BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: MAK1205 op 22 December 2016, 09:46:51
-
Na een hele tijd niets gedaan te hebben in deze hobby vanwege andere belangrijke zaken is het er nu toch maar van gekomen.
De reden is de Plan U van Artitec. Omdat er 2 door mij aangeschaft zijn staan ze mooier op een baantje dan in de verpakking :P.
Zo is U-DORP ontstaan. En klein fictief kopstation ergens in Nederland.
Hier is het eerste schetsje van de baan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/u-dorp.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/u-dorp.jpg)
De baan gaat ongeveer 480 lang worden en 30-40 cm diep. Met die afmeting past het allemaal mooi in de hobby kamer langs de muur.
Als het aan de kant moet dan kan de baan ook uit elkaar en opgeslagen worden in de garage.
De rails keuze ligt nu bij Weinert. De Wissels worden gewoon handmatig bediend met een stelarmpje in de voorkant van de baan.
Nu eerst kerst vieren en dan in januari de plannen nogmaals overdenken en gaan starten met bouwen.
-
Ik zou in jouw baanplan nog even kritisch naar je wissels kijken.
Ik neem aan dat het linker kopspoortje naar een goederenloods of iets dergelijks gaat? In jouw sporenplan is deze loods alleen vanaf het bovenste perronspoor bereikbaar. Dat is op zich niet erg. In de praktijk zal men dit spoor zo min mogelijk voor reizigerstreinen gebruiken, zodat het vrij blijft voor goederenverkeer. Het onderste spoor zal normaliter het standaard aankomst en vertrekspoor van de reizigerstrein zijn en het bovenste spoor zou dan bijvoorbeeld tijdens de spitsuren nog gebruikt kunnen worden voor extra reizigerstreinen.
Om op het onderste perronspoor te komen, moet het wissel afbuigend bereden worden. Dat levert een snelheidsbeperking op. Ga je naar het bovenste spoor, dan rij je vanaf de hoofdlijn het eerste wissel recht, maar het wissel erna eveneens afbuigend, dus ook hier een snelheidsbeperking.
Logischer zou in jouw situatie zijn om als je naar het onderste spoor rijd, het wissel in rechte stand te berijden.
Een heel andere mogelijkheid is om beide wissels te vervangen door een engels wissel. Je houdt dan eveneens de snelheidsbeperking voor het onderste spoor, maar je kunt dan wel vanaf beide perronsporen naar de goederenloods rijden.
Veel succes en vooral plezier met het bouwen!
Jeroen
-
Die snelheidsbeperking lijkt me niet z'n probleem. Trein moet toch stoppen aangezien het spoor er ophoud.
Vaak komt het er dan wel mooier uit als het wissel recht bereden kan worden. Maar als je mooie slanke wissels neemt dan kan dat ook wel mooi overkomen. En moet zeggen dat ik de lijnen in dit plan wel mooi en natuurlijk vindt overkomen.
Juist die bocht door het afbuigende spoor te gebruiken houd het geheel speels. Een engels wissel maakt het geheel daar denk ik te propperig. Komt bij dat je nu een trein kunt laten binnen komen op onderste spoor terwijl een goederen trein richting de loods gaat.
Weet niet of je nog iets van een fiddelyard aan het eind had bedacht? geeft je de mogelijkheid om niet steeds met dezelfde trein heen en weer te moeten rijden, maar zo nu en dan ook een andere binnen kunt laten komen. Maar moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben dan.
Roelco
-
Alle mogelijkheden zijn nog open daar alleen de afmetingen van de te gebruiken ruimte de beperkende factor is.
Er komt zeker een soort schaduwstation. Hierover draaien de raderen nog op volle toeren.
De meest wilde gedachte is een soort lift aan de linker kant waardoor er opstelmogelijkheden komen 1 of meerdere niveaus onder de baan.
Treintje in de lift, naar beneden, opstelspoor op, lift gaat verder, ander treintje er op en weer naar boven.
-
Als je het goederenspoor actief wil gaan gebruiken dan is een omloopmogelijkheid eigenlijk wel handig. In het huidige plan moet de loc altijd achter de goederenwagens, duwend, naar het andere station.
-
Ik vind het een leuk stationnetje.
Zoals het er nu uit ziet is het een modern station ergens aan het eind van een enkelspoors zijlijntje. Dus verwacht ik hier sprinters en andere stoptreinen voor reizigers.
Het uitloop spoor is waarschijnlijk voor post bezorging?
