BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Erik84750 op 13 June 2017, 09:49:24

Titel: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Erik84750 op 13 June 2017, 09:49:24
Enige tijd geleden had ik op dit forum een onderwerp gestart over keerlus controle: https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,73973.0.html (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,73973.0.html). Na een toch vruchtbare discussie werd mijn besluit dat om een goede werking van enige controle op een treinbaan te hebben het neerkomt op een goed werkende detectie. Ik laat in het midden of een keerlus bediend moet worden door een module of niet (je kan eigenlijk evengoed de wisselbediening van de wissel bij de ingang van de keerlus gebruiken om de keerlus om te polen), waar ik het hier even over wil hebben is hoe je een trein detecteert op een spoorsectie.

Mijn idee in dat onderwerp was om LDR's te gebruiken omdat het principe van kortsluitdetectie zoals door commerciële modules wordt gebruikt indruist tegen elke logica van goed elektronisch ontwerp.
Een ander principe dat hier blijkbaar commercieel erg wordt gepromoot is het gebruik van detectie via een diodebrug. Dit principe heeft als nadeel dat je een spanningsval van ongeveer 1,4V creëert waardoor je meerdere diodebruggen over de hele keerlussectie moet gebruiken.
Maar bovendien is dit een methode die miskent dat een heel simpele en efficiënte detectie mogelijk is in DCC door gebruik te maken van het DCC principe: "pulsbreedtemodulatie". Dit betekent dat een blokgolffrequentie van 8 tot 10kHz wordt gesuperponeerd op een DC signaal waardoor een wisselspanning op de sporen wordt geplaatst.
Met een stroomtransformator kunnen dan stromen vanaf 1mA worden gedetecteerd mits een goed detector wordt gebruikt.

Als gevolg van de discussie in dat onderwerp ben ik aan het zoeken gegaan naar relevante informatie en ik heb de voorbije weken zowel een stroomdetectie als een lichtdetectie uitgebreid getest en op punt gezet. Veel van mijn werk werd gekopieerd van andere bronnen (indien geïnteresseerd maak ik de hele lijst van websites bekend: er zitten enkele heel interessante bronnen van informatie bij; maar alles is wel in het engels). Mijn bijdrage is om die informatie te combineren tot een grondig getest geheel, en in de opmaak van complete schema's en een printbord layout voor algemeen gebruik.

De detectoren houden rekening met oa
- filteren van stoorpulsen
- vertraagd afvallen na detectie (regelbaar van 0 to meerdere seconden)
- voedingsspanning van 5 to 18Vdc
- open collector uitgang
- inzetbaar in bvb CMRI omgeving (commerciële treinbesturingssystemen)
- algemeen bruikbaar voor sturing lichtsignalisatie, wisselsturing,..
- TTL uitgang met naar keuze ofwel tot 300mA of tot 10A belastingen te sturen
- stroomdetectie vanaf 1mA
- optische detectie met automatische compensatie voor omgevingslicht
- regelbare gevoeligheden
- etc...

Ik heb in bijlage de schema's gevoegd, een printout van een gerber output (ik heb gepoogd de .brd file up te loaden -nodig als je zelf printen wilt maken- maar dat is me niet gelukt).

Ik heb bij Elecrow 20 tot 30 borden van elk besteld, als je wilt bezorg ik die via pm gratis aan geïnteresseerden (enkel een briefje met retour postzegel bezorgen).

Uiteraard sta ik open voor aanpassingen aan deze schema's, laat maar weten.

Groeten,
Erik


-
https://images.beneluxspoor.net/bnls/current_detector_model_RR_v2.png
https://images.beneluxspoor.net/bnls/optical_detector_2CH_model_RR.png
https://images.beneluxspoor.net/bnls/optical_detector_2_channel.png
https://images.beneluxspoor.net/bnls/current_detector_model_RR_v2_1.png


Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Wim Ros op 13 June 2017, 11:27:30
Citaat
DCC principe: "pulsbreedtemodulatie". Dit betekent dat een blokgolffrequentie van 8 tot 10kHz wordt gesuperponeerd op een DC signaal waardoor een wisselspanning op de sporen wordt geplaatst.

