BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Meppelspoor op 15 January 2017, 12:37:10
-
ik ben sinds gister trotse eigenaar van een Roco 1145, maar viel meteen wat op toen ik de loc op de rails zette, aan een kant zit de kap iets hoger op de onderstel dan de andere kant, dit kan je zien aan de verschil van hoogte tussen de kap en de traptrede van de cabine. Wat is hier de oorzaak van en is er een oplossing voor zonder de loc helemaal te moeten ontmantelen.
-
Misschien de kap niet helemaal goed op het onderstel geklikt ::) :'(
Oplossing: kap proberen iets aan te drukken (y)
-
Dat had ik geprobeerd, maar is het probleem niet, maar was er niet een probleem met de onderstel van 1145, dat er iets geveild moest worden, maar het verschil ook maar 1 a 2mm, maar wel een raar gezicht.
-
Bekend probleem. Als je de kap niet recht kan duwen, dan eens kijken of het omdraaien van de kap al helpt. De kap lijkt symetrisch, maar is dat niet.
Heel geweldig wordt de montage nooit. Het is nu eenmaal een aangepaste 1100 zonder botsneus, waarbij de kapbevestiging niet optimaal meer is.
Zie verder onderstaand draadje.
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,24250.0.html (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,24250.0.html)
Edit, daar kan je ook lezen dat het probleem juist niet te maken heeft met het onderstel. Dat is nog precies hetzelfde als bij de 1100 zonder botsneus. Het gaat echt om de bevestiging van de kap op het onderstel.
-
Is inderdaad een bekent probleem. Bij mijn 1145 was het omdraaien van de kap voldoende, daarna klikte deze op alle punten in de bevestigingen op het onderstel. Bij het inprikken van de decoder was er nog iets met het wegwerken van de bedrading, deze had bovenin de kap te weinig ruimte. Bij de 1103 (blauwe variant met geel front) leverde het omdraaien van de kap geen resultaat op. Bij deze loc heb ik wat materiaal aan de binnenkant van de kap weg gevijld (is op eigen risico, klein handvijltje gebruiken, geen elektrisch gedoe, dat gaat veel te snel en smelt bovendien het kunststof van de kap!!!). Inprikken decoder zelfde probleem met bedrading, maar dat is te doen.
-
Dat had ik geprobeerd, maar is het probleem niet, maar was er niet een probleem met de onderstel van 1145, dat er iets geveild moest worden, maar het verschil ook maar 1 a 2mm, maar wel een raar gezicht.
Net gekocht en nu al verkopen via een veiling 8)
-
@ Henk,
ik had de bewuste artikel ook al gevonden en gelezen en er zijn verschillende oplossing aangedragen, de laatste bijvoorbeeld van @Albert die de raamleiding had door geknipt, als dit een oplossing is dan ben je zo klaar. Er staat ook een foto van de 1145 afgebeeld in Keulen, maar die van mij staat niet zo scheef. Het wel raar trouwens dat de AC versie dit probleem niet heeft.
-
Maar dus niet aan beginnen aan dat vijlen aan de u-vormige blokjes in het onderstel, zoals toen beschreven in Railmagazine. Haal de kap eraf en je ziet dat het onderstel keurig recht staat ten opzichte van de rails. Als je aan de u-vormige blokjes in het onderstel gaat vijlen, zet je het onderstel juist scheef. Indertijd heeft Railmagazine de hobbyïst aardig het bos ingestuurd. De analyse in het artikel deugt niet en de 'oplossing' dus ook niet. Daarmee verpest je het model eigenlijk. Het kan niet vaak genoeg worden herhaald. :)
Het zit hem in de aansluiting tussen kap en onderstel en nergens anders. AC modellen zitten precies hetzelfde in elkaar. Hooguit zullen drierailers minder vaak de kap eraf hebben gehaald.
-
Klopt, onderstel met rust laten. Het zit 'm in de kap. Vreemd genoeg is het probleem niet bij elke kap gelijk. Ik heb de kappen destijds naast elkaar gelegd, samen met de botsneusloze kap van de 1113 en kwam zo tot de conclusie dat er iets aan de binnenkant van de 1103 weg gevijld moest worden.
-
Scheve 1100'en zijn inderdaad een bekend fenomeen :-\ Bij mij zit het juist wel in de onderstellen, daar waar het frame op de draaistellen rust. Hieronder één die ik nog niet gedaan heb:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1100-1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1100-1.jpg)
Bij deze heb ik het (nagenoeg) opgelost door een strookje plastic te leggen tussen het frame en het draaistel, op de plaats waar de schroef doorheen gaat. Klein vierkantje van styreen snijden, gaatje in maken voor de schroef, en vervolgens weer op elkaar schroeven :)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1100-2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1100-2.jpg)
Eigenlijk komt hij dan wel iets te hoog te staan maar dat vind ik altijd nog beter dan scheef.
Edit: nog even een plaatje met de kap erop (ja ik weet het, nu is de foto weer scheef ;D maar de loc is recht):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170115_143505-1_resized.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/20170115_143505-1_resized.jpg)
Hier nog een draadje waar dit besproken wordt:
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,8003.600.html
En nog een linkje voor het inbouwen van een sluitlicht: http://www.hetgroterdamproject.nl/index.php/projecten-modeltreinen/412-digirails-sluitseinen
-
ik heb de verbindstuk van de zijramen verwijderd en volgens mij zit de kap nu recht, resultaat is goed. Maar ik ontdekte wel wat anders dat op de neuzen bij de cabine ramen klein beetje grijze spuitwaas zit, ben ik de enig of is dit standaard bij dit model?
ik wil verder iedereen bedanken voor de hulp en de bruikbare adviezen. (y) (y) (y) (y)
De loc gaat over een paar maanden dienst doen als combi met Vam rijtuigen. Het is een super model, als er ooit een nieuwe nummer variant uitkomt dan neem ik hem zeker.