BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: JHB Pastoor op 01 December 2007, 17:28:25
-
Dag mensen,
Ik heb een vraag die tot nu toe onbeantwoord blijft. Ik zoek een schakeling (tekening) die detecteert of er een trein op een stuk spoor rijd en die een relais omzet als dit gebeurd. Tot nu toe kan ik die alleen dergelijke dingen vinden voor wisselspanning maar ik zoek zoiets voor gelijkspanning.
dus zoiets als:
als I=0 dan is R tussen twee draden oneindig groot
als I>0 dan is R tussen twee draden 0
Als iemand hiervoor suggesties heeft zijn die van harte welkom.
-
kijk hier eens op
http://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html
groetjes marco
-
Of hier:
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html)
Je hebt het over wisselspanning en gelijkspanning. Dat suggereert dat je analoog rijdt.
Als je digitaal rijdt bestaat het onderscheid tussen wisselspanning en gelijkspanning niet meer.
-
Beste Pastoor,
Ik neem aan dat je een dedectie zoekt voor analoog gebruik.
De meeste die je kan vinden worden toegepast voor digitaal gebruik.
Maak ik nu op uit je vraag dat je iets anders zoek met een relais aansturing.
Voor analoog gebruik kan je ook een 2N3055 gebruiken voor eenrichtings verkeer,of twee stuks voor twee richtingen.
Nog even belangrijk is of je een puls regeling gebruikt of niet.
Deze optie werkt alleen bij het gebruik van een gewone gelijkspannings regelaar, zowel elektronisch of mechanisch.
Je kan ook een aantal diode's in serie schakelen b.v. 5 stuks en deze in serie zetten van je voeding van het dedectie gedeelte en daar over een relais plaatsen van 3 volt. Bij twee richtings verkeer anti parallel schakelen.
wil.
wil.
-
Wow, wat een snelle reactie. Hoewel er veel met afkortingen gegooid wordt die mij erg onduidelijk zijn lijkt de RM-GB-8 precies wat ik zoek. Het gaat idd om een analoge baan en om 1 richtingsverkeer.
Ik zie alleen steeds de terugmelder S88 opduiken. Heb ik die ook nodig bij de RM-GB-8?
-
Als je analoog rijdt, dan is de RM-GB-8 echt niet wat jij zoekt, dat is een terugmelddecoder met stroomdetectie bedoeld voor de digitale baan en voor centrales met een S88 aansluiting.
Dus ik zou zeggen dat is niet wat je zoekt.
Bij Klaas op zijn site staat de Uhlenbrock stroomdtectie melder, dat is meer wat jij zoekt.
Mvg
Wim.
-
dank je Wim, ik kwam er ook net achter. die van Uhlenbrock ziet er uit als wat ik zoek maar schrik een beetje van de ingewikkelde elektronica. Kan je die print ook compleet kopen?
-
Natuurlijk kan dat trek de knip dan maar.
Kijk hier maar even (http://www.uhlenbrock.de/3/4/1/3/I13727EB-001.htm!ArcEntryInfo=0007.0.I13727EB&NewServerName=DAVID-IHS)
Mvg
Wim.
-
ok, dus toch een korte cursus elektronica gaan volgen ;D
-
Het gaat idd om een analoge baan en om 1 richtingsverkeer.
Als het echt om eenrichtingsverkeer gaat, dus als de polariteit nooit omkeert, dan kan het nog wel iets eenvoudiger.
De Uhlenbrock detector heeft nog als extra eigenschap dat er een korte vertraging in zit. Dat zorgt er voor dat hij niet gaat staan klapperen op korte stroomonderbrekingen. Maar als je daar niet te zwaar aan tilt kun je dat ook allemaal weglaten. Dus vertel eens wat je allemaal wilt gaan doen met het uitgangssignaal van de detector, dan kan ik wel een schemaatje produceren.
