BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: rolfm op 15 November 2016, 17:36:03
-
Mijn naam is Rolf van Maasakker, 53 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. In mijn jeugd ben ik door mijn vader besmet met het modeltrein virus (Marklin H0). Na een pauze van ruim 30 jaar heb ik de hobby een jaar of 10 geleden weer opgepakt maar dan in spoor nul. Ik lees al jaren mee op dit forum mee maar als spoor nuller ben ik actief op het spoornul forum.
De laatste jaren heb ik mij bezig gehouden met het bouwen van enkele spoor nul messing kits maar inmiddels zijn daar ook wat Lenz spoornul modellen bijgekomen.
Nu heb ik het plan opgevat om eea uit de vitrinekast te gaan halen en te gaan gebruiken waar ze voor bedoeld zijn namelijk het laten rijden op een modelspoorbaan.
Ik gekozen voor een grensspoorwegstation te weten het voormalige station Groesbeek en een stukje van de lijn Nijmegen – Kleef zodat ik zowel Nederlands als Duits materiaal kan inzetten.
Daarnaast ben ik geboren in Nijmegen en mijn ouderlijk huis lag aan de spoorlijn naar Venlo/Kleef, dus vandaar ook de voorkeur voor deze lijn. In principe wil ik de periode rond 1934 aanhouden, het laatste jaar dat het station Groesbeek nog in gebruik was.
Nu ben ik al een tijdje materiaal aan het verzamelen (foto’s tekeningen etc) van dit station en de bijgebouwen (zoals seinhuis) maar de oogst valt tot nu toe tegen.
Naast de aanschaf van Railkroniek 80-1 over Spoorlijn Nijmegen – Kleef 125 jaar en het boek Treinen in Beeld 6 Grensbaanvak Nijmegen – Kleve heb ik contact gezocht met verschillende organisaties en musea voor met name bouwtekeningen van het station en de bijgebouwen en voor de emplacementtekeningen.
Helaas heb ik tot op heden alleen een tekening van de voormalige Post T gebouw uit 1938 en een naoorlogse emplacementtekening gevonden en dus geen tekeningen van het station en/of de bijgebouwen.
Andere foto’s dan welke op stationsweb staan zijn op 2 uitzonderingen na eigenlijk ook niet te vinden. Al met al is het hierdoor lastig te bepalen hoe het station er in de jaren dertig heeft uitgezien, met name tav de voorkant is niets terug te vinden.
Helaas zijn er ook enkele organisaties of personen die ook na herhaalde (onderbouwde) verzoeken na ruim vier maanden nog niets van zich hebben laten horen. >:(
Al benaderde organisaties en musea:
Het Utechtsarchief, Nationaal archief in Den Haag, Spoorwegmuseum Utrecht, SpoorplanOnline (Sven Zeegers), Heemkundekring Groesbeek, Archieven gemeente Groesbeek en Nijmegen en de NVBS.
Het is een heel verhaal geworden maar ik wilde voorkomen dat er wellicht allerlei goedbedoelde tips worden gegeven die al zijn uitgezocht door mij.
Er zijn dus al heel wat bronnen benaderd met wisselend succes maar wellicht is er iemand op dit forum actief die mij aan aanvullende foto’s of tekeningen kan helpen.
Ik besef dat de kans niet zo heel groot is maar alle informatie is welkom en niet geschoten is altijd mis
Op de website van de NVBS staat nog een foto uit 1936 van het station van Herman Hesselink als “thumb nail” maar aangezien ik geen lid ben kan ik deze helaas niet downloaden. Mocht er iemand zijn deze foto wel kan downloaden dan houd ik mij aanbevolen.
Alvast bedankt.
Groeten Rolf
-
Succes met je zoektocht. Eind dit jaar spreek ik een oer-Groesbeekse. Zij en haar ouders woonden naast de spoorlijn van Groesbeek naar Kleef.
-
Hallo Martin,
Mochten deze oer-Groesbeekse nog aanvullende informatie hebben of mensen kennen in Groesbeek die bv nog (prive) foto's van het voormalige station hebben dan hoor ik dit graag.
Groeten Rolf
-
Hallo Martin,
Mogelijk dat er beelden zijn van het station in de oorlog, met name in de
periode Market Garden toen er flink is gevochten bij Groesbeek.....
Het museum uit Overloon zou misschien een bron kunnen zijn :)
Veel succes met zoeken,
Mvg,
Tis
-
Wie weet kan je in Groesbeek het kadaster is raadplegen over info/tekeningen van de door jouw gezochte panden?
