BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Catweazle op 14 November 2015, 20:15:55
-
Ik heb sinds kort een aantal goederenwagons van Fleischmann en Minitrix met metalen, aan één kant geisoleerde, wielen. De basis van de wagon is plastic.
De wielen met de isolatie zitten goed aan dezelfde kant. De wagons geven een bezetmelding op het moment dat ze over de zaagsnede gaan.
Ik gebruik stroomdetectiemodules van Huib Maaskant en Rosoft. Beiden geven een melding.
Hoe kan dit?
-
Als ik je vraag goed begrijp dan treed het "probleem" enkel op als het metalen wiel op de zaagsnede staat.
Op dat ogenblik komen er minstens 2 secties parallel te staan waardoor de sectie waar geen loc (of andere stroomverbruiker) in aanwezig is ook de loc (of stroomverbruiker) in de andere sectie ziet.
Hierdoor lijkt het dat een rijtuig zonder stroomverbruik toch gedetecteerd wordt.
mvg,
Patrick Smout
-
Het punt is dat dit ook gebeurd als ik de wagon los, met de hand, over de zaagsnede rij. Ik ben een leek op dit gebied maar probeer graag zaken te begrijpen. Ik begrijp dat stroomdetectie iets met spanningsval te maken heeft en daar dus op reageert.
Ik heb een spanningsverschil ( niet digitaal gemeten) tussen de normale rails ( 16,1V) en de detectierails (16,7V ) is dat de oorzaak? Ik heb wel een diodeschakeling van Rosoft in de niet gedetecteerde stukken.
-
Simpel
je wielen raken en moment de rail en de melder gelijktijdig op de zaagsnede
Dan vloeit er een stroom naar de melder van de spoorstaaf via het wiel
-
Maar dat is toch allebei de plus kant? Dan stroomt er toch niets?
-
Klopt het dat je meerdere stukken rail hebt die niet gedetecteerd worden en dat deze onderling allemaal hard aan elkaar liggen?
Ben je zeker dat in de aansluiting die niet gedetecteerd wordt geen verbruiker zit (kan een weerstand maar ook een condensator in bvb een railaansluiting zijn)
mvg,
Patrick
-
Het lijkt mij volkomen onlogisch dat een wiel dat de zaagsnede overbrugt een melding veroorzaakt. Als je de zaak schematisch uittekent zul je zien dat er dan geen stroom door de melder loopt.
Gebeurt het alleen tussen een gedetecteerde en een ongedetecteerde sectie, of ook tussen twee gedetecteerde secties?
Probeer eens de zaagsnede te overbruggen met b.v. een schroevendraaier, gebeurt het dan ook?
-
Ik heb twee ringleidingen liggen
1. Één voor de ongedetecteerde stukken voorzien van diode schakeling
2. Één voor de detectieschakelingen/stukken
(http://www.edwinbaart.nl/trein/detectie.jpg)
-
Hoe worden beide ringleidingen gevoed? Vanuit dezelfde booster+transfo of afzonderlijke booster/transfo?
mvg,
patrick
-
Met een schroevendraaier gebeurt het ook. Ik heb een kleine baan dus beide ringleidingen worden gevoed vanaf dezelfde booster/trafo
-
Nu ik er verder over doordenk zou het kunnen doordat er aan de ongedetecteerde secties een belasting hangt. B.v. stilstaande locs of rijtuigen met verlichting.
Het feit dat je op de ongedetecteerde secties een lagere spanning meet kan daar op wijzen.
Haal eens alles van de spoorbaan af, behalve dat ene wagentje. Wat gebeurt er dan?
-
Kan je eenvoudig de algemene aansluiting die vertrekt aan de booster naar "ringleiding 1 met diode schakeling" losmaken en deze aan een bezetmeld ingang koppelen?
Vervolgens al je rijdend materieel van de baan halen.
Als er dan nog altijd een bezetmelding binnenkomt op de melder voor de ringleiding dan heb je een sluipverbruik in je niet gedetecteerd stuk van de baan.
mvg,
patrick
-
Check! Dat kan ik en ga ik morgen testen....wordt vervolgd
-
Weet je zeker dat je geen metalen wiel houders hebt? Dan kan je via het gewicht blok alsnog de twee assen met elkaar verbinden
-
Lijkt me niet, want dan zou je ook meteen een forse kortsluiting hebben.
-
Hallo,
De detectie komt door het spanningsverschil tussen het normale en detectie spoor, deze is bij jou 0.6 Volt. Als het wiel de las overbrugt dan komt er over de optocopler van de detectieschakeling een verschil te staan van 0.6Volt en "ziet" deze dus detectie.
Even de basis van het nut van de diode schakeling. De snelheid van een loc is afhankelijk van de hoogte van de spanning. Het gebruik van een detectieschakeing heeft als gevolg dat je 1.2Volt "kwijt" bent( de spanningsval van 2 diodes in serie). De diodeschakeling in de non-detectie sectie is nodig om een zelfde spanning te verkrijgen tussen een non- en detectiesectie. De diodeschakeling bestaat uit 2 diodes in serie en ook 2 in serie , anti-parallel.