Het in elkaar zetten van zo'n detectorschakeling vraagt niet eens zo veel kennis van elektronica, maar vooral doorzettingsvermogen. Van de Uhlenbrock variant die op mijn website staat heb ik er inmiddels ongeveer 20 gebouwd. Kwestie van gewoon doordouwen.
-
Jammer dat je hier geen schakelschema kunt tekenen :D
de gedachte is simpel. Ik heb feitelijk 1 lange baan verdeeld in 14 secties. Allemaal dezelfde richting (behalve het rangeer gedeelte maar das een handmatig gedeelte). Voor elke sectie zit een stop die pas van stroom voorzien mag worden als de sectie vrij is. Als de baan vrij is zou ik de stop het liefst voorzien van dezelfde spanning als de sectie zelf. Ik probeer dit te bereiken zonder sensoren (read contacten) en computers. De spanning die op de baan komt te staan is 12 V DC.
Ik denk zelf steeds aan een onderbroken min rail voor de stop die dus geschakeld moet worden met de min rail van de sectie als er geen stroom loopt tussen de plus en min van de sectie.
Moet volgens mij allemaal niet zo moeilijk zijn maar kom er zelf niet uit.
ps: het zou natuurlijk het mooiste zijn als je de rijrichting WEL zou kunnen veranderen maar dit hoeft dus beslist niet.
-
Jammer dat je hier geen schakelschema kunt tekenen :D
Ja hoor dat kan heel goed. Da's te zeggen, je moet het zelf tekenen, en dan bij voorkeur opslaan in .gif.
En dan klik je hiernaast links in het menu op Plaatje uploaden. Als het goed is wijst het de weg vanzelf, en anders helpen we je wel op weg. Is het uploaden eenmaal gelukt, dan kun je het plaatje hier laten zien, hetzij direct, hetzij als link.
Wat de schakeling zelf betreft, als ik het goed begrijp wil je een aan/uit-bloksysteem bouwen. Ik laat zo een schema zien van de allersimpelste mogelijkheid.
-
Ik zoek eigenlijk ook zoiets, eigenlijk alleen om een ledje aan te sturen, bestaat er niet zoiets als een Reed-contact waar je geen magneetje voor nodig hebt?
-
Hier het beloofde schema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectiesimpel.gif)
-
Zou je er een legenda bij kunnen maken wat voor onderdelen dat allemaal zijn? Electronisch is niet mijn tak van het vak helaas ( komt hopelijk nog)
-
Een transistor type 2N3055, een relais geschikt voor een spanning van 12V met een aan/uit contact, een huis tuin en keuken diode b.v. een 1N4148 of een 1N4001. Meer zal het niet ijn Beusi. ;) De hele legenda staat dus al in het schema.
Mvg
Wim.
-
Kijk dit bedoel ik nu.
Veel sukses.
wil.
-
Een transistor type 2N3055, een relais geschikt voor een spanning van 12V met een aan/uit contact, een huis tuin en keuken diode b.v. een 1N4148 of een 1N4001. Meer zal het niet ijn Beusi. ;) De hele legenda staat dus al in het schema.
Mvg
Wim.
:o
Maar goed dat ik het nou nog steeds niet snap;). Ik ga wel even googlen wat het allemaal is en dan worstel ik mezelf er wel even uit. Iig bedankt!!
-
Beusi,
Als je het nu dus nog steeds niet begrijpt, zal het voor ons dus geen nut hebben om het je verder uit te leggen. En zal iedere uitleg aan jouw alleen maar nog meer vragen oproepen aan jouw zijde, dan dat ze verklaren of beantwoorden. Dus helaas dit is op dit moment niet voor je weggelegd.
Mvg
Wim.
-
Voordeel van de schakeling is dat hij lekker eenvoudig is. Nadeel is dat hij per melder redelijk prijzig is. Verder zit er geen voorziening in om stroomdipjes mee op te vangen. Als er dus een lichtsein mee aangestuurd wordt, heb je een iets betere schakeling nodig.
