BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Hendrik Jan op 02 March 2017, 16:05:20
-
Hallo,
mijn lima class 67 heeft de bibbers.
Analoog rijdt hij okay, maar digitaal rijdt ie nogal bibberend, vooral bij lage snelheid.
Ik denk niet dat hij parkinson heeft, maar dat het door de decoderinstellingen komt.
Het wordt niet veroorzaakt door slechte stroomafname.
Wat zou dit kunnen zijn en hoe zou ik dit kunnen verhelpen?
groeten
Hendrik Jan
-
Dat zal je in de motorregeling CV's moeten aanpassen.
Om welke decoder gaat het?
-
Hendrik Jan, lees even op pagina 47 van de handleiding, paragraaf 11.1.3, daar staat de automatische procedure die best wel behoorlijk goed werkt om de motor parameters aan te passen. Komt neer op CV 54 op 0 zetten, en daarna F1 inschakelen. Je lok gaat er dan als een razende vandoor, ca 2 seconden, en staat dan stil. Vervolgens zal het rijgedrag een stuk beter zijn.
Walter
-
Een simpele ESU.
-
Pcies
-
Volgens mij heeft de simpele ESU (LokPilot Basic) deze functie niet. Maar ik kan het mis hebben. Ik dacht dat alleen de LokPilot 4 en LokSound 4 deze functie hadden.
Succes met afstellen, maar ik denk dat een echte LokPilot 4 beter te regelen is.
Mvg,
Robert
-
De lopi basic is niet echt geschikt voor moeilijke(re) motoren zoals die van Lima. Daar moet je een decoder inzetten die uitgebreider ingeregeld kan worden. De lopi4 is een beter alternatief maar verwacht geen wonderen.
Marco
-
Ik ben sinds enige maanden ook lotgenoot van het digitale rijden.
Ik heb dus nog maar weinig ervaring met dit onderwerp, toch wil ik je mijn ervaring over bibberende loks delen.
Mijn eerste projectje was een FLM E44 met traditionele rondmotor.
Die heb ik uitgerust met een digitrax decoder DH 163P.
Waarom digitrax? Omdat dit merk in JKT te koop is.
Na het ombouwen, inclusief LED verlichting liep de motor erg onregelmatig.
Uit de handleiding van digitrax en ook uit het overzicht van NMRA configuration variables (CV) maakte ik op dat CV9 invloed heeft op het functioneren van de motor.
Citaat uit NMRA documentatie:
Configuration Variable 9 Total PWM Period
The value of CV#9 sets the nominal PWM period at the decoder output and therefore the frequency is proportional to the reciprocal of the value. The recommend formula for PWM period should be: PWM period (uS) = (131 + MANTISSA x 4)x 2 EXP ,Where MANTISSA is in bits 0-4 bits of CV#9 (low order) and EXP is bits 5-7 for CV#9. If the value programmed into CV-9 falls outside a decoder's capability, it is suggested (but not required) that the decoder "adjust" the value to the appropriate highest or lowest setting supported by the decoder.
Wat is PWM:
Pulse-width modulation (PWM), or pulse-duration modulation (PDM), is a modulation technique used to encode a message into a pulsing signal. Although this modulation technique can be used to encode information for transmission, its main use is to allow the control of the power supplied to electrical devices, especially to inertial loads such as motors.
CV 9 staat af fabriek bij digitrax op 0. Ik heb de waarde op 255 gezet met verbluffend resultaat. De motor draait weer prima.
Zie ook een kort filmpje over de ombouw:
https://youtu.be/JUqVMKT9Wss
-
@Hans
ESU gebruikt geen CV9. Zal in dit geval niet helpen.
@HJ
Het gedrag bij lage snelheid zal je met CV52 en CV53 moeten aanpassen en die kent de basic ook niet. Toch maar een update naar een LoPi4?
-
@Remunj: Hmm, ik heb geen ervaring met ESU, vreemd dat die geen CV9 instelbaar hebben.
Goed dat je dit meldt, ik ga verder voor al m'n FLM loks, met de bekende rondmotor, met digitrax. Die rijden prima met deze decoders.