Hieruit blijkt dat je wel de klok hebt horen luiden enz.enz. Dat zal ik als ik jouw was nog maar eens heel goed onderzoeken. Want deze aanname/bewering is onjuist.
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: henk op 13 June 2017, 12:43:23
De PWM-bewering klopt niet, maar ondertussen levert een DCC-centrale wel een in polariteit wisselende blokspanning. Het trafotrucje wordt dan ook meer toegepast, bijvoorbeeld in de detector van Hans de Loof en in die van Raptor. Ik zie er niet veel voordeel in, maar het werkt.

De LK200 van Lenz is overigens een prima ontwerp Erik, maar die discussie is in een ander draadje gevoerd. ;D
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Wim Ros op 13 June 2017, 12:53:26
Hier vind je alles wat je nu opnieuw hebt uitgevonden
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/CircuitIndex.html
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/DccBODvt5.html
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/OptoBOD.html
Groetjes
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Klaas Zondervan op 13 June 2017, 12:56:44
Ik had ook nog een link. http://dcc-mueller.de/wire4dcc/sensor_d.htm (http://dcc-mueller.de/wire4dcc/sensor_d.htm)
Komt op hetzelfde neer als wat Wim laat zien.
Kortom, als je een nieuw wiel wil uitvinden, kijk dan eerst naar de wielen die er al zijn. ;D
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Huib op 13 June 2017, 13:49:38
Keerlus met twee lichtsluisjes en een Arduino (http://www.floodland.nl/aim/info_arduino_keerlus_1.htm)...

Werkt al jaren feilloos.

Grtz!

Huib

Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Wim Ros op 13 June 2017, 16:50:03
Het blijft mij ontgaan, waarom dit nu met een Arduino moet of met een andere controller.
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/ReverseLoopController.html

Gewoon een beetje logische onderdelen, en klario.
En als je in het schema van de xTreme keerlus de stroomdetectie vervangt door 2x een lichtsluis ben je er ook.
Daar is gekozen voor stroomdetectie omdat dit op 99% van de banen wordt toegepast voor de bezetmelding, is overal de spannings val van 1,1V gelijk, en heb je daar geen last weet van.

Mvg
Wim.
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: dickkoning op 13 June 2017, 18:19:10
Hallo Erik

Is het misschien niet handiger de LDR schakeling mbv een arduino te maken
Je hebt meerdere analoge ingangen ter beschikking  een voor de referentie en de rest tbv detectie
Eventueel multiplexer voor meerdere ingangen gebruiken

En met een arduino kun je gelijk de output in S88 of loconet format omzetten
Genoeg over te vinden
Uiteraard is alles al eens bedacht maar zelf iets uitzoeken blijft een leuke hobby klus

Dick
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Timo op 13 June 2017, 19:36:47
Heyy Erik,

Interessant ontwerpen. Maar of ik het dat allemaal waard zou vinden... Wat kost zo'n stroomtransformator? Denk namelijk wel iets meer dan een diode ;D

Overigens als je de +-1,5V over de diodes te veel vind kan je ook één diode gebruiken. Of zelfs een Schottky diode. Het feit dat er vaak twee gebruikt wordt (maar niet altijd! Die van Lenz en Klaas bijvoorbeeld) maar dan moet je gaan versterken als je een opto wilt aansturen.

En voor de LDR, voor de compensatie moet je wel zorgen dat de compensatie LDR net zo veel licht ziet als de detectie. Waarom ben je niet voor de "simpelere" lichtsluis / reflectie met modulatie (https://www.opendcc.de/s88/s88_reflex/Schaltplan_IR_Reflex_CNY70_LM567.gif) gegaan?

Maar goed, het belangrijkste is dat je krijg wat je wilt en dat je er plezier aan beleefd (y)


Timo
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Erik84750 op 13 June 2017, 19:39:01
Hoy Dick,

dat is idd een optie maar ik heb in overweging genomen: het is dus inderdaad de eeuwige discussie in hoeverre een oplossing via software of via hardware wordt uitgewerkt.

