BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: lokloods op 03 November 2016, 17:34:18
-
Ik wil graag mijn baan gaan verlichten met Rgbw led verlichting van Mi.light .
Deze heeft een led WiFi remote controller die te bedienen is met je smart phone of tablet.
Kun je dit ook doen via je pc en liefst via koploper. Dag/ nacht etc. ?
Vr. Groet,
Wiebe
-
Zou ik hij je leverancier navragen. .
-
Kun je dit ook doen via je pc en liefst via koploper. Dag/ nacht etc. ?
Via de PC zou kunnen als ik dit zo zie: Handleidingen en apps (http://www.applamp.nl/service/handleiding/). Koploper is een ander verhaal, dat zal niet kunnen werken. Dat is meer en beter te sturen op basis van DCC en wisseladressen.
Je kan dan beter de DR4050 van digikeijs bijvoorbeeld of via een DMX-controllers en players. Op het forum genoeg voorbeelden te vinden.
Groeten Ronald.
-
@walter
Leverancier heb ik gevraagd, doch geeft antwoord het niet te weten,
@ Ronald,
Zal je hints bekijken. Digikeijs is mij veeeeel te duur voor wat geleverd wordt en is volgens mij niet compatibel met andere systemen.
Verdere suggesties uiteraard welkom.
Wiebe
-
Valt wel mee. Zeker als je via koploper de boel wil aansturen. Dan moet je iets gaan doen met wisseldecoders / wisseladressen om vanuit je modeltreinbesturingssoftware een signaal kan ontvangen.
Ik heb het met DMX opgelost maar dat zijn 2 controllers en een player en dan zit je op het zelfde prijspeil nog zonder de mogelijkheid om te schakelen via treinbesturingssoftware.
Groeten Ronald.
-
Dat met een wiiseldecoder als schakelaar moet ik even laten bezinken. Dit kan een oplossing zijn.
B.v de aansturing van een relais en daarmee het verlichtingssysteem
Wiebe.
-
Onderstaande links tonen een oplossing om 2 RGB led strips aan te sturen via DCC. Dat kan dan dus vanuit Koploper.
https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2016/01/24/rgb-led-strip-control-with-arduino-and-dcc/
https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2016/02/23/rgb-led-strip-control-via-dcc/
-
Dank Rudy,
dit is voor mij wel erg hoge school. Ik zal er echter wel eens op studeren. Is ook wel weer een uitdaging om iets te leren.
Is er niet iets in de vorm van plug and play ?
wiebe
-
De DR4050 van Digikeijs ;) Ken eigenlijk geen andere out of the box oplossingen die aan te sturen zijn vanuit software (dus DCC, LocoNet of zoiets spreken).
De MiLight werkt leuk en is ook wel te koppelen aan allerlei Home Automation systemen (domotica) maar modelspoor niet dat ik weet. En of het Wifi deel veel toevoegt weet ik ook niet... (En laten we maar niet beginnen over hoe achterlijk het is om Wifi voor je verlichting te gebruiken :-X).
Wil je gewoon aanstuurbare verlichting is een instelbare ledstrip prima. Hele wifi deel zou ik lekker laten zitten.
Wil je het echt aansturen vanuit Koploper/iTrain/RocRail/etc dan zit je toch aan (iets als de) DR4050 of je zal zelf wat moeten maken. Tegenwoordig niet heel lastig meer maar moet je wel aanstaan. Ook, hoe mooier je het wil hoe meer werk etc. Liefst wil je natuurlijk fades met gamma correctie maar weet niet eens of de DR4050 dat doet ;D
Timo
-
Timo,
De DR4050 kan max (slechts) 10 meter led strip bedienen. 5 meter zit bij de beginset en bij de uitbreidingsset nog eens 5 meter. Volgens de gegevens van de DR4050 houdt het daarmee op.
Ik zit te denken aan 20 meter RGBW 5050 dit in verband met de lichtopbrengst.
