk maakt die je dan ongestraft kunt doen, zoals het oversteken van het onderste spoor naar het bovenste spoor of visa versa.
Wim zoals jij boven staande schreef ,schreef ik al twee keer toe doe dat in het bovenste spoor dan geen last van het oversteek probleem ,heb het zelfde namelijk gehad zo en heeft vele jaren gewoon gewerkt ,
dus van daar .
maar begrijp dat het allemaal niet meer nodig is ,jammer toch jezelf een beperking opleggen terwijl je de spullen hebt en hulp geboden wordt ..
maar Dirk ,succes met de baan verder !!
Bert.
-
Toch jammer dat mijn analoge boerenverstand Dirk ook niet verder kan helpen.
Ik las dit vertoog van Martin en dacht: "yes, de analoge aanpak digitaal gemaakt door een relais aan te sturen met een schakeldecoder", anders gezegd, analoog (mits je de schakeldecoder weg laat).
Als je de man een keerlus module wilt slijten jah, dan kan dat. Maar volgens mij heb je dan het probleem dat je sluiting krijgt met verlichte rijtuigen of treinstellen. Lijkt mij niet dat die twee aftakkende sporen naar de driewegwissel langer zijn dan 50 centimeter.
(...)
Maar nu mijn idee hoe je het simpeler kan oplossen: De Dinamo manier:
(https://farm5.staticflickr.com/4507/23963072218_58b3e1f083_c.jpg)
Een enkele relais gebruiken met 2x een wisselcontact geschakeld via een schakeldecoder.
Enige minpunt als je met de hand rijdt moet je er zelf aan denken het relais te schakelen, of je moet dit met een vorm van logica oplossen. Dat kan door het relais te laten schakelen door de stand van de wissel die de sporen samenbrengt bij de driewegwissel. Wissel op links relais uit, wissel naar rechts relais aan. (...)
Als het relais uit staat krijgt het hele aftakkende deel, dus de wisselstraat met de twee aanvoersporen en de drie opstelsporen, de polariteit en de spanning vanuit het bovenste blok.
Staat het relais aan dan word het hele aftakkende deel de onderste polariteit.
Volgens mij is dit ten eerste simpeler, effectiever en goedkoper dan een keerlusmodule.
Zo beschreven klinkt het alsof Martin een monostabiel relais gebruikt dat aantrekt zolang de wisselstand rechtuit staat, en afvalt zodra de wisselstand afbuigend is. Analoog zou je daarvoor een bistabiel relais gebruiken, digitaal juist niet (schakeldecoders schakelen meestal niet meer dan een monostabiel relais, ze leveren niet meer power).
Daarmee zit je, wat mij betreft, op een oud draadje van Felix Geering ( Kehrschleife ohne Dioden (http://k.f.geering.info/modellbahn/technik/kehrschleife.htm) en Die vereinfachte Z-Schaltung (http://k.f.geering.info/modellbahn/technik/grundlagen.htm#mehrzugeinfach)).
Felix schrijft in zijn Nachwort daarover:
Dies sind die Grundlagen der analogen Modellbahntechnik. Alle vorgestellten Schaltungen lösen die eingangs gestellte Aufgabe: Die verschiedenen Gleise abschaltbar zu machen (Abschaltsteuerung), damit ein vielfältiger Zugbetrieb stattfinden kann.
en
Und selbst die digitale Modellbahn baut auf diesen Grundlagen auf - beispielsweise im Zusammenhang mit Weichen mit leitendem Herzstück oder bei der Einteilung der Boosterbezirke.
F. Geering gebruikt op zijn baan sinds 2002 dit soort schakelingen die volgens hem zowel analoog als digitaal werken. Ik wil best geloven dat Dinamo andere technieken gebruikt dan het Domino-systeem van F. Geering, maar de overeenkomst qua analyse en gedachtengang is frappant.
Als ik het goed begrijp, dan ging Dirk oorspronkelijk uit van een half hondenbod, uitkomend op een kopstation, oftewel een lus die terugkeert naar een kopstation.
