BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Falcon10 op 23 January 2016, 11:01:09
-
Tijdje geleden had ik reeds een baanplan gemaakt voor op zolder, maar dit was iets te rechttoe/rechtaan. Vooral dat de sporen teveel gelijk liepen met de randen van de baan was de grootste opmerking.
Toenmalige plan kan je nog hier zien : http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,56032.0.html
Afgelopen weken een beetje alles beter opgemeten en rekening gehouden met een aantal zaken die ik ondertussen al bijgeleerd heb. Vandaar dat de baan ook iets minder breed geworden is ivm afstand tot het dak en mogelijkheid er langs alle kanten nog aan te kunnen.
Dit is het herwerkte plan geworden :
(http://home.scarlet.be/~file10/falcon/stuff/layoutresize.jpg)
De belangrijkste delen uit het originele plan zijn gebleven :
Geel : Het grote hoofdstation. Bovenaan de zwarte streep zal alles verder verborgen worden, zodat je niet ziet dat de verschillende perrons terug samenkomen tot 2 sporen ( beetje het idee is het nu kopstation/doorrij station ). Het linkse deel zal een kleine goederenverlading krijgen, en rechts is de aansluiting naar het (groene) locomotiefdepot.
Groen : Locomotiefdepot met draaischijf. De drie linkse kopsporen krijgen een locomotiefwerkplaats. De twee rechtse uitloopsporen dienen om wat goederenwagens of wachtende locs te placeren. Alles ertussen is voor het stomlocbehandelen.
Blauw : Doorrijstation. Een stationetje waar waarschijnlijk alle passagierstreinen gaan stoppen ( gaande van regionale treinen boemelstreintjes, ICE ...
De baan is maximum 220 cm breed. Op de stukken van 220 cm, kan je er wel langs beide kanten aan, zodat je maximum langs elke kant 110 cm moet overbruggen om te werken.
Links van het grote station komt een stad. Verder is er nog niet veel ingevuld. Idee is om aan het blauwe doorrijstation meer berglandschap te maken met ergens een kasteel/ruine en wijngaard.
Rechtsonder in de baan zou ik nog iets van industrie met steenkoolmijn willen, maar geen idee of dit wel goed is. In elk geval iets voor te rangeren ofzo. Misschien ook niet, less is more ? Wat denken jullie ?
Ook moet ik nog ergens een in/uitgang vinden naar he schaduwstation. Nog geen idee waar dat best past.
De baan zal zich situeren ergens in centraal zuid duitsland. Zodat er treinen van de SBB, OBB, DB en een verloren gereden Belg ofzo eens op bezoek komen. Merendeel zal in elk geval Duits materiaal zijn.
Tijdperk zal eerder 5 - 6 zijn, maar met nog een actief oud stoomlokdepot van de stoomlokvereniging ( met een mooie oorlogsbuitkassa ;) ) zodat ook de prachtige oude stoomloks met oude treinwagons kunnen rondrijden.
Wat denken jullie van het huidige ontwerp ?
En waar zouden jullie de in/uitgang naar het schaduwstation doen en wat met het idee voor ergens nog een rangeer/industriestuk ? En waar dit in te plannen.
-
110cm overbruggen is best ver, ik heb zelf 120cm overbruggen. Als ik opnieuw ga beginnen wil ik maximaal 80cm gaan doen.
-
Met een dergelijk oppervlak tot beschikking zou ik geen rondjes gaan rijden maar meer vanuit het hondebot principe gaan werken.
2 schaduwstations maken. Kan je een heel divers spoorbedrijf maken.
Mvg,
Sander
-
Wij zijn ook nog steeds bezig de schaduw stations voor 99 % storingvrij te maken, daarna komt de bovenste plaat met station en scenery er op. Het is niet prettig om een mooie baan te bouwen en er dan steeds op je buik naar het schaduw station te moeten voor hersporen of reparatie. Ons schaduw station staat onder Knollendam.
Groet, Fred.
-
hallo,
Als je zon enorme ruimte ter beschikking hebt dan is daar echt wel meer van te maken.
Ik ben bang dat je dit sporenplan toch gauw saai gaat vinden.
het is weinig meer dan rondjes rijden.
Maak een lijstje wat je wil uitbeelden aan bedrijfsvoering.
daaruit volgt vanzelf een aan tal benodigde sporen.
En 110 cm is echt teveel voor de meesten van ons
succes jandcargo
-
Met zo'n ruimte zou ik idd ook voor een hondenbot gaan en dan met 1 of 2 schaduwstations.
Verder zou ik ook dat kleine station weglaten en alles concentren op het hoofdstation.
En van daaruit een zijllijn laten starten en nog wat aansluitingen voor industrie, zodat je ook lekker kan rangeren met de hand.
Ook zou ik het station maken op het stuk waar nu nog de lokloods met draaischijf is.