Wiebe
-
makkelijkst is wat locloods zegt met aanpassing : via schakeldecoder (K84 systeem) en aan/uit knop in koploper.Gebruik gewoon een schakeldecoder om 1 draad te onderbreken op 1 uitgang.De spanning die erdoor gaat is daar niet belangrijk.
Heb je grote stroomwaarden nodig dan is inderdaad een wisseldecoder met relais beter.Kan je makkelijk een relais 18 volt /5 amp mee aansturen.Die dingen kosten bij ali amper een euro.
-
Daar is gelukkig nog makkelijk onderuit te komen. In het verre oosten zijn ledstrip versterkers te koop (led strip amplifiers). Deze kan je paralel aansluiten met elke ledstrip (dus ook die van Digikeijs) om alleen het signaal over te namen maar geen vermogen te snoepen. Zo'n versterker voorzie je dan weer voor een voeding (sterk genoeg voor DAT stuk strip) en je bent klaar.
Voorbeeldje:
RGBW amplifier (https://www.aliexpress.com/item/4CH-Led-Mini-RGBW-Amplifier-DC-5-24V-16A-for-5050-2835-RGBW-LED-Strip-Light/32678802685.html)
Deze doet gelijk de witte en de RGB. De 4A is voor RGB ruim 10 meter. Maar ik weet even niet meer welke versie ledstrip voor de witte gebruikt worden. Als dat ook 5050 ledjes zijn snoepen die net zo veel als rood, groen en blauw samen... Dan zou je daar maar 4 meter (RGB 5050 60led/m) ervan aan kunnen hangen.
RGB ampliefier (https://www.aliexpress.com/item/1pc-Lot-DC12V-Ultra-Slim-Mini-Portable-RGB-Led-Strip-Amplifier-Repeater-for-RGB-5050-3528/32320996866.html)
Maar deze zijn nog goedkoper. Zou je er één kunnen nemen voor RGB en één met alle uitgangen parallel voor wit.
[edit]Mm, de DR4050 komt met een 6A voeding. Die kan nooit zowel 5m rgb als 5m warm wit aansturen als ze beide 5050 ledjes hebben met 60led/m. Een meter 5050 0led/m ledstrip gebruik namelijk 1A. Dus de eerste amplifier zou ook wel los lopen tenzij jij wel voor 5050 60led/m gaat.
[edit naar aanleiding van bellejt]
Tja, als je alleen aan uit wilt kunnen doen kan het inderdaad makkelijk met een relais. Daar heb je geen fancy controller voor nodig.
Timo
-
Goede ideeën. Het liefst zou ik natuurlijk een dag/nacht ritme willen inbouwen in de pc zodat er automatisch avond/nacht/ochtend en middaglicht wordt getoond.
Wiebe
-
humm, doorgaans vind ik dat er heel weinig licht van zulke ledstrips afkomt. Zodra zo'n baan op een tentoonstelling staat, overheerst vaak het (koud) witte licht van de hal. Ik zat daar voor onze modulaire clubbaan ook enige tijd over na te denken.
Ledstrips hebben nog een nadeel: hoe langer de ledstrip, hoe minder fel de laatste leds branden. Tevens zijn ze spanningsgestuurd en leds horen stroomgestuurd te worden.
De wens was om 1. Geen 230V boven de baan te hebben (veiligheid), 2. Dag en nacht sturing te kunnen maken. 3. Voldoende lichtpower op de baan, 4. modulair, zodat de verlichting ook "mee kan groeien" naar een nieuwe of andere baan.