Mijn werkwijze zou de volgende zijn:
Maak een stabiele 5 v voeding. Gebruik hiervoor de 7805. Dit is een elementje dat een spanning van 8 volt of hoger terugschaalt naar 5V. Gemakkelijk aan te sluiten op de gelijkstroomuitgang van een trafo of op de wisselstroomuitgang na gelijkrichting. Er moeten nog 2 condensatoren omheen. Makkelijk te maken, veel plezier en goedkoop.
Stroomdetectie doe je door de stroom door een diode (N4001) te laten gaan. (0V als er geen trein rijdt, 0.7 als er wel 1 rijdt. Als je een transistor gebruikt heb je er twee nodig. Makkelijker is het om een LM324 te gebruiken. Daar zitten 4 opamps in. Die voedt je met de 5 volt uit de 7805. Met 1 LM324 heb je dan 4 bezetmelders. met een weerstandje en condensator heb je een schakeling die ook een tijdelijke stoomdip overbrugt. Voordeel hiervan is dat je signalen op TTL nivo hebt. (0 = 1V of lager, 1=3V of hoger) Even uit mijn hoofd.
TTL logica is handig er zijn massa's componentjes voor. Waarom TTL. Je wilt dingen gaan doen als het sein is oranje als het volgend blok leeg is en het blok erna bezet is. Dat kan je ideaal in deze componentjes doen. Je voedt ze weer met je 5v. Er zijn opencollector varianten van de componenten die een wat grotere uitgangsstroom aan kunnen. Hier zijn ledjes of relais op aan te sluiten (met werstandje).
Je kan trouwens ook ledjes/relais op de lm324 aansluiten. UItgangsstroom is max 20 mA.
-
Voor dat we met zijn alleen het wiel weer gaan uitvinden, is er een meer dan betaalbaar kant en klaar systeem te koop wat al sinds de jaren '70 op de markt is. http://www.mecktronics.nl/Modelbaanbesturing_N_grp_11-1.php
Mvg
Wim.
-
Verder zit er geen voorziening in om stroomdipjes mee op te vangen.
Inderdaad, maar dit is dan ook schakeltechnisch de simpelste oplossing die ik ken.
Er zitten nog wel meer nadelen in, b.v. dat de gevoeligheid niet goed gedefiniëerd is.
Maar ja, het is een begin om mensen op weg te helpen die nauwelijks een transistor van een driewielfiets kunnen onderscheiden. ;D
Voor de gevorderde is dit allemaal niet nodig. Die weet het al, of hij verzint zelf een schakeling, of hij gaat googelen op de term current detector. Want in het Engels vind je vaak veel meer informatie dan in het Nederlands.
-
Klaas,
Dit is wat ik voorstelde maar een C van 400uf op het relais voor stabiliteit maakt het compleet.
Leuk dat je dit praktisch plaatje kan maken.
wil.
-
Hier het beloofde schema:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/detectiesimpel.gif)
Werkt dit ook als de rijregelaar een afgevlakte gelijkspanning heeft ?
groet,
Thijs
-
Geplaatst door: Beusi geplaatst op: 02 december 2007, 21:04:36
Voeg citaat toe
Zou je er een legenda bij kunnen maken wat voor onderdelen dat allemaal zijn? Electronisch is niet mijn tak van het vak helaas ( komt hopelijk nog
Beusi,
Als je het nu dus nog steeds niet begrijpt, zal het voor ons dus geen nut hebben om het je verder uit te leggen. En zal iedere uitleg aan jouw alleen maar nog meer vragen oproepen aan jouw zijde, dan dat ze verklaren of beantwoorden. Dus helaas dit is op dit moment niet voor je weggelegd.
Mvg
Wim.
le·gen·da (de ~, ~'s)
1 lijst met de verklaring van tekens op een kaart of plattegrond.....
Geen wonder dat Beusi het niet begrijpt... de onderdelenlijst is er niet.
