BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Weerd op 05 November 2007, 21:14:32
-
Bij diverse modeltreinen maakt ik gebruik van de oude Roco en Fleischmann profi-koppelingen (schaal 1:87). Sommige koppelingen zijn al zo'n jaar of 15 oud. Bij rijden op modulebanen stoort het me dat om de haverklap (door hobbels in de rails bij moduleovergangen) dat een deel van de trein spontaan ontkoppeld.
Hoe is jullie ervaring met andere koppelsystemen? Ik wil de oude koppelingen vervangen door nieuwe. Maar welke zijn nu de beste hiervoor? Hoe is jullie ervaring?
Graag reacties. :D
Gerard
-
Roco universeelkoppelingen, deze laten zeker niet los, in iedergeval niet spontaan bij elke hobbel.
Rob
-
Ik gebruik de Märklin kortkoppeling. Voldoet uitstekend (koppelt soms iets zwaar), koppelt met andere universeel koppelingen en is ook stroomvoerend leverbaar, echter maar één pool. Dit onder andere omdat de Roco universeelkoppeling vanwege patent problemen een tijdje niet leverbaar is geweest. Dit zou echter weer verholpen moeten zijn.
Voor het kleine materiaal gebruik ik de Fl* profi koppeling, deze is mooi klein.
-
Gerard,
Ik heb wat geëxperimenteerd met Kadee insteekkoppen (vlgs NEM 362) en ze koppelen licht, ontkoppelen mbv magneten (alleen bij terugzetten) en volgen hobbels op modulebanen. Maar ze zijn prijzig.
Een heel goed alternatief is het zelf maken van de Alex Jackson koppeling. Een verenstalen draad, wat hoeken buigen (onder 120 graden schuin naar voren en beneden dan na drie mm 180 graden terug en drie mm boven de horizontale draad afknippen. Van voren gezien ook onder een hoek van 60 graden) en klaar ben je. Ontkoppelen kan maar dan moet je verder rommelen met een ijzerdraadje en magneten. Afijn, er is hier ook ergens eend raadje over of ff googlen...
/ /
opzij /---------- van voren /
/ /
Er is nog een mits... geduwd levert deze koppeling geheid problemen als overbufferen op bij bogen met een geringe radius en bij grote wisselhoeken.
Modelspotter
-
Geer,
Railhobby 98/2 blz.20 en verder staat de Alex Jackson koppeling beschreven met zijn voor en nadelen.
Zelf gebruik ik niets anders dan de Fleischmann Profi koppeling. Te koop in doosjes van 50 stuks
SK
-
Gerard,
Ik gebruik uitsluitend roco universeel koppelingen, koppelen licht en je kan ze voorontkoppelen.
Ik heb in het begin Fl. Profi gebruikt, maar deze wild nog wel eens ontkoppelen bij een hobbel o.i.d.
En de Roco's kan je gewoon gebruiken in kombi met standaard koppelingen.
Groet,
Gideon
-
Hallo,
Zelf gebruik ik twee soorten koppelingen.
De fleischmann profi kortkoppelingen voor mijn goederenwagens en de Roco kortkoppelingen(40270) voor mijn rijtuigen.
Op mijn rijtuigen(voornamelijk Roco)gebruik ik de Fleischmann profi koppelingen absolut niet.
Dit omdat ik te vaak meemaak dat ik de rijtuigen dan niet gekoppeld kan krijgen. Lijkt of is dat deze koppelingen wat korter zijn.
Dion
-
Heb dezelfde ervaringing gehad als Dion. Fl. profi koppelt soms moeilijk en heeft ook de neiging om bij bepaalde wagons te ontkoppelen op de meest ongewenste momenten >:( dus op mijn spiraal. Steeds dezelfde wagon..... gaat er 10 ker zonder problemen door en de 11de keer prijs...
De Roco universeel heeft ook mijn voorkeur...practisch alles is er nu mee voorzien en loopt perfect.... geen spontane ontkoppelingen meer. De Mä kortkoppeling is ook zeer goed.... MAAR NIET bruikbaar met ROCO 1/87 rijtuigen. Bij deze rijtuigen trekt je ze gegarandeerd uit de bocht omdat de koppelingen net iets korter zijn....zeer jammer want ze koppelen heel mooi. Meest waarschijnlijk zal ik de Mä dan ook gaan gebruiken op mijn goederenwagens die hiermee iets mooier en dichter koppelen dan met de Roco Universeel
-
Gelukkig heb ik dus niet alleen dat probleem.
De hier genoemde Roco universeel koppeling heb ik in het verleden een aantal gehad en gebruikt. Maar dit was niet voldoende om al mijn rijdend materiaal hiervan te voorzien.