Ik ben gaan experimenteren met 10W en 20W led bouwspotjes. Enkele heb ik ontdaan van de "af fabriek" ingebouwde led en voorzien van een 20W RGB exemplaar. De andere helft heb ik de led laten zitten, omdat we ook warmwitte spotjes nodig zullen hebben. Omdat de ingebouwde stroomdriver 1 kanaals is en op 230V werkt, moest deze driver het ook gaan ontgelden. Dit heb ik opgelost middels meerdere DMX 3 kanaals stroomdrivers: per driver 2 RGB bouwspotjes (ieder kanaal een kleur), of per driver 3 warmwitte bouwspotjes. Iedere driver heeft een ander DMX kanaal gekregen. Er ontstaat nu de mogelijkheid dat je ook de zonopkomst en -ondergang kan nabootsen, omdat we nu meerdere kanalen hebben. Dit laatste kan je natuurlijk alleen maar goed zien bij een lange baan.
Het resultaat is dat er om de 60cm een LED bouwspotje boven de baan hangt, om-en-om RGW en warmwit. Alles hangt aan een dikke (goed afgezekerde) centrale 24V voeding samen met DMX.
De 24 uurs cyclus wordt gerealiseerd middels Rocrail. Deze spuugt zijn commando's over het netwerk naar een artnet/DMX controller, welke op zijn beurt de ledbouwlampjes aanstuurt. Voordeel van artnet is, dat je ook zonder een Rocrail, iTrain of Koploper simpel met je smartphone de verlichting boven je baan kan aansturen.
Vanmiddag zal ik bij ons de club eens een paar foto's schieten en posten.
groeten,
Michel
-
Michel,
Dank voor jouw verhaal. Is interessant voor mij. Foto's. Zie ik met belangstelling tegemoet.
Vr. Groet,
Wiebe
-
humm, doorgaans vind ik dat er heel weinig licht van zulke ledstrips afkomt. Zodra zo'n baan op een tentoonstelling staat, overheerst vaak het (koud) witte licht van de hal.
Dat is een kwestie van voldoende strips in je bak hangen en de bovenzijde afdichten. Zo ben je baas over eigen baanverlichting.
Nadeel van spotjes vind ik de schaduwen, omdat je om de 60cm een lichtpunt maakt, in plaats van het egalere TL of LED-strip licht.
Als je foto's hebt; graag. (y)
-
De schaduwwerking is al meerdere keren op dit forum ter discussie gesteld. Meest ideale zou 1 groot lichtpunt moeten zijn, zoals we ook in het dagelijkse leven aantreffen in de vorm van die grote gele bol aan de hemel. Echter moeilijk te realiseren als je een grotere baan hebt met frieslijsten en achtergronden.
Overigens valt dat met de schaduwen met LED bouwlampen wel mee: dat ligt ook een beetje aan de lenswerking van je armatuur en/of gebruikte LED. Heb ook wel eens iets geprobeerd met de verlichting via de bovenkant (lees: dak) van de baan te laten weerkaatsen, dan krijg je een iets meer diffuus (strooi)licht.
Maar goed, even weer on topic, en terug naar de originele vraag: er zijn dus meerdere mogelijkheden om je baan te verlichting middels een (software)besturing. Echter koploper kan volgens mij maar met 1 digitaal systeem (centrale) tegelijkertijd werken. Je zou inderdaad iets kunnen proberen met DCC wisselcommando's en een aparte decoder die de verlichting schakelt of regelt.
Een mooi voorbeeld zou bijvoorbeeld de opendmx controller kunnen zijn van Wolfgang Kufer (http://opendcc.de/elektronik/opendecoder/opendecoder_sw_dmx.html), dan kan je de zaak zo inregelen, dat je met 1 DCC wisselcommando een dag-nacht cyclus kan nabootsen.
spoorse groeten,
Michel
-
@ Wiebe,
Ter informatie. Maar misschien ook wel erg hoge school. Valt in de praktijk echter erg mee. http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,67860.msg3221631163.html#msg3221631163 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,67860.msg3221631163.html#msg3221631163)
Gr.
Ajean
-
humm, doorgaans vind ik dat er heel weinig licht van zulke ledstrips afkomt.
