BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Beusi op 22 November 2007, 15:59:48

Titel: Baan electroniseren
Bericht door: Beusi op 22 November 2007, 15:59:48
Goeiedag allemaal,

Ik ben volop bezig aan de bouw van mijn N-spoor baan, en daarmee ben ik nu gekomen op het punt van de electronica. Nu wil ik graag de treinen netjes af laten remmen en weer weg laten rijden en een bepaalde tijd laten stoppen ed. Nu heb ik van die modules gezien van conrad voor een mooie prijs.

Is dit aan te raden en makkelijk in gebruik? Ik heb ook de systemen van mecktronics gezien maar dan heb ik weer aparte trafos en dingen nodig. Het gaat alleen om het station en een bezetsmelden voor een klein schaduwstation, die ik zelf met de hand wil gaan bedienen.

Wissels worden ook met de hand bedient. Is er eventueel al een topic of een website waar ik alle info en een uitleg kan vinden hoe ik mijn baan goed in blokken kan verdelen voor analoge trein besturing?

Verder gebruik ik minitrix wissels, wat voor wipschakelaartjes kan ik daarvoor gebruiken?

groetjes Niels
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Beusi op 22 November 2007, 17:08:16
Of zijn de remweerstanden en optrekweerstand van minitrix (art nr: 66631 en 66629) aan te raden?
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Koos Kranenburg op 23 November 2007, 23:11:50
Je wilt treinen netjes laten afremmen en optrekken en ook bezetmelden, waarom niet digitaal? Ik heb met van Meekeren modules gereden maar mij voldeed het niet omdat dergelijke systemen geen rekening houden met de rij-eigenschappen van de treinen. Digitaal rijden is wel wat duurder maar geeft veel meer voldoening en veel meer mogelijkheden.

P.S.
Op welke oorlogje slogan slaat weet ik niet maar Krieg schrijf je met een hoofdletter.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Beusi op 23 November 2007, 23:15:41
Hey Koos, heb je goed opgemerkt. Dat hele digitale gebeuren heb ik een beetje opzij geschoven, omdat als je is een nieuw treinstel of nieuwe locomotief koopt, je gelijk een decoder van 40E in moet bouwen. Beetje zonde geld en daar komt bij dat je in N-spoor locs zeer weinig ruimte hebt.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: RoSoft op 24 November 2007, 00:18:36
Nu kost een goede decoder voor N-Spoor geen 40,- euro, en als het echt een nieuwe modelis dan is deze digitaal voorbereid, en kun je de decoder er zo inprikken.

Een goede decoder kost ergens tussen de 25,-- en 30,-- euro. En daarbij krijg je dan rijeigenschappen waar geen enkel analoog systeem aan kan tippen.

Verder heb je al eens gekeken wat een analoog bloksysteem kost, ik schat zo maar in dat het uiteindelijk duurder zal zijn dan de digitale oplossing.
Verder zal het analoge bloksysteem heel erg star zijn, en iedere verandering of toevoeging zal erg veel bedradings veranderingen in de hand werken, waarbij je al snel door de bomendraad het bos niet meer ziet.

Dus als je verstandig bent en je moet nu helemaal opnieuw starten, ga dan gelijk voor de digitale oplossing.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Beusi op 24 November 2007, 08:48:15
Het punt is een beetje dat ik eerst een beetje wil experimenteren met een module van een euro of 10, want dat kosten ze bij conrad namelijk. De decoders die klein genoeg zijn voor de locs die ik op dit moment in bezit hebt waren tot nu toe nog 40 euro. Tevens laten de locs die ik nu heb het niet toe om een decoder in te gaan bouwen, of ik moet erin gaan frezen ed. Het is hier nog voornamelijk kinderspel dus wilde ik het een beetje betaalbaar houden.

Ik heb ongeveer uitgerekend dat ik bij elkaar 25 euro kwijt ben om het een beetje netjes te maken wat station betreft. Verder heb ik een schaduwstation van 2 sporen die ik met behulp van een normale bezetsmelder en een eigen schakelbord zelf wil gaan bedienen. Dan ben ik voor 40 euro klaar ongeveer, daar kan een decoder niet aan tippen?  En dan kan ik met iedere gewenste trein of locomotief gaan rijden.

Of zie ik het nu verkeerd?
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Klaas Zondervan op 24 November 2007, 09:52:09
Niels, als ik je goed begrijp zit je met een vrij veel voorkomend probleem: je wilt van alles, maar je hebt geen geld, en ook te weinig kennis van elektro(nica) om het zelf te maken.

Ik vind dat je een beetje onlogisch bezig bent. Je hebt al wel een Lokmaus aangeschaft, maar je wilt geen decoders inbouwen. Daarvoor heb je verschillende redenen. Je vindt een decoder zonde van het geld, maar die loc zelf, heeft die niks gekost dan? En was dat dan geen zonde van het geld?
Je vindt dat er te weinig ruimte is in een N-loc. Nou, dat moet je tegen Wim Ros niet zeggen, want die prutst een decoder in elke loc die hij tegenkomt. :) En ja, soms moet je een beetje frezen, nou en? Vijlen kan trouwens ook.

Het eerste wat je moet doen is een duidelijke keuze maken: ga ik digitaal, of blijf ik analoog? Als je digitaal gaat, dan moet je accepteren dat je wat financiele offers moet brengen, maar op de lange duur profiteer je van het feit dat je gebruik kunt maken van beproefde standaard oplossingen. Het kan betekenen dat je je wensen nog wat moet uitstellen om eerst de schatkist wat te spekken.

