BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: jean2020 op 17 October 2017, 00:19:58
-
Geachte mede modelspoorders. Ik heb een aantal vragen.
Als mijn trein over twee geïsoleerde baanvakken rijd't staat hij stil terwijl op beide trafos spanning open staat. Ligt dit echter aan het spannings verschil in het voor en achter treinstel door de trafos? En weet iemand hoe ik dit kan oplossen? (Ik heb de baanvakken verdeelt met twee plastic rails verbinder, ik las ergens ook dat sommige mensen er maar 1 hebben. Maakt dit verschil?)
Ik ben nu niet aanwezig dus ik ga later nog foto's plaatsen.
Mvg,
Jj
-
isoleren??? en dan geen rijspanning, hoe kan dat nou??
Ben je soms vergeten om de draadjes aan te sluiten? Lijkt er wel een beetje op.
Mvg
Wim.
-
Nee de draadjes zitten gewone goed geïsoleerd alleen als trafo 1 op 100 staat (Roco) en trafo 2 op 50 (lima) of ook op 100 in het andere baanvak stopt de trein tenzij ik hem flink wat snelheid geef m zodat hier door rolt naar het 2e baanvak. Ik weet wel dat de Lima motor's bij het achter en voor wielen snelstromende afnemen (achter - voor +) ik dacht dat het misschien komt omdat de trein twee verschillende stromen krijgt (bijvoorbeeld. 10v achter voor in 8v) pas als de trafo van het baanvak waar de trein in rijdt op voluit staat gaat hij erover, maar dan heeft hij even geen stroom dus als het ware rolt hij naar het tweede baanvak. Ik denk niet dat dat klopt want anderen mensen met Lima's rijden wel in ongedeelde baanvakken zonder problemen.
Sommige mensen issoleren maar 1 rail, maar krijg je daardoor geen rare stromen die gaan lopen? Want als er twee treinen rijden op dat niet geïsoleerde stuk betekent het dus dat ze 1 afremmen 2 uit het niets als een malle snelheid maken. Ik kan het ook fout hebben, die techniek werkt niet voor niets, maar volgens mij is die bedoelt voor het digitale rijden.
Weet iemand hoe ik dit kan oplossen? Ik heb lieder dat het wat natuurgetrouwerustiger er uit ziet in plaats van dat ik onrealistische snelheden moet maken om ook nog over een wissel heen te gaan (met 120km gaat dat in het echt niet goed gaan;)
-
Jean,
Je geeft zelf het probleem al aan, nl dat je lima loc voor + en achter - stroom af neemt.
Als je over de scheiding rijdt staat de loc met + in de ene trafo en met de - in andere trafo.
De oplossing is om het motorloze draaistel die de + heeft ook te voorzien van de - m.b.v. Een stukje latoenkoper of verenstaal, en als je daar niet handig genoeg voor bent, moet je dat een ander laten doen.
Nog beter volgens mij, de limatroep aan de kant zetten, en koop eens een Roco loc of zoiets, gaat er een wereld voor je open. En misschien ook eens over stappen op nieuwzilverrail inplaats van de lima aluminiumtroep. Ook dat is een wereld van verschil.
Mvg Theo
-
Eenzelfde probleem heb ik ook gehad en opgelost.
Ik ga er van uit dat je analoog rijdt.
Als dat zo is, dan was mijn oplossing dat de twee trafo's gekoppeld worden volgens onderstaand schema.
A en X zijn + (plus); B en Y zijn - (min).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20151029_Scheiding_03.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20151029_Scheiding_03.jpg)
Koppel de - (min) polen van de trafo's aan elkaar. Tussen de gele en blauwe sectie is de rails aan beide zijden geïsoleerd.
Het zal duidelijk zijn dat bij het passeren van de isolatie beide trafo's gelijk gepoold zijn, zoals je op de tekening ziet.)
Kijk ook eens in de BNLS-encyclopedie (https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Koppelen_van_trafo%27s_of_voedingen).
-
Ah top bedankt dat zal ik proberen!
Ja ik ga geen lima meer kopen maar gewoon Roco of Mehano die met 4 wielen stroom afnemen. Mijn rails zijn echter van fleischmann
-
Jean,
In je andere draadje van de koploper staat toch echt een foto van Lima aluminium rail incl aansluitrail. Fleischmannrail zonder bedding is van messing.
Mvg Theo
-
Klopt, maar over het algemeen heb ik Mehano, Fleischmann en jozef rails. Twee lima wissels en nog wat andere Lima rails. Maar meer Fleischmann (de overige merken waren van een kennis).