Tja, led is nu eenmaal minder effectief dan TL-verlichting. En daar komt nog bij dat het vermelde vermogen natuurlijk ook verspreid ligt over de kleuren. Dus wil je bijvoorbeeld met voldoende licht een zonderondergang hebben zal je genoeg vermogen in je rood nodig hebben. Ook al gebruik je dat in de overdag scene niet. Maar aan de strips ligt het niet. En het is ook makkelijk op te lossen, meer strips. Ze zijn er goedkoop genoeg voor. Goedkoper dan led spotjes iig.
Ledstrips hebben nog een nadeel: hoe langer de ledstrip, hoe minder fel de laatste leds branden.
Dat klopt maar op 5m heb ik dat nooit gezien. En ook simpel op te lossen, rijg ze niet oneindig door maar sluit ze iedere x meter aan op een kabel (met voldoende dikte). Bijvoorbeeld iedere 5 meter. En wil je echt zeker zijn, sluit je ze niet alleen aan het begin aan de kabel aan maar ook aan het einde.
Tevens zijn ze spanningsgestuurd en leds horen stroomgestuurd te worden.
Sorry, maar dat is alleen onzin ;) Ja, een ledje moet je met stroom sturen maar op een ledstrip gebeurd dat ook. Dan wel met simpele weerstanden maar daar is niets mis mee.
Verder een leuke oplossing (y) Maar of het goedkoper is dan een Digikeijs controller met voldoende ledstrip, denk het niet. Ook is het natuurlijk geenszins een kant en klare oplossing. (Niets mis mee maar dat moet je wel willen en dacht dat de topic starter meer in die richting zocht.)
Meest ideale zou 1 groot lichtpunt moeten zijn, zoals we ook in het dagelijkse leven aantreffen in de vorm van die grote gele bol aan de hemel.
Ook dat is niet waar. Ja, voor echte schaduwen zou je inderdaad één felle lichtbron op "oneindige" afstand willen hebben. Maar dat is niet al het licht aangezien ons zonlicht aardig verspreid wordt door de hemel (vooral de blauwe tinten) en de wolken. Dus één "zon" boven de baan zal er absoluut niet realistisch uit zien ;D Dus over het algemeen vind ik een zo diffuse mogelijk licht er het beste uit zien maar dat verschilt ook wel per baan en wat je wilt bereiken natuurlijk.
En om terug te komen, zelfbouw is natuurlijk alles mogelijk. Van simpel faden tot mooi faden (en ik vraag me nog af wat de Digikeijs doet, ben bang simpel faden ::) ), van DCC tot DMX, van simpele 4 scenes tot 100 dynamische scenes (overtrekkende wolken, onweer etc bedenk het maar). Maar grootste punt is, je moet het willen :angel: En als je er aan begint, ergens genoegen mee nemen. En dat is zodra je bezig bent vaak erg lastig ;D Het kan immers altijd beter/mooier :angel:
Timo
-
Hoi,
Neem ook eens een kijkje in dit draadje: Tips voor baanverlichting: TL, LED of halogeen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,49313.msg792905.html#msg792905). Daar staat heel veel al in.
humm, doorgaans vind ik dat er heel weinig licht van zulke ledstrips afkomt. Zodra zo'n baan op een tentoonstelling staat, overheerst vaak het (koud) witte licht van de hal. Ik zat daar voor onze modulaire clubbaan ook enige tijd over na te denken.
Daarvoor heb je ook een plafond in je bak zodat je geen licht van de hal van boven in je bak krijgt. Ik heb in mijn bakken de strips op maximaal 30 - 40% vermogen staan. Dat geeft meer dan genoeg licht. Ook bij Ronald H zijn nieuwe baan staat het vermogen maar op maximaal 50%. En ik ken nog wat banen waar het echt niet boven de 50% van het vermogen van de leds komt. Een "afgesloten" bak vergt minder verlichting dan een open module zonder "plafond".
