BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: vanDyk op 30 August 2016, 11:36:56
-
Hoi,
Na een paar dagen flink gezocht te hebben en het niet gevonden te hebben, stel ik mijn vraag hier.
Wat ik zoek is misschien moeilijk te begrijpen, maar ik doe mijn best om het zo simpel mogelijk te maken.
Zelf vind ik het erg prettig om via on/on schakelaars op een tableau wissels te schakelen. De wissels gaan via een servo aangestuurd worden, die zelf weer op een DCC servo decoder zit (Voorbeeld DR4024).
Nu heb je schakeldecoders (Voorbeeld DR4018) die zichzelf kunnen instellen op 16x schakelaar schakelcontacten (on/off)(CV47=1).
Is het mogelijk om met als voorbeeld genoemde decoders het te bewerkstelligen dat bij een on/on of on/off schakelaar op het "on" contact de wisselservo afbuigend ingesteld wordt en op het "off" contact de wissel recht staat?
En hoe wordt dat met voorbeeld genoemde decoders ingesteld? Dienen ze beide hetzelfde adres te hebben om dit te bewerkstelligen?
Mochten er nog vragen zijn, dan zie ik deze graag verschijnen.
vanDyk.
-
Het korte en lange antwoord op deze vraag is Nee, niet met de genoemde decoders.
Groetjes
-
Dag "vanDijk",
Een servodecoder gebruik je als je de bediening van de wissels met een DCC-centrale of via zo'n centrale met de computer wilt doen.
De DR4018 is op een andere manier ook een bestuurde uitgang. Daarmee wordt je vraag beantwoord met "Nee".
Ik vermoed dat je je baan zelf met de hand wilt besturen en ook je locomotieven zelf zult bedienen. Je hebt dan meer aan een andere oplossing; een servosteller, die reageert op de stand van je schakelaar(s). Daar is hier al eens over geschreven. Helaas weet ik niet meer bij welk onderwerp. Er is ook iemand geweest, die servo's voor wissels bediende met een testschakeling die je o.a. bij Conrad kunt vinden. Je zou eens kunnen zoeken met de term "servobesturing".
Wil je op termijn aan de computerbesturing, dan zijn decoders wel nodig en heb je bij een vorm van handbediening iets nodig om de stand van je schakelaars uit te laten lezen door de computer, die dan de bijbehorende wissels omzet. Die computer kan ook een centrale zijn, die terugmeldingen kan vertalen in acties naar de baan.
Misschien kun je je vraag verduidelijken door te vertellen op welke manier je loc's bestuurd worden (analoog - digitaal) en hoe je je baan wilt gaan gebruiken (geautomatiseerd of juist niet). Sommige forumleden zouden ook naar je baanplan kunnen vragen en dingen als welke schaal en welke hardware je al hebt.
Ter info:
In mijn eigen draadje Rangeerpuzzel (Inglenook) met Arduino besturing (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,65057.msg3221575660.html#msg3221575660) heb ik er ook iets aan gedaan. Echter, daar vertel ik meer over mijn vorderingen aan het baantje en de daarvoor voor mij benodigde schakelingen. Die laat ik daar zien als mogelijke oplossingen in een bepaalde een situatie. Mijn bedoeling met dit baantje is juist niet te automatiseren. Misschien beantwoord ik op die plek wel de vraag, die je wilde stellen.
Zeker gezien de gebruikte elektronica kan dit voor een niet-elektronicus lastig over komen.
groet Cees
-
Beste Cees,
Het is jammer om te lezen dat het dus niet op de manier kan zoals ik in eerste instantie gedacht had. Er bestaat dan dus ook geen decoder die dat op eerder genoemde manier wel kan bewerkstelligen (Even buiten de verder genoemde manieren)?
Je vermoeden is correct. Alles handgestuurd zonder tussen komst van een computer, ook niet in de toekomst.
Om mijn vraag te verduidelijken:
Ik wil in module vorm gaan bouwen zodat me vrouw niet een kamer hoeft op te geven en ik toch de hobby kan uitvoeren. De locs gaan digitaal aangestuurd worden, in eerste instantie met de IB1, later met de IB2+Daisy2. Zoals bovenstaand al aangegeven wil ik geen automatisering. Wil graag de lol erin houden om alles enigszins zelf te regelen. Schaal is H0 tp3 Bundesbahn. Wissels zullen met puntstukpolarisatie zijn. Ik weet dat standaard de DR4024 dit niet heeft en met een extra module dit op te lossen is, maar voor het gemak had ik even de DR4024 gebruikt in de uitleg. Hiervoor heb ik al wel een vervanging gevonden die wel puntstukpolarisatie standaard erin heeft zitten.
