BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: WWestley op 08 February 2016, 13:48:14
-
Ik ben zeer geïnteresseerd in de NMBS en ook de CFL. Ik heb momenteel een aantal BR186 van de NMBS en wil deze gaan inzetten zoals deze ook op het grote spoor rondrijden.
Ik heb dus gezien dat de NMBS reeks 28 rond rijdt met diverse keren andere rijtuigen. Hetzij met de NS en ex FYRA kleur rijtuigen. Ook met OBB rijtuigen en dan weer met NMBS zelf eigen de I11 of I10.
De vraag is dus Kan je de NMBS ook combineren met OBB, NS en ex FYRA kleuren. Rijden de NS 186 ook met NMBS rijtuigen rond? Dit alles op de lijn A'dam - Brussel??
Ik hoor graag
Wim
-
Hoi Wim,
uitzonderingen met testbedrijf daargelaten, rijden de geel/blauwe NS Traxx alleen in Nederland. De rode "Fyra" locs hebben wel dienst gedaan op België, maar volledig in het rood. De NMBS 186's hebben sowieso met ÖBB rijtuigstammen én met de I6/I10 stam gereden. Ook een combinatie van ICR in zuurstok en geel/blauw is prima mogelijk.
Bij mijn weten hebben de NS huur 186 niet met I6/I10 gereden, evenmin met de ÖBB rijtuigen, omdat toen de HSL diensten naar Breda al draaiden. De grijze 186 142 heeft ook nog enige tijd als NS traxx de beneluxdienst gereden.
Groet,
Laurent
-
Hoi Wim,
De NMBS Reeks 2800 is zowel in te zetten voor de OBB Huurling stam ( zowel OBB logo als NS logo), met blauw-gele ICRm rijtuigen met en zonder wit vlakje op de deuren en met de Fyra kleuren. Ook een combinatie tussen Geel-Blauwe en fyra rijtuigen zijn mogelijk, alleen moet je geel blauwe zonder wit vlakje op de deuren hebben.
De NS OBB rijtuigen zijn bij MTE Vlaardingen verkrijgbaar ( deze heeft ze toen als beperkte oplage uitgebracht).
De NS reeks Br186.1 hebben af en toe tractie in de Benelux verzorgd vroeger. Dit waren de Rood-witte varianten. Zelfs heeft er 1 tijdelijk met een felicitatie voor de NMBS 175 spoor gereden. Deze zullen vast wel eens een OBB stam aan de haak gehad hebben, echter kan ik dit niet zo 1 2 3 bevestigen.
Ik hoop je zo geholpen te hebben.
Groetjes,
Wesley
Oeps zie dat Laurent me net voor is
-
Laurent & Wesley
Mag ik jullie bedanken voor de ontvangen informatie. Heel nuttig en ben weer wat wijzer geworden en dat kan ik weer gebruiken op de spoorbaan.
Nogmaals dank
Wim
-
Groot voordeel aan de NMBS Traxx is dat ie ook in het goederen vervoer te vinden is dus je kan hem ook zo inzetten voor elke bedenkbare cargo. Handig zo'n multifunctioneel model! ;)
-
Dag Chris
Dank voor je reactie en inderdaad zijn deze veelzijdig in gebruik dus kan ik vele kanten op. Ik heb er nu in totaal 6. De 2802, 2813, 2835, 2844, 2861 en de 2901. De 2901 zit uitsluitend in het goederen vervoer tussen België en Frankrijk meestal vanuit Zeebrugge.
Nu nog op zoek naar de rijtuigen van de NS (blauw geel) en de Fyra hopelijk nog ergens te verkrijgen. Dan ook voor mijn reeks 18 de 1852 nog NMBS rijtuigen. Zal wel een flinke aanslag worden op het budget.
Maar nogmaals dank voor je reactie
Wim
-
Ik heb naar aanleiding van jullie antwoorden zitten zoeken. Helaas niet veel kunnen vinden. In een oude catalogus van Roco 2009/2010 heb ik de volgende I10 rijtuigen gevonden van de NMBS nrs 45706 en 45708.