Wat je zou kunnen doen als je iets meer mogelijkheden aan je layout wilt toevoegen: Kijk even naar het station van Vlissingen (even in Sporenplan).
Het enige wat bij de NS nog wel aanwezig is, wat ik bij jou nu niet zie (alleen indien gewild): een inhaal mogelijkheid. Kijk even bij station Zandvoort.
Verder ben ik heel benieuwd naar de uitwerking.
-
Hoi,
Wat mij opvalt is de lengte,maar volgen mij moet er meer uit kunnen halen, ik zou het perron naar boven schuiven en slechts 1 spoor voor reizigerstreinen gebruiken.
Of een extra spoor naast het perron sporen leggen, denk dat het meer rangeer plezier geeft, want ook bij een kopstation staat wel eens reizigersmaterieel op een rangeerspoor.
mvgr Evert en Bas
-
Met een tweede lok is het best mogelijk om getrokken terug te rijden.
Less is more dus waarom meer rails in het plan. Het is al vol genoeg :) zo.
Vanmiddag op zoek geweest naar een toegang tot een schaduwstation geheel onder de baan.
Een TV lift lijkt me wel wat zodat er etages onder de baan kunnen komen die wellicht gelijk vitrine worden.
Moet goed aan te sturen zijn met bezetmelders, hall sensoren en een Servo die de lift vergrendeld op de gewenste hoogte.
-
Die snelheidsbeperking lijkt me niet z'n probleem. Trein moet toch stoppen aangezien het spoor er ophoud.
Vergeet niet dat er ook een andere richting is. Bij vertrek uit het station moet de trein met 40 km/h de hoofdbaan op sukkelen tot het volgende hoofdsein en kan dan pas snelheid gaan maken. Wanneer de trein het wissel in rechtstand berijdt, kan de trein bij vertrek meteen meer snelheid maken.
Uiteraard moet MAK1206 het zelf bepalen wat hij wil, maar een slingerspoor wordt liever niet aangelegd. Een spoorlijn legt men het liefst zo recht mogelijk. Omdat veel kopstations vroeger een groter emplacement hadden en geregeld zelfs een compleet locomotievendepot was er bij de sanering van deze emplacementen ruimte zat om het spoor wat overbleef zo recht mogelijk aan te leggen. Een speelse baan kun je ook prima creëren door in de hoofdbaan een boog te maken.
Jeroen
-
Met een tweede lok is het best mogelijk om getrokken terug te rijden.
Had ik ook al aan gedacht, maar dan moet je wel een wachtspoortje hebben waar die tweede loc kan staan.
-
Vergeet niet dat er ook een andere richting is. Bij vertrek uit het station moet de trein met 40 km/h de hoofdbaan op sukkelen tot het volgende hoofdsein en kan dan pas snelheid gaan maken. Wanneer de trein het wissel in rechtstand berijdt, kan de trein bij vertrek meteen meer snelheid maken.
........
Jeroen
Dat js maar net wat voor sein geving je toepast. Als jr namelijk een snelheidsbord direct achter het wissel zou zetten, wat toch nodig is, dan mag je meteen als de gehele trein er voorbij is de snelheid opvoeren
-
Met een tweede lok is het best mogelijk om getrokken terug te rijden.
Less is more dus waarom meer rails in het plan. Het is al vol genoeg :) zo.
Daar ben ik het mee eens. Daarom vind ik het ook zo'n leuk plannetje.
Persoonlijk zou ik alleen de wissels en de seinen dichter op het perron zetten. Treinen zijn doorgaans niet langer dan het perron (ik ben wel bekend met het draadje 'natuurgetrouw modelbouwen'...) dus zouden de seinen makkelijk op het eind van het perron kunnen staan, waardoor de wissels ook iets dichter op het perron kunnen liggen.
Hierdoor zou je een tweetal extra wissels kunnen neerleggen waardoor het goederenspoor vanaf spoor 1 ook bereikbaar wordt. Maar mogelijk dat dit in het verleden nooit heeft gekund (de historie van een modelbaan) en het goederenspoor later pas is toegevoegd. Je weet maar nooit natuurlijk, voor elk idee is wel een natuurgetrouw voorbeeld te vinden.
