BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Jan Bennink op 25 November 2007, 11:04:46
-
Beste vrienden,
Sinds 2002 gebruik ik LocSounddecoders van ESU voor mijn lokomotieven. Eerst de versie 2.0 en inmiddels levert ESU de versie 3.5. De nieuwe versies kennen veel meer geheugenruimte voor meer geluiden en ze zijn steeds kleiner geworden.
Het kleiner worden gaf mij aanleiding om oudere loc's van een nieuwe decoder te voorzien. De versie 2 kon vaak niet in de loc, de versie 3.5 vaak wel. Maar daarmee kwam ook het nieuwe geluid, althans, dat is mijn ervaring. De oude versie (bv. 2 cyl. stoomloc) kent een vol en diep stoomgeluid. De nieuwe versie 3.5 heeft dat vaak niet. De geluiden van de 2 cyl. stoom, ook de BR64, sissen en blazen, maar diepe cylinderslagen hoor ik niet meer.
Heeft iemand van jullie die ervaring ook? Misschien kan ik op de site van ESU betere geluiden vinden. Het verschilt vaak per loctype.
Ik ben in bezit van de ESU programmer. In combinatie met de proefstand van ESU kan elke decoder heel zuiver "geladen" worden.
Overigens is het wel zo dat de versie 3.5 ook heel mooie geluidseffecten kent, het geluid van de luchtpomp na het afremmen vind ik de beste aanvulling en ook het geluid van het starten en weer uitzetten van een dieselmotor is prachtig.
Natuurlijk zijn er inmiddels ook andere leveranciers van decoders met geluidseffecten. Ik blijf echter, door het bezit van de programmer, het liefst bij ESU.
Ik ben van plan in de komende maand een stukje op mijn eigen site te schrijven over het inbouwen van deze decoders in loc's of de daaraan vast gekoppelde wagens. Ik hoop met dit draadje reacties te krijgen om het verhaal compleet te maken.
met groet, Jan
-
Jan,
Ik ben erg geinteresseerd. Ik wil graag zelf ook in mijn 2200 Roco dieselloc een decoder bouwen. Ik ben al bij dieverse winkels/stands geweest, maar krijg toch niet de juiste info. Ik wil de decoder nl niet in de loc zelf bouwen, maar onder mijn baan en een pc speeker aansluiten. Dus ik kom graag op je website kijken.
Groeten
Hans
-
Hans,
Bedoel je dat je het geluid van de loc uit je PC speaker wilt laten komen? Een locsounddecoder zit in de loc, stuurt de loc en zorgt voor het syngroon lopende bijbehorende geluid uit de kleine speaker in de loc (of aanhangende wagen). Indien je een loc wilt sturen met een locsounddecoder onder de baan kan je slechts met één loc tegelijk rijden. Is dat de bedoeling?
Er zijn andere systemen die, via een bijbehorend computerprogramma, treingeluid uit 4 luidsprekers laten komen alsof het geluid van de rijdende trein afkomt, maar daar hou ik mij niet mee bezig. Misschien dat iemand anders daar meer info over heeft, er is al eens een draadje over gestart dacht ik.
Met groet, Jan
-
Het programma Railraod en co kent een geluidsmodule waarmeeje je lokgeluid uit bv 4 d speakers verdeeld over je kamer kan laten komen.
Een andere mogelijkheid is om via een versterker je geluidslocdecoder te koppelen.
De lok op de baan geef je een simpele dcc decoder en je geeft ze hetzelfde adres.
Het effect zou dan moeten zijn dat je loc rijdt maar het geluid uit je kamehoeken komt. Er was destijds een logging baan op eurospoor die dit systeem bedacht had en goed uitgevoerd. De shay's reden in het bos met prachtig geluid.
-
Ja, eigenlijk bedoel ik dat wat Han aangeeft. Iemand heeft me verteld dat je daarvoor een PC speakerset zou kunnen gebruiken, omdat die al een ingebouwde versterker heeft. Ik was niet van plan om er een PC tussen te bouwen. Nu wist men mij ook te vertellen dat het geluid van een 2200 niet via een ECU decoder te maken is, en ook dat het vermogen van de locsound decoder voldoende groot moet zijn om dit zo te doen, en zo meer. Dus ik heb me er nog niet aan durven wagen. Maar wellicht is gewoon beginnen het beste.
Groeten
Hans
-
Jongens (en meisjes ;)),
Is er echt verder niets meer te melden over het ESU Locsound geluid ???
of opmerkelijke ervaringen hiermee? Ik neem toch aan dat er inmiddels heel wat gebruik van wordt gemaakt.
Groeten, Jan
-
Beste Jan,
Het is maar wat je precies wilt weten.
Ik heb een Class 66 met sound. Die is geweldig. Enorm geluid. En de decoder is fantastisch afgestemd op de loc. Prachtige rijeigenschappen.
