BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Al het andere! => Topic gestart door: Richard W op 14 February 2017, 22:01:17
-
Als onderdeel van mijn "Omgeving Epinal in spoor N" heb ik een vertrektijdenbord gemaakt dat werkt met real-time data uit Koploper. Het bestaat uit een klein TFT schermpje, aangesloten op een Raspberry PI. Deze Raspberry leest live-logbestand van Koploper uit en op basis van deze gegevens wordt het scherm bijgewerkt.
Op de baan rijden nu 5 treinen op 6 vaste routes (2 treinen rijden dezelfde route), waarbij uiteraard ook wat vrachtverkeer mee rijdt ('Niet instappen!'). Ik heb een filmpje gemaakt waarin het geheel werkend te zien is. In het filmpje stoppen niet alle treinen op het station, dit is inmiddels in Koploper opgelost. https://youtu.be/egPBDnV27H8 (https://youtu.be/egPBDnV27H8)
De beHUIZing is op maat gemaakt, getekend in Tinkercad en geprint met een Ultimaker 3.
De volgende stap is het geschikt maken van de software voor de 2 andere stations, zodat op ieder station een vertrektijdenbord kan komen te staan.
Als er interesse is kan ik een 'howto' schrijven, laat maar weten. Kennis van Python en Linux is een pré.
Gebruikt:
Ecos
Koploper
Raspberry PI
Python
Sainsmart compatible TFT scherm 160x128 pixels
Richard
-
Erg leuk gedaan!
-
Gaaf zeg!!
-
Dank beiden!
De software is nu bijna zover dat het meerdere stations aankan, betekent ook meerdere raspberry's.. deze zijn in bestelling, de cases worden inmiddels geprint zodat ze onder de tafel gemonteerd kunnen worden. Ontwerpje gevonden op Thingiverse.com (http://www.thingiverse.com/thing:922740 (http://www.thingiverse.com/thing:922740)) , twee 'onderkanten' zijn klaar, derde is in de maak:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5278_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5278_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5279_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5279_1.jpg)
-
Knap gedaan!
-
Dank! Ik ben nog even bezig om het projectje zo te maken dat het ook op een andere baan makkelijker te gebruiken is, als dit zover is en de tijd is beschikbaar dan zal ik een beschrijving maken.
Wat is nu mogelijk?
- Weergeven binnenkomende en vertrekkende treinen van vaste routes (met animatie), gebaseerd op Koploperinfo.
- Meerdere stations (op 1 display, wisselen met toets). Uiteraard kan de software ook op meerdere PI's geïnstalleerd worden, dan heeft ieder scherm zijn eigen station. Dit laatste wil ik zelf graag, onderdelen zijn in bestelling.
- Gebruik als billboard als er geen treinen verwacht worden met zowel stilstaande beelden als mpg (1) filmpjes (met geluid).
To Do:
- De software reageert op berichten uit Koploper via een tussenbestand. De codering van de berichten zit nu nog in de software zelf, deze komt nog in een ini-file.
- De stand van de treinen wordt bij afsluiten niet opgeslagen, dus bij opstarten moet steeds handmatig aangegeven worden welke trein waar staat. Dat is niet handig.
- Stationsgeluiden. Weet nog niet precies wat en hoe, een omroep(st)er met stationsgeluiden op de achtergrond lijkt me wel wat. Uiteraard zijn de berichten dan afgestemd op dat wat er op dat moment op het station gebeurt.
Ik zal binnenkort weer een (kort) filmpje maken.
Groet,
Richard
-
De software is inmiddels aangepast op
- het gebruik van meerdere stations (met meerdere PI's)
- het gebruik van routeinformatie in een ini-file (niet meer in code)
- het opslaan van de stand van de treinen bij afsluiten
- het het gebruik van geluid bij de stations (de aankondigingen)
Er zijn nu 2 PI's operationeel, als de derde ook geïnstalleerd is zal ik het geheel nog een keer laten zien.