Als je analoog wilt blijven, dan zul je toch eerst wat basisinzicht moeten verwerven in de elektrotechniek. Dat kost niet zo zeer geld, maar vooral tijd om die kennis bij elkaar te sprokkelen. Een manier om die kennis te vergaren is gewoon ergens beginnen. Dus koop die module van Conrad en ga er mee experimenteren. Het kan zijn dat je dat ding uiteindelijk aan de kant gooit omdat je er achter komt dat dat niet de manier is waarop je verder wilt, maar je leert er waarschijnlijk wel wat van.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Beusi op 24 November 2007, 10:09:06
Tja daar heb je wel helemaal gelijk in, maar ik ga inderdaad maar is wat uitproberen. Bedankt in ieder geval!! De locomotieven hebben me inderdaad niks gekost, stonden allemaal nog op zolder;) maar dat is even niet interesant. Die lokmaus had ik voor weinig kunnen overnemen omdat ik toen nog met de grote twijfel zat om een begin te maken in het digitaal. Alleen toen kwam het probleem decoder. Deze aankoop was een typisch geval van een impuls aankoop. Helaas 1 van mijn slechte punten. Ik zie iets en ik wil het hebben. Maar goed ik ga is het een en ander proberen dan horen jullie het wel!
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Klaas Zondervan op 24 November 2007, 13:05:59
Okee.
En mocht je tegen problemen aanlopen, dan weet je ons te vinden. :)
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wurlitzer op 24 November 2007, 19:24:29
Citaat Wim Ros: "Verder zal het analoge bloksysteem heel erg star zijn, en iedere verandering of toevoeging zal erg veel bedradings veranderingen in de hand werken, waarbij je al snel door de bomendraad het bos niet meer ziet."


Wil je dat eens verder uitleggen Wim? Ik ga er n.m.l. vanuit dat ook bij een dig. bloksysteem  de rails in afzonderlijke van elkaar geïsoleerde "vakken" verdeeld moet worden. Ik heb het dan natuurlijk over stroom-detectie.  Jaap
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: RoSoft op 24 November 2007, 19:40:12
Als je digitaal gaat of wil rijden in een bloksysteem en met schaduwstations, dan doe je dat m.b.v. een besturingsprogramma. Daarmee los je softwarematig alle hardwarematige verbindingen mee op.

Het enigste wat je nodig hebt in de baan is bezet/terugmelding. Aan de hand van die bezetmelding maak je blokken. Die Blokken koppel je softwarematig aan elkaar, en je laat eventuele tussen liggende wisselstraten schakelen aan de hand van deze koppelingen.

In de software kun je dan bijvoorbeeld aangeven dan een bepaalde trein ergens niet mag komen, of juist wel naar toe mag, ook pendelverkeer is dan een fluitje van een cent.
Ook het schaduwstation kan dan op verschillende manieren worden gevuld en leeg gereden. Zonder dat je daar iets aan de bedrading hoeft te veranderen.
Het zelf beinvloeden van de treinloop blijft natuurlijk altijd mogelijk door het koppelen van een eigen bedieningspaneel (NX-Paneel)
Ook bewaakt rangeren is een optie. Welk programma je daar voor nodig hebt, kijk op www.pahasoft.nl


Mvg
Wim.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wurlitzer op 08 December 2007, 16:50:12
Hallo Wim

Door familie omstandigheden ben ik dit draadje even vergeten, maar alsnog bedankt voor je duidelijke reactie.  Jaap
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: wvdm op 16 September 2008, 02:35:30
Hoi,

quote/een decoder kost 25 a 30 euro./unquote
Voor 25 euro kan je al drie blokken beveiligen met mecktronics of van Meekeren. Een digitale trafo is duur, dan moet je de wissel en de seinen digitaliseren, terugmelders kopen, en voor het langzaam afremmen en optrekken weer een duur apparaat kopen. Vervolgens moet je er nog een computer aan hangen, dus eerst kopen, een software programma eropzetten en dat bestuderen, vervolgens kom je erachter, dat de decoder, die je net in de locomotief gezet hebt, eigenlijk niet daarvoor geschikt is en dan rijdt de locomotief plotseling met hoge snelheid de verkeerde kant op, omdat de decoder het begeven heeft en oh, ja, welk nummer had die locomotief, waar is mijn lijstje? :(

Ik zet gewoon een loc vers uit de winkel op de rails en hij rijdt automatisch, ja, maar niet volgens een star rijschema, want dat ligt aan mijn baan plan. ;D
en het rijdt veeeeeeeeeel beter als digitaal. ;D
18 treinen rijden er straks automatisch en ik kan lekker rangeren, zonder op de restte letten voor de prijs van alleen een intellibox.
Met Nederlandse seinen, die rood, geel en groen volgens het NS voorbeeld  branden. :P

Groetjes
Wil
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Ronald Halma op 16 September 2008, 08:40:24
Je hebt helemaal gelijk Wil.... Maar dan nog kan dat niet tippen aan de vrijheid van digitaal rijden. Jij (en anderen) kijken alleen naar wat het kost (wat uiteraard een belangrijke factor is), maar digitaal rijden is niet eens zo duur t.o.v. analoog. De prijzen van digitale systemen is de laatste jaren drastisch gedaald, en ook de decoders zijn een stuk goedkoper geworden. Kijk maar naar geluid, er zijn inmiddels geluidsdecoders van rond de 60 euro. En een rijdecoder met lastregeling ligt inmiddels op een gemiddelde van een 25 euri's.
Verder wordt inmiddels een groot deel van de loc's van fabrikanten al digitaal uitgebracht, en die zijn eigenlijk net zo duur in vergelijking tot hun analoge broeders eerder.

Wat Wim probeert te zeggen is dat de totale vrijheid na het bouwen van de hardware (bezetmelders/blokken e.d.) veel groter is. Als je dan iets veranderen wilt kan dat software matig, zonder op je rug onder je baan te moeten liggen om ergens iets te veranderen. Om nog maar te zwijgen over de vereenvoudiging in bekabeling.
En die pc? Dat mag een goedkoper exemplaar zijn, zonder alle toeters en bellen die er tegenwoordig opzitten. En die dingen zijn de laatste jaren ook alleen maar goedkoper geworden.
En als klap op de vuurpijl; de software is gratis! ;D

Ja, ik ben digitaal en blijf dat ook. Als ik mijn loc's zie rijden zoals ook hun grote voorbeeld dat doet, en ik zie dat ik gemakkelijk met meerdere loc's tegelijk kan rijden, ja zelfs met voorspan of 4-voudig, wie wil er dan nog terug naar analoog..... ::) Ik in ieder geval niet!

