BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: jowi op 18 April 2017, 17:56:33
-
Ik vind de alabastine spuitplamuur fijn spul, maar het zou nog beter zijn als ik het niet vanuit de spuitbus zou hoeven spuiten maar met de airbrush.
Is het mogelijk om op 1 of andere manier het spul uit de bus te krijgen en in een apart potje? Ik lees weleens dat mensen een gaatje boren in een dergelijke spuitbus?
Of zou ik de spuitbus op 1 of andere manier leeg kunnen spuiten in een pot?
-
Heb je het etiket gelezen? Dan zou ik het niet doen. Het 'kan' goed gaan, maar
ook glad verkeerd aflopen. Twee handen en twee ogen zijn toch best wel makkelijk.
-
Hallo,
Ik ben het met Steef eens. De plamuur in de spuitbus is opgelost in een vluchtig middel, dus risico van verstoppen erg groot.
-
Op You Tube staan diverse filmpje hoe je een spuitbus van druk af kunt krijgen en het overgebleven spul voor de airbrush kunt gebruiken.
-
Denk dat je het "product" op zich niet lang in uw potje zult kunnen opslaan.Laat staan om later of veel later nog te kunnen gebruiken als spuitklare specie.
Eric.
-
Als het niet veilig kan, én het spul is daarna sowieso niet of maar tijdelijk bruikbaar, dan houd het meteen op natuurlijk (y)
Misschien mensen die een vergelijkbaar alternatief weten, wat wel in de airbrush kan?
-
Ik ben een watje en ik durf het dus ook niet, dus ik spuit al jaren via een trechter van een opgerold A4 glad papier het zo direct in het cupje van de spuit. Voor verstoppen hoef je niet bang te zijn, als je het tenminste niet zo drie dagen laat staan. Het is perfect dun genoeg om met de airbrush te verstuikten. Reinigen met thinner.
-
Is het niet makkelijker een mailtje naar ALABASTINE te sturen en te vragen of ze het in een potje voor jou willen doen.
-
@ingenium goede tip! Dat ga ik ook eens proberen! (y)
Heb je wel het idee dat het fijner werkt met de airbrush, of niet?
-
mooi geintje dat ik ooit had met een spuitbus die een beetje verstopt was of waar gewoon sowieso te weinig druk op zat... gaatje dr in gemaakt, boven een potje houden en met een hoop misbaar kwam er verf uit, er zat dus nog wel iets aan druk op. Prima, wat van die verf ging in de airbrush, werkte goed verder... beetje dun, dat wel. Daarna de rest in het potje laten staan, deksel losjes erop... later (uren) nog wat spuiten, hm, verf in t potje is bezonken, deksel dr stevig op en even schudden. Nou, das dus net zoiets als bier schudden als je daarna t potje weer openmaakt, het drijfgas zat dus nog aardig in de verf opgelost, dus alles zat onder de verf daarna want ik had daar niet echt op gerekend, zeker na die tijd.
-
ik spuit het ook met de spuitbus in zo`n glazen verfpotje
Die sluiten behoorlijk luchtdicht af en kan je best een poos bewaren.
-
Hoi
Mietjes ;D
Gewoon een minuscuul gaatje in de bus prikken. Doe ik al jaren.
Als de druk eraf is gaatje groter prikken en tegenoverliggend nog een 2de gat.
Daarna nog 2 dagen laten rusten.
Verf gewoon in de bus bewaren met afplaktape over de gaten.
Blijft jaren goed.
Bart
-
Een dartpijltje ketste van de metalen ring terug naar mij en landde in een spuitbus deodorant. Dat was niet grappig, heel veel deodorant is niet lekker. 8)
-
Is bijvoorbeeld dit spul heel anders?
http://www.zero-paints.com/Grey_Filler_Primer_120ml_for_Airbrushing--product--311.html (http://www.zero-paints.com/Grey_Filler_Primer_120ml_for_Airbrushing--product--311.html)
Als iets handig is en de markt lijkt groot genoeg, dan wordt het vroeg of laat geleverd.
-
Spuitplamuur is er om oneffenheden weg te werken. Ik gebruik dat nog wel eens om houten scheepsrompen strakker te krijgen. Waarom zou je vullende plamuur gebruiken voor de modellen in H0 en N.? Ik heb het nooit geprobeerd, maar mij lijkt het spul uiteindelijk nog te dik voor de spuit.
Een bus onder druk perforeren?? Eén keer gedaan sindsdien ga ik dat maar liever uit de weg ;D
Groet Ronald Visser
-
Ik heb het nooit geprobeerd, maar mij lijkt het spul uiteindelijk nog te dik voor de spuit.