Mijn baan is 122cm breed en ik ben blij dat ik aan allebei de kanten erbij kan. met een lege plaat gaat 110cm nog enigzings maar als er daarna scenery op geplaatst is wordt het een stuk lastiger om zover over de plaat heen te rijken.
-
Ja, ik heb ook het gevoel dat ik op dit ontwerp snel "uitgespeeld" ga zijn.
Ik mis het lokaal spoorlijntje. Al zie ik niet direct waar ik het in dit ontwerp kan bijplaatsen, net als de industrie/rangeerzone.
Ik probeer zoveel mogelijk met grote radiusen te werken, zodat de bochten mooi in elkaar over vloeien.
Goederenverkeer vind ik ook leuk, maar die treinen moet ik nog op een manier omleiden van het grote gele station.
Op één of andere manier lijkt er niets van het hele plan te kloppen, terwijl het anderzijds ook mooi valt.
-
Hoe snel je uitgespeeld bent ligt aan je eigen wensen en eisen; ben je meer een bouwer of meer een rijder?
Wat mij vooral opvalt zijn de enorme afmetingen van de baan. Weet je waaraan je begint en heb je daar voldoende ervaring voor? Hier ben je zomaar een jaar of 10 mee aan het bouwen en dan bestaat de kans dat je na 3 jaar van houtwerk, rails leggen en draden trekken nieuwe inzichten en ideeën hebt en iets anders wil.
-
Afgezien van de andere opmerkingen: wat mij opvalt is, dat je wel een station ontwerpt, maar geen plaats voor perrons inplant. Dat kan niet, dus moeten er wat sporen vervallen om plaats te maken voor perrons.
Op de tweede plaats laat je de sporen naar en van het depot eindigen in het station, waar loc's op geen enkele manier direct voor een trein kunnen lopen. Lijkt me erg onhandig. Dat zou je in dit ontwerp kunnen ondervangen door de groene lijnen vóór het station in de hoofdbaan te laten beginnen / eindigen. De ruimte daarvoor krijg je door de sporen nier recht het station in te laten lopen, maar schuiner vanuit de bocht. Hier en daar een andere wissel doet wonderen.
Het idee van kopstation / doorgangsstation lijk je wel van mijn plannen overgenomen te hebben. Ik heb datzelfde idee (DB BLS SBB station Basig of Brigel), waarbij de doorgaande sporen niet in een tunnel maar achter een spiegel verdwijnen. Met een overkapping van 1,5 meter maak je zo een zicht van 3 meter overkapping. Kun je dus af en toe treinen met 14 lange rijtuigen laten rijden.
Om een idee van de lokale zijbaan aan te geven (bij mij BLS): op de plaats waar het depot uitkomt op het station kun je links een baan binnen laten komen, die aan de onderkant van je ontwerp of omhoog gaat de bergen in (evenwijdig aan je dubbelspoor, zie SBB BLS in Brig) of gelijkvloers / naar beneden een tunnel induikt. Verder verloop naar keuze.
Maarten.
-
Inderdaad Maarten heeft gelijk, maar er mankeert nog wel meer aan.
Als je station(geel) aan beide zijden dubbelspoor heeft en dus links en rechts verkeer heeft, moet er van beide zijden op het rechter spoor alle sporen bereikbaar zijn d.m.v. De wisselstraten, daar is bij jouw geen enkele sprake van. Hetzelfde geld voor vertrek. Van ieder spoor moet je naar beide rijrichtingen het rechter spoor van de hoofdbaan kunnen bereiken, ook daar is geen sprake van.
Ik zou eens gaan zoeken op echte sporenplannen om dit soort basisontwerpverplichtingen door te krijgen. En inderdaad een zijlijn vertrekkende uit de stationssporen zou op een eigen secondair spoor naar een kopstation extra leuke mogelijkheden geven, Daar heb je ruimte zat voor hoor.
Mvg Theo
-
Paar aanpassingen doorgevoerd :
(http://home.scarlet.be/~file10/falcon/stuff/layoutresize2.jpg)
Voor het gele hoofsstation nog een extra wisselspoor ingestoken zoals Theo aangaf.
Vooral aan dat station vind ik het zelf van belang.
Tevens 2 schaduwstations ingevoegd.
Aan het groene lokdepot een spoor laten doorgaan naar het roze industriespoor. Moet nog iets uitgewerkt worden om op te kunnen rangeren.
Vlak ervoor komt vanuit één van de schaduwstations een lokaal spoor lijntje ( al weet ik niet zeker of dubbelspoor hiervoor eigenlijk wel echt OK is. Dit loopt vervolgens binnen in het tweede schaduwstation.
-
Hallo,
Ik zou dit anders doen. Het 2e station zou ik in het lichtblauwe deel leggen, en dat dan lager. Ook zou ik de baan anders leggen.
