BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: Cédric op 09 June 2016, 16:34:30
-
Hallo iedereen,
Precies een jaar geleden ben ik begonnen met een projectje rond de AM96, ook wel bekend als de Deense Neus van de NMBS.
De AM 96 rijdt al sinds 1996 op de Belgische sporen en is in België een herkenbaar zicht. Je vindt ze namelijk overal in België.
Een paar jaar geleden besloot ik om een grote modulebaan te bouwen met het station dat "om de hoek" lag. Deze lag op de lijn 59 tussen Antwerpen en Gent. Tussen 2001 en 2015 werd er ongeveer 7 van de 10 IC treinen gereden door een AM 96.
Maar om daar aan te geraken zou geen probleem moeten vormen. LS had ons al in 2009 belooft om de 96 uit te brengen. Tot de dag van vandaag, ondanks de recente verkondiging om hem deze of volgende zomer toch uit te brengen, is er nog niets van gekomen. Zelfs nog geen prototype of tekening.
Er was natuurlijk ook nog een andere optie. De dure en niet-zo-eenvoudig-te-vinden rijtuigen van LSM. Als je de kost wou minderen en wou inleveren in kwaliteit, kon je nog altijd de Heris nemen.
Omdat ik sinds een jaar of twee mij zeer graag bezig hou met 3D-tekenen wou ik het eens proberen voor mezelf om het model te tekenen en te laten printen of wat dan ook.
Na een goede maand intensief tekenen was hij klaar. Maar dan om tot het besef te komen dat Shapeways te kleine printers heeft om in FUD te printen. En dat was toch wel een vereiste om hem toch deftig te kunnen printen.
Dan had ik deze maar in schaal N te koop gesteld en voorlopig maar één koper. Maar deze is tevreden.
Na een maand of 8-9 er niets aan hebben te gedaan, zat ik nog eens in een teken-modus én wou het nog eens bekijken om hem in schaal H0 uit te brengen. En niet enkel de kap, maar ook met onderstel, bogies, en heel de boel.
Maar ik was dus niet echt tevreden van mijn gepruts en mijn onkunde van een jaar geleden. Omdat ik het front ook niet zo goed vond en mijn tekentechniek van een jaar geleden echt op niets trok heb ik zogoed als heel het stel hertekend op 5 uur non-stop.
Ik vond het resultaat zeer bevredigend en naar mijn eigen standaard.
Binnenkort kan ik hopelijk een eigen printer kopen, waar deze wel in schaal H0 en zeer fijn kan printen.
Daar hangt (helaas) wel een prijskaartje aan. Maar wie weet wat ik er nog mee kan doen.
Hoe de AM 96 zal vorderen en gedragen, zal later duidelijk worden.
Het is nu nog onderzoeken naar aandrijving, printplaatjes, verlichting, glaasjes en nog een goede "painter".
Wie weet wat er van zal komen. Ik heb voor sommige ontbrekende zaken al een idee, maar het kan nog altijd beter.
Hier zal ik jullie op de hoogte houden, indien er interesse genoeg is.
Hier de voorlopige stand van het treinstel:
(https://c5.staticflickr.com/8/7454/27510837316_6c8e524c10_b.jpg)
(https://c6.staticflickr.com/8/7103/27545483045_c3dc923ab9_b.jpg)
-
Intussen wordt het kostenplaatje meer en meer gedetailleerd en duidelijker. De benodigdheden alsmaar diverser en completer.
Sommige onderdelen zitten in testfase, andere moeten nog gemaakt worden.
Voor de mensen die graag even de informatie die we nu hebben eens willen lezen, kan je dat hieronder doen. En om af te sluiten, ook nog een momentopname.
Op dit moment zijn de:
- PCB's in testfase. Deze worden bij een goede kennis zelf gemaakt, alvorens een grote bestelling te plaatsen van x-aantal professionele en "plug & play" PCB's. De proefprintplaten worden dan ook gebruikt in het prototype.
- Aandrijving: Voor de aandrijving weten we al wat we gaan gebruiken. Enkel is het nog kijken achter een andere leverancier voor de motor met vliegwiel zelf.
- Bogie's: zitten we zelf nog te twijfelen tussen al gemaakte en ontwikkelde draaistellen of zelf-ontwikkelde.
- Ramen: ook daar zitten we in testfase en hebben ook een goed systeem gevonden dat ook door andere wordt gebruikt.
- Onderstel en "carrosserie" zullen d.m.v. vijsjes aan elkaar verbonden worden.
- Stroomafname: gebeurt op alle wielen over heel het treinstel. Deze zullen allemaal naar een centraal punt geleid worden om zo de decoder, en indien analoog een dummy-stekker, te voorzien van elektriciteit. Er zal ook bekeken worden of een power-pack geïnstalleerd zal worden of niet.
- Verpakking: Deze hebben we nog niet besteld, maar wel naar verschillende bedrijven een prijsofferte aangevraagd. Het treinstel zal in een luxe-duurzame doos verpakt worden, en zal liggen in een mousse binnenverpakking.
- Versies: Op het moment focussen we ons op de digitale twee-rail versie. Er zullen later, indien interesse, ook twee- en drie-rail analoog en digitale versies uitgebracht worden. Voor sound, voorlopig niet op de planning maar die optie staat open.
- Versies model: Er zullen, zolang er voldoende interesse is, meerdere nummers worden uitgebracht, samen met de enkelspannige en de bi-courante treinstellen. In mijn hoofd ligt er ook het idee om de Giro-trein al dan niet uit te brengen. Maar dat is niet echt een zekerheid.
- Spuitwerk: De modellen zullen ,ondanks het kostbesparend is, niet door mezelf gedaan worden maar door een derden. Dat maakt de kwaliteit ten goede, de kostprijs wat minder.
- Het treinstel zal uit drie rijtuigen bestaan, waarvan deze ook uit drie delen bestaan:
- onderstel
- interieur
- carrosserie
En dan heb je natuurlijk ook nog de standaard binnenverlichting en de printplaten.
Standaard worden de modellen uitgerust met front en sluitverlichting, afwisselend, bij digitaal zal dat apart schakelbaar zijn. Bij digitaal zullen ook de bagageruimte, cabineverlichting en interieurverlichting apart schakelbaar zijn.
Voor de SIV zitten we nog te twijfelen of we een systeem zouden doen zoals LSM bij hun M6, het leeg laten, ofwel met geprinte transparantjes werken. Verlicht zal het waarschijnlijk niet zijn.
(https://c1.staticflickr.com/8/7379/27404185624_cbef33eb46_c.jpg)
(https://c7.staticflickr.com/8/7281/27737601110_428b0caec9_c.jpg)
(https://c4.staticflickr.com/8/7404/28017675515_34f11eef96_c.jpg)
-
Van 3D tekeningen naar werkelijkheid.
Al is er wel nog wat werk en verbetering aan.
(https://c7.staticflickr.com/9/8614/30331975782_d7a086776c_b.jpg) (https://flic.kr/p/NdkiDG)DSC_5399 (https://flic.kr/p/NdkiDG) by Tren di Cédrico (https://www.flickr.com/photos/mijntreinfotos/), on Flickr