Wat opvalt, is dat je norm spanning lager is dan je detectiespanning.
Even meten is weten:
De spanning van je booster zou ongeveer 17.9 Volt moeten zijn. (16.7 Volt + 1.2 Volt)
Als dat het geval is dan zou dat betekenen dat de diodeschakeling een spanningsval heeft van 3 diodes. (das niet goed).
Kijk dan eens goed naar je diode schakeling of daar geen fout in zit. Zit de diodeschakeling wel rechtstreeks aangesloten op je booster of zit deze per ongeluk achter een detectieschakeling.
Heb je de diodeschakeling uit 4 diodes (alle polariteiten goed) of 1 brugcel gebouwd ( de + en - doorverbonden) ?
mvg spock
-
Even de basis van het nut van de diode schakeling. De snelheid van een loc is afhankelijk van de hoogte van de spanning.
Heeft niet met de snelheid te maken. De meeste decoders hebben cruise control, die houdt de snelheid constant. De werkelijke reden voor de diodeschakeling is ervoor zorgen dat de detectie nog werkt als een voertuig de scheiding tussen een gedetecteerde en een ongedetecteerde sectie overbrugt.
-
Allen,
Vanmorgen de diodeschakeling van Rosoft er tussen uitgehaald op de ringleiding zonder detectie, blijkbaar is het verval van mijn detectiemodules toch minder.
Ik heb ik nu iets meer spanning staan (0,6v) dan op mijn ringleiding met detectie. De meldingen van de geisoleerde wielen is nu weg. Ik ga kijken of dit mijn rijeigenschappen niet verprutst en anders laat ik het zo. Kan dat?
-
Hoi,
Ik zou zelf 2 diodes antiparallel in de non-detectie opnemen om het verschil bijna 0 Volt te maken..
In de encyclopedie staat een uitgebreide beschrijving over de diodeschakeling als je het nog eens wilt nalezen.
Afgelopen jaar een aantal schema's van verschillende bezetmelders bekeken, en deze hadden allemaal een spanningsval van 1.2 Volt(2 diodes in serie).
Ben toch benieuwd welke bezetmelder die 0.6 volt heeft. Welke bezetmelder gebruik jij (merk en type)?
mvg spock
-
Spock,
Ik gebruik twee BMD16-sd ( versie 1 oud dus....) van Huib Maaskant en twee S88SD16-N van Rosoft welke zijn aangesloten op Loconet , de BMD16-sd's zitten op een S88 poort van één S88SD16-N
-
Door de diodeschakeling weg te halen wordt je detectiediode in de bezetmelder kort gesloten op het ogenblik dat de railscheiding overbrugd wordt door het wiel. Hierdoor zijn de gevolgen van de spookdetectie wel weg echter de oorzaak is daarmee nog niet gevonden. Met 1 booster en 1 transfo kan ik in elk geval niet verklaren hoe het verschil in spanning tot een bezetmelding kan leiden (zoals ook Klaas aangeven heeft, probeer maar eens een stroomkring te vinden die dit bewerkstelligd vertrekkende vanuit de opzet die geschetst is). Er is nog iets anders aan de hand bij jou wat we nog niet doorgrond hebben op basis van de info die we hebben.
Verder is het zo dat zonder diodeschakeling een bezetmelding niet goed kan doorkomen in een aangrenzende sectie die wel gedetecteerd wordt. Als een loc die stroom afneemt op meerdere assen de scheiding overbrugd zal de bezetmelding voor de sectie wegvallen. Dit hoeft geen probleem te zijn (hangt ervan af hoe je treinbesturingsprogramma omgaat met bezetmeldingen) maar het lijkt er dan op of er niets aanwezig is in de sectie (de trein kan ook in deze situatie stilstaan)
mvg,
Patrick Smout
-
Catweazle,
Apart, de rosoft werkt zeker met een spanningsval van 2 diodes.
Onder het motto: meten is weten
Zou je het volgende willen meten.
De spanning van de volgende punten:
1) De spanning welke uit de booster komt.
2) De spanning van een detectie railsectie
3) De spanning van een non-detectie railsectie.
svp meten met een redelijke belasting, 100mA of meer (bv rijdende loc)
mvg spock
-
De spanningsval is over tweediodes, bedraagt volgens de datasheet 1,1V ook de diodeschakeling heeft deze spanningsval van 1,1V
Verder is het gedrag wat je ziet geheel volgens de verwachtingen, en daaraan is niets te veranderen, en zal ook verder geen negatieve invloed hebben op het gedrag van de besturings software, die reageert alleen op de allereerste bezetmelding alle volgende bezetmelding van dit meldpunt wordt niets meegedaan.
Verder geen aandacht aan besteden, en lekker met de treintjes gaan spelen.
De diodeschakeling moet je wel gebruiken in de ongedetecteerde delen want anders werken de gedetecteerde delen niet juist en op tijd, en reageren dus te laat. Nu reageert het op de eerste trigger.
Mvg
Wim.