BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: arentjan op 26 December 2016, 12:25:36
-
Beste,
Heb aardig wat oud Piko/Gitzold en Lima spul in mn bezit. O.a. aanwezig in de BR86 en BN150 van Piko en Gutzold Het is me bekend dat de rij- en geluidseigenschappen verre van optimaal zijn. Maar daarentegen niet duur in aanschaf. En het zou gewoon moeten werken - de hoge snelheid en geluid voor lief nemend.
Waar ik telkens tegen aanloop is een gierende motor. Het gaat vooral om de M3 motor van Gutzold/Piko, maar soms heeft ook een Lima of oude Fleischmann er last van.
Vervangen van de motoren kan, maar nogmaals: het zou t gewoon moeten doen toch?
Meestal is het zo dat als ik 'm op halve snelheid buiten de lok laat draaien doet ie t normaal, maar bij 9V of meer snerpt/giert de motor enorm. Soms help uit elkaar halen, schoonmaken, smeren en weer in elkaar zetten. En doet ie het klaarblijkelijk goed. Na hermonteren in de lok (schroefjes aandraaien) doet te het even goed maar een paar minuten weer een snepend/gierend geluid en de snelheid gaat er ook uit.
Vraag: waar zit dit 'm exact in? Ik kom er niet achter. Is het de koolborstel (zien er nog prima uit), zitten de schroefjes te strak, komt het zo precies dat het wormwiel van onder niet de tandwielen mag raken, raakt het koper de magneten...
Ook Lima (m'n oude 1600) en zelfs een Fleischmann doet het soms dus het lijkt me iets universeels en niet specifiek de M3 motor van Gutzold.
Tnx alvast als iemand het antwoord weet.
-
Meestal is het slijtage van het bronzen lagertje om de motoras. Die hoor je als de loc nieuw is te smeren door m vol te laten lopen met vet, maar dat lees je zelden. Achteraf een lik vet erop helpt wel even, maar dat gegier komt later weer terug. Remedie = vroeg smeren, maar nu kom je niet onder vervangen uit.
-
Doordat het lager ovaal is geworden ,of i.i.g . te ruim, gaat de motoras langs de binnenkant van het lager rollen,.
het toerental daalt dan ook nog daarbij.
Zoals je schrijft: Er is maar een oplossing : Vervangen. ;D
Smeren helpt maar heel kort, het vet dempt de trillingen een poosje.
groeten ,Peter
-
Het ligt eraan hoeveel je met de locs wilt rijden. Voor gewoon af en toe eens een rondje karren kun je nog een hele tijd vooruit met af en toe een likje kogellagervet aan de motorlagers. Verder kun je eventueel proberen de motor van een BN150 en BR86 te vervangen door een CDromspelermotortje, even klootzakken qua bevestiging (heb hier bij een br86 de motor gewoon aan het frame geplakt met secondelijm) maar t loopt wel mooi stil.
-
Die hoor je als de loc nieuw is te smeren door m vol te laten lopen met vet,
Hoe doe je dat dan? Vol laten lopen met olie, daar kan ik me wat bij voorstellen, maar vet, hoe krijg je dat er in?
-
Wat ik wel eens gedaan heb is het motortje demonteren en dan het lagergedeelte plat op een dik stuk staal leggen. vervolgens hier boven op een stalen drevel met een grotere diameter dan het lager boven op en zo recht mogelijk op het lager plaatsen. Vervolgens een tik met de hamer op de drevel geven. Hierdoor sla je het lager min of meer een beetje plat met als gevolg dat het asgat ook wat kleiner word.
Niet te hard slaan natuurlijk want anders past het asje er niet meer in.
Is natuurlijk een paardemiddel maar het houd, althans voor een poosje het motortje gangbaar.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lagertjetik.jpg) (http://[url=https://images.beneluxspoor.net/bnls/Lagertjetik.jpg)]zo ongeveer[/url]
Mocht je al wat te hard hebben geslagen dan kun je met een ruimertje het asgat wel weer op grote brengen.
-
Beste spoorvrienden,
Dank voor alle tips n tricks!!! Vooral Gerrit die de moeite heeft genomen een tekening te maken. Ik snap nu het probleem. Als ik de motor 'fijnknijp' bij het testdraaien houdt het gieren ook op. Dat zou idd betekenen dat -hoe klein ook- de as het kritieke onderdeel is.
Ga het eerst eens proberen met kogellagervet. Lijkt me voor nu de makkelijkste en minst risicovolle.
Nogmaals dank en zal Beneluxspoor een sponsorbijdrage doen toekomen.
-
maar vet, hoe krijg je dat er in?
Net als vroeger met het opnieuw smeren van een ketting, met name bij destijdse sportfietsen. Het vet heet maken in een pannetje en de schoongemaakte ketting erin leggen. Hoefde je niet snel een nieuwe ketting te kopen.
In dit geval: vet verwarmen tot het vloeibaar is als olie en in het lagertje gieten (naaldje of coctailprikker).
(PS in een aluminium houdertje van een waxinelichtje boven een vlammetje houden. Wel met vuurvaste vingers werken ;D)
Maarten.
-
Nou Maarten, je ziet zo uit welke tijd jij stamt (ik trouwens ook).
Ik denk dat menigeen hier meewarig naar kijkt als een (brom)fietsketting in een verwarmd blik met vet ligt...Het betrof hier alleen poreus materiaal zoals brons maar het werkte perfect.
Voor uit brons gegoten lagers is het aan te bevelen om deze van te voren in een bed van olie onder te dompelen. De poriën in het brons neemt de olie op waardoor een duurzame smering gerealiseerd wordt.
Zelf gebruik ik voor smering uitsluitend Labelle producten. Gewoon het beste product. deze olie verharst niet wat bij olieproducten gebruikelijk is.
Smering is hier één; maar nauwkeurigheid/tolerantie is ook een facet wat vaak onderschat wordt. Neem een motor die trilt zonder dat er een tandwiel of vliegwiel op de as zit. Wordt de motor op het chassis gemonteerd dan wordt de trilling doorgegeven; het monteren van een vliegwiel voor meer uitloop kan desastreuze gevolgen geven. Uitgelopen lagers kunnen overigens nooit door een vetsubstantie gecompenseerd worden.
Groet, Rob