Daarnaast heb ik een 2-tal decoders zelf ingebouwd. Een BR10 van Trix voorzien van een decoder voor de BR 10-hoch10 öl. Dat geluid is iets minder van kwaliteit. Het is een hele toer om het geluid gesynchroniseerd te krijgen met de schuifbeweging. Dat lukt nooit helemaal op alle snelheden. Op topsnelheid zou het een soort ruis moeten zijn waarin de slagen niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Dat krijg je dus niet voor elkaar.
De andere inbouw betreft een BR 218 van F*. Omdat die het geluid van een BR03 heeft, moet ik nog een keer een ander geluid laden. Terug naar de winkel dus.
Tenslotte heb ik een ER20 van Roco met geluid. Dat geluid is zacht (klopt met de werkelijkheid), maar er zit wel veel ruis in. Het geluid reageert nauwelijks op verhoging van de snelheid (ook conform de werkelijkheid?). De decoder is, zoals je mag verwachten van een kant en klaar model, qua rijeigenschappen goed afgestemd op de loc.
De zelf ingebouwde decoders zijn volgens mij van versie 3.5. Die werken namelijk ook bij analoog bedrijf. De Class en de ER hebben vermoedelijk decoders van een eerdere versie (ik heb het overigens niet gecheckt)
Verder vind ik dat de geluiden behoorlijk snel vervormen. Soms heb je last van resonantie (Class). Dat zou wat mij betreft wel beter mogen.
Tja, dit zijn zo'n beetje mijn ervaringen. Als je dingen specifiek wilt weten hoor ik het wel.
Groet, Bas
-
Ik bezit inmiddels de nodige locs met sound-decoders en heb daar verschillende ervaringen mee. Opvallend vind ik het verschil tussen het Nohab-diesel geluid van de 2.0 en de 3.5. In mijn beleving is het geluid van de 3.5 versie echt veel beter (ik heb de Nohab Bolleneuzen een paar keer in Denemarken gehoord).
Verder ben ik net als Hans gëinteresseerd in het geluid van de NS 2200. Maar ook in het geluid van andere NS-diesellocs. Dus bijvoorbeeld de NS 2400, de 6400/6500, maar ook in het geluid van de Plan U-treinstellen.
Het lijkt me stug dat het geluid van de NS 2200 niet vast zou kunnen worden gelged in een ESU-loc-decoder. Eerder lijkt me het probleem dat het geluid zo makkelijk te kopiëren valt. M.a.w.: degene die de moeite neemt om het geluid in een decoder te zetten, ziet zeer waarschijnlijk nooit veel terug van zijn investering.
En dat is jammer, want daardoor moeten we het geluid van heel wat locs/treinstellen missen.
mvg,
Gert
-
Ik heb sinds kort een roco 232 met een esu 2.0 sounddecoder.
Nu heb ik met de afstellingen een probleem. Als ik hem op 14 stappen zet dan werkt het licht netjes, maar het geluid niet. Zet ik hem op 28 stappen, werkt het geluid goed maar het licht weer niet, knippert en gaat pas branden op het moment dat het gaat rijden.
Iemand hier ervaringen mee? Vooral hoe het op te lossen ;)
Vandaag mijn soundmodule binnen voor mijn mehano class 66, mooi geluid, zelfs de alarm zoemer bij het starten gaat af, machtig stukje techniek, al vind ik de typhoons niet helemaal zoals ze zijn en loopt het niet geheel synchroon, voornamelijk als er (te) snel versneld word. Maar zeker een plus bij deze loc, sound :P
mvrgr
Remco
-
Remco, Gert, Bas, op dit vroge ochtenduur even een snelle reatie, ik heb vandaag verder geen tijd meer, vrijdag weer wel.
Remco, hoe is je CV29 ingesteld? En met hoeveel rijwegstappen rij je normaal?
Gert, de ESU decoder kan altijd weer worden geladen met elk nieuw geluid.
En Bas, dat soort reacties bedoelde ik dus. Over die synchronisatie kom ik ook nog even terug.
Tot gauw, Jan
-
Nu wat meer tijd :D
Van Bas
Het is een hele toer om het geluid gesynchroniseerd te krijgen met de schuifbeweging. Dat lukt nooit helemaal op alle snelheden. Op topsnelheid zou het een soort ruis moeten zijn waarin de slagen niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Dat krijg je dus niet voor elkaar.
Ik volg de aanwijzing van ESU, eerst CV57 zo instellen dat bij de laagste snelheid de cylinderslagen overeenkomen met de wielomwenteling en daarna CV58 zo instellen dat bij hogere snelheid de frequentie meegaat. (voor versie 2: CV52 en CV53) Je bent er wel even mee bezig ;)
Let wel: BR 10=3 cylinder=6! cylinderslagen per wielomwenteling.
Bij hogere snelheden gaat het geluid over in een roffel van slagen. Bij de maximum snelheid, en volle belasting, zou dat in een soort gehuil over moeten gaan, maar dat haal ik toch niet op mijn baan (omgerekend max. 60 km/uur)
Ik heb trouwens geen last van geluid dat in de tijd slechter wordt.