Maar het blijft: "een ieder moet doen wat hij of zij graag zelf wil". Wij geven alleen maar een, hopelijk, goed advies ;)

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: KroKo op 16 September 2008, 10:27:36
En waarom word er iedere keer weer die intellibox bij gesleept? :-[ er zijn veel goedkopere alternatieven.

Wanneer je analoog gaat rijden zit er ook een bepaald hobby gehalte in het bouwen, waarom dan bij digitaal niet. Met een "oude" PC en gratis software kom je al een heel eind. En kijk eens naar schakelingen zoals Karst en Wim en elkaar gefrot hebben.

Dan heb je voor nog geen €100,- een centrale, waar nog geen IB aan kan tippen 8) en je kan gewoon je Lokmaus er aan koppelen.

Groet,

Erik,Die hiermee overigens geen oordeel velt over de IB
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wim Ros op 16 September 2008, 10:35:10
Zonder te letten op de prijs van een Intellibox bijvoorbeeld.
Mijn beste heb je wel eens van Mrdirect of DDW vernomen. Dat zijn stukjes software die een centrale van je computer maken. En die zijn net als Koploper GRATIS.
En van Meekeren dan is mij ook bekend, zo rond 1982 tot 1985 meegewerkt. En ik moet zeggen mijn treinen gingen over het algemeen stuiterend over de baan, van soepel rijgedrag was geen sprake. Dus toen Marklin uit kwam met zijn digitale systeem, ben ik speciaal naar Duitsland gereden om het te kopen, want hiet was het nog niet te koop, en de reclame slagzin sprak me wel aan Eenvoudig digital, alles over twee draden. En dat was iets heel anders dan de draadbomen die nodig zijn bij het van Meekeren systeem.


Mvg
Wim.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Gerrit Reitsema op 16 September 2008, 12:12:32
Hallo mede sitegenoten.

Ik heb dit draadje gevolgd en ik kom tot een conclusie.

Er wordt veel over digitale- en analoge banen gevraagd en geadviseerd.
Nu is er tegenwoordig zoveel te beleven op het digitale vlak, dat ik de "draad" wel eens kwijt ben.
Ik ben zelf een electronicus en volg deze materie op afstand. Zelf rijd ik echter analoog en bevalt mij nog prima. Mij kick van modelspoor zit dan ook meer in de scenery.

Waar ik naar toe wil, is dat er afdoende info beschikbaar komt in de vorm van projecten die een bepaald item van deze materie vastleggen. Dus een kleine baan in analoog, eenwat grotere baan in analoog en dito voor digitaal. Hierna per project uitleggen wat er in verwerkt is en wat dit gaat kosten. Ook dan de voor en nadelen per systeem vastleggen.
Hiermee bereik je dat iemand die op zoek is naar een baan, cq omzetten naar bv digitaal hiermee uit de voeten kan. Zo voorkom je telkens dat er dit soort draadjes opgestart moeten worden.
Niet ten nadele van alle inspanningen overigens, ik wil niemand te kort doen.
Gewoon panklare achtergrondinfo over dit onderwerp.

Zijn er misschien medesite genoten die dit ook aanspreekt?
Er zal ongewijfeld een flink stuk werk achterweg komen, dat weet ik zeker.
Maar als iedereen meewerkt kan hier een leuk project uit onstaan.

Met spoorse groeten

Gerreits ;D

Dus iemand heeft een vraag  ???wat wil ik, hoeveel heb ik te besteden  :-|en wat vind ik leuk. ;D

Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: JAB van Ree op 16 September 2008, 23:57:36
Na jaren te hebben geprutst met eerst gewoon analoog (bergen kabels en schakelaars om sporen afschakelbaar te maken, ooit met relais een bloksysteem getracht te bouwen) meende ik in het bloksysteem van Railhobby het ei van columbus te hebben gevonden.

Dit systeem, wat oa in de seinenspecial van 1992 beschreven staat, bleek in de praktijk echter totaal onbruikbaar voor alles behalve een zuiver rondje... zodra er wissels kwamen moest ik zelf met logica IC's ed aan de gang.

Na een aarzelende start (MRDirect en een Marklin Delta unit) heb ik uiteindelijk een Lenz set gekocht en ik kan alleen de woorden van Wim, Ronald en de andere "digi-fanaten" bevestigen: het is vele malen simpeler, rijdt veel beter en kost op de lange termijn minder dan andere bloksystemen.

Mijn Railhobby bloksysteem kostte mij uiteindelijk bijna 150 Euro voor slechts 8 blokken. Geen seinen, geen wisselstraten, gewoon een ovaal van 8 blokken. Hoewel de rij-eigenschappen redelijk goed waren (het systeem gebruikt geen gewone gelijkspanning maar pulsen) was het weinig flexibel. Alles is zelfbouw en er is amper info beschikbaar... Ik ben weken bezig geweest een simpel inhaalspoor goed werkend te krijgen, waar uiteindelijkveel extra electronica voor nodig was. En nog steeds veel teveel draden, alle baanvakmodules zitten op een centraal punt en vanaf daar steeds naar een baanvak toe.

En voor zover ik het heb begrepen zijn dingen als keerlus, wisselstraat met kruisend verkeer en pendelen geheel niet mogelijk.