Tja... lekkere discussie zo. Het spul zit nota bene in een spuitbuis. Probeer het eens.
-
Fijne naald van de airbrush is iets anders dan een spuitkop van een bus.
Is mijn ervaring. Echter als je een andere hebt. Ook goed.
Voor zover.
Ronald Visser
-
Spuitplamuur is er om oneffenheden weg te werken. Ik gebruik dat nog wel eens om houten scheepsrompen strakker te krijgen. Waarom zou je vullende plamuur gebruiken voor de modellen in H0 en N.? Ik heb het nooit geprobeerd, maar mij lijkt het spul uiteindelijk nog te dik voor de spuit.
Een bus onder druk perforeren?? Eén keer gedaan sindsdien ga ik dat maar liever uit de weg ;D
Groet Ronald Visser
Ehum:
Het is perfect dun genoeg om met de airbrush te verstuikten. Reinigen met thinner.
En een citaat van de site van MK modelbouw:
Voor veel modellen maken we echter gebruik van eenvoudige bussen Alabastine spuitplamuur. Dit levert wel eens wat vreemde blikken maar voor de modelbouw werkt deze primer ideaal. In tegenstelling tot de benaming laat het nagenoeg geen dikte achter tenzij u vele lagen spuit. Het hecht uitstekend op schoon messing en kunststof en reageerd niet met onze lakken. Deze primer is eenvoudig verkrijgbaar bij de bouwmarkt in spuitbus. Ook Motip levert een bruikbare primer maar deze spuitbussen geven veel meer verf af wat weer tot verlies van detail leidt.
Stephan.
-
Zo heeft eenieder een andere ervaring en zo zijn er ook allerlei adviezen en verschillende mogelijkheden
Mooi toch, dat we dat dan kunnen delen op dit forum. (y)
Groet Ronald Visser
-
Gelukkig heb ik 5 verschillende naald en nozzle diktes..
-
Hi All,
Zeker geen advies, maar vroeger moesten we van veel verven de samenstelling controleren, ook van spuitbussen. We legden de spuitbussen een tijd in een goede diepvries, hoe kouder hoe beter. Dan een klein gaat prikken en als de druk weg was een groter gat om de verf eruit te krijgen. Vervolgens een tijdje laten luchten zodat de drijfgasseen er echt uit zijn. Toen werden voornamelijk nog freonen als drijfgas gebruikt. Met butaan/propaan zou ik het zeker niet binnen doen.
-
Hoi,
Vroeger gebruikte ik kwastplamuur met een beetje verdunning in de spuit verwerken.
Natuurlijk niet met de fijnste naald en nozzle verwerken ,dat ging jaren perfect, totdat het bij de bouwmarkten niet meer verkocht mocht worden .Ook de spuitplamuur kom ik bij formido en Gamma ,hubo niet tegen.
Dus nooit de neiging gehad om een bus lek te prikken voor de spuitplamuur. ;)
Groet
wim.
-
Kun je de bus niet gewoon op de kop houden en dan het drijfgas eruit spuiten; dat moet je ook altijd na een spuitbeurt doen, zodat de spuitmond schoon blijft? Als de druk eraf is, kun je de bus lek prikken.
Andries
-
Mijn ervaring is als die van MK. Werkt zo uit de spuitbus prima. Als je je vinger een beetje onder controle houdt kun je zelfs zo weinig opbrengen dat de verflaag wat doorschijnend is; het onderliggende metaal nog toont. Te dik alleen als je inderdaad teveel lagen aanbrengt, maar dat laat je wel. De spuitplamuur is vrij dunvloeibaar dus na een enkele te dik opgebrachte laag hangt er al een drup aan.
-
Dat laatste vind ik dus best lastig, je vinger onder controle houden :) ik heb toch de neiging om het te dik te doen. Die neiging heb ik met een airbrush ook hoor, maar daar heb je toch iets meer controle over de hoeveelheid, maar ook over de grootte van de spray. Uit de spuitbus komt meteen een enorme waaier.
-
Hallo,
Het is inderdaad zo, dat uit een spuitbus een flinke waaier kan komen. Je kunt je spuitbeeld met een spuitbus op in ieder geval twee manieren beïnvloeden:
- sneller langs het te bespuit oppervlak bewegen
- afstand iets vergroten tussen bus en voorwerp.
Ik zou eens uitproberen op een stuk karton, wat het beste gaat. En bij spuitbussen geldt natuurlijk de regel: meerdere lagen achter elkaar met een kleine tussenpoos. Hoe groot de tussenpoos moet zijn ook even op karton uitproberen.
-
Yup, en dat geld ook voor de airbrush..