BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: Charly op 16 December 2015, 12:01:05
-
Beste lezers,
Ik ben benieuwd of er (en zo ja welke) elektrische locomotieven uit de tijdperken I , II en III voor de oriënt express hebben gestaan? Ik ben er met googlen nog niet uit gekomen. Kan iemand mij helpen?
Met vriendelijke groet,
Charly
-
Duitse Wikipedia is niet voldoende? Daar staat een overzicht van welke locomotieven gebruikt zijn (met uitgebreide details voor de beginjaren)
-
Omdat ik zelf ook een Oriënt Express op mijn Franse baan, heb ik indertijd ook op internet gezocht welke loc daar voor hoort. Mijn conclusie was dat dat eigenlijk niet zoveel uitmaakt; bij elke grens werd van loc gewisseld en er was per land ook niet echt een 'vaste' loc. Met andere woorden: eigenlijk is alles wel goed mist het maar past bij je eigen tijdsbeeld en land.
Brawa heeft overigens wel een speciale elektrische loc, zie deze link (http://modellbahn-kramm.com/E/artikel2.cfm?fid=073&artnr=43015&tax=excl).
Ik weet alleen niet waar en wanneer deze er voor heeft gereden.
-
Hoi ,
Kijk eens op de site Oriënt Expres am Gotthardbahn .
gr Jo
-
Wil je het realistisch doen, dan kan je een locomotief wissel nabouwen. In de hoogtij dagen werd er van loc gewisseld op het moment dat het water op was, om het oponthoud zo kort mogelijk te houden.
Wat locomotieven betreft: Tot ww2 de top sneltrein locomotieven die op dat moment beschikbaar zijn. Dus S3/6, Württemberg C, Chapelon Pacifics, zware SNCF Mikado, etc.
De wagons zijn ook iets om rekening mee te houden: Binnen CIWL was de Orient Express de topklasse. Dus het beste materiaal inzetten dat tijdperk technisch kan: Bruine wagons voor ww1, een heel korte tijd de opgeschilderde blauwe wagons en dan zo snel mogelijk door naar de Lalique (de bekende blauw -witte).
-
Nou nou, Lalique heeft dan wel een paar mooie glaspanelen voor het interieur van de CIWL-wagons gemaakt, maar om ze nou maar meteen helemaal naar hem te vernoemen... ;)
-
De Ortient Express heeft via veel verschillende routes gereden en ook de status van de trein is nog wel eens gewijzigd.
Het antwoord op de vraag is erg sterk afhankelijk van het land en het jaartal.
Zelfs niet gezegd is dat er alttijd de beste sneltreinlocotieven in werden gezet. In 1953 fungeerde een CSD 555.0 als trekkracht. Nu is dat niet zo'n bekende loc, maar dat wordt het wel als er bij wordt vermeld dat het een ex-BR 52 is . Met sovjet-ster op Westduits grensgebied (althans tot het Duitse grensstation).
Groeten Simon
-
Het verschil tussen stroom en stoom is maar één letter, maar voor TS waarschijnlijk wel essentieel... ;)