Ledstrips hebben nog een nadeel: hoe langer de ledstrip, hoe minder fel de laatste leds branden.
Een kwestie van goed aansluiten en goede dikte draden gebruiken. En eventueel een "versterker" er tussen plaatsen.
Maar goed, even weer on topic, en terug naar de originele vraag: er zijn dus meerdere mogelijkheden om je baan te verlichting middels een (software)besturing. Echter koploper kan volgens mij maar met 1 digitaal systeem (centrale) tegelijkertijd werken. Je zou inderdaad iets kunnen proberen met DCC wisselcommando's en een aparte decoder die de verlichting schakelt of regelt.
Een mooi voorbeeld zou bijvoorbeeld de opendmx controller kunnen zijn van Wolfgang Kufer (http://opendcc.de/elektronik/opendecoder/opendecoder_sw_dmx.html), dan kan je de zaak zo inregelen, dat je met 1 DCC wisselcommando een dag-nacht cyclus kan nabootsen.
Zie het eerder genoemde draadje en eventueel deze post: Poggendam: Led-verlichting (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg794666.html#msg794666). Het is allemaal al een keer genoemd. Het is een keuze tussen "gemak" of "standaard componenten, wat uitzoeken" en "alles zelf uitzoeken en in elkaar solderen". De oplossingen zullen qua kosten niet gek veel uitmaken.
Groeten Ronald.
-
Ook bij Ronald H zijn nieuwe baan staat het vermogen maar op maximaal 50%.
Over die verlichting kon ik echt niet enthousiast worden.
-
Nee, dat weet ik :) Achteraf gezien hadden ze mogelijk iets bij gedraaid moeten worden of wat dieper in de bak. En mogelijk nog een betere fijnafstelling van het kleurenpalet. Met software kan je dat beter dan met de chinese afstandbedieningen. Maar een difuserplaat kan dan nog wel eens helpen. Weet ik ook uit eigen ervaring :)
Groeten Ronald.
-
Nee, dat weet ik :) Achteraf gezien hadden ze mogelijk iets bij gedraaid moeten worden of wat dieper in de bak.
Juist niet dieper in de bak. Dan verlicht je de achtergrond en zaken op de voorgrond blijven letterlijk onderbelicht. Dat was mijn belangrijkste bezwaar, je zit tegen een donkere brug en donkere treinen aan te kijken.
-
Hum... goed te weten Klaas! (y) Daarvoor heb ik mijn frieslijst een paar cm buiten de bak gesitueerd ::)
Groeten Ronald.
-
of LED verlichting nu eenmaal minder efficient is dan TL verlichting is valt nog te bezien, daar zijn inmiddels genoeg wiskundige modellen over en dat valt volgens mij niet in de trekking van dit topic.
Sorry, maar dat is alleen onzin ;) Ja, een ledje moet je met stroom sturen maar op een ledstrip gebeurd dat ook. Dan wel met simpele weerstanden maar daar is niets mis mee.
Timo
Jammer, dat nog altijd veel mensen niet snappen dat de kleinste delta V een enorme delta I kunnen bewerkstelligen als we hebben over leds.
-
Hoi Michiel, dat snap ik prima mits je de ledjes echt met spanning probeert te sturen. Maar dat is niet het geval! Er zit een weerstand mee in serie ;) En nu vind ik de delta i niet zo groot meer bij een delta v.
