BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Pieter Smit op 25 September 2016, 19:31:31
-
Ik rij analoog, gelijkstroom. Gehele baan beveiligd en voorzien van standaard spanning met afrem en optrekmodules. T.o.v. van alle andere locomotieven en treinstellen van verschillende merken blijft plan T van Roco sterk achter qua vermogen.( komt bijna niet weg op lichte helling).
Wie weet wat ik hieraan kan doen?
-
Pieter, wat is een lichte helling? Hoeveel stijgingspercentage, dus hoeveel cm stijging op een meter? Pas dan kunnen we er iets van vinden of zeggen :)
-
Daarbij; hoe oud is t treinstel, hoeveel heeftie gereden en is die misschien toe aan onderhoud? Het reinigen van de motor kan veel vermogen opleveren. En het controleren van de sleepcontacten ook.
-
... blijft plan T van Roco sterk achter qua vermogen.( komt bijna niet weg op lichte helling).
Heb je de stroom wel eens gemeten, is die ook echt lager dan bij andere motoren?
Als de antislipbandjes zijn uitgelubberd, draait het wiel wel, maar binnen die bandjes, dus wel toeren maken maar niet vooruit komen.
-
Beste Pieter,
Allereerst hartelijk welkom op dit forum!
Betreft de helling een rechte helling of zit er een bocht in? Ook dat speelt mee.
Heb je dit probleem ook als je het treinstel de zelfde helling op laat rijden maar dan met een omgekeerd treinstel?
-
Allen dank voor de reacties. Het treinstel is in feite nieuw ( 2 jaar oud, misschien 3 uur gereden) De hellingshoek is ongeveer 2 procent. Andere terinstellen Zoals Plan V en andere locs van Roco, Piko, Acme met 4 of 5 rijtuigen trekken vanuit stilstand met dezelfde optrekmodule (UBS, systeem Lauer) probleemloos op.
Graag zie ik nieuwe reacties tegemoet. Alvast dank daarvoor.
-
Alle wielen in het aangedreven draaistel asb geven? Of de twee wielen met asb kruislings plaatsen? Bij de Trix Koploper schijnt dat te helpen. Zelfde probleem. Cardanaandrijving op maar één draaistel is niet ideaal bij een vierdelig treinstel.
-
Slippen de wielen op een helling of wil de motor niet op toeren komen? Bij slippende wielen kan je inderdaad proberen wat extra anti slip bandjes te scoren. En ook controleren of het draaistel voldoende bewegingsvrijheid heeft om te kantelen bij een helling (hier ging het mis bij de Trix Koploper waardoor de as met asb als het ware opgetild werd en dus geen contact meer maakt met de rails). Draadjes van de stroomafname kunnen de beweging hinderen wellicht. Anti slipbandjes kunnen ook verouderen als ze in de doos zitten, vervangen door soepele verse bandjes kan helpen.
Als de motor simpelweg maar gaat staan brommen dan is er wat anders aan de hand. De roco motor zou met gemak voldoende vermogen moeten hebben voor 4 bakken dus is hij defect of is de aandrijving gewoon erg stroef en blokkeert deze bij een helling
Succes met uitvogelen
-
Heel vreemd, heb zelf ook zo`n treinstel en met helling van 2,5% in een boog trekt het mijne feilloos op.
Qua rijtijd, komt de mijne op hooguit 4 uur.
Ik zou zeggen, de kap eraf en kijken waar iets niet goed gaat.
Net wat Robert (Biesje) schrijft:
Draait de motor wel en de wielen niet...?
Of draaien de wielen wel maar de antislipbanden niet...?
Zijn de wielen vrij om rond te draaien? zit er geen troep tussen....? (tapijtrijden?!?)
Kunnen de draaistellen vrij rond draaien....?, maar ook op en neer...?
Zit de kast van de cardan wel goed dicht geklikt...?
Om maar wat te noemen...
-
En Pieter, al wat wijzer geworden?