Nu ik digitaal rijd (voorlopig nog handmatig, al is Koploper het uiteindelijke doel) ben ik veel makkelijker af. Een dikke ringleiding, straks onder iedere module een bezetmelder print, een seindecoder print en een wisseldecoder print en klaar.
Alles verbonden met een paar draadjes en toch complete blokbeveiliging, volautomatisch rijden met mogelijkheid tot handmatig 'bijsturen'

Enige "maar" misschien : ik kan veel zelf wat het nodige scheelt. Als "werktuigbouwer wordt ICT'er" heb ik geen moeite met lokframes in de freesbank zetten om decoders passend te maken, maar snap ik ook redelijk goed hoe digitaal in elkaar steekt. Loks laten ombouwen is misschien inderdaad een flinke hap uit het budget...

Samengevat voordelen digitaal :
- Beter rijgedrag
- Eenvoudiger bloksysteem opzetten
- Keuze automatische treinenloop of toch handmatig
- Hoop extra functies als (sein)verlichting permanent/schakelbaar, volgens voorbeeld werkend seinsysteem

Enige nadelen zijn
- Kosten (uiteindelijk ben je bij loks inderdaad circa 20-30 euro duurder uit per stuk, de centrale is de grote klap, al valt dat bij bijvoorbeeld Roco Multimaus mee en dankzij diverse initiatieven kun je daar ook alle kanten mee op!)
- De tijd om je de materie eigen te maken
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: wvdm op 17 September 2008, 07:20:21
Kijk, dit bedoel ik nou!!!
Een vraag over electonisch analoog blok systeem en dan komen er weer mensen digitaal aan prijzen.
Beusi en ik willen geen digitaal.

Het enige waarvan ik baal
in mijn modelspoorhobby is digitaal.


Keerlus, pendelen, schaduwstations, drie kleuren seinen, voorrang,
wisselstraten, automatisch en handmatig rijden is allemaal mogelijk met transistorretjes, diodes, condensatorretjes en ictjes.
Nou dan hebben we wat meer draadjes, wat geeft dat nou?
Er is een goed forum en de helpdesk van dit systeem is ook uitstekend.
Kijk op www.mecktronics.nl.

groetjes
Wil
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wim Ros op 17 September 2008, 08:05:48
Het enige waarvan ik baal
in mijn modelspoorhobby is digitaal.


Keerlus, pendelen, schaduwstations, drie kleuren seinen, voorrang,
wisselstraten, automatisch en handmatig rijden is allemaal mogelijk met transistorretjes, diodes, condensatorretjes en ictjes.
Nou dan hebben we wat meer draadjes, wat geeft dat nou?
Er is een goed forum en de helpdesk van dit systeem is ook uitstekend.
Kijk op www.mecktronics.nl.

Wil,

Prima toch, als jij daar tevreden mee bent is dat toch goed het is jouw keus, anderen hebben gekozen voor digitaal, en daar zijn die dan weer tevreden mee. Niemand dringt jouw iets op. Wij delen alleen onze ervaringen, sommige gaan een stapje verder en geven er een motivatie bij waarom ze een bepaalde keus hebben gemaakt. Als je daar de juiste waarde niet van in kan schatten is dat heel erg jammer. Jij bent tevreden met je analoge oplossing is best, maar dring die ons dan ook niet op.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Ronald Halma op 17 September 2008, 08:12:54
Wil,
 Als je daar de juiste waarde niet van in kan schatten is dat heel erg jammer. Jij bent tevreden met je analoge oplossing is best, maar dring die ons dan ook niet op.

Mvg
Wim.


En daar sluit ik me helemaal bij aan. En zoals ik al eerder zei:

Citaat
Maar het blijft: "een ieder moet doen wat hij of zij graag zelf wil". Wij geven alleen maar een, hopelijk, goed advies  ;)

Jammer, Wil, dat je het hele verhaal niet goed begrijpt.

Grtz,  8) Ronald 8)

Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Han Zijlstra op 17 September 2008, 08:33:31
Wel een beetje misleidende reclame van mecktronics op hun site.
"WELKOM IN DE DIGITALE WERELD VAN MECKTRONICS"

Terwijl er niets digitaal is maar alleen maar electronica.

Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: JaJo op 17 September 2008, 09:18:56
Citaat
Het enige waarvan ik baal in mijn modelspoorhobby is digitaal.

Waarom nou balen van digitaal...? Dan kan ik hier op dit forum ook wel balen van Amerikaans, Nederlands of Pools rijden. Iedereen doet/maakt wat hij zelf leuk vindt in deze hobby!

Door het meelezen van wat anderen doen wordt je horizon verbreed en krijg je smul in iets anders wat jij nog niet kent of hebt.

Ik rijd Duits maar inmiddels staan er ook Nederlandse en één Amerikaanse lok op mijn baan.
Ik rijd analoog maar inmiddels ben ik ook aan het oefenen met een digitaal set.

Groet analoge Jaap
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Ronald Halma op 17 September 2008, 10:24:51
Precies Jaap, je slaat de spijker op z'n kop. Maar blijkbaar heeft Wil zo een afkeur tegen digitaal dat hij alle argumenten voor digitaal direkt wegwuift. Maar volgens mij heeft Wil er zo weinig ervaring mee dat hij de voordelen niet eens allemaal kent. Jammer, maar helaas. Daar doet hij zich i.i.g. behoorlijk tekort mee. Maar ook de gebruikte argumenten slaan nergens op:

Citaat
Het enige waarvan ik baal
in mijn modelspoorhobby is digitaal

Keerlus, pendelen, schaduwstations, drie kleuren seinen, voorrang,
wisselstraten, automatisch en handmatig rijden is allemaal mogelijk met transistorretjes, diodes, condensatorretjes en ictjes.
Nou dan hebben we wat meer draadjes, wat geeft dat nou?

Gaat nergens over. Dat je lok's op een digitale decoder veel beter op rijeigenschappen af zijn te regelen wordt hierbij gemakshalve niet genoemd. Maar is wel een belangrijk gegeven bij digitaal. En oh ja, in een ander draadje zegt Wil dat hij de nummers niet kan onthouden en op een briefje moet schrijven. En dat kwijt raakt. In mijn ogen is dat geen reden om zo tekeer te gaan tegen wat velen een verademing vinden. Dat is een persoonlijk probleem, en heeft niets met analoog of digitaal te maken....