De reden waarom ik mijn vraag heb gesteld is al misschien een beetje duidelijk geworden door de module vorm. Deze bevind zich in 2 lagen. En om enigszins de kilo's uit te sparen bij het verplaatsen leek mij alles aansturen met decoders een "lichtere" weg dan alles met bedrading te moeten aansluiten. Tevens zal er bij een bak-overgang ook minder bedrading aan te pas komen.
Het allerbelangrijkste is voor mij dat het een betaalbare vorm van bediening is, zonder dat of m'n portemonnee of m'n rug teveel raakt.
vanDyk.
Ps. Altijd leuk om te zien dat mensen de "y" als "ij" schrijven in vanDyk. Mij maakt het niet overigens niet uit hoe het geschreven wordt.
-
Hoi,
Inderdaad, de DR40xx decoders worden *altijd* via tussenkomst van een DCC Centrale aangestuurd. Het aansturen gebeurt normaal gesproken via een handcontroller of via een PC sturing ( al dan niet via een Tablet )
De mogelijkheid om e.e.a. via on-on schakelaars te doen kan in zo'n geval eigenlijk alleen maar als er een extra 'kastje' gebruikt wordt, waarop je die schakelaars aansluit en dat dan voor jouw de wisselcommando's naar de centrale stuurt. Die centrale geeft dan de DR40xx decoders weer de opdracht om b.v. wissels om te zetten.
Sinds de firmware versie 1.2.3 kan de Digikeijs DR5000 Centrale (http://www.digikeijs.nl/dr5000-dcc-multi-bus-centrale.html)dit voor je regelen, door het aansluiten van een DR4088-GND (http://www.digikeijs.nl/modelspoor-terugmeld-module-dr4088gnd.html)terugmelder aan de ext88 bus. Op deze terugmelder kun je dan jouw schakelaars aansluiten. De ingangen van 1 DR4088-GND kunnen in 4 modes geschakeld worden:
1) 2x Drukknop (krom en recht) --> max 8 wissels
2) 1x Drukknop, toggle (om en om krom en recht) --> max 16 wissels
3) 1x on-off (on = krom, off is recht) --> max 16 wissels
4) 1x Drukknop (voor ontkoppelrails oid) --> max 16 elementen
Je kunt maximaal 8 stuks DR4088 op deze manier aansluiten dus in het maximale geval, 16 x 16 = 256 wissels bedienen.
Grtzz & suc6,
Karst
P.S. Ik lees net dat je een IB1 hebt, dan kun je bovenstaande bij benadering ook doen met een IB-switch (http://www.uhlenbrock.de/de_DE/produkte/prodarch/I001292A-001.htm!ArcEntryInfo=0004.35.I001292A), alleen daar kun je geen externe schakelaars op aansluiten.
[Aanvulling]
Met de Uhlenbrock 63 330 (http://uhlenbrock-shop.de/LocoNet-Rueckmeldemodul-3-Leiter-Gleis) kun je volgens de handleiding ook zoiets als boven uitgelegd realiseren.
[/Aanvulling]
-
Je kunt ook gaan werken met een esu servo decoder:
http://www.esu.eu/en/products/switchpilot/switchpilot-servo-v20/ (http://www.esu.eu/en/products/switchpilot/switchpilot-servo-v20/)
Die kan servo's via de digitale centrale omzetten, maar heeft als extra dat je er ook schakelaars op aan kunt sluiten om die servo's te schakelen.
Moet je helaas wel andere servo decoders hebben. En deze lijkt dan weer niet de puntstuk polarisatie te hebben.
Al kun je daar ook oplossingen van vinden online waarbij de servo dat van je overneemt.
Groelco,
Roelco
-
...
Moet je helaas wel andere servo decoders hebben. En deze lijkt dan weer niet de puntstuk polarisatie te hebben.
Al kun je daar ook oplossingen van vinden online waarbij de servo dat van je overneemt...
Wat op zich een stuk veiliger is omdat je geen wijziging krijgt in de polarisatie als je wissel niet omstaat.
