BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Sam op 30 August 2016, 20:17:23
-
Al lange tijd rijd ik digitaal en alle rest op mijn baan is analoog. Ik kies alleen digitaal voor de rijeigenschappen/mogelijkheden. De overige onderdelen (wissels, ontkoppelrails en seinen) worden met drukschakelaars (moment schakelaars) of reed contacten bediend.
Nu wil ik voor een nieuwe baan het een en ander opnieuw op opbouwen en daarbij heb ik twee dingen waar ik hulp bij nodig heb. Ik zal deze in twee aparte posts plaatsen, zodat dit later voor anderen makkelijk terug te vinden is. Ik kan wel solderen en schema’s nabouwen, alleen ontbreekt het mij aan de kennis om uit te rekenen welke waarden en componenten nodig zijn om dit te realiseren.
Van puls naar duur schakeling.
Wissels en ontkoppelrails worden dus aangestuurd met drukschakelaars. Deze leveren dus een puls op. Voor de seinen heb ik een duurschakelaar nodig, om continu spanning op de seinen te kunnen zetten. Dit is natuurlijk eenvoudig op te lossen door een bi-stabiel relais te gebruiken, maar relais zijn relatief duur en gebruiken als ze bekrachtigd zijn altijd stroom.
Dit zou eenvoudig op te lossen moeten zijn met een transistorschakeling lijkt mij. Is er iemand die hier ervaring mee heeft en mij kan helpen aan een schema?
Aanvullende info:
De uitgang van deze schakelaars stuurt de seinen aan waarbij ik een schakeling voor in en uit faden bij wil gebruiken (zie mijn andere post: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,70620.msg3221682731.html#msg3221682731).
Doormiddel van diodes wil ik met 1 drukknop alle wissels bij opstarten in een voor gedefinieerde stand zetten. Later volgt misschien nog het schakelen van wisselstraten met 1 knop, maar dat lijkt me allemaal niet zo ingewikkeld.
-
Als je dit alleen wilt gebruiken voor de seinen hangt dit wel heel erg samen met die vraag.
Maar los daarvan kan dit met een flipflop :) Het heeft alleen een groot verschil met een bistabiel relais. Laatste onthoudt zijn staat zonder spanning, iets dat onmogelijk is met een transistor schakeling. Dus is het erg dat het de staat vergeten is als de spanning uit geweest is?
Inhakende op je vraag van je andere topic, in een microcontroller zou je dit kunnen oplossen door de staat in EEPROM (wat wel bewaard blijft zonder spanning) op te slaan. Aantal schrijfbewerkingen van EEPROM is wel beperkt maar daar is wel overheen te komen. Bijvoorbeeld door het verspreid over vier adressen te schrijven en zo de levensduur te viervoudigen.
Timo
-
Geen geheugen is geen probleem. Ik denk dit op te lossen door 1 reset drukschakelaar te verbinden via dioden (of is het diodes ;D) waarmee alle wissels in een basisstand komen te staan.
Een flipflop ken ik wel qua werking, maar hoe je zoiets in de praktijk aansluit weet ik dan weer niet. Een schema zou welkom zijn.
Bedankt voor het meedenken!
-
Er zijn meerder type flipflop IC's te krijgen. Verder dan de CD404 kom ik alleen even niet.
Als transistor schakeling moet dit al werken
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/TTL_flip-flop.svg/200px-TTL_flip-flop.svg.png)
Ook al zou ik nog een ingang weerstand aan E1 en E2 hangen.
Je idee van een totale reset overkomt inderdaad het geheugen probleem. Deze zou je zelfs nog automatisch kunnen laten genereren door een timing circuit, bijvoorbeeld een 555. Enige grote probleem, alle wissels tegelijk bekrachtigen geeft een enorme piekbelasting voor je voeding! Normaal heb je voor 1, 2 a 3 wissels tegelijk besturen niet zo'n grote voeding nodig maar als je ze allemaal tegelijk wilt "resetten" heb je toch een aardig bakbeest nodig. Of je moet gaan voor iets als een CDU (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html#04) per wissel maar dat loopt aardig in de onderdelen...
Timo
-
Flipflops zijn en blijven goedkoper dan bistabiele relais (http://www.reichelt.de/HFD2-L-5V/3/index.html?ACTION=3&GROUPID=7620&ARTICLE=101942&SHOW=1&OFFSET=16&), en met monostabiele relais kan het ook, maar die vind je niet meer onder de 0,50 € per stuk.
Voor de seinen heb ik een duurschakelaar nodig, om continu spanning op de seinen te kunnen zetten. Dit is natuurlijk eenvoudig op te lossen door een bi-stabiel relais te gebruiken, maar relais zijn relatief duur en gebruiken als ze bekrachtigd zijn altijd stroom.
Dit zou eenvoudig op te lossen moeten zijn met een transistorschakeling lijkt mij. Is er iemand die hier ervaring mee heeft en mij kan helpen aan een schema?
Ik begrijp je (redenering) niet helemaal. Waarom wil je continue spanning op je seinen kunnen zetten? Wat is voor jou een sein? Het seinbeeld (leds die continue branden) of de functie ervan (die wisselt, maar langdurig gelijk blijft - veel of weinig rijspanning)?
Ik zou, bijvoorbeeld hier beginnen: http://k.f.geering.info/modellbahn/technik/signalsteuerung1.htm
en in de oudere miba tijdschriften eindigen. In oude tijdschriften staan analoge en digitale schema's die gewoon zijn na te bouwen. Je kunt die online vinden als je "spisania" zoekt, in combinatie met "miba". Of je ze daar vanaf download, is een morele vraag die ik niet voor je kan beantwoorden. Juridisch is het vermoedelijk niet in de haak.
-
Als ik het goed begrijp wil Sam alleen maar wisselstraten kunnen schakelen waarbij dan de juiste seinbeelden worden weergegeven. Hij rijdt digitaal dus meer functies heeft hij van de seinen niet nodig.
Ik weet niet hoeveel seinen je hebt, maar bistabiele relais zijn tegenwoordig ook voor een prikkie te koop. Een klassieke diodematrix en het is geregeld. Voordeel is nog dat de schakelcontactem dan potentiaalvrij zijn en dat je dus gemakkelijk kan experimenterem met aparte schakelingen voor het faden.
Als je beide vragen elektronisch wil beantwoorden, dan is de in dat andere draadje genoemde Arduino een goede oplossing. Je leert wat bij, het blijkt niet moeilijk en je slaat twee vliegen in één klap.
-
Ik heb een duurschakeling nodig om de leds in de seinen aan te sturen.
Ben wel geïnteresseerd in een flipflop ic schakeling. Het voorbeeld van Henk zal ik ook eens proberen.