Als je die situatie digitaal oplost met een keerlusmodule, dan zet je de module op de lus, opdat je in het kopstation geen sluiting krijgt.
Analoog doe je het juist andersom: het inrijden/uitrijden van het kopstation bereik je door polariteitswissel per rijweg, en in de lus (het halve hondenbot) wissel je in principe nooit van polariteit. En die polariteitswisseling kun je o.a. doen door te schakelen tussen 2 trafo's of door 1 rijrichting-relais te gebruiken dat al dan niet parallel schakelt aan een wisselrelais of een seinrelais.
De Dinamo methode is gewoon iets om te onthouden. Waarom het wiel uitvinden?
Analoge oplossingen digitaliseren werkt vaak ook, en is soms goedkoper.
Voor de rest ben ik het met Wim Ros eens: je bepaalt zelf hoe moeilijk je het ontwerp maakt voor jezelf. Daarna begint het puzzelen.
-
Jan-Willem, dat gaat Dirk totaal zijn pet te boven, en maak je het alleen maar nog ingewikkelder voor hem.
Dirk heeft niet in de gaten dat door het stellen van deze vraag hier op het forum, het alleen maar nog onduidelijker wordt, en dat hij door de gegeven antwoorden helemaal niet verder wordt geholpen, en alleen maar verder van het pad komt.
Dirk moet gewoon door één persoon met verstand van zaken worden geholpen, en eigenlijk aan de hand worden genomen. En dan is het ook wel handig voor hem als hij gewoon het advies aanneemt en niet in de stress schiet en zegt dat begrijp ik niet, en als ik nu eens zus of zo doe e.d.
En als er dan ook nog een klein beetje de wil is om wat te leren en wat aan te nemen, dan zal er een hele modelspoor wereld voor hem open gaan.
Mvg
Wim.
-
Yes! We zijn het een keertje bijna helemaal met elkaar eens. (y)
Ik denk dat Dirk de analoge fase heeft overgeslagen en direct digitaal is gegaan.
Als Dirk nou even z'n baanbouw vergeet, en gewoon een proefstrookje legt en het uittest, net zolang tot het werkt, zouden we wellicht een stuk verder komen.
Neem nou eens gewoon een heel simpele situatie:
(https://werthof.home.xs4all.nl/treintjes/k/keerlus2.jpg)
Ongeacht het railtype leg je dit in maximaal een kwartiertje. Eventjes aansluiten, kijken hoe het werkt, en dan met name wat er gebeurt als je de rode pijlen (typische analoge aanpak) niet wil volgen omdat je immers digitaal rijdt en dus altijd alle kanten uit kunt ....
Ik heb maar eventjes een Y-wissel getekend van "yes, daar gebeurt het, onder andere" ....
-
Jan-Willem,
Dirk komt van een digitale 3 railbaan, maar dat terzijde.
En als je Dirk wil helpen, vergeet dan gewoon de analoge aanpak en manier, want op de digitale 2 railbaan werkt het toch echt anders.
Dus het is maar goed dat Dirk die analoge fase heeft overgeslagen, en hoeft zich daar dan ook geen zorgen over te maken, hoeft hij ook niets te verleren of iets nieuws te leren.
Wat je voorstelt is dus de verkeerde aanpak en benadering.
Mvg
Wim.
-
Ben komt ook van 3-rail, maar hij heeft wel geleerd om na te denken, maar dat terzijde. ;D
Ik wacht wel af waar Dirk op komt ... (y)
-
OK, ik was eigenlijk niet van plan om nog te reageren omdat ik nogal minder positieve ervaringen heb met te reageren.
