BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: fredamsterdam op 16 May 2016, 12:04:14
-
ik ben bezig om mijn oude lok verlichting te vervangen door aan iedere kant een rode en een witte smd led. Het volgende wil ik bereiken gaat de lok vooruit brandt voor de witte led en achter de rode led. En in zijn achteruit natuurlijk het omgekeerde lichtbeeld. Is dit mogelijk door zowel de rode als de witte smd led in serie via 1 uitgang van de decoder te schakelen. Dus in totaal worden dan 2 uitgangen van de decoder gebruikt.
Mvg Fred
-
Fred,
Dat is geen enkel probleem. Je moet alleen wat draadjes naar voor en achterkant van je loc aanbrengen.
Geel en wit hebben dan aan beide zijde een tegenovergesteld aansluitschema (Rood / Wit)
Afhankelijk of je gele of witte LEDs toepast is het zaak dat je de voorschakelweerstanden een beetje in verhouding dimensioneert. Zelf ga ik doorgaans niet hoger dan 10mA voor een SMD-led. Bij een baanspanning van ...V kun je dan de LED berekenen. Daar zijn hier genoeg voorbeeldjes van te vinden.
Uitdaging zal meer het juist positioneren zijn voor je lichtgeleiders en daarbij zorgen dat je geen strooilicht van rood naar wit krijgt.
Groeten,
Pieter
-
LED's van verschillende kleuren moet je niet in serie willen zetten. De stroom die erdoor gaat zal dan niet mooi over de LED's worden verdeelt.
Ja kan natuurlijk wel op een uitgang de rode + weerstand aansluiten, met parallel daarover de witte + weerstand.
-
Vraagje: wat doe je dan met de twee overige uitgangen en waarom zou je dit zo willen doen?
Het is wel mogelijk om met de twee extra uitgangen zowel front als sluitlicht als rangeerlicht te schakelen mbv het oude schemaatje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,56526.msg3221422109.html#msg3221422109) van Floris Diltz.
-
Dank voor de reacties. Parallel is idd de oplossing. Met een van de andere uitgangen zou ik de cabineverlichting willen aansturen.
Grt Fred
-
Dan is de oplossing van Pieter de juiste (y). Je hebt dan wel altijd sluitlicht branden. Je hebt dan bij twee rode leds in serie een weerstandje van ca 2K2 nodig per kant. Voor drie witte leds in serie ca 1K5 per kant. Ze branden dan op ca 8-10mA. Vind ik persoonlijk het mooiste.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/effe_30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/effe_30.jpg)
-
LED's van verschillende kleuren moet je niet in serie willen zetten. De stroom die erdoor gaat zal dan niet mooi over de LED's worden verdeelt.
Ja kan natuurlijk wel op een uitgang de rode + weerstand aansluiten, met parallel daarover de witte + weerstand.
Nou, LED's met verschillende kleuren in serie, krijgen gewoon het aantal mA's te verwerken die door de weerstand bepaalt wordt.
Dit gaat door het circuit, dus door alle LED's in serie.
Het probleem is alleen dat de lichtopbrengst niet alleen door dat aantal mA's wordt bepaald maar ook door het soort LEDje, en dan als eerste natuurlijk de kleur van het LEDje.
Het is best mogelijk da bv bij 10 mA de rode LED's perfect zijn maar de witte te fel.
Daar is wat aan te doen door de witte LED's te bypassen (parallel plaatsen) met een weerstand die bv 3 mA verbruikt, blijft er voor de LED's nog 7 mA over (de rode krijgen dan nog steeds 10 mA). Even uitproberen, eventueel met een trimmertje en nameten.
De witte en rode LED's parallel zetten met iedere kleur z'n eigen weerstand is zo zonde van de stroom hè, de weerstand stookt telkens het verschil met de railspanning op.
-
Ik zat ook te denken aan het bypassen van een deel van de leds. Maar ik denk dat je de bypass eerder over de rode moet zetten.
Verder denk ik dat 10mA voor een smd led nogal heftig is. Ik zou eerder mikken op 3 mA. Hoe dan ook, gewoon proberen met verschillende weerstandswaarden.
-
ja, het blijft gissen, we weten nu eenmaal niet wat de data zijn voor deze LED's
-
Onlangs heb ik 0603 smd-leds in een N-spoor loc ingebouwd op een strokenprintje van de LED-baron. http://www.ebay.de/itm/0-05-cm-STEIFE-Platine-0-6-mm-dunn-100x200-79-Leiterbahnen-RM-1-27-PCB-/322084256659?hash=item4afdb7bb93
Je kunt dan makkelijk de LEDs van dezelfde kleur in serie plaatsen. Het is inderdaad vaak experimenteren met de stroom en de lichtsterkte. Als er nog ruimte in een N-loc is bouw ik nog wel eens een sms-potmetertje in op een extra tussenprintje tussen de decoder en de prints waar de LEDs op zitten.
10mA is doorgaans wel het maximum, maar je hebt dan doorgaans met wat pulsbreedte modulatie vanuit de decoder nog wel wat mogelijkheid om het licht softwarematig te dimmen.
Groeten,
Pieter