-
Als je niet met de computer wilt rijden zou ik decoders vergeten, in ieder geval de klassieke kant en klare decoders. Van de grote merken is de ESU SwitchPilot de enige die ik weet die je ook direct met knopjes kunt aansturen. En om het helemaal te doen met een normale decoder en aan de andere kant input wordt al snel een kostbare zaak...
Mogelijke directe opties zijn:
1) Via de genoemde servo tester. Eigenlijk een 555 waar je met een schakelaar schakelt tussen twee puls waardes. Met wat kunst en vliegwerk kan dat ook met langzaam omlopen. Sommige hebben het ook wel gebruikt met twee van die testers voor alle servo's en schakelen tussen die twee. Nadeel is dat je dan geen individuele afstelling hebt per wissel.
2) Via een extra stukje hardware op basis van een microcontroller. Kan en klaar is hier alleen niet echt iets voor te krijgen (afgezien van de veeeeel te dure ESU SwitchPilot). Ik ben daarom ooit begonnen met de adServo hiervoor. Nu staat het een beetje op een lager pitje maar de analoge aansturing (zoals jij wilt) werkt volledig :) Het zijn kleine, goedkope, makkelijk te solderen printjes waar je de servo's zo op print. Enige nadeel, ik voorzie standaard niet van polarisatie. Zelf wilde ik dat met microschakelaars doen. Met een kleine software aanpassing zou het ook mogelijk zijn met de adServo maar dan moet je het even laten weten. Tegenwoordig heb je ook nog de MARDEC, ook op basis van een Arduino. Deze kan wel standaard om met puntstukken maar is in mijn ogen minder plug en play omdat je de servo's er niet op prikt maar moet schroeven (kabel doorknippen) en dat je ze MOET afregelen met een computer. Maar goed, meerdere wegen leiden naar Rome wat dat betreft. Het is dus echt persoonlijke voorkeur wat dat betreft :)
Nog kleine toevoeging, decoders die de polarisatie doen met één relais per wissel gaan de fout in als deze naast het hartstuk ook de wisseltongen van spanning voorzien. Dit is het geval bij de DR4024, MARDEC en adServo (als ik puntstuk uitgangen maak). Dit omdat bij het opstarten nog onbekend is in welke stand de wissel staat en het polarisatie relais verkeerd kan staan waardoor de tongen sluiting maken. Doe je het met microschakelaars heb je daar nooit last van.
Overigens denk ik dat het gewicht van bekabeling best nog wel mee valt. Het verbaast je toch altijd weer hoeveel je nodig hebt als je het wel digitaal aanstuurt.
Zoals bovenstaand al aangegeven wil ik geen automatisering. Wil graag de lol erin houden om alles enigszins zelf te regelen.
Dat is een grote misvatting. Met de computer rijden is iets anders dan automatisch rijden. Het is prima mogelijk om volledig met de hand te rijden waarbij de computer alleen voor de beveiliging zorgt. Dus je behoed van domme fouten en netjes de seinen correct zet enz. Maar dan zelf geen treinen aan stuurt. Dus het is een misvatting dat het de lol er uit zou halen als je een computer zou toevoegen. ;)
Timo
-
Okay, wat stapjes verder met alle informatie. Mijn gevoel van het laten wegvallen van de schakelaars begint steeds meer vorm aan te nemen. Maar toch heb ik nog een vraag over een andere mogelijkheid tot terugmelding op een tableau.
Stel, ik gebruik de DR4024 voor het aansturen van de servo's (puntstukpolarisatie even weggelaten, daar het niet belangrijk is voor de vraag), kan bijvoorbeeld een DR4018 een terugkoppeling geven op een tableau over de stand van de wissel d.m.v een led-schakeling? Of begrijp ik dat nu helemaal verkeerd?
De led-schakeling die ik mij nog dacht te herinneren was als volgt:
Beide leds krijgen spanning, maar voor elke led zit een andere weerstandswaarde. Nu was het dat als bij led1 een extra component zat die ook van spanning voorzien werd, dat daardoor led2 uit was, en als dat extra component bij led1 geen spanning meer kreeg, dat led2 automatisch ging branden en led1 uit ging.
Iemand een idee welke schakeling ik bedoel?
vanDyk.