-
En wederom allen dank. De wielen slippen niet, de draaistellen hebben alle vrijheid om te bewegen, zowel horizontaal als verticaal. Er is inderdaad wel sprake van ' brommen' van de motor. Mij lijkt dat van vervuiling van de motor geen sprake kan zijn. Het lijkt mij echt in het motorvermogen te zitten. Als analoge rijder heb ik de weerstanden in de printplaat (1,6 Ohm) ook overbrugd. Ook dat biedt geen soulaas........ Dan toch een andere motor proberen? Overigens rijdt het treinstel op de vlakke baan buitengewoon goed!
-
Dat is wel heel apart. De standaard Roco motor heeft zeker genoeg vermogen om een 4 delig treinstelletje heen en weer te slepen. het is immers dezelfde motor die bv ook in een NS 1600 zit of een DB br103, deze loks kunnen makkelijk 10 rijtuigen trekken als het niet meer is. De motor is dus defect of er zit toch iets stroefs in de aandrijving.
De 'weerstanden' zijn waarschijnlijk de ontstoorspoelen (groenig blauwe fliepjes). Deze kunnen gewoon blijven zitten en halen geen motorvermogen weg in normale omstandigheden. Ze zorgen alleen dat (analoge) radio en TV niet gaan pruttelen als je trein rijdt.
Aangezien de garantie na 2 jaar een lastige uitdaging is ben je afhankelijk van welwillendheid van de verkoper of een andere specialzaak waar ze wel van een uitdaging houden. Of eventueel modelspoorders in de buurt die je willen helpen. Wellicht iemand die ook een plan T heeft en wil experimenteren met motor wisselen. Ik heb geen Plan T maar als je langs wilt komen in Lelystad wil ik er wel even naar kijken. Ik ben best handig in problemen oplossen maar heb natuurlijk geen bak met plan T onderdelen. Ik kan allicht wat dingen doormeten en mocht mijn plan V motor ook in een plan T passen dan kunnen we dit proberen. Ook de motor loskoppelen (worm ook) en kijken of de wielen en tandwielen vrij kunnen draaien is een goede test.
Succes met deze uitdaging (problemen bestaan niet, alleen uitdagingen)
Mvg,
Robert
-
Verplaats eens één wiel met asb naar de andere aangedreven as.
-
Hallo
Ik had een 2ehands plan to op dit forum gekocht.
Dat ik hem in huis had bleek dat er 1 as vaststond.
Die had gewoon geen ruimte in zijn aslagers.
Er zat al een vlak kantje op de as.
Wellicht heeft u dat ook?
Groet jurgen
-
Tja, als de motor echt tot stilstand komt ben je een beetje klaar... wielen met bandjes verplaatsen enzo gaat je dan niet helpen, wordt gewoon een nieuwe motor plaatsen. Maaarrrrrr....
Wat in het verleden weleens een probleem is geweest bij roco-locs zijn slippende cardanaskogeltjes op de motoras, bij zwaardere belasting bleef de motor wel draaien maar de rest van de aandrijving bleef stilstaan. Omdat ik je hoor over brommen kon dat weleens een punt zijn. Een motor die stilvalt omdat er te weinig kracht in zit kan zeker ook brommen maar dat is een ander geluid (bij een analoge trafo hoor je uit een geblokkeerde motor een 50Hz-brom, vaste frequentie dus, geluid wordt wel harder als je de trafo opendraait maar niet hoger. Bij draaiende motor met slippende cardan hoor je gewoon de motor lopen, dus als je de trafo open draait wordt het geluid harder en hoger.)
Ik ken de constructie van die treinstellen niet goed dus weet niet of het mogelijk is op een enigszins makkelijke manier te kunnen testrijden met een motorwagen die zover uit elkaar gehaald is dat je kunt zien of de motor draait als je het stel tegenhoudt... Als het een slippende cardan is wordt de reparatie in elk geval een stuk goedkoper dan een nieuwe motor, dus ik zou proberen dat even uit te zoeken.
-
Floris heeft wel een punt, had ik nog niet aan gedacht. loszittende cardans die op de as slippen. Het klinkt aannemelijker dan een defecte motor die het alleen goed doet op een vlak stuk.
Wielen met asb wisselen heeft inderdaad geen zin als de wielen stilstaan. Dat heeft alleen nut als de wielen wel draaien maar slippen.