Een Arduino heeft idd analoge inputs maar bij conversie in een Uno heb je slechts 10 bits resolutie, dus van 0 tot 1023 voor analoge waarden. En om de precisie te bereiken nodig om de omzetting te maken voor lichtwaarden van 10 lux (schemering) to 500 lux (volle binnenverlichting) met in dat bereik voldoende precisie om kleine afwijkingen te compenseren volstaat dat niet.
Een hardware oplossing zoals hier gebruikt heeft een quasi oneindige resolutie; en een hardware detector kan nog steeds op een Arduino worden aangesloten om bijvoorbeeld seinlichten, wissels, keerlussen, etc aan te sturen. De taak van detectie wordt aldus door hardware overgenomen en de Arduino kan dan worden gebruikt waarvoor hij het beste is toegerust: controle en sturing van externe componenten.
En de omzetting naar bussignalen kan dan uiteraard ook door een Arduino (of gelijkaardige controllers) worden uitgevoerd.

Bovendien is de charme van een hardware oplossing dat deze op om het even welk platform kan worden aangesloten: van rechtstreeks aansturen van hardware (ik heb de optie van max 10A aandrijving via open collector voorzien) tot aansluiten aan CMRI hardware, of interfacing via Arduino DCC++ naar bijvoorbeeld JMRI treinstuursoftware.

Voor een keerlus kunnen deze detectoren perfect worden gebruikt om bijvoorbeeld de aankomst- en vertreksporen voor en achter de keerluswissel te detecteren, en/of met optische detectie voor puntdetectie evengoed voor en achter deze wissel(s).

De onnozele commentaren voorheen hier slaan nergens op, ik had het in mijn post al beschreven: ik heb van anderen gekopieerd maar dan wel geoptimaliseerd naar mijn behoeften. Ik leer van  de chinezen  ;D. Dus wie zich geroepen voelt zinvolle commentaar te geven krijgt van mij zeker antwoord. De rest: "negeer".

Ik weet nog steeds niet hoe een .brd file te uploaden, maar wie het wilt krijgt die van mij per pm: kan je naar hartelust zelf je bordjes maken.

Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Erik84750 op 13 June 2017, 19:41:32
Stroomtransformatoren die passen op mijn ontwerp kosten €4,6 per 10 stuks gratis thuis geleverd: https://www.aliexpress.com/item/10PCS-HMCT103C-5A-5MA-Precision-Micro-Current-Transformer-Sensor-Module/32702057905.html?spm=2114.13010608.0.0.n5gjkf (https://www.aliexpress.com/item/10PCS-HMCT103C-5A-5MA-Precision-Micro-Current-Transformer-Sensor-Module/32702057905.html?spm=2114.13010608.0.0.n5gjkf)
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Erik84750 op 13 June 2017, 19:44:19
"En voor de LDR, voor de compensatie moet je wel zorgen dat de compensatie LDR net zo veel licht ziet als de detectie. Waarom ben je niet voor de "simpelere" lichtsluis / reflectie met modulatie gegaan?"

De referentie LDR moet in dezelfde ruimte staan als de detectie LDR.

Lichtsluis met bvb 38kHz modulatie: kan ook; ik heb hier voor LDR gekozen wegens de eenvoud. Jouw idee neem ik mee in een volgend ontwerp; ik heb al enkele PLL modulator/demodulator besteld bij Aliexpress  ;D
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Timo op 13 June 2017, 19:50:27
Ik weet nog steeds niet hoe een .brd file te uploaden, maar wie het wilt krijgt die van mij per pm: kan je naar hartelust zelf je bordjes maken.
Daar zal je zelf even hosting voor moeten zorgen. Bijvoorbeeld gewoon in je Google Drive waar je de bestanden schijnbaar toch al hebt ;)

Stroomtransformatoren die passen op mijn ontwerp kosten €4,6 per 10 stuks gratis thuis geleverd: link (https://www.aliexpress.com/item/10PCS-HMCT103C-5A-5MA-Precision-Micro-Current-Transformer-Sensor-Module/32702057905.html)
Waarom krijg jij een veel betere prijs dan ik?! Als ik de link volg zijn ze $7,23... ??? Zijn wel goedkoper dan ik dacht maar met 46 cent is dat nog steeds een fractie 4 a 5 van diodes (uitgaande van 4) of 8 a 10 uitgaande van maar 2.