Volgens mij zijn dat die met de juiste kleuren die momenteel rijden.
Van de NS in dezelfde catalogus heb ik de nrs 64320, 64321 en 64322 gezien maar k heb mijn twijfels of dat de juiste kleuren schema is van vandaag. Over de FYRA rijtuigen heb ik helemaal niets kunnen vinden.
Indien er iemand is die mij kan helpen met meer informatie dan dolgraag
Wim
-
De NS-wagens die jij ziet zijn ICK-rijtuigen. In de Beneluxtrein zitten echter ICR-rijtuigen (al dan niet ICRm of ICRmh). Roco heeft geen ICR gemaakt: Lima, Marklin en LS Models hebben ICR gemaakt (LS Models ook ICRm en gaat ICRmh maken). ICR reed tot ongeveer 2003 in de Beneluxtrein: vanaf toen ICRm. In 2007 zijn er een hoop in de Fyra-kleuren gekomen. LS Models maakte die ook. Op het moment is het ICRm weer in revisie naar het ICRmh. Die zijn te herkennen aan de witte pijlen op de deur. LS Models gaat die (zeggen ze) ook maken, maar dat is nog even afwachten.
Verder: ICR(m(h)) kan je herkennen aan de knik in de zijwand. Andere geel-blauwe NS-rijtuigen hebben dat niet.
-
@Wim: ik heb er niet zo heel veel verstand van maar deze links geven een beetje een inzicht van de verschillende sets die er zijn
https://www.eurotrainhobby.com/advanced_search_result.php?keywords=icrm (LS Models)
http://www.eurotrainhobby.com/advanced_search_result.php/keywords/ick/sort/7d/page/4 (alleen blad 4 + laatste van blad 3 voor Roco ICK)
Let op, dit is niet alles maar het is in ieder geval een start ;)
-
Maar ICK heeft nooit in de Beneluxtrein gereden. dus die zoekt ie niet.
-
Oh nee ;D Nou ja, dan is het mooi om te kunnen vergelijken
-
Ik ben nog een leek op gebied van spoor. ben pas begonnen maar ICK, ICR ICRm, ICRmh zijn kreten die ik helaas nog niet ken hoe dom dan ook op mijn leeftijd. Maar heb altijd in de containerscheepvaart gewerkt en daar heb je andere vaktermen.
Ik wil jullie dus bedanken voor de informatie. Ik leer dus weer wat vandaag. Helaas heb je hier alleen de CFL met zijn serie 3000 en de NMBS Desiro AM08 reeks 085, dit vanwege de spanning op de bovenleiding die anders is
Maar nogmaals dank aan jullie allen
Wim
-
Wim,
Kijk eens op wikipedia en google.
Zo vind je bijvoorbeeld dat ICK staat voor "Intercity korte termijn", ICR voor Intercity rijtuig.
ICRm is de gemoderniseerde versie daarvan. Vandaar de m erachter.
ICRmh kende ik ook nog niet maar dat staat dus voor "Intercity rijtuig modern hogesnelheidslijn"
Voor de uitgebreide uitleg mag je zelf even zoeken ;D
-
Interessant en leerzaam draadje (y)
.... De rode "Fyra" locs hebben wel dienst gedaan op België, maar volledig in het rood.......
Als ik hier even op mag inhaken; betekent dit dat de rode locs met de witte "Fyra" tekst en de grijze met de rode "Fyra" tekst nooit buiten NL hebben gereden ?
-
... maar ICK, ICR ICRm, ICRmh zijn kreten die ik helaas nog niet ken ...
Ik weet het nog steeds niet hoor :) maar ik begin langzaam aan de verschillen te zien. Inderdaad een knik in de zijwand of ramen die open kunnen (= geen airco dan) etc.