Om nu op dit moment de zaak om te wisselen is mij te kostbaar.
167 rijtuigen x twee koppelingen, dat is te veel van het goede.
Dion
-
Ik gebruik voornamelijk de roco kortkoppelingen. Deze bevallen prima. Ik vind het alleen jammer dat je aan het begin/einde van een trein het nogal lange uitstekende deel zo ziet, maar ja, afknippen is geen optie :).
Ook de kortkoppelingen van märklin bevallen prima. Helaas moeten die er binnenkort aan geloven omdat ik anders de icr's niet kan mixen met de roco plan W's.
Op de goederenwagens gebruik ik tegenwoordig de universele koppelingen van roco, bevalt prima, erg zeker koppelen en ontkoppelen. Alleen bloktreinen voorzie ik van de roco kortkoppelingen.
Van ongewenst ontkoppelen heb ik hoegenaamd geen last. Alleen oudere roco korkoppelingen die al eens bij een ongelukje betrokken zijn geweest willen nog wel eens roet in het eten gooien, maar dat is een kwestie van vervangen.
Overigens rijd ik op m'n testbaan met boogstralen (roco-line) r5/6 en r9/10 op een strak gelegde parketvloer, dat beïnvloed de resultaten natuurlijk positief.
-
Gelukkig heb ik dus niet alleen dat probleem.
De hier genoemde Roco universeel koppeling heb ik in het verleden een aantal gehad en gebruikt. Maar dit was niet voldoende om al mijn rijdend materiaal hiervan te voorzien.
Om nu op dit moment de zaak om te wisselen is mij te kostbaar.
167 rijtuigen x twee koppelingen, dat is te veel van het goede.
Dion
Je kan altijd een ruiloperatie doen. Heb zo toendertijd mijn ongeveer 300 Fl Plofi koppelingen kunnen ruilen tegen de Roco universeels. Oproepje zetten op een paar forums en je zult verbaasd zijn van het resultaat. Was bij mij op 3 weken gepiept Heb op deze manier maar 200 extra koppelingen moeten bijkopen ;D
-
Petdig1,
Dat is inderdaad een mogelijkheid, eens een nachtje over slapen.
Maar 200 stuks als nog bijkopen is een flinke investering aan koppelingen.
Groeten,
Dion
-
Maar 200 stuks als nog bijkopen is een flinke investering aan koppelingen.
Kost inderdaad (veel?) geld. In doosjes van 50 stuks is dit best wel te doen, per stuk is zeker af te raden :-[
Groet,
-
bekijk het gewoon als een goede investering. Doosje 50 stuks kost iets van 28 euro..iedere maand 1 doosje en je hebt voor altijd een uniform systeem.
-
Hier een ander koppelingsvraagje.
Aan modellen met het continentale ruimteprofiel vind ik de Roco-koppelingen (die ik nomaal gebruik, naast kortkoppelingen) er OK uitzien, maar aan mijn NS 1500 staan de Roco-universeelkoppelingen eigenlijk nogal lomp doordat de 1500 een kleiner model is door het Engelse ruimteprofiel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/cimg5496.jpg)
Ik heb natuurlijk geen zin om alle standaardkoppelingen weg te doen, dus vroeg ik me af of het mogelijk is om aan dit ene model een H0e-koppeling te zetten. Heeft iemand zoiets ooit geprobeerd? Koppelt dat aan gewone standaardkoppelingen (hoeft niet automatisch, ook niet te voorontkoppelen enz)? Bestaan er zulke koppelingen die in een gewone NEM-schacht kunnen?
http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/952/pr/h0e-buumlgelkupplung.html
-
Als je gewone universele beugelkoppelingen gebruikt, dan kun je op deze loc toch een simpele haak zetten, zoals de oude Marklin locs vroeger bijvoorbeeld hadden? Valt in ieder geval veel minder op dan welke koppeling dan ook.
Jeroen
-
He, goed idee. Zou ik eens moeten proberen om een haak in een NEM-houder te zetten, bv uit messing plaat of verenstaal.
-
Ja, of je neemt zo'n universeelkoppeling en haalt de beugel eraf. Hou je ook een haak over.
-
Ook een aardige optie zijn koppelingen van Brawa. In ieder geval laten die zomeer niet los. Ik heb ze inmiddels tussen allerlei rijtuigen en wagonnen zitten en ben er erg tevreden over. Brawa BR2250 (zie afbeelding)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brawa.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Brawa.jpg)
-
ik vind ze er in ieder geval wel errug mooi uitzien!! :o
-
Zeker, maar loskoppelen is wat lastiger ;D
Ik gebruik ze bij sommige vaste stammen ook.