-
Stel, ik gebruik de DR4024 voor het aansturen van de servo's (puntstukpolarisatie even weggelaten, daar het niet belangrijk is voor de vraag), kan bijvoorbeeld een DR4018 een terugkoppeling geven op een tableau over de stand van de wissel d.m.v een led-schakeling? Of begrijp ik dat nu helemaal verkeerd?
Ja, dat kan. Als je de DR4018 laat luisteren naar dezelfde DCC adressen als de Servo decoders. De DR4018 zal dan simultaan met de wissels meegaan.
Afhangkelijk van wat je wilt bereiken, kun je kiezen voor 1 led per wissel, of twee. Als je twee leds gebruikt (groen/rood b.v.) kun je 1 DR4018 in totaal 8 wissels laten 'volgen'. Voor de preset van de DR4018 moet je dan de 8 x 'sein' instelling hebben.
Grtzz,
Karst
-
Tuimelschakelaars om servo's voor wisselaandrijving te bedienen kan eenvoudig en voordelig.
Bijvoorbeeld met servotesters die voor minder dan drie euro per stuk bij aliexpress te vinden zijn. De draaipotmeter die er standaard opzit kun je vervangen door twee serie geschakelde instelpotmeters, elk met de halve waarde van de oorspronkelijke potmeter. Met de instelpots kun je de beide eindposities van de servo instellen.
Met een tuimelschakelaar (on-on) kun je kiezen tussen de loper van de ene instelpot, en de loper van de andere instelpot. Daarmee kies je dan dus ook voor de ene eindpositie, of de andere eindpositie.
Van deze schakeling gebruik je er een per individuele servo.
Wil je ook nog een LED indicatie, dan gebruik je een dubbelpolige tuimelschakelaar. De ene pool voor de servo, de andere pool voor de LED indicatie.
Maar: daar komt geen DCC aan te pas. Je koopt dus ook geen (relatief dure) DCC servo decoder. Of wat voor decoder dan ook. Voor handmatig rijden is het prima. Wil je ooit de servo's via een centrale gaan bedienen, dan heb je hier echter niets aan.
-
Het laten vallen van schakelaars op een tableau zou ik juist niet doen. Er gaat niets boven handig geplaatste schakelaars als je handmatig wissels wilt omzetten.
Maar of je alles via de volledig digitale manier moet willen doen is de vraag. Misschien lever je iets in op bekabeling tussen de bakken maar met alle toevoegen is het niet kabel arm ofzo. En al helemaal niet goedkoop, zeker niet als je voor commerciële oplossingen gaat.
Om hoeveel wissels en modules gaat het eigenlijk? En zijn de kosten een punt van belang?
Karst gaf al aan hoe je het kunt doen om de juiste stand aan te geven. Maar het is geen goedkope oplossing als je dus voor iedere wissel twee decoders nodig hebt. Een andere optie zou zijn om dezelfde uitgang die het relais voor het puntstuk om zet ook door te lussen naar je tableau. Maarja, dat heb je weer extra kabels...
@Dirk, het kan nog goedkoper en makkelijker, en dat is door gebruik te maken van een microcontroller oplossing. Alleen lijkt de focus hier erg te liggen op het digitaal aansturen deel.
Mijn vuistregel blijft dan ook nog steeds, zolang je niet met de computer wilt rijden (of een slimme centrale) is het digitaal schakelen van wissels overbodig. Toegegeven, met huidige (zelfbouw) oplossingen kan het misschien beide maar de digitale manier is dan alleen een extra. De handmatige methode blijft zonder computer makkelijker.
Timo
PS @vanDyk, heb je ook een meer gebruikelijke naam of noemen je vrienden je echt zo? ;D
-
Of eens op bangood kijken
heb daar servo'sgezien ,waar de decoder al inzit
Zomaar een idee
-
@jerrytrein, heb je daar ook een link naar? Die ben ik in ieder geval nog nooit tegen gekomen.
Timo
-
een "dure" oplossing is om te kiezen voor de digitale Cobalt wisselmotoren, hierbij heb je een wisselmotor (zo noemen ze het zelf maar volgens mij zit er gewoon een servo in) met geïntegreerde dcc decoder, hartstuk schakeling en aansluitingen voor een gewonde schakelaar
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/CBDiP-aansluitingen.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/CBDiP-aansluitingen.jpg)
wellicht is dit wat.
gr. Erwin
-
@timo en dirk
Het gaat vanDyk er volgens mij om, dat hij een bedieningstableau wil hebben, maar niet alle daarbij (in analoog noodzakelijk) bekabelings toestanden. Met DCC als 'drager' van het schakelsignaal en een terugmelder(uitlezen schakelaars) en schakeldecoder(visuele terugmelding) kun je alles mooi centraal in het tableau inbouwen.
