BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Peter Korsten op 18 November 2007, 02:33:53
-
Een belangrijk deel van de wissels in het spoornet voldoet niet aan de minimale veiligheidseisen. Van de 6.000 wissels liggen 1.800 onder de veiligheidswaarden die spoorbeheerder Prorail zelf heeft opgesteld.
Bron: NRC Handelsblad (volledige artikel) (http://www.nrc.nl/binnenland/article824694.ece/Grote_zorgen_over_gebrekkige_wissels)
Toch een vrij opmerkelijk bericht.
- Peter
-
Schiet lekker op dan ;)
In Engeland hadden ze dit fenomeen ook, maar dan met het gehele spoorwegnet waar zo'n 35 jaar niks aan gedaan was.
Nou ja, Prorail weet nu in ieder geval wel wat ze de komende jaren te doen hebben...
Nu maar afwachten of de veiligheid gewaarborgd blijft....
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Verbaast mij niks. Sinds de privatisering is het hard achteruit gegaan met het Nederlandse spoorweg net.
-
Dat krijg je als in de jaren 90 niets aan onderhoud is gedaan, nu moet al dat allerstallig onderhoud gedaan worden. En dan zeurt de politiek ook nog eens als er daardoor een trein uitvalt ;D
-
Sinds de privatisering is het hard achteruit gegaan met het Nederlandse spoorweg net.
Waarbij je moet bedenken dat Prorail nog steeds een overheidsbedrijf is. Bij de privatisering vond de overheid dat het beter was om het net in eigen hand te houden. Wel, de gevolgen zijn zichtbaar, en onderschrijven weer eens mijn mening dat de overheid het slechtst functionerende bedrijf van Nederland is.
-
Afgeven op de overheid is gemakkelijk. De nederlandse overheid hoort binnen europa tot de beter functionerende overheden. Daarnaast is de nederlandse overheid een kraamkamer voor beursgenoteerde ondernemingen.
ING (postbank,gemeentegiro amsterdam), DSM (staatsmijnen), Hoogovens (ook gefuseerd), KPN(PTT), TNT Post(PTT). Met overheidsbedrijven is niet mis. Was het elekticiteitsnetwerk maar nog geheel in overheidshanden. Bij monopolistische netwerken zoals spoor, gas, elektriciteit en telefoon zie ik liever een overheid die het beheer uitvoert dan een particulier. Kijk een naar het west-duitse elektriciteitsnetwerk met RWE. Winst gaat voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.
-
De nederlandse overheid hoort binnen europa tot de beter functionerende overheden.
Kun je dat onderbouwen? Want het is op zich wel een interessante stelling, maar zonder argumentatie is het net zo makkelijk om dit te beweren dan om op de overheid af te geven ;).
Bij monopolistische netwerken zoals spoor, gas, elektriciteit en telefoon zie ik liever een overheid die het beheer uitvoert dan een particulier.
Dat valt te betwisten, een overheidsmonopolie zal vaak stukken minder efficiënt werken en dus geld verspillen dan een privaat monopolie. Wel ben ik met je eens dat een privaat monopolie vele malen lastiger is te controleren, met name waar het de focus op kwaliteit en betrouwbaarheid betreft. Dat is inderdaad een probleem waarover men (vóór privatisering) goed over na moet denken. En dat lukt niet altijd...
Overigens is vrijwel elke Westerse overheid een kraamkamer voor beursgenoteerde ondernemingen: privatisering behelst vaak grote bedrijven met een grote financieringsbehoefte, dan biedt alleen de openbare kapitaalmarkt soelaas.
Terzijde: ING is maar gedeeltelijk ontstaan uit overheidsdiensten en voor een deel ook uit private verzekeraars, de rest van de voorbeelden is beter gekozen ;).
-
De stelling: De nederlandse overheid hoort binnen europa tot de beter functionerende overheden.
De vraag: is dat aan te tonen.
Bij het vestigingsklimaat voor bedrijven in nederland wordt steevast de overheid en de stabiliteit van de belastinginning als pluspunt genoemd. De overheid is in belangrijke mate geautomatiseerd. Praat eens op vakantie met de burgers van andere landen. De inning van belasting en het aanvragen van allerlei documenten gaat op een wijze zoals in nederland rond 20 jaar geleden. De omvang van het nederlandse overheidsapparaat is ook relatief bescheiden. In ieder geval als ik iets lees over de vergelijking van overheden, dan zit nederland aan de bovenkant.
Natuurlijk, het kan beter. Maar zo slecht doen we het niet. Ook op spoorweggebied doen we het niet slecht. In zwitserland rijden de treinen beter op tijd, maar de vervoersinspanning is niet te vergelijken met de nederlandse situatie. In duitsland en in belgie is het spoorwegbedrijf ronduit verouderd en verwaarloosd. In frankrijk rijden er nauwelijks nog treinen. De laatste maal dat ik op Gare du Nord was, vertrok daar nauwelijks iets meer. Een uur lang midden op de dag geen vertrekkende trein meer! Dit afgezien van de Banlieu.
-
Mmm, even weer over de wissels. Uit het artikel op nu.nl begrijp ik dat wissels aan 4 voorwaarden dienen te voldoen, de wissels die dit niet doen zijn iet per sé onveilig. Ook wordt duidelijk aangegeven dat in 2008 deze problemen opgelost zullen zijn. Valt mi wel een beetje mee.