Hierbij wel een link naar een voorbeeld van de audiobestanden, zoals gebruikt op de stations. Ik ben op zoek geweest naar bestaande passende aankondigingen, maar kon niets vinden. Daarom zelf aan de slag gegaan met imtranslator.net (text2speech), Adobe audition om een delay filter toe te voegen en uiteraard het typische SNCF geluid als intro. Op de achtergrond wat stationsgeluiden en vervolgens opgeslagen als OGG bestand, daar kan python (pygame) goed mee omgaan.
https://youtu.be/A7mE6-75HlM
Groet,
Richard
-
Waarom niet met één RPi meerdere schermen aansturen?
-
Ik zou niet weten hoe ik op 1 Pi meerdere (minimaal 3) schermpjes kan aansluiten, laat staan aansturen zonder additionele (dure) hardware... heb je daar een idee over? Ook zou ik na moeten denken over de software, er kunnen dan meerdere 'events' tegelijk plaatsvinden op de verschillende schermen. Ik geloof niet dat de code daar nu klaar voor is, tenzij ik meerdere instanties van dezelfde code tegelijk zou kunnen starten oid. Ook daar heb ik (nog) niet veel kaas van gegeten. Stel dat het zou kunnen, dan ben ik ook benieuwd naar de performance van het geheel...
Dank voor je vraag, vooralsnog voor mij nog wat te hoog gegrepen :-)
Groet,
Richard
-
Hoi Richard,
Leuk project. Ik ben zeker geinteresseerd, want ik heb nog een ongebruikte RaspBerry 2 liggen.
Ik neem aan dat het daar ook op werkt ?
Groeten,
Pieter
-
Pieter,
Ik verwacht van wel, ik gebruik zelf de oudere versie, de RPi B+. Je hebt dan wel een TFT schermpje nodig die je aansluit op de GPIO poort van de RPi, daarnaast is een speciale installatie van Raspbian nodig - of eigenlijk van de pygame plugin voor Python (de programmeertaal). Met pygame is het mogelijk om het kleine schermpje grafisch aan te sturen, waarbij ik gebruik maak van de mogelijkheid om MPG bestandjes af te spelen voor de advertenties. De nieuwere versies van pygame ondersteunen dit helaas niet meer, dus is installatie van een oudere versie nodig.
Gebruikte TFT scherm: https://www.conrad.nl/nl/raspberry-pi-display-module-raspberry-pi-791898.html (https://www.conrad.nl/nl/raspberry-pi-display-module-raspberry-pi-791898.html).
Ik zal binnenkort een howto maken, dat scheelt een berg uitzoekwerk...
Het gebruik van een B+ zou overigens als voordeel hebben dat je een kopie van mijn image kunt gebruiken zonder dat je iets hoeft te installeren, volgens mij werken RPi B+ images niet zomaar op de RPi2 of RPi3.
De HowTo zal ongeveer de volgende onderwerpen bevatten:
Koploper
Inregelen Koploper voor gebruik meldingen (vaste routes, logische acties, logging)
Raspberry Pi
Installatie Raspbian + pygame
Koppeling maken met PC voor uitlezen Koploper
Installatie van programma en mediabestanden
Aanpassen van ini bestanden voor eigen baan/omgeving
Gebruik van meerdere Pi’s voor meerdere stations
Media
Maken van de audiobestanden (aankondigingen)
Maken van de MPG bestanden, passend op TFT scherm
TFT Scherm
Behuizing voor TFT scherm (N-spoor)
Aanpassing TFT scherm voor gebruik in behuizing
Aansluiten TFT scherm op RPi
Groet,
Richard
-
Ik zou niet weten hoe ik op 1 Pi meerdere (minimaal 3) schermpjes kan aansluiten, laat staan aansturen zonder additionele (dure) hardware... heb je daar een idee over?...
Eén display gebruikt naast V+ en Gnd nog 5 datasignalen waarvan je 4 kunt delen met andere displays, alleen de CS (Chip Select) is uniek voor ieder scherm. Die RP heeft vast nog wel wat GPIO pinnen over waar waar je die andere displays op kan aansluiten. In je Python programma lees je dan 3 ipv 1 Koploperbestanden en de gegevens stuur je naar het corresponderende display, door de CS van dat scherm 'laag' te maken.