Van Gert
Opvallend vind ik het verschil tussen het Nohab-diesel geluid van de 2.0 en de 3.5. In mijn beleving is het geluid van de 3.5 versie echt veel beter
Ook bij mij is bij een paar lokomotieven (o.a. V100) het dieselgeluid in de 3.5 versie beter. Maar ik gebruik het oude V100 geluid weer wel voor de VT25. Bij het stoomgeluid heb ik nog geen mooie versie 3.5 gevonden.
Verder denk ik dat ESU alleen in geluid wil investeren als een fabrikant een ESU decoder meelevert. En dat is met de 2200 nog niet het geval........
Ik zal (voor het stoomgeluid) eens een mailtje aan ESU zenden.
met groet, Jan
-
Let wel: BR 10=3 cylinder=6! cylinderslagen per wielomwenteling.
Ik heb een BR39 van FL voorzien van ESU loksounddecoder. Dat is een 3-cylinderlok. Ik heb altijd gedacht dat die 3 slagen per omwenteling te horen gaf.
Wie weet exact hoe het zit, want daar ben ik toch wel nieuwsgierig naar.
En hoe zit het dan met 2- en 4-cylinderloks?
-
Een 3 cilinder geeft inderdaad 6 slagen per omwenteling. Komt doordat stoomlocs 'dubbelwerkende' cilinders hebben: je laat beurtelings stoom toe aan beide kanten van de zuiger, dus twee keer per omwenteling.
Een 2 cilinder geeft dus 4 slagen per omwenteling. Bij een 4 cilinder zou je er 8 verwachten maar meestal zijn het er ook maar 4 omdat telkens twee cilinders tegelijk stoom afblazen.
Voor compoundlocs (waarbij de cilinders als het ware in serie zijn geschakeld) en gelede locs (met 2 onafhankelijke drijfwerken) kun je weer andere geluidseffecten verwachten.
Arjen.
-
Inmiddels op de site een verhaaltje neergezet met wat plaatjes.
http://www.murmeltal.nl/paginas/materieel (http://www.murmeltal.nl/paginas/materieel)
met groet, Jan
-
Nou Jan, ik zie dat je helemaal verslaafd bent aan 'sound'. Inmiddels liggen er bij mij heel wat loks in de doos met sound. Ben benieuwd hoe je de sound in de tweede motorwagen van de TEE ingebouwd hebt. Dat projectje ligt al een hele tijd...
Groet, Arnold
-
Nou Jan, ik zie dat je helemaal verslaafd bent
;D
Ben benieuwd hoe je de sound in de tweede motorwagen van de TEE ingebouwd hebt.
Door ook twee luidsprekerdraden door de hele trein heen te leiden, zie de betreffende pagina, en gewoon een tweede rechthoekige luidspreker te plaatsen en aan te sluiten. Van afstand hoor je één speaker, van dichtbij komen er echt twee langs :D Lastig is als de trein niet op de baan kan blijven staan. De stekkertjes zitten verstopt onder de daken van de rijtuigen.
met groet, Jan
-
Tja, ook een optie. Ik zat dus te denken aan een tweede loksound decoder. Zal de doos weer eens open trekken.
-
Interessante site Jan. Ga ik in de gaten houden!
mvg,
Gert
-
Een 3 cilinder geeft inderdaad 6 slagen per omwenteling. Komt doordat stoomlocs 'dubbelwerkende' cilinders hebben: je laat beurtelings stoom toe aan beide kanten van de zuiger, dus twee keer per omwenteling.
Een 2 cilinder geeft dus 4 slagen per omwenteling. Bij een 4 cilinder zou je er 8 verwachten maar meestal zijn het er ook maar 4 omdat telkens twee cilinders tegelijk stoom afblazen.
Voor compoundlocs (waarbij de cilinders als het ware in serie zijn geschakeld) en gelede locs (met 2 onafhankelijke drijfwerken) kun je weer andere geluidseffecten verwachten.
Arjen.
Daar heb ik rekening mee gehouden. De BR 10 heeft 3 cilinders, dus 6 slagen per omwenteling. Dat betekent dat je al bij een heel geringe snelheid, heel veel slagen telt. Bijna onwerkelijk. Het is bij de decoder al heel snel op. Dan neemt de frequentie niet meer toe.
Wat mij verder opvalt is dat de eerste snelheidsstappen heel grof omhoog gaan, terwijl dat in de hogere regionen veel gelijkmatiger gaat. Dat zou ik graag anders zien. Ik denk dat dat alleen goed in te stellen is als je over het programma van ESU beschikt. Dan zie je de curve op je scherm. (Ik zie geen brood in het het per CV wijzigen van de instelling. Gaat vast een heleboel tijd / trial and error in zitten).
Groet, Bas