Natuurlijk kun je ook lekker gewoon analoog blijven rijden, niets mis mee. Maar om dan direkt zo tegen al het andere te ageren gaat mij wat te ver. Ik persoonlijk (en velen met mij) respekteer een ieder in wat hij doet, en druk zeker geen mening door een ander zijn strot. Ik probeer hooguit de voordelen te benadrukken.

Citaat
maar inmiddels staan er ook Nederlandse en één Amerikaanse lok op mijn baan.

He he, je wordt eindelijk verstandig (v.w.b. laatstgenoemde lok.....) ;D ;D  ;)

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Gert Arkema op 17 September 2008, 10:39:00
...... Jij bent tevreden met je analoge oplossing is best, maar dring die ons dan ook niet op.
ik vind dit een draadje met heel rare reacties. Het begint met iemand die aangeeft vooral NIET digitaal te willen gaan, ondanks dat ie es wat digitaals heeft aangeschaft en het vervolg is een lofzang op digitaal. Als een gelijkgestemde zich dan even (en begrijpelijk) afzet tegen digitaal, omdat dat nou juist hetgene is wat hij NIET wil, worden er opmerkingen gemaakt als  bovenstaande.
Aangezien het draadje door de topicstarter als vooral raadgeving mbt analoog rijden is bedoeld, is dit een grof soort off-topic gaan en wordt ook nog eens de analoge rijder het 'doordrukken van zijn mening' in de schoenen geschoven.

Ik baal niet van digitaal, maar wel van diegenen die digitaal anderen door de strot willen drukken en dat lees ik in dit draadje.

Groet Gert, die analoog rijdt
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Ronald Halma op 17 September 2008, 11:39:35
Citaat
maar wel van diegenen die digitaal anderen door de strot willen drukken en dat lees ik in dit draadje

Niet van mij, Gert. Juist dat probeer ik te voorkomen. Ieder zijn ding. En ik persoonlijk hou geen lofzang op digitaal, ik probeer aan te geven wat de voordelen zijn en waarom ik niet meer analoog wil. Niet meer en niet minder.

En zoals ik al eerder zei:

Citaat
Ik persoonlijk (en velen met mij) respekteer een ieder in wat hij doet, en druk zeker geen mening door een ander zijn strot. Ik probeer hooguit de voordelen te benadrukken.

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wim Ros op 17 September 2008, 12:01:17
ik vind dit een draadje met heel rare reacties. Het begint met iemand die aangeeft vooral NIET digitaal te willen gaan, ondanks dat ie es wat digitaals heeft aangeschaft en het vervolg is een lofzang op digitaal. Als een gelijkgestemde zich dan even (en begrijpelijk) afzet tegen digitaal, omdat dat nou juist hetgene is wat hij NIET wil, worden er opmerkingen gemaakt als  bovenstaande.

Juist Gert, dus ik ben weer eens de gebeten hond, of ligt het eraan dat het gehele verhaal weer eens uit zijn verband wordt gerukt?

Mij persoonlijk maakt het niet uit of iemand analoog of digitaal rijd hoor. maar kraak het niet af, dat geldt voor analoog en voor digitaal. Dit is zo'n zelfde zinloze discussie als de 2-rail en 3-rail vete.
Dus met alle respect voor een ieder, wij hebben allemaal een bepaalde mening, en hebben in de loop van de tijd veel ervaringen opgedaan. Er zijn bepaalde keuzes gemaakt, die voor de één betekenen dat ze analoog rijden, en dat anderen de keus gemaakt hebben voor digitaal.
Een verstokte analoog rijder hier op dit forum heeft bijvoorbeeld meer verstand van digitaal dan de meeste digitalrijders op dit forum.
Het is gewoon een kwestie van een ruime blik, in plaats van tunnel vision.

Mvg
Wim.


Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Ronald Halma op 17 September 2008, 12:11:37
En daar sluit ik mij bij aan!

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: JAB van Ree op 17 September 2008, 18:36:22
Jammer dat mensen niet even doorlezen...
Maar goed, ik kijk even op http://www.mecktronics.nl/

Mijn ideeen :
- hoge basiskosten : ik zie behalve een kleine backplane print niks over voeding, aansluiting ed en de documentatie is ook al niet gratis. Reken op een dikke voeding (voor h0 is iedere trein minimaal 500mA) van in totaal circa 80-100 Euro
- afgaand op wat ik zie weinig flexibel, dubbel-enkelspoor lijkt 1-2-3 niet mogelijk
- alle logica modules zijn onbeschoft duur, en je zult er veel nodig hebben zodra je meer als een ovaaltje wilt hebben om mee te rijden (SEQ module is dik 13 Euro, waarschijnlijk weinig meer dan een flip-flop)
- volgens mij is het geen pulsbreedtesturing, dus minder goede rij-eigenschappen (ik zie nergens een master module die de pulsen maakt, want die wil je over alle modules gelijk hebben)

Als ik het vergelijk met het door mij eerder beschreven Railhobby systeem heb ik in het Railhobby systeem nog meer vertrouwen... meer mogelijkheden en betere rij-eigenschappen.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: henk op 17 September 2008, 19:10:10
ik vind dit een draadje met heel rare reacties. Het begint met iemand die aangeeft vooral NIET digitaal te willen gaan, ondanks dat ie es wat digitaals heeft aangeschaft en het vervolg is een lofzang op digitaal. Als een gelijkgestemde zich dan even (en begrijpelijk) afzet tegen digitaal, omdat dat nou juist hetgene is wat hij NIET wil, worden er opmerkingen gemaakt als  bovenstaande.
Aangezien het draadje door de topicstarter als vooral raadgeving mbt analoog rijden is bedoeld, is dit een grof soort off-topic gaan en wordt ook nog eens de analoge rijder het 'doordrukken van zijn mening' in de schoenen geschoven.