-
le·gen·da (de ~, ~'s)
1 lijst met de verklaring van tekens op een kaart of plattegrond.....
Geen wonder dat Beusi het niet begrijpt... de onderdelenlijst is er niet.
Een transistor type 2N3055, een relais geschikt voor een spanning van 12V met een aan/uit contact, een huis tuin en keuken diode b.v. een 1N4148 of een 1N4001.
Misschien even verder kijken dan de neus lang is, misschien helpt het. Maar als de basiskennis ontbreekt wat een bepaald symbool betekend, zal iedere verdere uitleg alleen maar meer vragen oproepen. En is alle verdere energie hierin gestoken verloren. Want hoe moet zo iemand dit dan tot een werkend geheel omzetten, is gedoemd te mislukken toch. Dus eerst leren omdraaien, dan leren kruipen, dan leren lopen en dan pas rennen.
Mvg
Wim.
PS.: en nu weer terug naar het onderwerp, want de vraagsteller is hier niet meegeholpen. Als Beusi het naadje van de kous wil weten opent hij het beste zijn eigen onderwerp.
-
Hallo allemaal,
Laten we proberen elkaar te helpen en niet te laten zien hoe onkundig we zijn om elkaar niet te helpen. O.k. de transistor 2N3055 is een powertransistor in een TO3 behuizing, de transistor heeft twee pootjes en een behuizing. Hier vindt je de datasheet. http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/N/3/0/2N3055.shtml;
Je ziet dan waar de basis, de collector en de emitter zit. Op tekning is het pijltje de emitter, het draadje naar het relais de collector en de blauwe draad van de rails zit aan de basis. Het draadje aan het huis van de transistor kan je met een m3 schroefje met een soldeerlipje vastzetten.
Bij de diode is het eenvoudiger als je naar het symbool kijk zit er een pijltje (streepje) in aan het driehoekje dit is het streepje op de diode.
Voor de transistor hoef je waarschijnlijk geen koellichaam te gebruiken want deze kan met gemak de stroom van het relais aan, wordt hij toch warm als het relais aantrekt kan je dit altijd nog doen. En wees niet bang dat je de transistor opblaas want de 2N3055 is bijna onverwoesbaar. Met vragen mail me maar
hans
-
Voor de transistor hoef je waarschijnlijk geen koellichaam te gebruiken want deze kan met gemak de stroom van het relais aan, wordt hij toch warm als het relais aantrekt kan je dit altijd nog doen.
De reden waarom voor een 3055 is gekozen: die kan op de basis-emitterdiode maximaal 7A aan, dus ruim voldoende. De stroom door de collector die het relais aanstuurt bedraagt enkele tientallen milli-amperes. En dat alles is ruimschoots te realiseren zonder koeling. Mocht de transistor zo heet worden dat je toch koeling nodig hebt, dan doe je iets verkeerd.
Met vragen mail me maar
Wellicht goedbedoeld, maar ik vind dit geen goed idee. Hou het a.u.b. centraal op dit forum, dan heeft iedereen er iets aan.
-
Nou nou nou, wat een reacties allemaal. Om iig even terug op topic te komen. het schema dat klaas voorsteld is lekker eenvoudig en moet denk ik een prima oplossing gaan bieden. Ben alleen een beetje bang voor het klapperen van mijn relais.
Begin door dit soort oplossingen wel het nut en de werking van de transistor steeds beter te leren kennen dus bij voorbaat dank daarvoor Klaas. De rest natuurlijk ook bedankt voor het meedenken. Heb morgen tijd om de goede transistoren te halen. Na wat in elkaar flansen laat ik het resultaat wel weten.
ps: wat denk je van een condensator over de relais om het klapperen te voorkomen, Klaas?
-
Een condensator over het relais kan in principe wel. Maar je moet dan wel rekening houden met het oplaadeffect.