-
@MH: Interessant, dank voor je suggestie. Zie het inderdaad hier werken: https://www.youtube.com/watch?v=wxJpWRPKe-g (https://www.youtube.com/watch?v=wxJpWRPKe-g)
Het heeft nog wat nader onderzoek nodig (ik denk aan kernelaanpassingen, software, stroomverbruik, performance). Wellicht dat ik daar later nog een keer naar kijk!
Groet,
Richard
-
Richard,
Ik zeg altijd dat naamgenoten van mij tot ongekende prestaties in staat zijn, dat brengt de naam Richard nou eenmaal met zich mee. Welnu, je hebt mijn gelijk aangetoond. Wat een geweldig idee en wat werkt dit goed zeg.
Ik loop al enige tijd te piekeren over hoe ik dit met Arduino zou kunnen realiseren, maar Raspberry kan natuurlijk ook. Ga je volgen, per slot van rekening geldt nog steeds beter goed gejat dan slecht verzonnen.
Top projectje, erg leuk.
Richard
-
@Richard haha, mooi. Ben benieuwd wat ik van jou kan leren, dat moet ook fantastisch zijn ;)
-
Complimenten voor dit projectje.
Al ben ik een Itrain gebruiker/rijden, vraag ik me af of het ook mogelijk is met Itrain...??
Vind zelf mooi als ik op een 19" scherm zo'n vertrek/aankomst schema kan laten zien van de stations....
Ik blijf dit volgen.
Gr Ferry
-
Hallo Ferry,
Dank voor het compliment! Ik heb mijn keuze voor de besturingssoftware hier wel vanaf laten hangen, eerder dit jaar ben ik ook gestart met iTrain - na contact met de makers bleek echter dat het niet mogelijk is om van buitenaf te communiceren met iTrain (ook niet 'alleen lezen'). Ik ben daarom weer teruggegaan naar Koploper, voor mij een prima keuze.
Wellicht dat er in de toekomst ontwikkelingen zijn bij iTrain die het mogelijk maken stationsinfo weer te geven (er zijn geen beloften gedaan).
Groet,
Richard
-
Ben benieuwd en kan me baantekening ook in Koploper maken en dan nog eens uitproberen.
Maar misschien is het een idee, omdat niet iedereen handig is met Pyton of andere programmeer taal, wellicht een download maken ergens van de scripts en lijstje van hardware die totaal nodig. Soort van manual... zou mij niet uitmaken of je copyright op zet ;)...
Maar ff vraagje, sluit je die schermen via een VGA/HDMI aansluiting aan op die schermpjes? dan zou een 19" tft ook werken...
gr Ferry
-
Hoi Ferry,
Ik maak nog een howto, waarin dit allemaal is opgenomen. Ook de sourcecode, zodat iedereen (die dat wil) het beter kan maken! Ik gebruik kleine schermpjes via de GPIO poort van de Pi, een 'eenvoudige' versie is dat je het op een gewoon scherm laat zien via HDMI - dat laat de software nu ook toe. Het is dan weliswaar klein (160x128 pixels), maar zou wel moeten werken. Als de schermresolutie van de PI aangepast wordt zou het beeldvullend kunnen worden - alhoewel ik niet denk dat dit er nog mooi uitziet.
Groet,
Richard
-
top, erg leuk dit en zelf nog niet aan gedacht, dus alle lof voor je inzet.
Ik zie het tegen die tijd wel allemaal komen.
gr Ferry
-
Even een reactie om dit makkelijker te kunnen volgen en complimenten voor het idee en uitvoering :-)
-
Een kleine update:
* De software is nu goed getest en doet wat het doen moet
* De wiki met documentatie is bijna gereed - inclusief sourcecode. Met aanpassingen zou dit project ook bij anderen moeten kunnen werken.