Ik kom idd van 3-rail digitaal, geen problemen met keerlussen ed, maar een hels geratel van slepers als je een hard leven hebt gehad van roadie, mixer, motor rijder, bouwvakker en nog meer gehoorsvijanden. maar dit terzijde. Vandaar mijn overstap naar 2-rail. Ik woon alleen en heb een volledige bovenverdieping om te spelen. Maar het grootste probleem is dat ik enkele jaren een kleine hersenbloeding heb gehad, met als gevolg, weg motorrijden wegens evenwichts problemen, en ook weg concentratie, ik kan heel moeilijk nog nieuwe dingen bij leren. (zie draadje peco wissels met servo's) Ik wil wel graag, maar als ik niet 1 op 1 uitleg krijg wil het moeilijk lukken, vandaar dat ik een andere opstelling heb bedacht. OK, een gemakkelijksoplossing maar het probleem van de (voor mijn onbegrijpelijk) keerlus is hier mee van de baan. En neen, ik heb geen kennissen of vrienden die het me kunnen komen uitleggen, dus ik los mijn problemen op op een manier die ik aankan. Ik weet dat Wim me wil helpen, maar ik begrijp het niet en ik wil weer niet in een polemiek verzanden. Geloof ma dat ik heel erg op prijs stel dat er oplossingen aangereikt worden, en ik lees ze allemaal met veel interesse, daarom mijn oprechte dank. Als er iets is wat ik begrijp pas ik het zeker toe, maar ik heb ondertussen geleerd wat mijn beperkingen zijn. :) Wat niet wegneemt dat ik waarschijnlijk nog vragen zal posten, want ik ben nog maar aan mijn -1 niveau.
mvg
Dirk
-
Lastig Dirk,
Ik snap je probleem, gewoon lekker doen hoe jij denkt dat je het beste het maximale eruit kan halen.
Waar woon je? Misschien is het een idee als je in contact komt met iemand die af en toe eens bij je thuis langskomt om je te helpen. Gewoon een andere hobbyist.
Dat je niet meer kan motorrijden is echt wel naar. Ik heb het ook al een paar jaar niet meer gedaan omdat ik gewoonweg geen tijd meer heb met twee kids en de oude soes een defect blok had. Maar moet er niet aan denken dat ik niet meer zou kunnen rijden...
Wat voor motor had je?
-
Och, ik wil best nog wel een keertje bij Dirk langs gaan, alleen ben ik bang dat het met één keertje niet is opgelost.
Ook is het ondersteunen op één en één niveau geen probleem, ik zal net zolang doorgaan en me in bochten wringen om het duidelijk te krijgen en maken. Ik heb wat dat betreft engelen geduld.
En als Dirk zich dan niet bij het eerste de beste antwoord in zijn kuif gepikt voelt omdat hij het niet begrijpt is daar best iets te behalen voor hem.
Mvg
Wim.
-
Wat voor motor had je?
1 nsu 90cc tandem old timer
2 BSA 250
3 BMW R69S
4 BMW K75S
5 BMW K1300RS
6 BMW R1150RT
Met een tussenperiode van 15 jaar heb ik altijd op 2 wielen gereden, van mijn 18, en daarvoor brommers, Puch, Zundapp, Suzuki,
Mobilette en nog enkel die ik vergeten ben, en I Fucking Miss It >:( Maar nu heb ik een hond dat maakt veel goed :D
Dirk
-
ken je gevoel :-\
heb zelf vanaf mijn 18e al een Suzuki SV650R, heb er alles mee beleefd van mijn eerste circuitdag , mijn eerste kneedown tot een trouwerij. de laatste jaren drukken met repareren dan rijde. Heb wel een aantal exoten mogen rijden zoals Panegali, HP2 Sport (Supertoer mee gereden) en divers GS motoren. Ben letterlijk opgegroeid met motorrijden, mijn ouders hadden vroeger niet eens een auto :) Alles met de zijspan.
Mooist tijd was de periode dat ik bij Ten Kate als private coureur actief was in de Dutch Supersport en Dutch Superbike.
Die tijd mis ik nog het meest, maar ja elk jaar een sponsorbudget binnenharken van een ton was niet meer mogelijk met de crisis.
Succes man, je het het iig meegemaakt :P
-
Dirk,
met 2 keerlusmodules (1 voor links, 1 voor het rechter gedeelte van de baan, dus in de toekomst), 4 isolaties en 4 draden (per keerlus, direct aan de baan) ben je helemaal klaar.
En om bij het onderwerp te blijven: ik ben ook motorrijder.
Hulp is per PB aangeboden.
Maarten.