Hier in elk geval nog een linkje waar wellicht wat zinnigs voor je te vinden is
http://www.geschiedenisgroesbeek.nl/spoorlijnhistorie3.htm (http://www.geschiedenisgroesbeek.nl/spoorlijnhistorie3.htm)
-
Het Kadaster is landelijk georganiseerd met, volgens mij, iets van 8 vestigingen waarbij Arnhem de dichtstbijzijnde is.
Ze beschikken echter niet over tekeningen van gebouwen, die liggen bij de lokale gemeenten en archieven.
-
Hallo Rolf,
Als ik de foto van station Groesbeek http://www.stationsweb.nl/afbeelding.asp?dir=groesbeek&num=2 (http://www.stationsweb.nl/afbeelding.asp?dir=groesbeek&num=2) vergelijk met de tekening van Modelbouwtekeningen.nl http://www.modelbouwtekeningen.nl/nvm-3001005-baanwachterwoning-spoorlijn-amsterdam.html (http://www.modelbouwtekeningen.nl/nvm-3001005-baanwachterwoning-spoorlijn-amsterdam.html) zie ik veel overeenkomsten.
Met wat aanpassingen heb je misschien hier iets aan.
Groeten,
Adri
-
Iedereen bedankt voor het meedenken, ik ga eea verder uitzoeken.
Groeten Rolf
-
Hallo Rolfm,
Ik weet niet of je onlangs nog eens op stationsweb hebt gekeken, maar er staan inmiddels 9 (vermoedelijk afbeeldingen van prentbriefkaarten) plaatjes op van station Groesbeek.
En wat dacht je van een oproepadvertentie in het papieren of digitale lokale suffertje van Groesbeek? Wellicht dat er privéfoto's boven water komen, op die manier.
Succes met je queeste.
Wieringerspoor (al heeft er op Wieringen nooit een spoor gelegen. Overigens wel een voorbereid tracé, dat nog altijd zichtbaar is)
-
Van de oer-Groesbeekse heb ik bericht ontvangen. Ze is minder oer dan ik dacht. Maar ene Driessen in Groesbeek weet veel over de historie van die plaats. Daarnaast kun je een oproep plaatsen in de Gelderlander in de rubriek Lezers helpen lezers. Het adres is:
mijn gelderlander apenstaart gelderlander punt nl (maar dan aan elkaar vast).
-
Stand van zaken
Inmiddels heb ik contact gehad met de heer Driessen van de Heemkunde kring Groesbeek maar hij kan mij helaas ook niet aan meer informatie over station Groesbeek helpen.
Even dacht ik dat er toch tekeningen bewaard zijn gebleven want 3dscaleworks https://3dscaleworks.nl/?product=station-groesbeek biedt een bouwpakket aan voor 89,95 maar bij navraag bleek dat ook hier de benodigde tekeningen (nog) niet beschikbaar zijn en ik ben bang dat deze ook niet gevonden gaan worden.
Ik ga nog een oproep plaatsen in de lokale "suffertje" en de Gelderlander,alhoewel de heer Driessen (Heemkundekring Groesbeek) me weinig kans geeft, maar niet geschoten is altijd mis
En anders zit er niets op dan adhv de beschikbare foto's een zo goed lijkend model te bouwen, er is dan waarschijnlijk toch niemand die kritiek kan leveren op de natuurgetrouwheid ;D
Groeten Rolf
-
Beste Rolf.
Groesbeek was een eenvoudig houten stationnetje. Info uit een boek met stations in Nederland. Ik heb ook info van station Beugen (toenmalige lijn Nijmegen- Venlo). Heb je daar wat aan?
Ronald Visser
-
Goedenavond op deze website heb ik nog een beeld gevonden over de losplaats bij het station groesbeek, sorry je moet even op de website gaan, een direkte link lukt niet.
http://www.groenemassa.nl/wp-content/uploads/2015/07/Bosbessen-Groesbeek-1920.jpg
Verder vraag ik me af of het niet onder een andere gemeente naam afgelegt wordt. mij is opgevallen dat het soms in een zin met Ede genoemt wordt?
Succes met zoeken en bouwen, alles met een historische kontext vindt ik spannend.
-
Ede heeft tot 1982 ook een houten stationsgebouw gehad, ben er opgegroeid 8)
Stond toen als zeer jeugdige al treinen te spotten,, daarna werd het vervangen
door modernistische jaren 80- bouw...
Mvg,
Tis