* Er wordt gewerkt aan de installatie op de baan van de 2 extra RPi's
Als alles is geïnstalleerd dan maak ik een filmpje met het vertrektijdenbord in actie en zal ik de Wiki en de code beschikbaar stellen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VoorkantEpinal_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/VoorkantEpinal_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NumeriekToetsenbordMontage.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NumeriekToetsenbordMontage.jpg)
De software is te bedienen met enkel een numeriek toetsenbord. Als er meerdere stations worden uitgerust met een Raspberry dan kunnen deze op afstand worden bediend (herstarten, uitzetten) vanaf de RPi met het toetsenbord. De RPi's starten automatisch op met de software.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Montage_onder_tafel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Montage_onder_tafel.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pi2Montage.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Pi2Montage.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/UltimakerDepartureBoard_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/UltimakerDepartureBoard_1.jpg)
De behuizing voor de overige stations zijn in de maak.
-
Een kleine hobbel te nemen..: Het derde TFT scherm blijkt (alhoewel het als zelfde product bij Conrad is besteld) van een andere leverancier te komen, namelijk Joy-IT. Hierbij is blijkbaar ook iets aan de hardware aangepast, want de fbtft software die de aansturing van het scherm verzorgt geeft met de Sainsmart18 instellingen (andere 2 schermpjes) niet het juiste resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TFT_borders.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TFT_borders.jpg)
Het lijkt een klein randje, in spoor N is het al snel een halve meter ;-) De problemen met het extra randje blijkt dan wel enigszins bekend te zijn en wordt op Arduino forums besproken, ik vind echter geen oplossing voor de Raspberry fbtft toepassing...
Ook bleek dat de kleuren niet juist werden weergegeven, hiervoor was een extra parameter nodig.
sudo modprobe fbtft_device name=sainsmart18 rotate=270 speed=26000000 bgr=1
Inmiddels een bericht naar de maker van de fbtft, ik hoop dat hij met een parameter komt waardoor het gaat werken.
Groet,
Richard
-
Na contact met de ontwikkelaar van de drivers een aanpassing gedaan:
sudo modprobe fbtft_device name=adafruit18_green rotate=270
Vervolgens bleek het randje onder kleiner te worden en het randje rechts naar links verplaatst te zijn, er zit wel beweging in ;-). Een aanpassing in de driver zelf blijkt nodig, ik denk dat ik gevonden heb waar dat moet. Betekent wel dat de kernel van de Raspberry opnieuw gecompileerd moet worden. Dat proces loopt nu, men zegt dat dit een uur of 10 duurt... Ben benieuwd of de aanpassing dan ook werkt!
Groet,
Richard
-
Dat heeft gewerkt!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TFT_no_borders.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TFT_no_borders.jpg)
Het recompilen van de linux kernel is niet moeilijk, het duurt alleen heeeeel lang (stukje langer nog dan 10 uur....). In ieder geval op de manier waarop ik het heb gedaan, nl, de hele kernel én lokaal op de Raspberry.
Groet,
Richard
-
Het is zover... in 2007 als 'herintreder' een eerste posting geplaatst met daarin de woorden:
"Wat mijn software-ontwikkelbloed ook nog wil maken is een matrix informatiebord voor in een station, waar de verwachte aankomst en vertrektijden voor de treinen te zien zijn, op basis van de huidige situatie op de baan. Dit alles op een PDA, zodat het nog redelijk in de scenery past. "
Welnu, 10 jaar later is het zover :-). Departure-board is operationeel! Niet meer op basis van een PDA, wel met behulp van de Raspberry Pi!
Het is mogelijk om een x aantal stations van 'live' informatie vanuit Koploper te voorzien middels een Raspberry Pi en een TFT schermpje, bij voorkeur één RPi per station. Dit alles inclusief het gebruik van het vertrektijdenbord als mega-billboard en omroepgeluiden. Een demo is te vinden op Youtube: https://youtu.be/uKxSS2n2wTI (https://youtu.be/uKxSS2n2wTI).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Screenshot.png)
Ik heb mijn best gedaan het hele project zo goed mogelijk te documenteren, zodat anderen er wellicht ook iets mee kunnen. Helemaal a-technisch moet je dan niet zijn, maar als gebruik gemaakt wordt van de bijgeleverde image voor een Raspberry Pi B+ en een origineel Sainsmart TFT scherm dan is het al een stuk eenvoudiger.