Als de sectie nl. bezet raakt, dan gaat de rijstroom door basis-emitter vloeien. De transistor gaat vol open, m.a.w. de condensator, die dan ontladen is, komt plotseling vol aan de spanning te hangen en vormt in eerste instantie een volle kortsluiting. Als de voeding sterk genoeg is zul je daar weinig van merken, maar als de voeding maar net aan de maat is gaat de spanning merkbaar onderuit. (kortstondig)
Ter vergelijking: als je op mijn website kijkt dan zie bij beide schema's, de Uhlenbrock origineel en de variant, de condensator C2. Die heeft daar de functie om het klapperen te voorkomen. Maar zoals je ziet is die condensator "ingepakt" in weerstanden, juist om te voorkomen dat hij plotseling aan de voeding wordt geschakeld.
Nog een opmerking: als je een condensator over het relais zet, dan zal die volgens een globale berekening minstens 250 uF moeten zijn. Je kunt de diode die over de relaisspoel staat dan achterwege laten, want de elco neemt die functie dan over.
-
'elco' volg ik niet maar ik snap dat de condensator dan de taak van de diode overneemt. Kan ik dezelfde weerstanden nemen als die jij op je site zet om de condensator in te pakken?
-
Klaas maakt het weer te moeilijk, dat moet hij eigenlijk niet doen. Jammer.
Mvg
Wim.
-
'elco' volg ik niet maar ik snap dat de condensator dan de taak van de diode overneemt. Kan ik dezelfde weerstanden nemen als die jij op je site zet om de condensator in te pakken?
Een elco is een electrolytische condensator. Dat is een bepaald type condensator voor grote waarden. Boven ongeveer 1 uF ga je over het algemeen elco's gebruiken in plaats van gewone condensatoren.
En nee, je kunt niet dezelfde weerstanden gebruiken, want dan werkt het niet meer.
Klaas maakt het weer te moeilijk, dat moet hij eigenlijk niet doen. Jammer.
Tja Wim, er is hier een "klant" die meer wil. En dat maakt het voor mensen als jij en ik lastig om aan die vraag te voldoen zonder dat het ingewikkelder wordt dan de klant kan begrijpen. Dat is het dilemma waar we bij dit soort vragen steeds weer tegenaan lopen. Maar als jij het eenvoudiger weet te brengen, ga je gang.
-
Goed, net ff naar de elektronica shop geweest en gehaald 4x tip3055 en 4x een condensator van 35V 220uF. Heb dus over de relais de condensator geplaatst.
Daarnet de eerste schakeling gemaakt en uitgeprobeerd. werkt als een droom!
Mijn dank is groot!!
Zal de komende tijd hier wellicht niet meer te zien zijn maar als ik weer iets heb komt ik zeker nog eens langs om de klant te spelen :D
dankje Klaas, dankje Wim. ;D
-
Ook namens mij iedereen in dit draadje bedankt, ik rij ook analoog en altijd in voor simpele bezetmelders.
Met deze info daar kan ik wat mee, en ik denk dat ik niet de enige ben. (eigenlijk moet ik dit draadje op kunnen slaan)
Gr. Stephan.
-
(eigenlijk moet ik dit draadje op kunnen slaan)
Je kan toch alle tekst selecteren en in een tekstverwerker (word of wordpad) plakken.
Peter
-
De meeste internetbrowsers kunnen webpagina's gewoon ook opslaan als HTML bestanden. Dan moet je dit waarschijnlijk wel voor elke pagina doen. Uitprinten is ook een optie, evenals het opslaan van de link. Ik neem aan dat dit onderwerp voorlopig wel op deze site blijft staan. ;)
-
Beste Stephan,ik heb je een PM gestuurd voor een oplossing.
wil.
-
Een late reactie... maar zou ik er iedereen (nogmaals) op mogen wijzen dat de vorm van het bericht meer invloed heeft dan de inhoud? Probeer dat een beetje in de gaten te houden en dat de persoon die dit leest van vlees en bloed is. Merci.
- Peter