Wat rekenwerk. Ik ga even uit van wit. Deze hebben een 150ohm weerstand per 3 ledjes. Zeg een spanningsval van 3,2V per ledje (weet niet 100% zeker maar komt voor het rekenwerk ook niet zo nauw). Op 12,0V ("nominale" spanning van die strips) blijft er dus 12,0V - 3 x 3,2V = 2,4V over voor de weerstand. Komt dus neer op 2,4V / 150Ohm = 16mA. Pakken we een delta v van een half volt: 12,5V. Staat er over de weerstand 12,5 - 3 x 3,2V = 2,9V. 2,9V / 150Ohm = 19mA. Ja dit is een toename van 21% maar is echt niet meer zo spannend. Geen een ledje zonder weerstand maar eens een half volt meer. Toename zal heel wat extremer zijn (als het ledje het overleefd). Dus ja, ledjes stuur je met een stroombron maar een weerstand is ook een prima stroombron. Hou je het netjes rond de 12V (en dan vind ik 12,5V al een redelijke afwijking) is er niets aan de hand. In die orde grote spanning in orde houden is zo lastig niet meer.
Timo
PS. als je het jammer vindt is het leerzamer om uit te leggen waarom het zo is dan alleen te zuchten en te zeggen dat het jammer is. ;)
-
Timo, die berekeningen zijn een beetje overbodig. Michel is slim genoeg om die zelf te maken. ;)
Ik denk dat hij doelt op die goedkope ledstrips waar een hele rij leds parallel zit achter 1 weerstand.
-
Die zijn best lastig te krijgen als alleen een strip / met wat lengte. Die zie je eigenlijk alleen bij de goedkope kleine stukjes strip met een batterijhouder. Die zijn inderdaad niet geschikt als baanverlichting en maar die heeft, denk ik, niemand hier ook bedoeld. Dat zijn de 12V strips met een weerstand per 3, zelfde als die van Digikeijs.
Timo
-
Nou, dan mag Michel zelf uitleggen wat hij bedoelt.
-
Ik haak ff in in dit "oude" draadje...
Veel gelezen vandaag op het forum over LED verlichting boven de baan maar kom er nog niet helemaal uit.
Mijn uitgangspunt was/is: RGB+WW strips van 5 meter te nemen. Ik kan die aan de DR4050 hangen en weet zeker dat ik dat kan schakelen met iTrain + DR5000.
Maar kan je ook niet zoiets doen met de TC420 (of 421)? Volgens mij mis je dan misschien wel de dcc schakeling maar dat neemt de pc dan wel over en die staat toch aan voor iTrain.
Lijkt me wel een handzame toepassing.
Of zit ik nu helemaal fout te denken?
theo
-
Of je doet het lekker met een mardec! Leuk en goedkoop (y)
(http://www.henkdegans.nl/images/mardec_rgb.jpg)
-
Heb ik ook wel e.e.a. over kunnen vinden maar zo'n electronicus ben ik nu ook weer niet. Die kant en klare kastjes hebben wel iets toch?
Maar goed, toch eens kijken of ik hier uit kan komen want ziet er niet heeel ingewikkeld uit.
1) Dat onderste printje is?
2) Ik zie daarop het bovenste aansluitblokje, zijn dat 9 kanalen beschikbaar voor LED strip, dus voor een witte komt er nog een aansluiting bij?
3) wel dcc schakelen, mooi!
en
4) die rode zijn Mosfet versterkers? Als ik daarop Google raak ik de weg kwijt. Wat een aanbod.
Kan je me iets verder helpen hoe ik zoiets in de bus kan krijgen Henk (en dan wel het juiste...-;)),
theo
-
Dat onderste printje is een arduino (koop je voor nog geen drie euro in china via aliexpress), met daarop een zgn mardec shield. Hierover kun je alles lezen in https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68257.msg3221637871#msg3221637871 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68257.msg3221637871#msg3221637871) dit draadje. Of op de website van Nico Teering die dit ontwikkeld heeft. https://arcomora.wordpress.com/ (https://arcomora.wordpress.com/). Lees de handleiding van de mardec eens, het is echt enorm simpel om te configureren. Die mosfet printjes kun je ook bestellen bij Aliexpress. Dit staat allemaal in de handleiding.