Timo
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Erik84750 op 13 June 2017, 19:59:21
Waarom krijg jij een veel betere prijs dan ik?! Probeer eens de zoekterm 5A/5mA op aliexpress?
Ofwel komt het omdat de chinezen mij beter kennen, ik heb al 550+ bestellingen geplaatst bij die kerels  ;D
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Timo op 13 June 2017, 20:04:52
Dacht dat ik met 250+ al veel had besteld. Ook al moet ik zeggen, dat is alleen bij Ali ;D

Maar goedkoper dan 53 cent-ish kom ik niet...


Timo
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Remunj op 14 June 2017, 09:14:16
Ik laat in het midden of een keerlus bediend moet worden door een module of niet (je kan eigenlijk evengoed de wisselbediening van de wissel bij de ingang van de keerlus gebruiken om de keerlus om te polen), waar ik het hier even over wil hebben is hoe je een trein detecteert op een spoorsectie.
Hier geef je eigenlijk zelf al aan dat je (nog) niet goed weet waar je het over hebt.
Wat je hier schrijft gaat eigenlijk alleen maar op als je inderdaad een heel klassieke keerlus hebt als in een enkel spoor waar je via een lus weer terugkeert op het oorspronkelijke spoor. Het voorbeeld wat je o.a. in de encyclopedie vindt en in veel handleidingen van keerlusschakelingen.
In de praktijk zal dit veel minder voorkomen.
Zo bestaat mijn baan uit een station met aan beide zijde een "keerlus". Maar die keerlussen bestaan dan wel (startend vanuit het station) uit eerst 2-3 blokken, dan een 5 sporig schaduwstation en vervolgens weer 2-3 blokken om weer terug te keren in het station op een ander spoor.
Dan gaat jouw hele "truc" met het gebruiken van de wisselbediening om de wissel te schakelen niet op. Er moeten in dit geval meerdere wissels geschakeld worden.
De oplossing is dan gewoon om in 1 van de blokken voor of na het schaduwstation de keerlusschakeling op te nemen om de polariteit goed te zetten.
Simpel en doeltreffend. En gewoon met stroomdetectie  ;D
En dit is en situatie die bij het merendeel van de modelspoorders zal voorkomen.


Mijn idee in dat onderwerp was om LDR's te gebruiken omdat het principe van kortsluitdetectie zoals door commerciële modules wordt gebruikt indruist tegen elke logica van goed elektronisch ontwerp.
Een ander principe dat hier blijkbaar commercieel erg wordt gepromoot is het gebruik van detectie via een diodebrug. Dit principe heeft als nadeel dat je een spanningsval van ongeveer 1,4V creëert waardoor je meerdere diodebruggen over de hele keerlussectie moet gebruiken.
Aangezien je de rest van je baan ook met detectie uitgerust zal hebben (ook hier meestal ook stroomdetectie) is dat nadeel van 1.4 spanningsval totaal niet relevant. Die zal overal zo zijn en niet van invloed.

En dat "ander principe dat hier blijkbaar commercieel erg wordt gepromoot" slaat ook nergens op. Wordt hier helemaal niet commercieel gepromoot. Is een principe dat al tientallen jaren in gebruik is in een veelvoud aan schakelingen.
Heeft zijn betrouwbaarheid al lang bewezen en werkt.
Titel: Re: treindetectie
Bericht door: Servé op 14 June 2017, 10:03:13
Het blijft mij ontgaan, waarom dit nu met een Arduino moet of met een andere controller.
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/ReverseLoopController.html

Gewoon een beetje logische onderdelen, en klario.
En als je in het schema van de xTreme keerlus de stroomdetectie vervangt door 2x een lichtsluis ben je er ook.
Daar is gekozen voor stroomdetectie omdat dit op 99% van de banen wordt toegepast voor de bezetmelding, is overal de spannings val van 1,1V gelijk, en heb je daar geen last weet van.

Mvg
Wim.

Wim,

Ten eerste, het kan, niet moet. Ieder mag en kan zijn eigen wijze verzinnen om een bepaald resultaat te behalen, toch?
Ten tweede, waarom zou jouw manier de beste manier zijn? De huidige generatie elektrotechnici groeit nu eenmaal op met microcontrollers, microprocessoren en FPGA's. Waarom mogen zij hun kennis daarvan niet gebruiken in hun hobby? Niet iedereen krijgt de analoge elektronica uitgebreid geleerd. Digitale techniek is vele malen belangrijker in het lessenpakket, je moet immers met de tijd meegaan. En ja, dat moet, want de tijd staat niet stil...

