BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hans Reints op 06 July 2017, 13:32:38
-
Komt het er dan toch, het goederenspoor tussen industriegebied Axelse Vlakte en Zelzate? Tientallen jaren wordt er al over gesproken. Partijen in de regio doen nu een nieuwe poging en hebben in Brussel een half miljoen euro aangevraagd om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de goederenspoorlijn. Het stuk spoor dat nodig is om het grote industriegebied Axelse Vlakte met het Belgische goederenspoor in Zelzate te verbinden is 8 kilometer lang en kost tussen de 50 en 80 miljoen euro, volgens burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. De kosten lopen daarmee niet uit de pas bij andere spoorprojecten in het land. Een doorgetrokken spoorlijn is volgens Lonink broodnodig, omdat de goederenwagons nu nog over de brug bij Sluiskil moeten. Met de komst van de grote nieuwe sluis straks in Terneuzen, zullen meer en grotere schepen het Kanaal van Gent naar Terneuzen opvaren. Daardoor zal de brug nog vaker open moeten dan nu. Op dit moment staat de brug al een kwart van de tijd open. Het Nederlandse kabinet heeft al te kennen gegeven tot 2028 geen budget te hebben voor het doortrekken van het goederenspoor. Het Zeeuwse havenschap Zeeland Seaports vraagt namens het havenschap Gent, de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen geld voor een haalbaarheidstudie. De studie is nodig om het belang van de nieuwe rechtstreekse lijn aan te tonen en de aanleg ervan naar voren te halen. Volgen directeur Frank de Meijer van het Finse staalbedrijf Outokompu op de Axelse Vlakte zou een doorgetrokken spoorlijn enorm schelen voor zijn vestiging. "Het gaat om uren", stelt De Meijer. "En als je dan bedenkt dat we twee keer per dag een goederentrein laten rijden, kun je zelf wel bedenken waar het om gaat." Outokompu laat per jaar 300.000 ton roestvrij staal per spoor afvoeren naar België, vanwaar het verder Europa ingaat. Burgemeester Lonink hoopt dat er uiteindelijk toch geld komt voor het doortrekken van het goederenspoor Axel-Zelzate. "Ik hoor van alle partijen dat het nu weer tijd is om te investeren. Hier ligt een investeringsplan waarvan tot nu toe wordt gezegd dat dat een positieve opbrengst heeft. Dat is toch heel wat anders dan investeren in de Betuwelijn, die tot nu toe alleen maar geld kost."
Vandaag, werd bekent dat Brussel een kleine 6,5 ton uittrekt voor een onderzoek naar een sneller goederenspoor tussen Axel en Zelzate. Het stuk dat er nu ligt is niet optimaal, omdat er vanuit Axel een omweg gemaakt moet worden richting Zelzate. Over een nieuwe spoorlijn wordt al jaren gesproken en de lijn is een hartewens van veel bedrijven op en rond de Axelse Vlakte. Het onderzoek wordt dan ook gezien als een eerste stap naar een sneller goederenspoor. Het stuk spoor dat nodig is om de Axelse Vlakte met het goederenspoor bij Zelzate te verbinden is acht kilometer lang en kost naar schatting tussen de 50 en 80 miljoen euro. Daarmee lopen de kosten niet uit de pas bij andere spoortrajecten in het land. Het onderzoek duurt naar verwachting drie jaar.
Bron; Omroepzeeland van vandaag de 6e juli 2017
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/img378.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/img378.jpg)
Rode stippellijn is huidige goederenspoorlijn; groene lijn is het gewenste traject (foto: Omroep Zeeland)
-
Waarom plaats je dan niet eenvoudigweg deze link (http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/96874/80-miljoen-euro-nodig-voor-acht-kilometer-spoor-video) in plaats van alles te copy-pasten? Voordeel van de link is ook nog eens dat men de video kan bekijken, naast tekst in een prettige opmaak in plaats van een enorme letterbrij.
Steyn
-
-knip-
Een doorgetrokken spoorlijn is volgens Lonink broodnodig, omdat de goederenwagons nu nog over de brug bij Sluiskil moeten. Met de komst van de grote nieuwe sluis straks in Terneuzen, zullen meer en grotere schepen het Kanaal van Gent naar Terneuzen opvaren. Daardoor zal de brug nog vaker open moeten dan nu. Op dit moment staat de brug al een kwart van de tijd open.
-knip-
Gaan die meer een grotere schepen niet verder dan Axel, of gaan die schepen ook door naar Gent?
Indien het laatste dan moet bij Zelzate alsnog het kanaal overgestoken worden, of komt daar dan een tunnel?
Of wordt de spoorlijn ten oosten van het kanaal doorgetrokken naar Gent?
-
Dat is volgens mij niet nodig. Als de doorgetrokken lijn volgt lang het kanaal, dus aan de kant van de Axelse vlakte, kom je vanzelf uit bij de Sidmar in Belgie. Je wil niet weten hoeveel sporen er daar vandaan zonder het kanaal te kruizen richting Gent, Antwerpen en Brussel gaan.
-
Tachtig miljoen voor 4 treinen per dag alleen vanwege een brug die wat vaker open is. Het lijkt me dat ons spoorwegnet wel andere prioriteiten kent.
Dirk
-
Een tweede Betuwelijn waar geld bij moet? Alleen bedrijven die in de voorbereiding (en de uitvoering) zitten, zijn er goed mee.
Wij willen wel, hè Mike.
Voor zover,
Ronald Visser
-
Jee man als ik maar niet mee hoef te betalen :P