Het enige wat je dan hebt aan bekabeling tussen de modules is DCC + eventueel een voedingsbus, en tussen tableau en centrale alleen een s88 of LocoNet kabel en een DCC signaal... ;)
Grtzz,
Karst
-
Dat snap ik. Maar naar mijn mening denken mensen vaak te positief over hoeveel bekabeling het kan schelen onder de bakken. Je, het zal wel aardig schelen op het aantal contacten dat je tussen de bakken nodig hebt. Maar besparing aan bekabeling gewicht zal geen drol voorstellen.
Vandaar mijn vragen:
- Gaat het echt om gewicht besparing of om connector besparing?
- Hoe groot is de baan (aantal modules / wissels)?
- Speelt geld echt een rol?
- Moet het kant en klaar is mag het zelfbouw/kitvorm zijn?
Timo
-
Precies, dat zijn de juiste vragen ;) (y)
-
Vandaar mijn vragen:
- Gaat het echt om gewicht besparing of om connector besparing?
- Hoe groot is de baan (aantal modules / wissels)?
- Speelt geld echt een rol?
- Moet het kant en klaar is mag het zelfbouw/kitvorm zijn?
- Om hoeveel wissels gaat het?
Bij deze de antwoorden:
- In feite beide. De ruimte waar het opgebouwd kan worden is de woonkamer. Aangezien mijn vrouw het 1 weekend niet erg vind betekend dus dat de boel wel demontabel moet zijn, en, het moet zeker niet te zwaar zijn omdat het 2 trappen op moet. Ook al ben ik begin 30, mijn rug is sinds eind tienerjaren kapot gegaan in de bouw. Dus gewichtbesparing is de primaire gedachte, simpelheid bij aansluiten d.m.v. zo min mogelijk connectoren is altijd mooi meegenomen.
- De baan zelf is rond de 8 meter lang, waarvan aan beide zijde tegenovergesteld aan elkaar railwendels komen voor de stijging/daling van en naar het schaduwstation. Het schaduwstation zelf bevindt zich onder de baan. De "baan" modules zijn allemaal recht. De hoeveelheid is nog een beetje een discussie voor mijzelf, aangezien ik het baanplan nog aan het verfijnen ben en er soms een lichte wijziging kan komen in het aantal. Het huidige aantal waarvan de maten variëren (100x60cm en 120x60cm) is op dit moment 7. Al zit ik er al wel een tijdje over te denken om dit nog meer te laten worden door vooral de grote jongens van 120x60cm op te delen in 60x60cm. Al dit hangt erg af van zowel het schaduwstation als zichtbare baan. De railwendel modules bedragen totaal 8. De railwendel zal in 4-en gesplitst worden. Al kan het wel zijn dat dit in de toekomst nog maar 4 stuks totaal bedraagt. Zelf ben ik er nog niet over uit.
- Ik vind dat geld altijd wel een rol speelt, al kijk ik echt niet op een euro meer of minder. Het zal ook een combinatie zijn van geld en simpelheid.
- Zelfbouw/kitvorm heb ik geen moeite mee. De soldeerbout is gelukkig dan ook geen onbekende van mij. Kant en klaar is natuurlijk lekker makkelijk als je nergens zin in heb. Beide geen probleem mee.
- Zojuist even een telling gedaan, als je van de EKW, DWK en driewegwissels er 1 extra bij optel, dan kom ik uit op 53 servo-wissels.
PS @Timo: jouw extra vraag; veel vrienden geven mij verschillende namen. Als ik kijk naar mijn ID, dan staat er alleen Paul. De naam vanDyk i.c.m. Paul moeten enkele wel een bekende combinatie opleveren (y).
-
Daan ga ik ze ook weer puntgewijs af.