Servé
Afstuderend student HTS Elektrotechniek

Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 June 2017, 11:01:01
Servé, je hebt gelijk dat tegenwoordig steeds vaker naar microcontrollers wordt gegrepen. Maar vaak vraag ik me af waar dat goed voor is. In het geval van een keerlusschakeling zie ik daar geen voordelen in. Als je teruggaat naar de basis waar het om gaat komt het hier op neer: je hebt een sectie met twee in-uitgangen, A en B. Als een trein de in/uitgang A nadert wordt de polariteit naar stand A geschopt. Bij nadering van in/uitgang B gaat de polariteit naar stand B. Bij elk van de in/uitgangen heb je een detectie nodig, en daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Meest toegepast is stroomdetectie, maar het kan ook met een lichtsluis, een reedcontact of zelfs met een mechanisch contact dat direct door de treinwielen wordt geactiveerd. Vervolgens moet die detectie een relais in een bepaalde stand brengen. Kan allemaal uitstekend met hardware, ik zie absoluut niet wat hier de meerwaarde van een controller is. Dus in dit geval ben ik het helemaal met Wim eens.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Servé op 14 June 2017, 11:12:35
Ik snap je punt Klaas. Zelf ben ik ook liever van de analoge oplossingen, maar ik kan ook de huidige generatie (collega) studenten begrijpen. Een microcontroller, zoals bijvoorbeeld een Arduino, is een bekend "iets" van school, daar wordt op school dagelijks mee gewerkt. Het is bekende materie en dan ben je al snel geneigd om daarmee te werken.

Je moest eens weten hoe belachelijk weinig we op school krijgen qua analoge elektronica en relaistechniek etc...
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: henk op 14 June 2017, 11:32:27
Voor de jeugd zal de vraag vaak omgekeerd zijn. Waarom met gewone componenten werken als het met een programmaatje in een controller ook kan?
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Te 2/2 op 14 June 2017, 15:32:07
hoe belachelijk weinig we op school krijgen qua analoge elektronica en relaistechniek etc...
Ik weet niet hoe het nu is, maar ik heb op de hbs-b daar nooit wat over geleerd.
Pas toen ik programmeur werd, kreeg ik lessen in analyse. En volgens mij is dat het wrijfpunt in deze discussie. Analyseer eerst, en bouw daarna.

Servé heeft in mijn ogen gelijk: als je op "school" omgaat met arduino, dan werk je eerst met een breadboard en arduino, gewoontegetrouw. Je test het uit, en daarna bepaal je pas wat je echt gaat doen.

Als je eerst analyseert, dan zie je dat je meerdere soorten sensoren kunt gebruiken, en misschien ook wilt kunnen bevragen. De goedkoopste is de LDR, vandaag de dag. Dat lag vroeger anders. Als je meegaat met de golven van de markt, kan sensorkeuze elke dag anders uitvallen.

Een simpele analyse valt analoog misschien anders uit dan digitaal, maar dat hoeft niet zo te zijn. Hoe simpeler, hoe beter, leerden we vroeger, en dan is er inderdaad verschil in aanpak. Maar met zo'n arduino overkill zou je ook kunnen streven naar een universele oplossing voor alles in een, met wat extra randconnectors voor de diverse toepassingen.

Heeft het niet meer zin om Erik in contact te brengen met  Paul Smits (smits66) (https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,57884.0.html) ? Die is op dit forum bezig geweest met AAMS, een Arduino Analoge modelbaan sturing, o.a. gebaseerd op LDR en lichtsluizen.
Ook G van der Sel is met zoiets bezig geweest, maar dan digitaal.

Het is maar een idee, en waarschijnlijk heel wat werkbaarder dan doorgaan met de logica van plug en play of ruk en pray af te kraken.
Al zou ik best wel willen weten met welke logica men tegenwoordig processen analyseert, na de lijstgerichte, de procedurele en de object georienteerde die mij vertrouwd zijn.

Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Menno op 14 June 2017, 19:38:47
Voor de jeugd zal de vraag vaak omgekeerd zijn. Waarom met gewone componenten werken als het met een programmaatje in een controller ook kan?
En het jammere is dus dat toen ik nog in een elektronicazaak werkte, we geregeld klanten kregen die de Arduino al bijna van binnen en buiten kenden en met losse componenten wilden gaan werken, maar geen idee hadden wat die dingen dan deden, dat die maximale specificaties hadden, hoe je ze aan moest sluiten.

Ook begreep ik nooit hoe men wel kon begrijpen wat bepaalde complexe instructies deden, maar het aansluiten van een multiplexer een brug te ver was.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Martin Hornis op 14 June 2017, 22:31:15
... omdat het principe van kortsluitdetectie zoals door commerciële modules wordt gebruikt indruist tegen elke logica van goed elektronisch ontwerp.
Bij NS/ProRail wordt kortsluitdetectie standaard toegepast. Juist vanwege de logica (!) wordt dat gedaan. Bij een bezet spoor valt het
spoor(bezet)relais af omdat de voeding naar dat relais is kortgesloten. Een defect relais en/of defecte voeding geven dus een bezetmelding van het spoor aan. Terzijde merk ik op dat de voeding via een instelbare weerstand op de rails is aangesloten. Een dergelijk systeem zou in de modelspoorwereld echt een nieuwe c.q. vernieuwde stijl zijn. De titel van dit draadje is voor mij misleidend om dat ik vind dat het uitgaat van reeds bestaande systemen. Ook het doel van de beoogde treindetectie (keerlusproblemen) had voor de duidelijkheid in de titel vermeld behoren te zijn.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 June 2017, 23:12:05
Martin, de kortsluitdetectie die Erik bedoelt is iets anders dan wat jij beschrijft.
Erik doelt op keerlusmodules die pas omschakelen als er een kortsluiting op de voeding ontstaat door verkeerde poling van de keerlus.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Timo op 14 June 2017, 23:14:16
Bij NS/ProRail wordt kortsluitdetectie standaard toegepast.
Zou ik geen kortsluitingsdetectie willen noemen. Is gewoon een pull up constructie. Zou het pas kortsluitingsdetectie willen noemen als ze het in de 1800V voeding doen ;D

Maar ook het NS principe is "oude koek" in de modelspoorwereld. Dat is namelijk hoe de normale schakelrail van Märklin werkt met een S88. 8)


Timo
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Martin Hornis op 15 June 2017, 00:01:17
Maar ook het NS principe is "oude koek" in de modelspoorwereld. Dat is namelijk hoe de normale schakelrail van Märklin werkt met een S88. 8)
Bij Mä is het een 'zwevende' ingang die door de trein aan massa wordt gelegd.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Martin Hornis op 15 June 2017, 00:04:19
Martin, de kortsluitdetectie die Erik bedoelt is iets anders dan wat jij beschrijft.
Erik doelt op keerlusmodules die pas omschakelen als er een kortsluiting op de voeding ontstaat door verkeerde poling van de keerlus.
Zie de laatste twee zinnen van mijn bijdrage: eerst de laatste zin en dan de voorlaatste.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Timo op 15 June 2017, 00:10:08
Zwevend is hij niet want dan zou de S88 er niets van kunnen maken (is geen gedefinieerde toestand, zou ook toevallig GND kunnen zijn). Deze lijn wordt door de S88 gewoon hoog getrokken met een weerstand.


Timo
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Martijn193 op 15 June 2017, 15:16:13
Wat heeft het nou toch voor zin om steeds te benadrukken dat iemand niet weet waar hij het over heeft? Of dat jij een andere keuze zou maken. Ik heb niet het idee dat de topicstarter helemaal niet weet waar hij het over heeft, alleen dat hij een andere (voor hem leukere) keuze maakt.

