BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Ton van W op 12 January 2016, 12:58:06
-
Ik heb het volgende probleem met mijn 2 Piko hondekoppen. ???
Als ik deze een doorlopende route laat rijden (iTrain) blijven deze regelmatig na een stop stilstaan, de verlichting wel aan (ik heb ingesteld bij een stop verlichting uit en bij vertrek verlichting aan) er is dus wel spanning. Een klein zetje of een flinke tik tegen de tafel en ze rijden weer.
Beide hebben een ESU lokpilot basic decoder.
Mijn andere locs/treinstellen hebben dit probleem niet, een aantal hebben dezelfde decoder.
Wie weet/kent de oorzaak en heeft een oplossing/suggestie?
Gr. Ton
-
Is het probleem er ook bij het installeren van een andere niet esu decoder? Het kan ook nog steeds aan de beide treinstellen (contactproblemen) liggen. Aangezien ze constructief wel hetzelfde zijn. Maar bekijk eerst maar of het met een niet esu decoder werkt.
-
De wielen en de spoorstaafjes zijn die schoon?
Gr. Hans
-
Monteer een extra stroomafnemer. Gewoon te bestellen bij piko. Let wel op, op de benelux (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,45587.msg733280.html#msg733280) modellen zit een ander type dan op de overige stellen (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,2161.msg475387.html#msg475387).
-
Ja, dat heb ik ook gedaan. Maar het zou kunnen dat het probleem toch aan de decoderinstellingen ligt. De verlichting blijft immers wel branden. Maar inderdaad van een extra stroomafnemer wordt het treinstel niet echt slechter. En die onderdelen zijn snel te leveren en niet duur bij Piko!
-
Oke, thanks.
Wielen en stroomafnemers zijn schoon dus ga ik als eerst een andere decoder proberen en in ieder geval een extra stroomafnemer plaatsen.
U hoort nog van mij.
Gr. Ton
-
.....en die kan nu eenmaal niet branden zonder dat hij zijn voeding van de rails krijgt ;D. Zal dus toch een probleem zijn mbt de decoder. Kan zijn dat hij door slecht contact herstart, waardoor de verlichting aanblijft terwijl de motor wacht op nieuwe data????
@Ton: je zult dan wel de bedrading iets moeten aanpassen. Dus de linkjes effe doorlezen ;).
-
Een eenvoudig proefje bij een stilstaande trein: even de wielen aantikken met een spanning voerend draadje links of rechts en kijken wat er gebeurt. M.i. moet je dit soort problemen helemaal niet in de decoder zoeken.
Gr, Ben.
-
.....en die kan nu eenmaal niet branden zonder dat hij zijn voeding van de rails krijgt ;D. Zal dus toch een probleem zijn mbt de decoder. Kan zijn dat hij door slecht contact herstart, waardoor de verlichting aanblijft terwijl de motor wacht op nieuwe data????
Een decoder die herstart door slecht contact zal altijd zijn effect hebben op de verlichting, tenzij de laatste gebufferd is met elco's of goldcaps.
@ Ben: de trein krijgt gewoon spanning, anders doet de verlichting het niet.
@ topicstarter: hoe lang is de route en zitten daar hellingen en zo in? De beste test is denk ik om een hondekop zonder kap en eentje mét kap dezelfde rondjes te laten rijden om te kijken wat er gebeurt. Als die zonder kap na een stop door blijft rijden, zou het kunnen dat de decoder gewoon te heet wordt.
-
@ Ben: de trein krijgt gewoon spanning, anders doet de verlichting het niet.
Dat zegt helaas niets Menno. ;)
Gr, Ben.
-
@Menno het is een doorlopende route zonder hellingen.
Het probleem doet vanaf de start voor dus de warmte zal het niet zijn.
Gr. Ton
-
Dat zegt helaas niets Menno. ;)
Hoezo? Als het licht aan is dan heeft het treinstel spanning. En aangezien de TS het heeft over schakelbare verlichting ga ik er vanuit dat deze via de decoder loopt, deze heeft dus ook spanning.
Kan zijn dat hij door slecht contact herstart, waardoor de verlichting aanblijft terwijl de motor wacht op nieuwe data????
Nope, aangezien deze data al continue over de rails gaat ;)
Lijkt er dus echt op dat (waarschijnlijk door slecht contact) de decoder in de war raakt. Oude decoders hadden daar wel vaker last van, bij een moderne decoder als de ESU basis had ik het niet meer verwacht. Meer stroomafname, schone wielen en misschien een buffer condensator plaatsen.
Timo
-
Het zou zomaar in het motortje kunnen zitten. Ton zegt dat een zetje of een tik tegen de tafel de trein weer op gang helpt.
Dan lijkt het me sterk dat het ligt aan een decoder die "in de war" is. Die raakt door een mechanische tik niet "uit de war".
-
Dat zou inderdaad ook nog kunnen. Maar ik was vooral door de war door het stuk over het licht. Dit las ik "het licht in iTrain is zo ingesteld om uit te gaan maar deze dus toch aan blijft staan". Maar nu ik het zo lees zou het ook kunnen zijn dat "het licht na een stop wel aan gaat maar de trein niet gaat rijden." Dus Ton, wat is het?
Maar een mechanische tik heeft ook al heel snel een spanningsonderbreking tot gevolg.
Timo
-
Het licht gaat uit bij het stoppen bij het station en gaat weer aan voor vertrek; dit is zo ingesteld bij iTrain.
Dus iTrain geeft de instructie om de verlichting weer aan te doen, wat ook gebeurt, en vervolgens weg te rijden en dat gebeurt niet.
Wat vreemd is dat alleen mijn beide Piko hondekoppen regelmatig, dus niet altijd na een stop, dit probleem hebben en geen van mij andere loks/treinstellen met dezelfde decoder.
Gr. Ton
-
Dan met ik het met Klaas eens en zou ik het bij de motor zoeken. Misschien hebben deze een los contact of gewoon een vieze collector.
Timo
-
??? maar motorproblemen bij twee treinen van het zelfde type tegelijk? Dat stinkt naar meer dan puur toeval. Zou ik het toch eerder weer richting decoder gaan zoeken. Kun je de decoder niet uitwisselen met een ander type trein? Kijken of het probleem gelijk blijft of zich mee verplaatst naar de andere lok.
-
Decoder kan natuurlijk ook. Maar juist het feit dat het twee dezelfde types zijn doet mij denken aan iets in de aandrijving.
Timo