Ik baal niet van digitaal, maar wel van diegenen die digitaal anderen door de strot willen drukken en dat lees ik in dit draadje.

Groet Gert, die analoog rijdt

Ja, maar als je het draadje even verder leest, dan lees je ook de reden waarom Beusi niet digitaal wilde: de kosten, met name de inbouw van locdecoders. Begrijpelijk, maar hij wil graag automatiseren (mooi optrekken en afremmen, wachten, etc) en had kennelijk niet in de gaten dat zoiets analoog evenzeer in de papieren gaat lopen. Toch goed dat dat duidelijk wordt, lijkt me.

Ik zou persoonlijk ook nooit het aloude systeem Van Meekeren aan een beginner aanraden. Ik heb er, net als Wim, een paar jaar ervaring mee en ken de mogelijkheden en onmogelijkheden. Het is ook nog eens poepduur, tenzij je alles zelf gaat bouwen. De reden is eenvoudig. De basis is 40 jaar geleden gelegd en meer valt er met traditionele componenten niet te bereiken. Hulde voor Van Meekeren, maar het is van vroeger. Daar moet je beginnende automatiseerders niet mee willen opzadelen.

Als Beusi per se geen locdecoders wil inbouwen, dan is het soortgelijke systeem van Leon van Perlo (http://home.hccnet.nl/leon.van.perlo/)aan te bevelen. Dinamo is ook blokgeoriënteerd, maar opgebouwd met moderne componenten en hierdoor een stuk goedkoper en met veel meer mogelijkheden.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: JAB van Ree op 17 September 2008, 19:23:54
Als Beusi per se geen locdecoders wil inbouwen, dan is het soortgelijke systeem van Leon van Perlo (http://home.hccnet.nl/leon.van.perlo/)aan te bevelen. Dinamo is ook blokgeoriënteerd, maar opgebouwd met moderne componenten en hierdoor een stuk goedkoper en met veel meer mogelijkheden.

Helemaal mee eens, dat is het enige waarbij geen decoders nodig zijn maar wel maximale vrijheid qua baanplan en bedrijfsvoering. En natuurlijk aansluiting met Koploper! Maar eigenlijk is dat ook al digitaal... :D
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: henk op 17 September 2008, 19:33:10
Dinamo is gebouwd met hedendaagse digitale componenten. Logisch, allerlei apparaten die 50 jaar geleden met traditionele componenten werden gebouwd, worden nu met digitale componenten gebouwd. Gewoon, omdat ze daar goedkoper en veelzijdiger van worden. Dat geldt voor je TV, je stereo, je telefoon en dus ook voor je 'analoge' (lees: niet in de loc gebouwde)rijregelaar. Als het woord 'digitaal' het probleem is, dan zijn we niet goed bezig.

Als je dergelijke discussies goed leest, dan gaat het vooral over het verschil tussen blokgeoriënteerde systemen en systemen met ingebouwde locdecoders (die we voor het gemak maar digitaal zijn gaan noemen).

In het eerste bericht uit Beusi de wens om te kunnen automatiseren zonder decoders in de locs te plaatsen. Dan kun je volgens mij alleen maar het beste en goedkoopste systeem aanraden en dat is Dinamo.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Klaas Zondervan op 17 September 2008, 19:39:20
Het bezwaar wat ik heb tegen Dinamo is dat je er perse een PC bij moet hebben met Koploper of iets dergelijks.
Als het meer een "hardware" oplossing zou zijn was ik misschien ook wel met Dinamo begonnen.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Patrick Pontier op 17 September 2008, 20:26:37
Even voor de goede orde; Dit draadje is eind vorig jaar gestart en gisteren opgestookt. Ondertussen heeft Beusi nog niet  gereageerd. Ik hoop dat hij dat nog even doet. Misschien heeft hij zijn interresses al verlegd.
Beusi heeft toendertijd niet te kennen gegeven niet met een pc te willen werken. Dus wat dat betreft zou dinamo misschien wel iets voor hem kunnen wezen.
Verder maakt mij het echt geen donder uit of je nu analoog of digitaal rijdt. Veel plezier met je hobby en maak er wat moois van.

Oh Beusi als je werkend dinamo-systeem wil zien: In Rotterdam in het heel groot, of op mijn zolder (iets kleiner ;D) Je bent welkom.

Groeten,
Patrick
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: JAB van Ree op 17 September 2008, 20:27:34
@Henk : ik bedoelde eigenlijk wat Klaas ook al postte...
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Gerrit Reitsema op 17 September 2008, 21:53:50
Hallo medespoorders die gereageerd hebben.

Oh. oh, wat heb ik dit draadje opgestookt :-[
Dit is nooit mijn bedoeling geweest, integendeel. :'( :'(
Hierdoor onstaan onnodig verhitte discussies, waar de vraagsteller waarschijnlijk niet op zit te wachten.
Ik moet direct aangeven hier niemand te kort te willen doen, integendeel.
Een beetje pittige discussie is af en toe goed om bij de les te blijven.
Maar je moet wel met een goed gevoel achter je PC vandaan komen. :D

Waarom ik voorstelde om hier projectmatig deze materie eens goed op de site te krijgen, is dat hier een duidelijke uitleg komt over de analoge- en digitale systemen met bijbehorende mogelijkheden en onmogelijkheden.
Zodat een niet kenner (nieuwkomer, herintreder of nieuwschierige insider) eens een ander systeem kan doorgronden met de mogelijkheden en bijkomende kosten.

