BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: oudebiels op 08 March 2017, 21:24:30
-
Hallo,
Ik zie hier wel eens verhalen van liefhebbers die hun (HO) locomotief omspuiten naar een andere kleur.
Mijn vraag: hoe krijgen ze de tekstopschriften/logo's terug die opgeprint waren?
Bij tekst die op 'verheven' letters/cijfers berust kan ik me iets van stempelen voorstellen, maar opschriften die enkel geprint (wrsch. gezeefdrukt) zijn wordt het toch heeeeel moeilijk (IK kan in elk geval niet zo fijnvoelig schilderen).
Bijvraag: wat wordt bedoeld met 'Lokomotief in Photolackierung' (werd in een duitse film over modelspoor gezegd).
Groet van oudebiels
-
Opschriften: dat betekent vaak een nieuw setje "transfers" die je moet bestellen en op moet plakken.
"Photoanstrich" is de term die ik ken. In de tijd van zwart-wit foto's vielen het onderscheid tussen de verschillende kleuren (rood en zwart bijvoorbeeld) niet goed op. Op van een gloedjenieuwe lok alle details zichtbaar te krijgen werd die in diverse grijstinten geschilderd. Dan krijg je een perfecte foto. Na het statieportret snel de echte kleuren erover, uiteraard, voordat 'ie het fabrieksterrein verliet.
Reinout
-
Er worden wel eens loks in zo'n Photografieranstrich aangeboden, Märklin heeft dat wel gedaan en Fleischmann ook. Maar als je van plan bent om werkelijkheidsgetrouw te bouwen/rijden, dan is het goed je te realiseren dat loks die zo beschilderd werden dit al niet meer waren op het moment dat ze het fabrieksterrein verlieten omdat ze voor die tijd alweer in de reguliere kleuren waren overgeschilderd.
Overigens wordt de Photografieranstrich, of Photoanstrich, ook wel eens verward met de grijze kleurstelling (RAL 7011, later RAL 7021) die in de oorlogsjaren werd gebruikt. Of andersom natuurlijk, dat het grijs van de Kriegs- en ÜK-Loks verward wordt met de Photoanstrich.
-
Ooit gelezen dat het waterverf was en alleen werd gebruikt om de loc goed op de toen geldende zwart-wit foto te krijgen. Hierna werd de verf afgespoeld.
JohnT