Laat hem, zou ik zeggen.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: ingenium op 15 June 2017, 15:42:12
Inderdaad.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Erik84750 op 15 June 2017, 17:32:06
De opzet van mijn onderwerp is om twee vormen van treindetectie te bespreken die mi essentiëel zijn: optisch en elektrisch (stroomdetectie). Ik heb niets anders gedaan dan eens goed overal op internet te kijken wat er zoal beschikbaar is en dan vooral mijn mosterd gevonden bij Rob Paisley, Bruce Chubb (JLC en zijn DCCOD) en enkele goede sites van treinclubs.
Dickkoning heeft in het begin een goede opmerking gemaakt wat betreft digitalisering van een detector: dus software vs hardware. Mijn antwoord is dat in mijn ogen een goede detector bestaat uit een hardware oplossing die dan kan gebruikt worden ofwel rechtstreeks aansturen van andere hardware, ofwel geïntegreerd worden in een digitale (microcontroller) omgeving.

Zoals in mijn eerste post vermeld maakt het bvb voor een keerlussturing voor mij niet uit hoe die wordt gestuurd; een simpele keerlus kan met een gewone relaisschakeling van de wisselsturing de ompoling van de rails bewekstelligen, of als je complexere keerlussystemen hebt kan je gebruik maken van relais; of een controller.
Mijn aversie tegen kortsluitdetectie en diodebruggen komt voort uit het idee dat dit soort oplossingen voorbij gaan aan de eenvoudige fysica van DCC: zet een stroom om in een spanning zonder in te grijpen op het signaal dat naar de treinbaan wordt gestuurd. Kan het eenvoudiger?
Wat bij diodebruggen dikwijls wordt vergeten is dat diodes het DCC signaal vervormen (een gelijkrichter op 50Hz werkt gewoon niet hetzelfde op 8 tot 10kHz. En bovendien creëer je een spanningsval van 2x Vfwd van een diode (minimaal 0.7V voor een 1A diode, wat dan nog het minimum is: alle verbruikte stroom in een sectie moet door die diodes gaan).

De schema's en pcb die ik heb gemaakt houden rekening met een heel waslijstje aan vereisten (zie mijn eerste post). Ik kan die schakelingen om het even waar inzetten, in om het even welke vorm. En als ik een complexe keerlus wil aansturen kan dat eenvoudig met vooraan en achteraan de keerluswissel detectie te plaatsen en een relais aan te sturen. Of om een controller in te zetten en een volledige automatische sturing op te bouwen.

Maar de treindetectie blijft volgens mij de eerste bouwsteen; vandaar mijn ontwerp. En natuurlijk is het idee gecopiëerd, en door mij aangepast naar wat ik denk nuttig is.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 June 2017, 17:42:02
Mijn aversie tegen kortsluitdetectie en diodebruggen komt voort uit het idee dat dit soort oplossingen voorbij gaan aan de eenvoudige fysica van DCC: zet een stroom om in een spanning zonder in te grijpen op het signaal dat naar de treinbaan wordt gestuurd. Kan het eenvoudiger?
Wat bij diodebruggen dikwijls wordt vergeten is dat diodes het DCC signaal vervormen (een gelijkrichter op 50Hz werkt gewoon niet hetzelfde op 8 tot 10kHz.
Ik denk dat je toch een paar dingen over het hoofd ziet. Diodes die normaal gebruikt worden bij stroomdetectie hebben absoluut geen moeite met 10kHz. En als je denkt van wel, heb je er wel eens aan gemeten?

Detectie via een stroomtrafo heeft ook invloed op het DCC signaal. De stroomtrafo onttrekt energie uit de primaire stroom, en bij een rechthoekige stroom als bij DCC zal dat voornamelijk zijn tijdens de polariteitswisseling. Het resultaat zal zijn dat de flanksteilheid afneemt. Hoe erg dat is weet ik niet.