-
Ik vind het losnemen niet echt moeilijk, de twee rijtuigen waartussen de koppeling los moet even op de zijkant leggen en dan de koppeling voorzichtig lostrekken. Mocht er een kapot gaan, voor de kosten hoef je het niet te laten. Per 10 kosten ze 5,60 bij A&W Medemblik.
-
Ik heb de Fleischmann Profi-koppeling.
Maar ik heb zelden last van spontane ontkoppling.
Mijn baan is ook niet zo glad als een biljartlaken (zitten nogal wat hobbels in.
Maar meestal als er een loslaat dan is die ook meestal uitgehoddeld, en dan is het gewoon een kwestie van de koppeling te vervangen.
Jos
-
Ik vind het losnemen niet echt moeilijk, de twee rijtuigen waartussen de koppeling los moet even op de zijkant leggen en dan de koppeling voorzichtig lostrekken. Mocht er een kapot gaan, voor de kosten hoef je het niet te laten. Per 10 kosten ze 5,60 bij A&W Medemblik.
Maar een aldus gekoppelde trein moet je dan in zijn geheel op zijn kant leggen?
-
Je moet wel even lezen wat er staat Henk, Quote: "de twee wagens waartussen de koppeling los moet, even op de zijkant leggen" Unquote. en hoe vaak komt dat nou voor. Tja, ontkoppelen op een ontkoppelrail kan natuurlijk niet maar deze koppelingen zien er net iets echter uit dan die "lompe" Profi-koppelingen en ze zijn ook veel voordeliger.
-
Ik heb heel goed gelezen wat er staat Rob en toen kwam er een vraag bij me op. De meeste treinen hebben meer dan twee wagens. Hoe krijg je het voor elkaar in een aldus gekoppeld trein maar twee wagens op de kant te leggen? De rest kantelt dan toch mee?
-
Ik heb alles door elkaar lopen profi,roco trix.
Ik moet zeggen sommige wagons kunnen niet kortgekoppeld worden wegens probleem bij bochten.
Terwijl andere alleen probleem hebben bij berg op en af vaart.
piko hgk loc profi koppeling dan de 2 hbbis met profi,3 platte wagons roco beugelkoppeling,ketelwagon piko trix koppeling.
Het probleem is dat niet iedere koppeling/schachten op de juiste hoogte staan.
Iedere wagon,fabrikant fleischmann ,roco,piko,enzovoort, heeft zijn eigen hoogte.
-
De rest kantelt dan toch mee?
daar ga je helemaal interessante dingen van zien als een loc met 20 wagens erachter ontspoort en op zn kant gaat. Vooral als t hele spul op n spoordijk rijdt. Of een smal strookje hout van n schaduwstation, met daarnaast gapende afgronden met onderin een betonnen vloer. Vanwege dat soort grappen vind ik t niet zo verkeerd om vooral met kadee's te rijden. Blijven natuurlijk wel takkedingen om af te stellen.
-
Werken die kadees verder wel goed Floris?
Ik zit te overwegen om mijn zelfbouwmatrieel ervan te voorzien. De gebruikelijke europeese merken zijn hier haast niet te verkrijgen, maar iedere hobbyshop heeft de kadees. Model schoefkopellingen zijn wel mooi, maar je kan er niet mee rangeren tenzij je engelengeduld hebt en het is ook niet mooi voor op shows.
-
@Henk, mijn stammen zijn bijna niet langer dan zo'n 6 rijtuigen of een gelijkwaardige hoeveelheid wagonnen maar bij het kantelen gaan bij mij niet alle wagens om. Het is echter niet de bedoeling geloof ik om meer dan af en toe de koppelingen los te nemen, zo sterk zijn ze nu ook weer niet maar de vraag was, hoe te voorkomen dat de wagens steeds loskoppelen en dit is een mogelijkheid. Voor die 5 Euro lijkt het mij het proberen waard.
-
Vanwege dat soort grappen vind ik t niet zo verkeerd om vooral met kadee's te rijden. Blijven natuurlijk wel takkedingen om af te stellen.
met de 206 valt dat afstellen wel mee hoor. Wat slim is bij het afstellen is dat op ooghoogte te doen.
-
hoi
ik gebruik fleischmannprofi en rocokortk.door elkander en dat gaat al jaren geweldig.
alleen mijn zware goederentreinen[25 wagons of meer]krijgen geen rocos omdat deze
bij zware belasting[hellingen]nog wel eens losschieten..... :'(
daar word je niet vrolijk van als het daarna met een gangetje de rails uit
en de scenery in schiet :o