Ik heb ervoor gekozen om het project niet op dit forum te documenteren, alle sources en een Wiki is te vinden op GitHub, zie https://github.com/rwmodeltrain/departure-board (https://github.com/rwmodeltrain/departure-board) voor de sources en https://github.com/rwmodeltrain/departure-board/wiki (https://github.com/rwmodeltrain/departure-board/wiki) voor de Wiki. Dit is ook de plek waar de laatste versie van de software te vinden is.
Er zullen vast dingen handiger, sneller etc. kunnen, verbeteringen zijn altijd welkom. Ik heb mijn kennis samen met het project ontwikkeld, dus mijn leercurve is vast in onderdelen terug te zien.
Mocht je er zelf ook mee aan de slag willen ga dan gerust je gang, mijn responstijd op vragen(gezien mijn andere leven ;-)) kan best lang zijn... En o ja... garantie tot aan de voordeur :-)
Groet,
Richard
-
Leuk gedaan. Helder verhaal ook met de wiki.
De reclames die langskomen maken het echt af.
Persoonlijk vind ik het allerleukst van dit soort projecten juist het rommelen met de code totdat iets werkt zoals je wilt. (y)
-
Dat herken ik wel ja, dat rommelen tot iets werkt ;D. Er is nog iets uit te zoeken in de code, wat er gebeurt is dat wanneer er een trein binnenkomt terwijl een MPEG bestand wordt afgespeeld, het vertrektijdenbord niet direct na het afspelen van de MPEG film wordt bijgewerkt met de treininfo. Eerst wordt de volgende advertentie (meestal een jpg) even getoond. Dat is niet de bedoeling.. nog even verder rommelen dus!
Dank voor het compliment!
Groet,
Richard
-
Een volgend experiment... de data die beschikbaar is in de logfiles kan voor nog meer zaken gebruikt worden, zo had ik nog een bestuurbare IP camera liggen - deze wordt nu bestuurd door een Raspberry die reageert op de data uit Koploper. In dit geval 'volgt' de camera een route, namelijk die van Epinal naar Freize (via het schaduwstation en Remiremont) en weer terug. Het is een testopstelling met maximaal 4 cameraposities, wellicht dat nog meer posities het geheel nog vloeiender kan maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/camrobot.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/camrobot.jpeg)
Het beeld links is van de IP camera, volledig automatisch aangestuurd met de RPi en data uit Koploper. Het beeld rechtsonder is nu handmatig gewisseld, misschien dat ik daar ook nog wat mee kan. Ik gebruik nu XSplit om de verschillende bronnen te streamen, Xsplit heeft ook mogelijkheden om aangestuurd te worden zodat beeldwisselingen in Xsplit wellicht ook op basis van live-data gemaakt kunnen worden.
Demo: https://www.youtube.com/watch?v=looTCmFZ3eY
-
Het gebruik van de logfiles met de gebeurtenissen op de baan kan natuurlijk voor van alles gebruikt worden... hebben jullie ideeën?
-
Om goed te laten zien hoe de schermpjes eruit zien liep ik steeds te stoeien met verschillende (web)camera's, die blijken echter lastig om te kunnen gaan met de lichtintensiteit van de schermpjes. Gevolg was meestal een grote witte vlek en weinig leesbare tekst...
Toen bedacht ik me dat de software nu op de Raspberry draait, maar dat dit natuurlijk gewoon een versie van Linux is... zou het dan ook op bijvoorbeeld Ubuntu werken? Dan zou ik een het scherm op kunnen nemen via screencapture. Met een paar kleine aanpassingen blijkt dit ook te werken!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TripleStations.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TripleStations.jpeg)
Hierboven zijn drie 'instanties' van hetzelfde programma gestart en is bij twee stations met het '*' op het toetsenbord voor een ander station gekozen. Bewegende beelden zal ik later laten zien.