1) Als je alles via DCC (of LocoNet, in ieder geval digitaal) laat lopen zal het wel schelen op het aantal pinnen dat je nodig hebt tussen de bakken. Je hebt dan eigenlijk alleen 2 pinnen voor DCC nodig en dan 230V als je de voeding ook wil verdelen. Maar of het merkbaar is in gewicht denk ik niet echt. Zeker niet relatief gezien. Zoals gezegd, digitaal is niet magisch opeens geen draden, dan moet je voor iets gaan waar een decoder echt in zit zoals de genoemde aandrijving. En die par meter aan dunne draadjes (dik is niet nodig, geen vermogen) merk je denk ik niet echt.
2) Voor een baan die je altijd volledig opbergt zijn dat aardig wat modules. Een "railwendel" is neem ik aan een klimspiraal? Maar het is nog overzichtelijk. Aantal wissels is nog analoog te doen en bijvoorbeeld aan te sluiten via 25-polige d-sub connectoren. Als je voor een oplossing kiest waar je maar één draadje nodig hebt per wissel (zelfbouw zeker mogelijk) dan kan je aardig wat wissels kwijt over één connector. Maar ik weet niet wat je verder nog van plan bent voor seinen en verlichting...
3) Een oplossing zoals Karst heeft gemeld (dus DR4024 voor de servo en een DR4018) en dan nog iets om de boel schakelbaar te maken op een tableau zal al aardig snel in de papieren lopen.
4) Zelfbouw zal verreweg het goedkoopste zijn. Maar daar ligt altijd op de loer, voldoet het aan de wensen. Probleem met zelfbouw is dat je snel geneigd bent de boel specifieker naar je wensen te bouwen waardoor je er langer mee bezig bent ;D Maar ga je voor meer kant en klare oplossingen is het zeker makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld via iets als adServo.
5) zie 2 :p
Werken met decoders is voor het aantal aansluitingen dus wel fijn maar of het merkbaar wat met het gewicht doet betwijfel ik. Als je echt naar een digitale aansturing wilt zou ik kijken naar LocoNet, zeker omdat je (als ik het goed heb) daarmee direct kan communiceren. Dus het tableau kan direct een wissel omzetten, zonder tussenkomst van de centrale. Als je het via DCC doet zal de centrale er altijd een doorkoppelende rol in moeten hebben.
Timo
-
1. Besparen op gewicht door digitaal te gaan lijkt me twijfelachtig. Je bespaart ietwat op vrij dunne en lichte kabel, en je bespaart hooguit grammen op kleinere connectors. Daartegenover staat dat je dan beduidend meer gewicht aan decoders nodig hebt. Analoog kunnen de gebruikte connectoren wat groter zijn, maar als je zoals je zelf zegt wel knutselt kan dat nooit heftig zijn. In gewicht en kosten maken kleine en grote connectors weinig verschil.
2. Zoals Timo al zegt, het aantal wissels is zeker niet dusdanig dat digitaal een must is.
3. Als geld minder belangrijk is, zijn er in het analoge gebeuren verschillende fabrikanten van goede motoraandrijvingen die tevens voorzien in puntstukschakeling, en ook dat geef je aan als wens. Als je met servo's werkt is het aan te bevelen de afstand tussen de servocontroller en de servo niet te lang te maken, omdat de servo anders instabiel gedrag kan vertonen. Bij analoge motoraandrijvingen speelt draadlengte in die zin geen rol. Met een beetje zoeken zijn analoge motoraandrijvingen ook voordeliger dan de servo's en de aantallen decoders die je anders nodig gaat hebben.
-
Peco's smartswitch... niet bepaald goedkoop maar kan wel wat je wil als ik het goed begrijp. Je kunt er direct schakelaars op aansluiten, ook momentschakelaars. Je kunt ze ook via dcc aansluiten maar hoeft dus niet, kan ook later.
-
Of misschien een tortoise?
Is analog, heft een Eigen eindafschakeling en meteen een hartstuk polarisatie ingebouwd.
Nadeel, ze zijn niet al te klein, dus onder modulebakken moet je rekening houden met een behuizing van ca 7 cm en 1 extra voor de aansluitingen...
En ook hier geldt, wat vind je goedkoop? Waar ik de haal wordt er bijna 30 euro's voor gevraagd.
Mvgr,
Rene
-
... Bijvoorbeeld met servotesters ... De draaipotmeter die er standaard opzit kun je vervangen door twee serie geschakelde instelpotmeters, elk met de halve waarde van de oorspronkelijke potmeter. Met de instelpots kun je de beide eindposities van de servo instellen.