Vanuit het gele stuk naar het dondekrblauwe. Die zou ik dan op het lichtblauwe aansluiten (met daar dus het 2e station). Van het lichtblauwe naar het schaduwstation. Vandaar ondergronds naar het 2e schaduwstation (dus onder het blauwe). en dat 2e schaduwstation aansluiten op het grijze stuk onderaan. Dan heb je veel meer rijlengte.
Mocht je nog een zijlijn willen, dan zou ik die enkelsporig uitvoeren, en ik denk aan de onderkant van de baan (linksonder dus) uit het gele station laten komen, laten stijgen aan de achterkant van de baan en rechtsboven laten uitmonden in een klein kopstationnetje. Eventueel rechtsonder in de hoek nog een klein schaduwstation daarvoor maken, als je daar ook nog bij kunt komen tenminste.
Grt,
Wim
-
Zoiets dus.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/layoutresize2b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/layoutresize2b.jpg)
Al tekenend kwam ik wel tot de ontdekking dat je dan het station onderin naar de voorkant van de baan moet verschuiven (omdat die lager ligt dan het depot) en het depot naar achteren.
Dat betekent waarschijnlijk ook dat je dat iets anders in moet delen, maar daar heb je wel genoeg ruimte voor.
Naar mijn idee krijg je zo een veel gevarieerder treinverkeer. Overigens is het wel een megaproject, en zit je wel aan flinke kosten aan rails en wissels.
Grt,
Wim
-
Inderdaad in het gele station aan de onderzijde liggen de wissels nu zo dat je van het rechterspoor alle sporen kan bereiken, maar aan de andere kant (bovenzijde) zit helemaal niets, als je daar rects binnenkomt kun je alleen de helft van de sporen maar bereiken, met het hele locdepot is het net zo gsteld, ook daar moet van ieder spoor en dan ook nog aan twee kanten een lok af kunnen koppelen en naar het depot kunnen gaan, volg alle sporen maar, gaat echt niet lukken. Perrons, losweg goederenloods zie ik ook nergens. Dus er klopt nog steeds niet veel van, nogmaals bekijk echte emplacementen om van te leren.
Mvg Theo
-
Probeer ook het sporen verloop in je schaduwstation zo "recht" mogelijk te leggen, in tegenstelling tot het zichtbare spoor.
Nu liggen daar veel te veel "rare" kronkels (bocht en tegenbocht) in die helemaal niets ter zake doen dan alleen maar problemen (=ontsporingen) creëren.
Verder treed ik de anderen hier bij.
Het is een Megaproject, de situatie in je station "klopt" niet en je depot is "er bij gesleurd".
Ik vermoed dat de "opening" aan de bovenzijde een doorgang is waarbij in het centrale deel komt. Dan is het wel handig om eventuele oversteken daar zo recht mogelijk te maken. Nu kan je er nog makkelijk onder, maar binnen afzienbare tijd is de flexibiliteit in je lijf en leden een stuk minder en gaat het ook steeds moeilijker.
Herbekijk het sporenplan even in de richting van een hondenbet, met aan beide kanten een aansluiting naar een centraal groot schaduwstation waar je alle kanten mee uitkan.
Misschien eens denken aan een M-vormige layout i.p.v. circulair te denken. Hierdoor kan je door een scheidingswand in het middelste been 2 verschillende landschappen maken wat je nog meer mogelijkhehden geeft.
M.a.w. lees je in op diverse andere websites en informatiebronnen vooraleer aan zulk een megaproject te beginnen
Succes.
-
Beste Falcon,
het blijft een megalomaan plan met hoge kosten.
En eerlijk gezegd ben ik met de anderen eens,
het ontbreekt aan de logica in het sporenplan.
In de echhie hebben ze over elke wissels goed nagedacht en zit de zaak logisch en functioneel in elkaar.
bedenk eerst wat je wil uitbeelden en daar volgen vanzelf de sporen uit.
Bv wil je een olietrein laten laden dan heb je daar sporen voor nodig.
De loc moet de trein plaatsen en omlopen enz enz
Daar zijn ook wissels en sporen voor nodig
Zo volgen ook uit de functies van het station de wisselstraten.
welke treinen en hoe lang enz enz
En die enorme schaduwstations hoeven echt niet.
Als je het leuk vind krijg je altijd meer treinen dan je kunt bergen............
je kunt ook klein beginnen..............
Een enkelsporige rondlopende lijn en van daaruit verder uitbouwen
succes jandcargo
-
Met zo'n ruimte is giga veel mogelijk. Waarom niet een zg peninsula en plankbaan langs de zijkanten. Peninsula deelen door achterwand. Dan heb je het idee dat de treinen echt ergebs heen gaan. Een hoofdspoor met vertakkingen, anderen noemen dit ook een hondebot. Meerdere stations en goederen emplacementen. Dus probeer het rondje rijden te vermijden. Veel succes met je plannen. Robert.
Verstuurd vanaf mijn GT-S7275R met Tapatalk