Waar iedereen het wel over eens is gelukkig, is dat iedereen zich kan uitleven in deze hobby op zijn eigen wijze. :D

Wat er in mijn beleving op deze site ontbreekt is een artikelreeks over de diverse systemen.
Ik heb zelf ook veel vragen over bepaalde dingen namelijk.
Ik heb zo het vermoeden dat veel modelspoorders (en zeker beginnelingen) met veel uiteenlopende vragen zitten over analoog/digitaal.
Daar is deze site dan ook mede voor ;D

Is het misschien dan niet veel efficiënter om deze materie in een Wikipedia achtige omgeving op de site te zetten?
Zoals ik in mijn vorige stukje heb gesuggereerd?
Bv een paar baanplannen met bijbehorend kommentaar inclusief gebruikt materiaal en kosten? Tevens diverse besturingssytemen hiervan opnemen.
Eventuele uitleg analoge-digitale systemen kunnen uitgelegd worden via diverse sites van hobbyisten/fabrikanten, of ervaren modelspoorders?

Ik doe maar een voorstel.
Het lijkt me de hobby te goede te komen.

Nog even voor de techneuten:
Analoog is een signaal dat continu kan veranderen tussen 0 en maximum en omgekeerd.
Digitaal is een signaal dat stapsgewijs kan veranderen tussen 0 en maximum en omgekeerd.
In de digitaleloc is het voedingsignaal vanuit de decoder naar de motor van het pulsbreedte type. Aangezien pulsbreedte continu kan veranderen van 0 naar maximum en omgekeerd, is dus eigenlijk digitaal rijden ook weer een analoog rijden. ;D

Met spoorse groet,

Gerrit
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Esperopt op 18 September 2008, 02:29:05
Aangezien pulsbreedte continu kan veranderen van 0 naar maximum en omgekeerd, is dus eigenlijk digitaal rijden ook weer een analoog rijden. ;D

Eh, dit is dan toch wat te kort door de bocht. Een decoder doet meer dan de motor van voeding voorzien ...

Overigens ben ik het met je eens wat je voorstel betreft. Er is een overvloed aan info aanwezig op het www. Maar vreemd genoeg staat mijn vraag er nooit bij.

Misschien wel logisch. Want ik denk vanuit een niet elecktronica/digitale achtergrond. Dus zullen mijn vragen wel weer onlogisch zijn  ???.

Ik ben dus zelf van analoog naar digitaal gegaan. Simpel weg omdat ik een multimouse in handen kreeg en er een decoder in eén van m'n loc's gedrukt werd. Zag met eigen ogen de rijeigenschappen met sprongen vooruit gaan. Ook andere zaken, verlichting, rem/optrek vertraging, max. snelheid, enz., waren ineens veel makkelijker te regelen.

Dit is geen lofzang op digitaal maar het is simpelweg de ervaring van een analoge rijder die digitaal is gegaan. Met behulp van een aantal mensen op dit forum trouwens  ;).

Gerard.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Beusi op 18 September 2008, 21:05:13
Even voor de goede orde; Dit draadje is eind vorig jaar gestart en gisteren opgestookt. Ondertussen heeft Beusi nog niet  gereageerd. Ik hoop dat hij dat nog even doet. Misschien heeft hij zijn interresses al verlegd.
Beusi heeft toendertijd niet te kennen gegeven niet met een pc te willen werken. Dus wat dat betreft zou dinamo misschien wel iets voor hem kunnen wezen.
Verder maakt mij het echt geen donder uit of je nu analoog of digitaal rijdt. Veel plezier met je hobby en maak er wat moois van.

Oh Beusi als je werkend dinamo-systeem wil zien: In Rotterdam in het heel groot, of op mijn zolder (iets kleiner ;D) Je bent welkom.

Groeten,
Patrick

Nou ik moest ff door de discussie heen worstelen, ondertussen heb ik een lokmaus 2 en wat locjes voorzien van een decoder. Mijn toekomstige baan (er komt een verhuizing aan) Wil ik eigenlijk gaan besturen met behulp van de computer een paradebaan besturen. En een lokaalbahntje met de maus. en een schakelpaneeltje.

Zodoende heb ik 2 in 1. Mede om de kosten te besparen.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Albert.H0 op 18 September 2008, 22:41:27
Het bezwaar wat ik heb tegen Dinamo is dat je er perse een PC bij moet hebben met Koploper of iets dergelijks.
Als het meer een "hardware" oplossing zou zijn was ik misschien ook wel met Dinamo begonnen.

Zoiets als Karst Drenth hier (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=12629.msg194802#msg194802) beschrijft?
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 September 2008, 23:47:14
Euh, nee. Dat systeem werkt met decoders in de treinen. En Dinamo in de oorspronkelijke vorm is naar de baan toe analoog.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Albert.H0 op 19 September 2008, 23:14:17
Als je per blok met zo'n module een DCC signaal zou kunnen maken, moet een pulsbreedtesignaal voor analoog ook wel lukken toch? Dan zou je b.v. door 1 overschakelcommando de hele baan kunnen schakelen tussen analoog en digitaal. En het geheel toch met b.v. een lokmaus sturen.

Andere mogelijkheid is elke module een adres geven, waardoor je niet een lok maar het blok waar de analoge trein in staat bedient. Enige wat lastig kan zijn is een methode vinden om de ingestelde snelheid mee te nemen naar het volgende blok, zoals dat gebeurt bij jouw systeem.