-
Less is more dus waarom meer rails in het plan. Het is al vol genoeg :) zo.
misschien heb gelijk, maar wat de anderen ook al aanvoeren is een omloopspoor eventueel voor je goederentrein,en kijk eens naar oudere kopstations hoe ze het daar hebben.
woon zelf ook in een dorp met een kopstation met twee perronsporen, je zou bijvoorbeeld voor het inrijsein nog een wissel leggen, tis maar een idee.
mvgr Evert en Bas
-
Komend weekend eerst maar eens wat verder met tekenen en berekenen hoeveel hout er nodig is om de segmenten te maken.
Een dak voor de segmenten met eigen verlichting lijkt me wel wat. Heb nog kleine tl-balkjes liggen die er mooi inpassen.
-
Hallo,,
Een mooi ruim plan. Een omloopmogelijkheid voor de goederentrein is misschien wel leuk voor de spelmogelijkheden.
Zon treinenlift in het schaduwstation lijkt mij een gruwel.
Het is roepen om veelvuldige storingen en ontsporingen.
succes jandcargo
-
Het tekenwerk is klaar.
4 segmenten van 100 cm lang, 30 cm diep en 40 cm hoog (de achterwand).
Nu snel naar de bouwmarkt en morgen schroeven (y)
-
Zo het hout is binnen ;D. Gelijk hout voor de pootjes gekocht en draad voor de verlichting.
Na het nog eens doorlezen van eerdere berichten waarin alle fouten van mijn plan benoemd werden :police: :police: was daar ineens de oplossing:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/u-dorp_01.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/u-dorp_01.jpg)
Spaart me ook nog eens een wissel (y) (y) en is leuk om eens te gaan oefenen met patineren van een vervallen goederenloods.
-
De schoonheid van de eenvoud :)
Vergeet niet bij het ballasten het stukje waar de fictieve wissel heeft gelegen
met schone 'nieuwe' ballast te bestrooien 8)
Nog wat bielzen en railstukkies aan de kant die nog niet zijn afgevoerd...
Ben benieuwd naar de vorderingen, maar eerst Kerst (natuurlijk (y)
Mvg,
Tis
-
Je bent de eerste die het snapt ;).
-
Hoi MAK 1206,
Mooi is om de bielzen van de wissel te laten liggen en er gewoon twee doorgaande sporen in te leggen. Hart stukken en overig oud ijzer uit de wissel ligt er dan als schroot naast. Je kan dan de volledige biels mat laten liggen. Een vergane goederen wagen aan de loods als hang hok voor jeugd of modelofielen is dan een speels gientje.
Groeten Jeroen
-
Leuk idee met de vervallen goederenloods en de opgebroken wissel met het vernieuwde stuk spoor.
Ik ben benieuwd naar je vorderingen en ga het zeker volgen.
Heb je trouwens al een idee welke loods je wilt gaan gebruiken ?
Naast je Plan U, zou een DE-2 hier natuurlijk ook erg mooi bijpassen.
Ik deel je voorkeur tot de schoonheid van eenvoud en ruimte maar mocht je toch nog wat goederenactie wiilen hebben, zou je aan de voorkant dmv een 2de wissel nog een spoortje kunnen aanleggen langs een losweg. Mits eea past natuurlijk.
In je schets lijkt hiervoor nog voldoende ruimte te zijn zonder dat het vol gaat lijken en biedt wellicht wat afwisseling zowel qua bediening als materieel.
Succes met de bouw (y)
-
Zo'n constructie als Jeroen (Krokodil68) beschrijft heb ik in Engeland weleens gezien bij een industrieaansluiting die was opgeheven.
De nog gebruikte tong vastgelast, de andere tong er uit. Puntstuk vervangen door een recht stuk spoorstaaf.
-
Ja dat is idd een goed idee.
Alle huisjes en gebouwen komen van eigen hand.
-
Vind het een wel heel eenvoudige Pro Rail oplossing zo ::)
Plaatst het geheel in het Stadler nU tijdperk en niet zo in het U tijdperk.
-
Ach wat is het verschil tussen "Sheap" en "Chief"..... ;D
-
Wel of geen gemekker, dát is het verschil.... :-*
-
Vind het een wel heel eenvoudige Pro Rail oplossing zo ::)
Plaatst het geheel in het Stadler nU tijdperk en niet zo in het U tijdperk.
Kan wel. Is de bediening vervallen met de grote klap aan sluitingen van mei 1972. Daarna is al heel veel opgebroken.