-
Misschien kunnen we het makkelijker maken: ICR is het voor Nederland ontwikkelde rijtuig, terwijl ICK en ICL uit Duitsland gekochte/gehuurde (ezelsbruggetje: IC Koop en IC Leen) rijtuigen zijn. ICR heeft een dak met ribbeltjes en andere attributen in meerdere rijen, in principe zijn de daken van ICK en ICL wat boller, maar wel nagenoeg vlak, op 1 rechte rij luchthappers na bij ICK.
Als ik hier even op mag inhaken; betekent dit dat de rode locs met de witte "Fyra" tekst en de grijze met de rode "Fyra" tekst nooit buiten NL hebben gereden ?
In principe niet nee. Voor de HSL is een andere software nodig, jaja, niet toegelaten is in bijv. België en Duitsland.
-
Laurent,
Bijna goed.
ICR is niet alleen voor Nederland ontwikkeld.
Er zijn drie varianten ontwikkeld/gebouwd
Even gekopieerd van Wikipedia:
Er bestaan drie hoofdtypes ICR:
ICR-buurland (blauw/gele kleurstelling), inzetbaar in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg
ICR-Benelux (rood/witte kleurstelling), vanzelfsprekend eveneens inzetbaar in de Benelux (oorspronkelijk geel / bordeaux rood)
ICR-binnenland (blauw/gele kleurstelling), alleen inzetbaar in Nederland
ICR buurland reed tussen Den Haag en Keulen en ook naar Luxemburg.
Dat laatste is dan voor Wim wel weer interressant 8)
-
Lees dan ook even wat er na de komma staat, ICR is voor de NS (Nederland) ontwikkeld en ICK/ICL is Duits. ::)
De buurland rijtuigen reden ook niet alleen op Den Haag - Keulen of Luxemburg voor iedereen daar weer vanuit gaat.
-
Ze zijn voor NS ontwikkeld, dat klopt, maar niet alleen voor gebruik in Nederland zoals Laurent schrijft 8) Vandaar de sub types.
ICK/ICL is puur Duits. Klopt helemaal.
Den Haag -Keulen en de Luxemburg trein waren toen de bekendste uitstapjes buiten de grenzen.
-
Omdat een foto meer zegt dan 1000 woorden:
ICR (http://qooqle.nl/?q=NS ICR)
ICK (http://qooqle.nl/?q=NS ICK)
ICL (http://qooqle.nl/?q=NS ICL)
Klik hierna alleen nog even op afbeeldingen. (y)
-
Dit is een informatief draadje (y)
-
Ze zijn voor NS ontwikkeld, dat klopt, maar niet alleen voor gebruik in Nederland zoals Laurent schrijft 8) Vandaar de sub types.
Dat zeg ik ook niet (althans, dat bedoelde ik niet). In de tijd dat eerste serie ICR werd ontwikkeld, werd ook de I6 ontwikkeld (I6 zo'n 3-5 jaar eerder). Alleen is de I6 een EuroFirma rijtuig (en dus niet specifiek voor België ontworpen), terwijl de ICR specifiek voor het Nederlandse spoorwegbedrijf NS is ontworpen. Dat diverse series ook toelating hadden buiten Nederland doordat ze aan de UIC richtlijnen voldoen, doet niets af aan het feit dat ze voor het Nederlandse spoorwegbedrijf ontworpen zijn.
-
Voor zover ik weet was er geen UIC-toelating, maar waren er speciale afspraken met België en Duitsland.
-
Ik wil graag een ieder bedanken voor zijn reactie, tips en informatie welke voor mij zeer nuttig zijn. Maar ook voor een ander forumlid (Martijn - Rondje -HO) die hier ook van opgestoken heeft
Nogmaals dank
Wim
-
Even ter aanvulling en misschien interessant voor een ieder. De BR186 traxx van de NS tenminste dacht de nr 17 is wel degelijk in België geweest o a in Paliseul nabij Bertrix op een test rit. Dit in combinatie met een enkele rijtuig en een reeks 28 van de NMBS.
Ik heb verschillende foto's hiervan gezien.
Wim
-
Psst ;) ;) ;D ;D
uitzonderingen met testbedrijf daargelaten, rijden de geel/blauwe NS Traxx alleen in Nederland.