En zo zijn er vast nog veel meer mogelijkheden te bedenken.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 September 2008, 23:46:16
Albert, ik kan even niet volgen waar je nou op reageert, en over welk systeem je het hebt.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Albert.H0 op 20 September 2008, 00:09:46
Niet over een bestaand systeem, maar over het gedachtenspinsel in het 4 posts hierboven aangehaalde draadje.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: wvdm op 22 September 2008, 10:09:11
Plaatjes zeggen meer als woorden.
Ik toon hier mijn electronisch bloksyteem voor 11 blokken, twee wissels en 9 seinen, die drie kleuren laten zien.
Een TIJD printje laat de treinen langs mijn station wachten.
(http://s394.photobucket.com/albums/pp29/WilvdM/No space/233_3321.jpg)
Transistors, weerstanden, diodes en thyristors. Het licht bruine rondje is een zelfherstellende zekering.
(http://s394.photobucket.com/albums/pp29/WilvdM/No space/233_3320.jpg)
Die met die koelribben is de voeding voor de electronica. Met het printplaatje ervoor kan je een printje van een blok omhoog plaatsen voor het afregelen van de remweg, optrekken en maximale snelheid. (en de kruipsnelheid van de potmeter van de print voor het station, waar alle treinen een vaste stopplek hebben.)
Met een test rondje (R=457 mm) en de potmeter voor afremmen helemaal open, deed de locomotief er twee en half rondje over om tot stilstand te komen.
(http://s394.photobucket.com/albums/pp29/WilvdM/No space/149_4919.jpg)
Aan de onderzijde worden de printen met elkaar verbonden tot een bloksysteem.
Naar de blokken gaan twee draden en naar de seinen vier.
Ik heb geen aandelen, maar ik ben gewoon erg enthousiast over de mogelijkheden met dit systeem.

Groetjes
Wil
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: JaJo op 22 September 2008, 10:29:55
Dat ziet er best wel pittig uit Wil. Ik ben hier zelf een aantal jaren geleden ook mee bezig geweest. Leuk om het weer terug te zien.

Groet Jaap
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: henk op 22 September 2008, 10:36:50
Ik krijg er nostalgische gevoelens van.  :)
Ben ook wel nieuwsgierig naar je baan Wil. Met twee wissels en 11 blokken kan het eigenlijk niet meer zijn dan een flinke rondlopende baan met een extra spoor in het station. In één of twee richtingen bereden?

Het is altijd leuk als je zoiets aan de praat krijgt.
Toch past wel de opmerking dat de automatisering hier eenvoudig is en dat er dan nog een flinke bak printen aan te pas komt.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wim Ros op 22 September 2008, 11:57:59
Het is een systeem voor 1 richting.

MVg
Wim.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: wvdm op 22 September 2008, 17:22:39
Het is een systeem voor 1 richting.

MVg
Wim.

Wim, met de POL print erbij kan er twee richtingen gereden worden, maar op een dubbelsporige baan hoeft dat niet.
Het was een dubbele rondlopende baan met een keercirkel. Die is afgebroken. :) Nadat die er jaren heeft gelegen, wil ik weleens weer wat anders. ;D
Voor mijn nieuwe baan heb ik 65 printen nodig, maar dan heb ik 22 blokken.  ;D
Het station was een tussenstation langs de hoofdbaan zonder wissels.

Ik krijg er nostalgische gevoelens van.  :)
Ben ook wel nieuwsgierig naar je baan Wil. Met twee wissels en 11 blokken kan het eigenlijk niet meer zijn dan een flinke rondlopende baan met een extra spoor in het station. In één of twee richtingen bereden?

Het is altijd leuk als je zoiets aan de praat krijgt.
Toch past wel de opmerking dat de automatisering hier eenvoudig is en dat er dan nog een flinke bak printen aan te pas komt.
Henk; Eenvoudig zou ik het niet noemen. Het was een heel gepuzzel om al die draadjes aan de onderkant op de juiste plek gesoldeerd te krijgen.
Oke, de electronica is simpel, maar wel leuk.
Mijn nieuwe baan staat bij "wat zijn we aan het maken"
Voor twee ophaal bruggen komen twee STP printen, enerzijds om het door schieten van treinen te voorkomen bij geopende bruggen en anderzijds om de treinen tot vlak voor de brug te laten stoppen.

Er zitten extra printen bij om de drie kleuren van de seinen te laten zien en de ledjes van de seinen van de NZH hobbyclub zijn voor dit systeem verkeerd gepoold, dus voor elk sein kwam er nog een extra printje bij.
Als ik  genoegen had genomen met twee kleuren seinen, dan waren het slechts 14 printen geweest.
De print voor de drie kleuren van de seinen is inmiddels aan gepast, dus nu kan je met een print twee seinen aansluiten. Bij mij een sein.

mvg
Wil

Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Wim Ros op 22 September 2008, 17:34:15
Wil,

Maak daar eens een rekensommetje bij, dus met alle toeters en bellen, voor die 22 blokken, seinen, wissels enz enz.
En het aantal loks wat je wil laten rijden.
Aan de hand daarvan zal ik er ook eens een berekening op toepassen.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: Klaas Zondervan op 22 September 2008, 17:48:21
.....de ledjes van de seinen van de NZH hobbyclub zijn voor dit systeem verkeerd gepoold,

Sterker nog, ik heb meegemaakt dat twee seinen van de NZH hobbyclub verschillend gepoold waren. Dus de ene met gemeenschappelijke anodes, de andere met gemeenschappelijke kathodes. Aangezien ze oorspronkelijk bedoeld waren voor wisselspanning maakte dat niet uit, maar zodra je met gelijkspanning gaat werken loop je tegen dit soort ongein aan.
Titel: Re: Baan electroniseren
Bericht door: henk op 23 September 2008, 11:01:08
Henk; Eenvoudig zou ik het niet noemen. Het was een heel gepuzzel om al die draadjes aan de onderkant op de juiste plek gesoldeerd te krijgen.

Met eenvoudig bedoelde ik dat de oude baan niet heel ingewikkeld in elkaar zat en dat de automatisering daarmee relatief eenvoudig werd. Desondanks is het met het systeem Van Meekeren nog een heel gepuzzel met al die draadjes. Bij digitaal zou een groot deel van de relaties die jij met draadjes legt, in het geheugen van de computer (of de centrale) worden opgeslagen. Foutjes zijn dan zo hersteld, veranderingen in korte tijd aangebracht. Hoe ingewikkelder de baan, hoe groter dat voordeel wordt.

Maar ik begrijp eigenlijk dat jij gewoon plezier beleeft aan dat systeem Van Meekeren Wil.  Puzzel ze. :)