Kortom, ik begrijp je aversie tegen diodebruggen niet. Het is al eerder genoemd dat het merendeel van de systemen werkt met stroomdetectie, Wim Ros noemde zelfs een percentage van 99. Dus wat is nou eigenlijk het probleem?
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Erik84750 op 15 June 2017, 18:09:49
Ik zie helemaal niets over het hoofd: je hebt gelijk dat een spoel ook een belasting vormt, maar de vraag is dan "in welke mate"? De zelfinductie (L= kleiner dan 1µH) van een spoel van 3 of 4 wikkelingen in een ijzerkern heeft geen meetbaar effect op een blokgolf daar doorheen. Een blokgolf van 10kHz doorheen een 1N4148 (max 500mA) zal ook niet teveel vervormen. Maar bij grotere stromen zal een meer performante diode nodig zijn, en die hebben een lager frequentiebereik. De zelfinductie van een spoel bij grotere stromen daarentegen zal nog steeds geen meetbaar effect hebben volgens mij.
Waar het mij om gaat is niet dat ik jou wou willen overtuigen van mijn gelijk wat betreft de keuze voor stroomtransformatie vs. spanningsdetectie (wat een diodebrug eigenlijk is), maar dat in mijn ogen stroomtransformatie een elegantere oplossing is voor treindetectie, die niet ingrijpt in het elektrisch gedrag van het DCC signaal naar het spoor. Dus gewoon een andere insteek.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 June 2017, 18:54:02
Ik kan wel meegaan met de gedachte dat detectie met een stroomtrafo eleganter is. Maar detectie over een diodebrug is goedkoper en veroorzaakt geen schade aan het DCC signaal. Nogmaals: dit vanuit de notie dat de meerderheid deze vorm van stroomdetectie gebruikt en ik heb daar nog nooit een kwaad woord over gehoord.
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Remunj op 15 June 2017, 19:20:32
En als ik een complexe keerlus wil aansturen kan dat eenvoudig met vooraan en achteraan de keerluswissel detectie te plaatsen en een relais aan te sturen. Of om een controller in te zetten en een volledige automatische sturing op te bouwen.
Lees mijn toelichting een blz terug nog eens door.
Jouw verhaal gaat niet op als je meerdere parallelle sporen hebt liggen.
Dan heb je meerdere wissels, zie dan maar de juiste te schakelen.
Jij denkt bij een keerlus nog steeds te klassiek. Dus een enkel spoor, een wissel, weer een blok en weer terug op datzelfde wissel.
De praktijk zal vrijwel altijd anders zijn.
En dan werken de bestaande keerlusschakelingen (eigenlijk een verkeerd gebruikte term, prima zonder alle toeters en bellen die ji er bij verzint  ;D
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Fransx op 15 June 2017, 21:56:26
Ik zou niet meer deelnemen aan deze topic maar wil dit nog even kwijt.
Kijk en lees deze topic eens, geen diode en geen stroom trafos, het DCC signaal wordt geheel niet aangetast.

https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,72888.0.html

Was het laatste wat ik er aan wilde besteden, groeten Frans
Titel: Re: Treindetectie, nieuwe stijl?
Bericht door: Timo op 15 June 2017, 22:39:18
@Erik84750, allereerst nogmaals leuk dat iemand weer wat "nieuws" probeert. (y)

Maar aantal dingen lopen wel los. Zoals Klaas al aan gaf, 10kHz is nog steeds niet zo snel hoor en de invloed op DCC is minimaal. En inderdaad zal een spoel hier ook een kleine bijdrage aan leveren. Welke meer doet durf ik niet te zeggen. Waar een spoel vooral filterend werkt is een diode vooral vertragend.

Ben het dan ook niet helemaal met je eens dat een stroomtrafo simpeler is aangezien deze door de vele harmonische een nogal piekerige spanning zal geven. De meest standaard manier van stroom meting is nog steeds de shunt weerstand welke het mooist lineair is met de stroom. Maar omdat wij ook geïnteresseerd zijn in kleine stromen (en je deze makkelijk omzet naar een significante spanning met een diode), niet geïnteresseerd zijn in de grote van de stroom en het weinig spanningsverschil oplevert onder last (om blokken even te houden) is een diode handig. Bijkomend voordeel, weinig extra componenten nodig en super goedkoop. Maar je zou het ook prima kunnen doen met een shunt van 1mOhm :angel:

Wel moet ik je gelijk geven in het energie verlies in de diodes.  Maar zoals ik al zei, je hoeft niet per se twee diodes te gebruiken, één diode of zelfs één Schottky is ook mogelijk maar dan is de versterking van het signaal niet meer zo simpel. :-\ Bijvoorbeeld Lenz gebruikt maar ''en diode en een transistor voor de versterking.

Dus ja, ik vind het zeker een interessante oplossing (y) Maar toch vindt ik diodes toch eleganter door hun eenvoud en prijs. :angel:


Timo