Ben nu wel heel nieuwsgierig wat het uiteindelijk is :)
Succes!
-
Die cardanschaaltjes op de motor of draaistel as willen inderdaad wel eens scheuren en daardoor gaan slippen ;).
-
Opnieuw dank voor alle reacties, in het bijzonder Robert voor zijn aanbod. ( Robert, ik puzzel nog even verder, zodra de 'uitdaging' omslaat in een probleem meld ik wellicht).
Ik zal gewoon eens een motor uit een andere Roco loc wisselen.
NB misschien was ik mijn probleemmelding onvoldoende duidelijk: de motor bromt langdurig (10 sec) totdat de optrekspanning in de module voldoende is gestegen. Daarna volgt langzaam rijden. T.o.v. andere treinen blijft de snelheid ook op vlakke baandelen achter.
-
Dat laatste is normaal. Het is de reden dat het niet meevalt plan v en plan t van Roco samen te laten rijden. Bij gebruik van dezelfde decoder vergt het nog een hoop finetunen om dat een beetje normaal te laten verlopen. Opmerkelijk omdat de aangedreven bak echt identiek is. Bij twee gelijke loks plaats ik twee gelijke decoders en die programmeer ik samen. Rijden maar. Maar de indentieke aandrijving heeft hier duidelijk meer moeite met de plan t dan met de plan v.
Verder nogmaals. Motor wisselen kan alleen helpen als de motor defect is. Zo niet, dan zit het probleem ergens in de overbrenging en deels is dat inherent aan de Roco plan t.
-
Als Lelystad te ver weg is mag er bij mij ook getest worden.
Ten westen van de stad Utrecht.
Zelf heb ik wel zo'n treinstel en kunnen we vergelijken.
Ik hoor het wel.
-
Henk, even een gekke vraag, al eens motoren van plan T en plan V verwisseld, gewoon om eea uit te sluiten? of kun je zelfs de aangedreven bak wisselen (dus de plan T-bakken aan de plan V-aangedreven bak hangen)?
-
De aangedreven bakken kan je gewoon wisselen Floris. Dus misschien probeer ik het nog eens.
Maar ik heb de decoders in eerste instantie ingeregeld met alleen de gemotoriseerde bakken gekoppeld. Dat ging op de gewone manier. Het werd pas gezeur toen ik daarna de stellen compleet maakte.
Wel alles zonder asb natuurlijk, dat scheelt ook. Maar er is echt wel een verschilletje.
-
Ja dat geloof ik zonder meer, ben benieuwd waar het m in zit.
-
Is het wellicht een idee om het treinstel eens analoog zonder decoder te testen? Daarmee weet je of het probleem door de motor met overbrenging veroorzaakt wordt.
Gr, Silvolde
-
@Henk,
Afstellen van een plan V/T viel bij mij best mee. In de plan T zaten geen extreme afwijkingen:
https://www.youtube.com/watch?v=9-7nrr2kTR4
-
Heb je de motorbak al eens gewoon op zijn dak neergelegd,en met een paar draden op de wielen de zaak laten draaien?
Wat doet de motor dan als hij helemaal onbelast kan draaien?
Komt hij dan op toeren?
(Liefst zonder decoder ,dus analoog getest? )
Wat gebeurt er als je met je vinger op de wielen drukt om de motor te belasten ?
Hiermee kan je dan controleren of de cardan koppeling niet slipt.
Sukses , ;)
Peter
-
Hoe gaat het er mee?
Nog wat geprobeerd?
Ik ben benieud,
Peter
-
Soms duurt het even......
Dit geldt zowel voor de oplossing als deze reactie:
Alweer een half jaar geleden durfde ik het aan om de stroomvoorziening vanaf de assen rechtstreeks aan te sluiten op de motor. Het resultaat was geweldig. Het stel rijdt nu zoals alle ander roco ( en gelijkwaardige) modellen; zowel op het vakke deel als op hellingen.
Misschien was ik er nog niet eerder duidelijk in, maar ik rijd inderdaad analoog met beveiliging ( en optrekken/afremmen) van systeem Lauer.
Allen nogmaals dank voor bereidwillige hulp.
Pieter Smit