-
CV9 is een optioneel CV. Ook nog uitkijken, zelfs als een fabrikant CV9 gebruikt kan het zijn dat het niet de volle range accepteert! Want de indeling van CV9 heeft alleen een aanbeveling. Enige eis is dat als een fabrikant CV9 gebruikt dat dit op een of andere wijze de PWM periode moet beïnvloeden. Hoe is aan de fabrikant.
Bij het instellen van een loc kan je dus beter de DCC specificaties links laten liggen en gewoon de handleiding van de loc gebruiken :) En inderdaad, altijd afregelen! Dat een loc gelijk goed/okay rijdt na het inbouwen is meer geluk dan wijsheid.
Timo
-
Heren,
dank voor alle reacties. Ik ben elke keer weer blij verrast over de kennis die we met zijn allen op dit forum delen. (y)
De lok heeft een middenmotor, 2 vliegwielen en cardanaandrijving naar de assen. Geen ouderwetse pannekoek dus, maar zo'n verkleinde beschuitbus.
De decoder is een lokpilot standard, nr53611.
In de handleiding vind ik geen CV9.
Ook geen CV52
Wel vind ik CV53. Als ik tijd heb ga ik daar eens mee stoeien. Deze staat standaard op 140. Ik neem aan dat die omlaag moet?
groeten
Hendrik Jan
groeten
Hendrik Jan
-
CV dit CV dat. Maar heb je er al aan gedacht om de CV in je hobbykamer hoger te zetten... :angel: ;)
Sorry kon het niet laten....
-
Wel vind ik CV53. Als ik tijd heb ga ik daar eens mee stoeien. Deze staat standaard op 140. Ik neem aan dat die omlaag moet?
Assumption is the mother of all fuckups ;)
Maar alle gekheid op een stokje, holy macaroni, wat is de handleiding van de standaard beknopt! :o Iets wat er gelukkig wel in staat is dat CV53, CV54 en CV55 de motor afregeling betreft. Online is wel het een en ander geschreven over het afregelen van ESU decoders. Daar kan je eens naar zoeken. Verder uit de handleiding van de grote broer (de LoPi 4) wat ook voor de standaard van toepassing is, zie hoofdstuk 11. Alleen heeft de Standaard maar 3 afregel CV's, geen K-slow en I-slow. Ook meldt de Standaard handleiding CV56 niet maar zou me niets verbazen als dit wel werkt :P.
Timo
-
Wat ik standaard (...) bij de lokpilot standard doe is als eerste de CV53 instellen om de max snelheid goed te krijgen. CV5 (max snelheid) blijft gewoon op het max staan (64 uit m'n hoofd).
Daarna CV2 zodat 'ie net gaat rijden als je de regelaar opendraait. Optrek/afrem CV3/4 naar smaak, uiteraard.
Meestal gaat het dan wel goed (rocootjes), als je een probleemlok hebt (40 jaar oude roco 215 met reuzedikke motor in mijn geval) kan je met de CV54 en CV55 nog wat proberen te redden. Systematisch uitproberen of hoger/lager werkt. Bij m'n 215 heb ik het nog niet perfect gekregen, trouwens.
Reinout
-
hallo allemaal,
ook ik beschik nu over een bibberende lok, en wel een splinter nieuwe BR 210 van Roco.
Bij het uitlezen van de lok via mijn Intellibox II kwam ik erachter dat Roco (weer eens) een andere decoder is gaan gebruiken ,deze keer is het een Digitrax sound decoder.
bij gemiddelde snelheid of sneller zie je duidelijk dat de lok een beetje schokkend rijd,
nog duidelijker zie het als er wagons erachter hangen.
Is dit te verhelpen met het veranderen van CV9 zoals Hans in zijn bericht vermeld ?
Ik heb tot nu nog geen ervaring met Digitrax decoders, voor de rest zijn mijn lok's allemaal voorzien van ESU's.
mvg Roger
-
Hi Roger,
Waarom aarzelen?
Gewoon proberen. Zet cv09 eens op 255. En kijk naar het resultaat.
Kan ook een hardware oorzaak hebben zoals minder goede stroomafname: check de veertjes en maak ze schoon. Ook al zien ze er top uit, een restje lijm of verhard vet kan een oorzaak zijn van minder stroomafname.
Voor meer info over de cv's van digitrax:
http://www.digitrax.com/static/apps/cms/media/documents/documentation/Decoder_Manual_V2-01_2014.pdf