Met een tuimelschakelaar (on-on) kun je kiezen tussen de loper van de ene instelpot, en de loper van de andere instelpot. Daarmee kies je dan dus ook voor de ene eindpositie, of de andere eindpositie.
Ja, zoiets:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/servotester.jpg)
-
Aan allen,
Ik ben na alle informatie, waar ik dankbaar voor ben, erover uit wat ik ga doen.
Het dubbeldeks modulebouw ga ik omzetten naar enkeldeks. Dit omdat het gewicht van een dubbeldeks toch al aardig is (+20kg per 120×60) en de complexiteit van de klimspiraal (Noemde het zelf altijd Railwendel) die er tussen zit.
Hierdoor, en bijkomende de opslag van de modules zelf, zag ik toch in dat dit beduidend meer ruimte kost dan noodzakelijk.
Want een schaduwstation bak is zodanig plat dat je 3 in een dubbeldeksbak weet te stapelen. Kortom, besparing in opslagruimte.
Dan nu de elektronica.
Het stukje van "terugmelding" en bediening op een tableau was een leuke gedachte, maar uit kostenoogpunt laat ik dat deel vervallen. De aansturing van de servo's daarentegen gaan nog wel via DCC. Dit om het makkelijk te houden voor een IB1/2 met een Daisy handregelaar die langs de baan gebruikt kan worden. Dit geldt dan ook voor de armseinen en rangeerlantaarns die geplaatst gaan worden.
De informatie die ik van iemand buiten het forum kreeg heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar semi-automatische computer-besturing gemaakt. Dit zal ik zelf nog verder onderzoeken en later zelf de beslissing maken of dit gedaan zal worden. De baan zal in ieder geval bedradingtechnisch wel er op voorbereid worden voor detectiepunten.
VanDyk.
-
en bediening op een tableau was een leuke gedachte, maar uit kostenoogpunt laat ik dat deel vervallen.
Dit wat om kosten te drukken?
http://members.home.nl/robert.evers/s88switchpanel.htm
voor een IB1/2 met
Even geen idee of die XPressNet heeft...
Aangaande servo schakelingen, Jaap heeft er een met een NE555
http://modeltreinbaan.nl/?p=1326
Mvg
Robert
-
Robert,
Voor zover ik weet heeft de IB1/2 alleen een loconet aansluiting.
Zoals al aangegeven laat ik het tableau achter me. De informatie die ik van de persoon buiten het forum heb gekregen ging om besturing vanuit een pc/laptop, evenals dat deze persoon een kleine 400 wissels/seinen uit zijn hoofd kent en alles wist te schakelen zonder problemen voordat hij overging op automatische besturing.
De servo besturing gaat zelf volledig op DCC en dat betekend dat de door jouw aangegeven methode dan juist weer van het DCC af stapt.
-
De informatie die ik van iemand buiten het forum kreeg heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar semi-automatische computer-besturing gemaakt. Dit zal ik zelf nog verder onderzoeken en later zelf de beslissing maken of dit gedaan zal worden. De baan zal in ieder geval bedradingtechnisch wel er op voorbereid worden voor detectiepunten.
Dat is idnerdaad waar ik op doelde eerder. Je hoeft een computer niet actief treinen te laten aansturen maar het kan ook een hulpmiddel zijn voor beveiliging, schakelen van wisselstraten en het aansturen van de bijbehorende seinen etc.
Een tableau lijkt me nog steeds een nuttige toevoeging. Maar dat is ook iets wat je later kunt toevoegen. Zeker als je zelf gaat bouwen zijn de kosten niet zo hoog. Maar je kunt inderdaad mooi beginnen zonder.
evenals dat deze persoon een kleine 400 wissels/seinen uit zijn hoofd kent en alles wist te schakelen zonder problemen voordat hij overging op automatische besturing.
Pff, doe ik hem niet na. Was bij 10 wissels al meer dan eens de kluts kwijt ;D
Timo
-
Al eens naar de ASAR gekeken?
Servo's aansturen met momentschakelaars.
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,69109
-
Sommige mensen hier zijn wel erg koppig ;D Nu val ik daar ook wel eens onder maar als iemand, nadat alle opties op de tafel zijn gelegd, voor een bepaalde oplossing kiest vind ik dat we die moeten respecteren. In dit geval dus, DCC.
Timo