BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: wob op 21 August 2016, 16:58:21
-
Ik heb nog een oude LoPi V 1.0 en een Lenz Silver Direct in gebruik waarbij ik de front- en sluitseinen van zijde 2 aangesloten heb op AUX1 en AUX2.
Zo kunnen deze uitgeschakeld worden bij een trein aan de haak (en ook ingeschakeld worden via F1 en F2)
Nu zou het mooi zijn AUX1 en AUX2 richtingsafhankelijk te kunnen schakelen via F1.
Ik heb echter in de gebruiksaanwijzingen niets kunnen vinden dat duidt op de mogelijkheid om AUX1 en AUX2 richtingsafhankelijk te kunnen maken, anders dan ze te koppelen aan F0. Dus dat schiet niet op.
Ik heb er andere draadjes op nagelezen, verwant aan dit onderwerp. Ik vrees dat mijn wens niet te realiseren is.
Of zijn er toch nog mogelijkheden?
Groet, Bas
-
Nee, aux1 en aux2 gaan bij deze decoders zelf niet rijrichtingafhankelijk schakelen. Vroeger gebruikten we wat extra electronica om een eind te komen. Alles werd dan op de rijtichtingafhankelijke aux0 uitgangen aangesloten. Maar bijvoorbeeld de sluitverlichting telkens via een transistor die dan weer via een weerstand door aux1 of aux2 werd aangestuurd. De sluitverlichting aan een kant brandt dan bijvoorbeeld alleen als zowel f0 als f1 zijn ingeschakeld.
Ik kan zo gauw geen plaatje vinden. ???
-
Misschien bedoelde je deze:
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,30584.msg471570.html#msg471570
Bedankt voor je reactie.
Het is me nu ondubbelzinnig duidelijk dat AUX1 en 2 van deze decoders niet richtingsafhankelijk in te stellen zijn.
Groet, Bas
-
Hoi Bas,
Die decoders kunnen het inderdaad niet. Ik heb in het verleden er wel een extra transistor voor in gezet. Maar het kan ook relatief simpel met diodes.
Ik heb het even getekend dat je één zijde kunt uitschakelen. Dit kost je dan één functie uitgang extra en kan je dus eventueel nog een pits rangeerlicht of cabineverlichting toepassen (zelfs richting afhankelijk!). Maar het is makkelijk te kopiëren naar beide zijden zodat je beide zijden naar wens kunt doven. Dit kost je wel een extra functieuitgang natuurlijk. Maar als het een Duitse loc is dan kan rangeerlicht gewoon met 3x wit aan beide zijden en dat is nog steeds mogelijk.
Ik heb het even snel op papier gezet want kan het zo 123 niet vinden hier....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20160823_100740.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_20160823_100740.jpg)
De functieuitgang trekt via de diodes de weerstanden laag. Er zal dus nog wel stroom door de weerstand lopen maar de ledjes blijven dan uit. Het aan zetten van de functieuitgang zet dus het licht uit!
Timo
-
Aha, de stroom kiest dan de gemakkelijkste weg?
-
De getoonde truc is gebaseerd op de kniespanning van de gewone diode, die ongeveer 0,7V is. Is de functieuitgang waar de diode op aangesloten is actief, dan gaat de diode in geleiding en wordt de spanning over de LEDs verlaagd naar 0,7V. Daarmee zijn de LEDs uitgeschakeld.
-
Nog dankjewel Timo.
Toch laat ik het maar even zo.
In beide gevallen gaar het bij mij om locs met ouderwetse gloeilampjes (BR 145 F* en V100 Roco)
Afgezien daarvan ontbreekt het me aan plaats in de V100. Ik heb het juist zo mooi voor elkaar dat ik het machinistenhuis vrij heb kunnen houden van een decoder en elektronica.
Groet, Bas
-
Ja, dan wordt het wel wat lastig. Het werkt niet met gloeilampjes, dan zal je in de weer moeten met transistoren wil je het realiseren.
Timo