BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: Paul van Eykel op 04 November 2015, 12:45:35
-
Hoi allemaal,
Mijn naam is Paul 48 jaar en woon in Zutphen. Daar heb ik een mooie ruime zolder waar mijn baan komt te staan. 4 modulebakken in verschillende maten op wieltjes. Van smalle banen-modulebakken ben ik altijd meer onder de indruk dan grote brede tafels. Ik vind het altijd leuk als je dichtbij kan kijken naar het schouwspel van de modelbaan. Vandaar deze opzet.
Mijn baan bestaat uit twee werelden, het vlakke Nederland met station Goor als model en wat huizen van Holland scale er om heen. Het is de eindhalte van mijn verzameling DE II treinstellen.
Helemaal aan de andere kant ligt het middengebergte van Duitsland (zwarte vlekken is berg). De trein gaat in een dubbelspoor langs het bergdorp en deels door een tunnel. Een mooi ruime bocht moet de treinen goed in zicht brengen van en naar de tunnel. Tussen beide landen in maak ik een middelgroot Duits station (Kibri Kottenfrost) met twee perrons en een goederenloods.
Voor het overige wil ik vooral het landschap het werk laten doen van een groene modelbaan met veel bos. Ik wil een in hoogte aflopende overgang creëren van het middengebergte naar het vlakke deel van de baan. Waarbij de achterkant van de baan, het lange recht stuk, achter een middelhoge bergrug verdwijnt en pas aan het eind tevoorschijn komt. Op de bergrug of tegen de bergrug aan komt een autoweg.
Omdat ik hier wel met een korte bocht werk en de sporen van het Nederlands deel hier dicht in de buurt komen wil ik met een Nederlandse dijk eea. camoufleren (twee gele rondjes), zoals in Zeeland de trein bijvoorbeeld door de dijk rijdt).
Ik rij analoog. Met Roco, Fleischman en Lima. Waarbij vooral het rijden met treinsamenstellingen mijn doel is.
- TEE/Eurofirma/Hoek van Holland express,
- Nederlands materiaal; Mat 46. Plan T, sprinter,
- Goederenwagons, Ertswagons Hbis wagons, ketelwagens.
Het is niet zozeer dat ik een periode of een bepaald deel van de NS of DB wil uitvoeren, ik vind dit mooie treinmodellen die hun rondje over mijn baan gaan rijden.
Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie en tips en ideeën zijn zeker nog welkom
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Definitieve_versie_modelbaan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Definitieve_versie_modelbaan.jpg)
-
Ziet er leuk uit.
Op deze manier kan je mooi grensverkeer uitbeelden, en dus twee landen combineren.
Volgens mij heb je er goed opgelet dat perronsporen aan weerszijden van een perron gelijk zijn qua lengte.
Het enig is misschien het doorgangs station een beetje draaien t.o.v. de rand van de module.
Vergelijk maar het NL station en Duitse station.
het Duitse station oogt veel rechtlijniger, met name het linkerstuk waar de sporen evenwijdig aan de modulerand lopen.
Jeroen
-
Hallo Paul,
Aan de rechterkant aan de voet van de berg lijkt het net of je een tweetal s-bochten gepland hebt.
Als dat zo is, wat is daar de reden voor? Meestal worden s-bochten vermeden in een spoorverloop.
groet
Hendrik
-
Het lijkt me sowieso de moeite waard het stuk tussen station en de boog rechts met flex te leggen. Dat oogt minder houterig.
-
Ik zou het Duits station spiegelen rond de vertikale as, perrons meer aan de rechterkant en een dubbelsporig traject richting Nederlands deel.
Wat ik gek vindt is de rechtstreekse aansluiting tussen het Duitse station en de Nederlandse goederenloods aan de linkerkant van de baan.
Het paradevak aan de ondezijde met een zachte slinger komt ook veel beter over.
-
Hoi,
Mooi plan. Alleen het spoor wat er bij komt op de bovenste poot.
Dat rangeerspoor wat van het grote station afkomt.
Dat is toch wel een bijzondere constructie die toch wat ver van de werkelijkheid af staat.
Misschien gewoon met een wissel bij het station zelf laten uitkomen.
succes jandcargo
-
Hallo,
Welkom hier.
Mooi baanplan.
Het genoemde rangeerspoor is dat als industriespoor bedoeld?
Ipv van rond gaan zou je je baan kunnen halveren met een achtergrond.
Achter de coulissen kun je mooi een schaduwstation kwijt met 4 sporen als je de ruimte hebt.
Dan hoef je niet onder de tafel iets te bouwen.
Je kan de sporen dan op diverse manieren laten verdwijnen:
- tussen de huizen/gebouwen door.
- door het bos.
- ingraving.
- viaduct.
Ben benieuwd naar het vervolg. (y)
-
Hallo allemaal
en Jeroen, hendrik en Jandcargo,
Dank voor jullie adviezen en reacties!
Ik ben er mee aan de gang gegaan.
1. Het recht toe recht aan spoor aan de achterzijde heeft een knik gekregen. Een schaduwstation aan deze zijde heb ik overwogen, maar ik vind het uitzicht op een mooi recht/lang traject met daarop een trein een mooi gezicht.
2. De rare s- bocht, links op de tekening, is er uit. Hierdoor bleef er te weinig ruimte over voor een tweede perron. Ik heb het weggehaald. Ik heb nu een eilandperron en voor het verlies van het tweede perron aan de stationszijde een nieuw perron gemaakt met aan een zijde een doodlopend spoor. (Als bij de bouw blijkt dat ik te weinig verkeersruimte rond het stationsgebouw over hou, dan haal ik dit spoor misschien weg.)
Zou hou ik toch 3 sporen waar ik met een lange reizigerstrein (loc met maximaal 6/7 wagens kan stoppen. Dat is voor mij nog steeds een belangrijk doel van mijn baan.
3. Het 'gekke spoortje' vanaf het grote station naar het kleine station heb ik weggehaald. Voor het rijden vond ik het wel leuk, grappig, maar het staat heel ver van de werkelijkheid af. En ach, veel meer dan heen-en-weer rijden over een kleine 1,5 meter kan ik er toch niet mee.)
4. Voor het overige blijft de indeling hetzelfde. Misschien dat ik bij de loods aan de binnenkant van de baan nog een extra spoor maak. Ik heb ook nog een driewegwissel. Bij de bouw van de baan wil ik kijken of ik daarmee iets kan bij de loods. Dit wil ik vooral af laten hangen van hoe het er uit ziet als ik bezig ben.
Ik ben weer heel benieuwd naar jullie reacties. Alvast bedankt voor de leuke en eerlijke reacties. Ik kon daar wel wat mee!
gr. Paul
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Definitieve_versie_modelbaan_III_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Definitieve_versie_modelbaan_III_6.jpg)