BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Bart Sanders op 14 November 2015, 15:32:14
-
Beste forummers,
[Edit 15-11-2015: Schema aangepast, "0" stand rijspanning toegevoegd]
Even getwijfeld om deze bijdrage in Analoog of Digitaal te plaatsen, maar omdat het doel het gebruik in een (kleine digitale) baan is, dus maar hier.
Als je van plan bent zelf - voor zo weinig mogelijk - een digitale baan op te bouwen, dan kun je als 32VA boostertrafo ook heel goed een oude TEMSI 103 wisselstroomtrafo gebruiken.
Ik heb er een via Marktplaats gekocht voor EUR 12,- incl. verzendkosten en in goede staat. Ik heb een tijdje naar de interne schakeling gezocht, vond die wel van Märklin maar niet voor deze TEMSI 103.
Na openmaken blijkt het vrijwel identiek te zijn. Maar....., vanwege constructieve eenvoud (ze moesten destijds waarschijnlijk tegen Märklin en Titan concurreren en dat kan dan alleen nog via een lagere prijs) is de op zich degelijke loperconstructie gewoon op het trafoblik bevestigd en daarmee staat de trafo op rijspanning. Via de bevestiging daarmee de gehele metalen behuizing! Het is ongevaarlijk, maar wel even wennen.....
Bijgaand de schakeling. Liefhebbers die i.p.v. 17V L-spanning, ongeveer 29V L-spanning nodig hebben, weten nu waar ze e.e.a. moeten aansluiten..... ;)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Temsi103_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Temsi103_1.jpg)
O ja, de gemeten waarden horen bij de 230V netspanning die wij nu in huis hebben.
Groet!
Bart
-
Uhm, dus je kan niet stilstaan met deze trafo???
En dat het aan het blik zit kan nog vervelende situaties opleveren ook. Aangezien het bij Marklin normaal is om alle 0 aansluitingen al verbonden te hebben kan het dus nare gevolgen hebben als je per ongeluk de behuizingen van twee van deze trafo's tegen elkaar aan zet. Je hebt dan kortsluiting / 230V op de stekker van een ontkoppelde trafo...
Overigens zal 17V voor een digitale baan meer dan voldoende zijn. Na gelijkrichting heb je het dan al over 24V, al wel stevig voor een digitale baan (maar prima mogelijk).
Overigens kosten de Marklin trafo's ook niet zo veel op de beurs. En de geschakelde voedingen uit China kosten ook niet zo veel.
Timo
PS, aangezien het puur de trafo is had ik het onder Elektronica gezet...
-
Uhm, dus je kan niet stilstaan met deze trafo???
Goed gezien Timo!
Even kijken hoe ik dit netjes opneem in het schema.
Je kunt wel degelijk 0V op de "B" uitgang krijgen. In de mechanische uitvoering glijdt de loper vanaf de meest linker trafowikkeling op een isolatiestrip en dat is de "0" positie. Draai je dan de knop tegen een aanslagveer nóg verder naar links, dan komt de 24V spanning op "B" te staan. Dat is de getekende "reverse" schakelaar.
(Voor de liefhebbers: de variabele rijspanning van 7-17V ontstaat door een koperen loper tegen de trafowikkeling van de middelste trafospoel te drukken. Op het contactpunt is deze wikkeling niet geïsoleerd. En zo krijg je dan door de loper te verdraaien telkens de naast gelegen wikkeling met een iets hogere of iets lagere spanning. )
Al dit soort trafo's berusten op een patent van Märklin verkregen op 4 oktober 1938. Na de oorlog zijn deze patenten in het public domain terecht gekomen en kon iedereen die het wilde dit zo maken (Titan, TEMSI etc.).
Ook voor de liefhebbers: http://www.spur-null.de/technik/technik.html (http://www.spur-null.de/technik/technik.html)
Overigens is mijn schrijfsel precies bedoeld als waarschuwing tegen het door jou gemelde probleem. Deze kast op rijspanning (of zelfs 24V, die nu al 29V is met 230V net) moet met beleid worden gebruikt....
Maar, hij levert wel lekker veel stroom voor mijn baantje straks, met twee locs en twee wissels..... ;D
Bart
-
Op zich vind ik 29v wel fors maar het is nog gewoon laagspanning. En behuizing aan een klem, okay. Maar dat het precies de B is terwijl de 0 altijd al gekoppeld is is inderdaad niet zo handig bij een wisselspanning trafo ::)
Overigens is hij niet heel erg krachtig met 2A.
Timo