-
Stel je voor, zo'n mooie wissel steller bij de verwijderde wissel en een pas naar afstand bedient omgebouwd nog in bedrijf zijnd wissel. Ploeg werklui bezig met afwerken en opruimen. En dan zo'n mooie lange weinert mein gleis wissel. Niet goedkoop maar je hebt er maar 1 nodig. Minder is meeer (wellicht meest).
Groeten Jeroen
-
Zodra er voortgang is komt dat hier gelijk online ;D.
-
Zon treinenlift in het schaduwstation lijkt mij een gruwel.
Het is roepen om veelvuldige storingen en ontsporingen.
Tegen beter weten in toch maar eens op zoek gegaan naar een fabrikant van TV liften.
Morgen een afspraak bij een TV Liften bouwer (bedrijf) die wat ziet in het idee.
Nu nog een "sponsor" zoeken voor de realisatie er van in de vorm van een bedrijfje wat affectie heeft met modeltreinen en de toegepaste elektronica hiervoor.
Tips?
-
Misschien is het met handig knutselen zelf te maken.
Zoek maar eens op youtube met als onderwerp "loklift". Het zal je verbazen hoeveel je al voor gegaan zijn in het idee.
Rocrail heeft een heel goede mogelijkheid in zijn programma en via het forum kan je makkelijk aan de nodige soft- en hardware komen.
Grt Erwin
-
TV-lift is een goedkope oplossing.
Zorg er echter wel voor dat je ook aan de rail uiteinden een stabiele overgang kunt krijgen.
Het geheel moet dus altijd 100% waterpas blijven. Ervaring leert dat dit met een TV-lift niet altijd zo is helaas.
Zeker als je sporen langer worden.
-
Misschien is het wel handiger om een kleine draaischijf aan te schaffen,
i.p.v. een tv lift het is maar een idee hoor.
Mvg Frans
-
Een goed idee maar omdat er maar 25-30 cm diepte is gaat dat niet.
-
Leuk basisidee. (y)
Weinig rails, lekker landschapje bouwen.
Zo het hout is binnen ;D. Gelijk hout voor de pootjes gekocht en draad voor de verlichting.
Na het nog eens doorlezen van eerdere berichten waarin alle fouten van mijn plan benoemd werden :police: :police: was daar ineens de oplossing
Maarre, kan wel zijn dat de aansluiting is opgeheven. Ik ben in ieder geval zo iemand die zich gaat afvragen hoe de aansluiting ooit is gebruikt. :police:
Nu is de werkelijkheid vaak wilder dan de fantasie, dus vooral niks van aantrekken.
-
Vandaag m'n plan U en de rails verkocht zodat er alleen modules overgebleven zijn.
Maar eens bedenken wat dan het doel gaat worden. Spoor nul of 1 is misschien een optie na het zien van een spoor 1 lokje bij een kennis.
-
Vandaag m'n plan U en de rails verkocht zodat er alleen modules overgebleven zijn.
Maar eens bedenken wat dan het doel gaat worden. Spoor nul of 1 is misschien een optie na het zien van een spoor 1 lokje bij een kennis.
Dat is wel heel plots.
-
Ja idd. Wanneer je er gewoon de nieuwprijs voor krijgt en het eigenlijk toch niet echt leuk vind is de beslissing snel gemaakt.
Aangezien knutselen erg leuk is zou een zelfbouw project leuker zijn dan stomweg iets kopen.
Zit te denken aan een paar ketelwagens waarmee dan gerangeerd kan worden met een dieseltje.
Nu is die eigenlijk al klaar op de pc ;D.
Eens even een plaatje zoeken er van.
-
Hmmmm spoor 0 of 1 ;D Lastige keuze ;)
Ik ben benieuwd naar wat je gaat kiezen en met welk thema.
Succes met je keuzes (y)
Houd je ons hier wel op de hoogte ?
-
Ja hoor.
Toch eigenlijk veel leuker nul of één.
Deze maar eens laten printen en een aandrijving er bij zoeken (zonde van het werk om er niets mee te doen):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/1203_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/1203_1.jpg)
Nu nog kiezen voor een soort moderne goederenwagen.
-
Als je voor 1 gaat, zou ik eens rond gaan kijken. Er is volgens mij een producent die dit model ook doet.
-
Die doet de 1206 (ook mooi :P). Mijn tekening is een 1205 ;).
-
Gelijk maar eens aan de slag gegaan na het kopen van wat rails:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Project1_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Project1_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Project2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Project2_1.jpg)
Wellicht iets groters bouwen later zoals dit:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Project3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Project3_1.jpg)