Dit betekent dat departure-board nu geschikt is voor iedereen met een Windows PC met Koploper en een PC met Linux! Ik gebruik Ubuntu 14.04 in de vorm van een Virtuele Machine, waarop Python is geïnstalleerd. Ik zal op Github dit weekend de laatste versie van de software zetten en wat documentatie over wat te doen om dit werkend te krijgen.
Dus als je je eigen stationsinformatie wilt zonder TFT schermpjes en Raspberry PI's, dan is dit nu ook mogelijk. Ik ben benieuwd of er iemand is die het uit gaat proberen :D
-
Direct maar aangepakt, de nieuwe versie is te vinden op GitHub, met daarbij een aantal kleine wijzigingen:
- Als een aankondiging voor een station wordt gedaan dan verschijnt op het scherm van dat station een luidsprekersymbool. Zo is het duidelijker waar alle geluiden vandaan komen
- Het is mogelijk om de advertenties uit te zetten
- Het is mogelijk om departure-board te gebruiken op Ubuntu, zonder Raspberry en TFT scherm.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/streamdemo.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/streamdemo.jpeg)
Demo op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=G2vVOLU997s (https://www.youtube.com/watch?v=G2vVOLU997s)
In deze demo is ook de 'robocam' opgenomen, het andere probeersel waarbij de camera een bepaalde route volgt. In dit geval Epinal - Freize v.v.. De video is opgenomen middels een live-stream naar Youtube, waarbij een aantal bronnen zijn gecombineerd. Eerst gebruikte ik daarvoor Xsplit, dat gebruikte wat mij betreft teveel resources en dit werd traag.
Voor hen die het interessant vinden:
Op de Koploper PC (is niet zo'n snelle, daar kan niet alles op) draait uiteraard Koploper en wordt via OBS Studio het scherm van Koploper gestreamd naar de (Virtuele) Ubuntu machine. Daar zorgt nginx ervoor zorgt dat deze beelden van Koploper beschikbaar worden gesteld voor weer een andere PC (Mac) waar ook OBS Studio op draait. De virtuele Ubuntu machine draait overigens ook op de Mac, via Parallels Desktop. Het nginx tussenstation op de Ubuntu is nodig, het lukt me niet het rechtstreeks te doen via bijvoorbeeld VLC. Ik wilde nginx ook niet installeren op de Mac. Op de Mac zijn 3 USB camera's aangesloten, dat zijn de 3 bronnen rechts. De beelden van departure-board (3x) worden via OBS Studio gecaptured van de Ubuntu machine, waar 3 instanties van departure-board draaien. De 'robocam' is een IP camera, deze is ook als bron opgenomen (werkt via HTTP). Dit alles is in 1 beeld gecombineerd op de Mac via OBS en vervolgens rechtstreeks naar YouTube gestreamd. Voordeel: Geen moeizame montages meer en een live-stream op Youtube is altijd mogelijk!
-
Ok, ik kan nog van alles bedenken wat ik met camera's, RPi's en weet ik wat kan doen - het wordt ook tijd dat ik beslis of ik de rest van mijn leven een 'boardrijder' blijf of dat ik ook iets met scenery ga doen.. Mijn onderbuik zegt dat als dat in mijn bloed had gezeten ik daar al lang geleden aan begonnen zou zijn :angel:. Ik denk er nog even over na ;-)
-
Hoi Richard,
Waarom zit er 2 uur verschil tussen de tijd rechtsboven op de vertrekborden en de tijden van de treinen?
Groet,
Bert
-
Bert,
Oei, dank voor je bericht - goed gezien. Direct even ingedoken, het probleem zat in het feit dat ik op twee verschillende manieren de tijd opvroeg. Rechtsboven zag je de GM-tijd, bij de vertrektijden was dit de lokale tijd, daarmee 2 uur tijdverschil. Op de RPi's was dat verschil niet te zien, daar is de lokale tijd gelijk aan de GM tijd. Op de Ubuntu machine, waar de drie schermpjes in het filmpje vandaan komen, is de tijd wél lokaal en was het verschil dus zichtbaar.
Aangepast!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/SingleStation_LocalTime.jpeg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/SingleStation_LocalTime.jpeg)