-
Ik moest even opzoeken wat een TC420 is maar ik neem aan dat je deze controller (https://www.ledtuning.nl/nl/shop/product/1328/controllers/12-volt24-volt-5x4a-tc420-led-tijdcontroller-usb-en-pc-software) bedoelt? Die is zo te zien wel te gebruiken maar je hebt inderdaad geen DCC. En zo ver ik kan zien is de TC420 ook niet aan te sturen vanuit iTrain, je hebt dan dus twee losse systemen. Jij moet je dan bedenken of je dat wilt of niet. (y)
En ja, ik kan me voorstellen dat je niet een berg losse printjes onder de baan wilt. Ook moet je uitkijken met die mosfet printjes (met IRF520 (https://www.vishay.com/docs/91017/91017.pdf)), die kunnen (aangestuurd door een Arduino) max 2A schakelen. 5m RGB gaat nog wel (1A per meter voor alle kleuren, 5m = 5A => 1,6A a 1,7A per kleur) maar 5m wit (ook 1A per meter, 5m = 5A) is te veel.
Timo
-
En ja, ik kan me voorstellen dat je niet een berg losse printjes onder de baan wilt.
Daar ben ik best wel een beetje huiverig voor ja.
Het hele verhaal over de Arduino ook gelezen in het andere draadje (waar ook de DR5000 niet echt mee wilde werken eerst) die ervaringen meenemend en gelet op de maximale stromen denk ik dat ik toch voor die TC420 ga.
Al is het DCC gemis nog wel een beetje jammer "denk" ik.
Maar stel je wilt bij in bedrijf zijnde een cyclus van 15 minuten dag en 5 minuten nacht, maakt het toch niet uit wie dat schakeld, PC of iTrain? En bij bouw en onderhoud aan de baan wijzig je het programma naar alleen alle witte led's, toch?
theo
-
Hou er rekening mee dat je met de TC420 alleen maar een periode van 24 uur kunt programmeren (in blokken van een half uur) en niet "15 minuten dag en 5 minuten nacht"
Is in eerste instantie bedoeld om de een aquarium verlichting over een periode van een dag te regelen.
Ik heb een tijdje terug de software gedownload en getest en kwam toen tot deze bevinding.
Gr. Ajean
-
Ai....
Dat is de bedoeling natuurlijk niet.
Ga ik toch weer even verder met https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68257.msg3221637871#msg3221637871
(https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=68257.msg3221637871#msg3221637871).
theo
-
Dat was een flinke pil waar ik doorheen moest, 75 pages met posts. Wel heel goed uitgelegd en beschreven het werken met de Arduino print...
Ik voel me er echter toch niet helemaal lekker bij, ik kom teveel mits en maren tegen. Als je een "beetje" elektronicus bent kom je er wel uit maar o wee als je zoals ik niet weet waar je zoeken moet bij een eventuele storing, ben bang dat het toch niet mijn "ding" is of gaat worden.
Wel kwam ik nog iets anders tegen op www waar hele leuke effecten mee te maken zijn.
Een T1000s controler samen met SK6812 RGBW (vergelijkbaar ws2812b) LED strips/plaat/cirkel etc etc....
De dag/nacht cyclus zal daarmee zeker geen probleem geven, maar denk bijvoorbeeld ook eens een (slechts visuele) onweersbui boven de baan met donder en bliksem.... Of (ik denk dat ze dat in Hamburg gedaan hebben) een vulkaan met "lopend" vuur-lava...
Lijkt me leuke uitdaging om te maken! En door een RGB + W strip toe te passen creëer je ook een goed werk licht boven de baan.
Zijn er gebruikerservaringen met de T1000-s controler?
theo
-
Vanavond wat gestoeid met Lededit (dit is gratis software om die 2812b LED's te programmeren) om eens te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Indrukwekkend!
Na een paar Youtube filmpjes geraadpleegd te hebben heb je het al snel door hoe e.e.a. in elkaar steekt.
