BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: EnricoS op 28 February 2017, 20:49:58
-
Hallo,
Momenteel ben ik bezig met mijn tweede modelbaan. Mijn eerste modelbaan was niet erg praktisch ingedeeld met hier en daar erg krappe bogen. Bovendien was de baan compleet gelegd met Piko rails waarop sommige modellen ontsporen of kortsluiting maken bij de wissels. Na de aankoop van mijn Mehano ACTS Class 66 (die ook dit probleem had) was de maat vol en besloot ik opnieuw te beginnen met Fleischmann Profirails.
De nieuwe modelbaan zal komen te bestaan uit twee lagen. Onderop een schaduwstation zoals hier afgebeeld:
(https://www.mupload.nl/img/zy7zbjlwuj43f.jpg)
De wissels zullen allemaal aan elkaar liggen in tegenstelling tot wat er op de afbeelding staat.
Bovenop een hoofdstation welke kruislings komt te liggen van het schaduwstation:
(https://www.mupload.nl/img/ntgztiafvjyfd.jpg)
De vier sporen rechts zullen een bediening, locopstel en twee museumopstelsporen gaan vormen.
Beide lagen zullen verbonden worden met twee hellingen, één aan de voorkant van de tafel en de andere aan de achterkant van de tafel waardoor ik een dubbelsporige ronde creëer.
Uiteraard hoor ik graag jullie meningen over het baanplan en hoop ik binnenkort wat foto's te kunnen laten zien van het schaduwstation was al wel ligt, maar nog aangepast kan worden bij goede ideeën. Enkel komt dit bericht ook met een vraag: Het eindigen van de hellingen op de bovenste laag word geen probleem, maar het starten van de hellingen is iets wat ik niet goed voor elkaar krijg. Ik zoek dus een goede manier om de hellingen te beginnen.
Alvast bedankt voor de feedback/hulp.
-
Volgens mij kan je flink wat opstellengte winnen door de wissels allemaal, in je schaduwstation, in het bovenste en het onderste spoor te leggen, in plaats van telkens uit 1 wissel naar 2 sporen vertakken.
-
Hallo Enrico,
Leuk plan, niet te druk. Ik ben het wel eens met de opmerking van Laurent. Ik zou het schaduwstation vereenvoudigen. Ook seinen zijn daar niet echt nodig of hoort dat standaard bij de lay-out.
Voor wat betreft de hellingen. Ik neem daarvoor een lange strook, waarbij ik de helling lang voor de echte helling laat beginnen. Zo krijg je een vloeiende overgang. Hetzelfde doe ik bij het einde van de helling. Zelf gebruik ik stevig zachtboard, maar met andere materialen lukt het ook, als ze voldoende flexibel zijn. Je moet in ieder geval geen naad hebben bij het begin en einde van je helling.