BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: EdvK op 22 November 2007, 23:10:14
-
Hallo, het volgende probleem doet zich voor .
Bij het aansluiten van led’s op mijn controlepaneel voor de bediening van de wissels (fl**)
Gaat het bij de eerste 2 aansluitingen goed , echter als ik er meer aansluit (ik heb er zo’n 40 te doen (duo led”s) dan blijft er niet genoeg spanning over om de groen zijde te laten branden
De led’s worden zoals onderstaand voorbeeld aangesloten op een 1000 ohm weerstand en een Fl** trafo.
Nu is de vraag eigenlijk kan deze weerstand zondermeer verlaagd worden, of is het verstandiger om voor elke led een weerstand van 1 k te plaatsen, zo ja , blijft er dan genoeg spanning over om het wissel te schakelen en welke weerstand zou er dan tussen moeten als ik 1 weerstand wil gebruiken zoals op de tekening om toch de groene en rode wil laten branden.
Vriendelijke groet Ed
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/led_weerstand.jpg)
-
Ed,
ik probeer je schema te begrijpen, maar dat lukt me niet.
Om te beginnen staat er een 1k weerstand in serie met de hele voeding, dus ook de stroom voor de wisselspoelen moet door die weerstand. Volgens mij doen de wisselaandrijvingen het dan niet meer.
Heb je twee duoleds per wisselaandrijving? Waar is dat goed voor?
Tussen de schakelaar en de duoleds zie ik nog een dingetje wat een weerstand zou kunnen zijn. Klopt dat?
-
Beste Ed,
Geef elke duo led in je schema een 1K Ohms weerstand, dat gaat beter werken voor de leds dan.
Het is niet echt bevorderlijk voor het functioneren van de leds om deze op een wisselspanning aan te sluiten, los van het feit dat je dan te maken krijgt met impedantie van de spoel (wat weerstand veroorzaakt) van de wisselmotor waardoor deze mogelijkerwijs ook nog eens minder krachtig zou kunnen zijn bij aanspreken voor omschakeling.
Ik heb even een schemaatje gemaakt van hoe de aansluitingen gerealiseerd kunnen worden per wisselmotor.
Bekijk het eventjes zou ik zeggen....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/duoled_schema.jpg)
De zogezegde ' blusdiodes ' ( D1 en D2) die parallel aan de spoelen van de wisselmotor staan kunnen mogelijkerwijs weggelaten worden doch ik heb ze wel getekend.
De schakelaars ' S1 en S2 ' worden intern door de wisselmotor bediend.
De druk-knoppen 'S3 en S4' met maak-kontakt zorgen voor de omschakeling van de wisselmotor.
Weerstand R1 is de gezamelijke weerstand voor de duo-led en bedraagd 1K-2K, afhankelijk van de toegevoerde spanning.
Door het gebruik van druk-knoppen met maak-kontakt blijven je spoelen van de wisselmotor niet onder spanning staan, scheelt ook nog eens in de levensduur.
@Klaas:
Dit schema zou beter zijn denk ik :)
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Peter, je schema is op zich niet verkeerd, maar toch een paar opmerkingen.
De schakelaar S1/S2 die je tekent is het eindafschakelcontact. Maar meestal is dat een enkelpolig wisselcontact dat aan de andere kant van de spoelen zit, dus in jouw tekening helemaal bovenaan. Maakt voor de werking overigens niks uit.
Als de eindafschakeling goed werkt kun je ook met een wisselschakelaar werken voor de bediening. maar drukknoppen is inderdaad veiliger.
Wat de opmerking over wisselstroom betreft, dat ben ik niet helemaal met je eens. De spoelen hebben inderdaad zelfinductie, maar in het geval van wisselaandrijvingen is die zo gering dat dat nauwelijks een rol speelt.
Wat je plaatje betreft, bij tekeningen is het handiger om die op te slaan als gif. Een jpg maakt het plaatje wazig, en bovendien is het lastiger om een jpg achteraf te bewerken.
-
zou het gewoon zo doen.
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/wisselstand.gif)
http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/wisselstand.gif
Mvg
Wim.
-
Klaas,
Het schema geeft inderdaad al vast een weerstand(dingetje) weer tussen de schakelaar en de led's , waarom 2 maal een duo led per wissel is gedaan om ten alle tijde de wisselstand weer te geven, maw de rijrichting wordt groen en de andere rood , terug weer omgekeerd je hebt dus als je groene led's op je plateau volgt de route.
Peter,
Hartstikke intressant maar ik begrijp er geen b*l van ,ik weet ondertussen wat een weerstand is hoe ik het een en ander moet uitrekenen en aansluiten maar zo'n ding als wat jij en Wim tekenen zou bij mij ongeveer op een plaat van 10 bij 10 cm komen te zitten en dan is het nog af wachten of ie het doet.( zo zie je maar, ieder zijn vak)
Ik had zelf zitten te denken als wat Peter schreef , geef elke duo led een weerstand, dus we gaan dat maar eens proberen, alleen nog 45 weerstand zien te ritselen/kopen.
verder allemaal bedankt voor de back-up, tzt hoort U ervan.
groet Ed