Heb even een filmpje met weerlicht in het programma geladen en zie wat voor schitterend resultaat dat kan geven...., geluid er zelf nog even bijdenken...
theo
https://www.youtube.com/watch?v=1UUEPOpxly4 (https://www.youtube.com/watch?v=1UUEPOpxly4)
-
Je kan dat ook met een DMX-controller (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=22356.msg794666#msg794666) doen :) Zoals bij deze baan: Lichtinstallatie boven Duurstede (https://youtu.be/lVL0-M3OtLg). Dan heb je iets van 192 of 512 kanalen tot je beschikking. Dan kan je met 'spots' de bliksem maken en dan de "nacht" normaal laten zijn.
Groet Ronald.
-
Je kan dat ook met een DMX-controller doen :)
Pff, dacht dat ik er al een hoop over gelezen had maar krijg het gevoel het "Wagenwiel opnieuw uit te gaan vinden"...
Toch wel jammer.
Hoe de baan te verlichten en met welke middelen staat vreselijk veel info hier op het forum maar er loopt erg veel door elkaar in verschillende onderwerpen en draadjes veranderen soms ook nog eens van strekking en dan heb ik het nog niet eens over de discussies die zijdelings ontstaan. Dat een ieder zijn voorkeur heeft snap ik, daar waar je mee begin wil je graag zo goed mogelijk afbouwen en iets nieuws starten kost meestal onnodig geld en inspanning.
Is er niet een manier om de diverse mogelijkheden te bundelen in de Encyclopedie? De diverse systemen, kosten, voor- en nadelen en technische aspecten overzichtelijk naast elkaar?
Ik zou dat best willen doen maar volgens mij weet ik er nog onvoldoende vanaf. Zou wel een "deeltje" kunnen vullen met LedEdit en later misschien de T1000s?
Is dit alles een idee of zou het "too much" zijn?
theo
-
hoi,
Toch wel jammer. Hoe de baan te verlichten en met welke middelen staat vreselijk veel info hier op het forum maar er loopt erg veel door elkaar in verschillende onderwerpen en draadjes veranderen soms ook nog eens van strekking en dan heb ik het nog niet eens over de discussies die zijdelings ontstaan.
Dat er veel info staat is bekend :) Ook het filteren van informatie is een kunst. Dat is veelal een probleem.
Dat een ieder zijn voorkeur heeft snap ik, daar waar je mee begin wil je graag zo goed mogelijk afbouwen en iets nieuws starten kost meestal onnodig geld en inspanning.
Vroeger had je minder keuze. Maar ook minder informatie tot je beschikking. Mogelijk wat boeken en informatie van mensen. Dan ging je af op adviezen en ervaringen van andere mensen. Nu staan de adviezen hier op het forum en op heel veel andere plaatsen. En ja ze geven allemaal hun eigen voorkeur weer. Ook dan is een keuze maken niet echt gemakkelijk. Meestal kan je beter op beurzen gaan vragen hoe de verlichting gemaakt is. Dan hoor je meestal de echte verhalen met alle voor- en nadelen. En kan je het effect zelf zien. Dat is het belangrijkste eigenlijk. Of je het een goede keuze is? Dat is helemaal afhankelijk van je zelf. Je moet er zelf goed bij voelen.
Is er niet een manier om de diverse mogelijkheden te bundelen in de Encyclopedie? De diverse systemen, kosten, voor- en nadelen en technische aspecten overzichtelijk naast elkaar?
Dat is een optie. Je kan veel omschrijven of je dan alles omschreven krijgt is de vraag :) Want nu zijn er ontwikkelingen naar echte "ledpanelen". Die geven meer licht dan ledstrips en meestal weer zonder "dag" en "nacht". Daar zijn nog zoveel ontwikkelingen in, dat is nog niet uitontwikkeld.
Is dit alles een idee of zou het "too much" zijn?
Aardig idee :) Nu nog schrijven ;D
Groet Ronald.